fbpx

Най-често задаваните въпроси за грип А, температурата, спешната помощ и имунитета – интервю с д-р Теа Александрова 


Д-р Теа Александрова или д-р Теа е нашият любим Инстаграм педиатър и редовно проверяваме профила й за полезна информация и съвети, съобразени с актуалните заболявания и епидемична обстановка. Тя работи в Отделението по педиатрия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ от 2019 г., където лекува остри състояния в детската възраст, както и спешни състояния. Завършила е Медицинския университет в София през 2018 г. и е правила международни стажове в Спешното детско отделение в Анже, Франция, ендокринология в Белгия, анестезиология и реанимация в Япония. 

Д-р Теа обожава работата с деца и именно педиатрията е за нея златната среда, където медицината си подава ръка с любовта към децата. Стартира своята Инстаграм страница @mamadoc.bg по време на Ковид 19 пандемията, защото забелязва притеснението на родителите да посещават лекарските кабинети и като млад човек, наясно със силата на социалните мрежи, създава своя профил, за да предостави ясно, качествено и информативно съдържание на въпросите на родителите. А въпросите, които ни вълнуват като родители, се оказват често едни и същи – на това я учи практиката в спешното отделение, и именно тях тя адресира в своето съдържание.

Доктор Теа , Кредити: Личен Архив

Вярва, че бъдещето на медицината е в скъсяването на дистанцията между лекар и пациент и това е целта, която иска да постигне със своя профил. 

Днес поканихме д-р Александрова, за да си поговорим за епидемичната обстановка в страната – какви са преобладаващите заболявания, с какви симптоми протичат те и кога да се отправим към спешното отделение или лекарския кабинет. Надяваме се, с това интервю и полезните съвети на Теа да дадем малко спокойствие и яснота за всяка мама, чието семейство преминава през грипната вълна, заляла страната. 

От какво боледуват децата в момента? 

Д-р Теа: В момента най-силно проявени са респираторните вируси, като това е ситуацията не само в България, а е общата сезонност на заболяването. Ние сме на прага на грипна епидемия в София и в други населени места, като от известно време забелязваме в спешното отделение увеличение на броя на пациентите с грипни заболявания, но не се наблюдава намаляване на броя на заболелите, а по-скоро запазване на константни нива. 

Генералното усещане е, че всички са с температура и кашлят, но това се вижда всяка зима. За съжаление с наближаване на пролетта забелязваме и проявления на усложненията на болестта. 

Грип А: Как протича стандартно болестта? 

Д-р Теа: Първото, което забелязваме в спешното отделение е зачервеното лице на пациентите. Стандартно се започва с много висока температура (39,5 градуса) като тя се сваля трудно от температуропонижаващи, следват чести температурни пикове, зачервени очи и устни, цялостно зачервено лице. В допълнение могат да се проявят характерните респираторни симптоми – хрема и кашлица. 

Препоръчва се тестване за грип А, тъй като това е много тежък вирус, особено за деца, но хубавото при него е, че има конкретно лечение. Започвайки приема на медикаменти, спираме репликацията на вируса и така можем да овладеем по-бързо симптомите и предотвратим евентуалните усложненията от него. 

Актуален ли е още вирусът Ковид 19? 

Д-р Теа: Все още е актуален, но не го търсим активно толкова много – открива се, чрез комбинираните тестове за грип А. Но вирусът се промени в последните години и в момента протича значително по-леко. 

Какво се случва с останалите болести, които сме свикнали да виждаме по това време всяка година – варицела и скарлатина? 

Д-р Теа: Боледувайки вкъщи, разделяйки колективите, спираме разпространение на много вируси. Сезонността на Варицелата е в началото на пролетта – края на февруари, началото на март, така че я очакваме и тази година. Най-вероятно ще видим нейното проявление отново, когато се съберът колективите до няколко седмици. 

Сакрлатината обаче е бактериално заболяване и в момента има голяма заболяваемост от нея. Тя се предава по контактно-битов път – с ръце, играчки, предмети, не се предава по въздушно капков път както другите вирусни заболявания. Така че тя си е актуална и към момента. Важното е обаче да отбележим, че има разлика между това да имаш стрептокок в гърлото или да имаш тонзилит в гърлото от него, а вече скарлатината е доказана бактерия инфекция плюс обрив. Всички останали случаи без обрив не се третират като скарлатина.
Хубаво е родителите да правят разлика между скарлатина и стрептококов тонзилит или носителство на стрептококи бактерия в гърлото, тъй като лечението е различно и съответно при скарлатина е по-продължително с по-дълъг период на наблюдение. Важно е и да се отбележи, че това е бактериално заболяване – тоест, може да се повтаря и това, че детето го е боледувало веднъж, не го предпазва от повторната проява на заболяването. 

Кога се налага да отидем в спешното отделение или да посетим лекарския кабинет?  

Д-р Теа: Не трябва да се прибързва с идването в спешното отделение или посещение на лекаря. Случва се родителите да дойдат при нас час, два след като детето е вдигнало висока температура и е важно да отбележим, че това е прекалено рано по няколко причини. Първи, отнема време да се разгърне цялата клинична картина и да се покажат пълните симптоми на дадено заболяване. В допълнение още повече време отнема кръвните клетки да реагират към съответната инфекция и да се отразят в кръвните изследвания, което пречи да се направи адекватна интерпретация. Това води със себе си и риска, родителите и детето да трябва да повторят отново цялата процедура с прегледи и изследвания след ден-два. 

Препоръките ми в такава ситуация за деца над 1 година, които нямат придружаващи заболявания, са да се изчака 24 до 48 часа на фона на симптоматично лечение, за да дадем шанс на инфекцията да се прояви 

Важно е да се избягват най-честите грешки при повишена температура, а именно:

  • дозировката на температуропонижаващия агент да е съобразена с килограмите на детето, защото иначе се понижава неговата ефективност 
  • да се изчака достатъчно време след прием на антипиретика (поне 1 час), за да може той ефективно да подейства. 
  • Правилото е през 4 часа да се редуват антипиретиците – Парацетамол или Ибупрофен, но в критична ситуация с висока температура, която не се понижава или се вдига отново можем да повторим след час и половина, два часа. Важно е обаче да се изчака този интервал и да бъде спазена препоръката за дозировка в рамките на 24 часа. 
  • Не забравяйте, че в такива случаи можете да прибегнете и до физикалните методи на охлаждане – хладки компреси с вода в участъците с големи кръвоносни съдове. 

Другото важно нещо, което трябва да отбележим е, че температурата има два етапа. В първия етап се повишава телесната температура – тогава на лице е треперене, спазъм на кръвоносните съдове, пребледняване на кожата, детето изпитва студ. Тогава можете да завиете детето. Когато тялото достига своя температурен пик, е важно обаче да го отвием, за да започне да отделя топлина и така да намали своята температура. 

Кредити: Личен архив

Тук е мястото и да ви попитаме за мнение относно бабините илачи и най-вече за компресите с оцет – за или против? 

Д-р Теа: Категорично против компресите с оцет – винаги давам следния пример: Замислете се, колко скъпи козметики купувате за децата си, след което слагате киселина върху кожата на децата. 

Какво се случва, когато детето повиши температурата си – получава спазъм на кръвоносните съдове и те се свиват. Ако сложим чорапки/компрес с оцет на крачетата, ние не правим нищо. Затова се правят компреси с хладка вода на места с големи кръвоносни съдове:  на челото, шията, подмишниците, ингвиналните гънки. 

Алтернативен вариант би бил да се изкъпе детето с по-охладена вода. 

Нека да си поговорим и за темата имунитет. Има ли как да подобрим имунитета на децата и какво мислите за имуностимулаторите? 

Д-р Теа: Напълно разбирам родителите, които търсят универсална рецепта или лек, с който да повишат имунитета на децата, но за съжаление няма такова нещо. Докато се събират в колектив, децата боледуват. Важното е да не позволим тези инфекции да стигат до критични моменти или системно антибиотично лечение, до болници или по-сериозни усложнения. 

Най-добрият имуностимулант е именно сблъсъкът с вируса и самообучението на организма, как да се справи с него следващия път. Именно в това се корени и обяснението на “израстването на периода на болестите” или защо децата спират да боледуват, когато са в училищна възраст. До тази възраст детето се е сблъсквало с повечето вируси и неговият организъм има знанието и оръжията да се справи с тях. Ако детето не е посещавало активно детска градина, не се е събирало в колектив, може да започне да боледува на 6 годишна възраст, когато ще бъдат и съответните срещи с вирусите. 

Общият здравословен начин на живот е прекрасен имуностимулант. Тук говорим за регулярна физическа активност, за време прекарано на свеж въздух, време сред природата в планината, достатъчно сън и правилно хранене. Това е най-добрата рецепта за поддържане на имунитета на децата. 

Разбира се, в допълнение можем да добавим витамин Д, който има важен ефект за имунната система,  витамин Ц, цинк и омега мастни киселини. Аз лично поддържам своя имунитет през зимните месеци с тази комбинация. 

Ако имате логистична възможност и знаете, че вашето детето е с потиснат имунитет от скорошно заболяване, генерално боледува по-тежко или е имало престой в лечебно заведение, препоръчително е да ограничите събирането му в колективи в моменти на епидемии – както сега. Това е препоръката, която даваме на родителите след изписване на децата им от нашата болница. 

Благодарим на д-р Теа Александрова за отделеното време и полезната информация! Можете да я последвате в Инстаграм в профила @mamadoc.bg и да следите полезните постове, които споделя. 

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии