fbpx

Как да се справиш с най-честите проблеми на бебешката кожа – съвети от дерматолог

Няма нищо по-нежно и приятно от допира до меката и деликатна бебешка кожа. В първите месеци, след раждането, тя е предразположена към различни раздразнения. Причината е, че все още се развива. Бебешката кожа е по-тънка, крехка и чувствителна от нашата. Освен това е по-малко устойчива на бактерии, алергени и дразнители от околната среда.

За да разбереш как да се справиш с най-честите проблеми на бебешката кожа като – подсичане, млечни корички, акне, суха и чувствителна кожа, атопичен дерматит, се допитах до дерматолога д-р Виолина Тодева. Тя е специалист по кожни и венерически болести. С дерматологични проблеми се занимава от 2006 г., а сред пациентите ѝ редовно са новородени, бебета и деца. Д-р Тодева е не само професионалист, но и щастлива съпруга и майка. Виж нейните съвети за правилна грижа към нежната бебешка кожа.

най-честите проблеми на бебешката кожа
д-р Виолина Тодевa/ Снимка: Личен архив

Какво трябва да знаем за характера на бебешката кожа?

След раждане организмът на човек продължава да се развива. Това е голямата разликата между кожата на новородените и на възрастните – тя все още не е съвършена, няма добра бариера и трябва повече да се пази от външните условия. Новороденото има нужда от време, за да се адаптира от вътреутробния живот към външния свят, докато развие своята терморегулация и мастни жлези.

Кои са най-честите причини за подсичане, как да го избегнем и как да го лекуваме?

Децата, които имат по-честа дефекация, са по-предразположени към подсичане. Най-често бебетата, които имат многократни изхождания, са тези, които са на естествено хранене (кърма). При тях рискът от подсичаме е по-голям. За да се избегне, най-добрият вариант е да се сменя често памперсът.

Естествено, всички родители го правят, но въпреки това подсичането пак е факт. Когато само това не помага, е добре да се ограничи употребата на мокри кърпи. Те, вместо да подобрят почистването в зоната, допълнително влошават проблема с подсичането.

На пазара има много продукти, кремове, които се поставят под памперса и са много подходящи.Те изолират кожата от фекалиите. Хубаво е кремът под памперса да се подновява, без излишно да се отмива или търка, за да има слой, който да пази кожата.

Самият памперс допълнително създава влажна среда и още повече увеличава влажността на кожата. Така горният слой се отмива и по този начин кожата става по-пропусклива към въздействието на фекалиите.

Какво представляват крустите (млечните корички) и как да ги премахнем?

Този проблем не се среща при всички деца. Обикновен млечните корички се срещат по-често при бебета, чиито родители имат себореен дерматит. По-популярен е като пърхот, макар че себорейният дерматит не винаги изглежда като пърхот.

Млечните корички имат склонност да се наслояват, да стават по-плътни, по-големи, понякога имат и неприятен мирис. Ако се подходи към проблема на време, докато коричките са още малки и не толкова плътни, може лесно да се разреши. Нужно ви е само бебешко олио, което по принцип използвате, или преварен зехтин. Тези продукти позволяват на коричките да омекнат и, при къпане на косичката, падат сами. Докато коричките са още малки и фини, това е напълно достатъчно, за да се реши проблемът.

Не премахвайте коричките насилствено, защото това ще наруши повърхността на кожата и ще доведе до появата на още повече корички. Те трябва се отмиват много нежно или да падат при внимателно разресване на косичката.

Ако проблемът се задълбочи, потърсете дерматолог. Това се случва много по-рядко, отколкото при подсичането, например. Обикновено родителите успяват да се справят с млечните корички.

най-честите проблеми на бебешката кожа
Снимка: Freepik.com

На какво се дължат сухите участъци по бебешката кожа и как да се погрижим за тях?

Това е една от най-честите причини да се търси дерматолог. Обикновено родителите купуват козметика, предназначена за бебета. Въпреки всичко, в даден момент, усещат, че по-голяма площ или единични участъци са по-груби или по-зачервени. Това най-често се дължи на свръх хигиената.

Повечето бебета се измиват ежедневно, но понякога се пропуска мазане с хидратиращ крем, което прави кожата на новороденото доста по-уязвима към развитие на сухота, особено през зимата.

Преди да сменяте козметиката, пробвайте да разредите къпанията в зимните месеци. Под разреждане имам предвид, че дори веднъж в седмицата не е никак малко.

В по-сухите и зачервени участъци увеличете прилагането на хидратиращ крем. Често родителите се подвеждат, когато видят нещо червено, да го мажат с цинков крем, той обаче допълнително увеличава сухотата.

Най-добрият вариант е, като първа стъпка, да се намали къпането, втора стъпка – да се увеличи мазаното на хидратанта. Ако не се постига добър резултат, тогава може да се премине към козметика, която е адаптирана за по-суха и проблемна кожа.

Виж още: Подробен наръчник за интимната хигиена на бебетата момченца

Какво представлява бебешкото акне и кои са първите стъпки, които да предприемем при появата му?

Това е бързопреходно състояние, което трудно може да се предотврати. При него действа точно обратното правило – по-честото измиване дава по-добър резултат. Както при млечните корички, акнето се дължи на себумна секреция. Обикновено имат значение хормоналните промени, които настъпват у майката, още преди раждането на детето.

Бебешкото акне може да се ограничи, като се използват подходящи антисеборейни измивни продукти. Все пак, ако родителят забелязва по-тежко протичане на акнето – да е покрито цялото личице, деколтето, пъпчиците да са по-напрегнати, с по-изразен гноен връх, по-добре да се допитат до специалист.

За съжаление, колкото и бързопреходно състояние да е акнето, при някои бебета продължава и до към третия месец, което създава дискомфорт за детето и за родителите.

Снимка: Freepik.com

Как да се грижим за бебешка кожа с атопичен дерматит?

Не всяка суха и зачервена кожа е атопичен дерматит, но въпреки това той е все по-често срещан. Причините са много – индустриализацията, начинът на живот, на хранене. Първото нещо, което родителите да направят, ако виждат, че кожата на детето е по-раздразнена, е да намалят къпанията и да увеличат мазането с хидратантен крем.

Ако не забележат подобрение, нека се консултират с дерматолог. Хубаво е да не чакат дълго, защото тези състояние на кожата прогресират много бързо при малки деца. Нормално е родителят да не е ориентиран какво да направи, защото му се случва за първи път, така че колкото по-бързо се потърси помощ, толкова по-добре.

При бебета с атопичен дерматит е много важно кожата да е максимално чиста.

Това води до освобождаване на по-малко  възпалителни медиатори. Колкото по-малко са те, толкова по-сигурно е, че, не само по кожата, но и в целия организъм няма да се развият други съпътстващи състояния на атопичен дерматит.

Зимните месеци влошават атопичния дерматит. Януари и февруари е времето, в което най-много се обострят тези състояния, тъй като вече имаме няколко последователни студени месеца.

Някои родители мислят, че хидратанта изнежва кожата и създава зависимост, но е важно да подчертая, че това не е така, дори напротив. Когато кожата е хидратирана, тя се запазва здрава. Нейната повърхност е гладка, не се губи вода, намаляват се вредните въздействия от околната среда. Ако искате да намалите използването на хидратантен крем, просто намалете броя на къпанията.

Кои са най-важните грижи за чувствителната бебешка кожа?

Важно е да се подбират продукти, специално създадени за новородено. Те не трябва да са парфюмирани, независимо дали става въпрос за измиване или за хидратация. Измивните продукти трябва да са максимално деликатни, да не са силноизмивни. За зимните месеци изберете по-плътен хидратант (балсам).

Ограничете използването на мокри кърпи, защото те създават предпоставка за раздразнение на кожата.

Не прекалявайте с използването на много и различни продукти за хигиена. Измиването да се сведе до минимум и да се използват меки и деликатни продукти. По този начин кожата естествено се хидратира, без да е необходимо често приложение на хидратацията.

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии