fbpx

Най-честите причини за проблеми с детския сън

Една от темите, които винаги предизвикват ужас у младите родители, е темата за нарушения детски сън. Напълно разбираемо, тъй като това е и темата, която най-пряко засяга здравето и благосъстоянието им. Колко трябва да спи бебето, кога трябва да е следващата дрямка, защо не заспива и каква е причината за нарушения сън? Това са едни от най-честите въпроси, които получаваме от родители в социалните мрежи, с молба да направим материал за тях.

Като медия, насочена към майките, сме щастливи, че имаме страхотни помощници и експерти, с които се консултираме и на които разчитаме за съвет. Затова директно се обърнахме към Ирена и Ани, и двете майки и сертифицирани консултанти по детски сън, които създават заедно виртуалния център за ранно детско развитие, детски сън и подкрепа за родители „Лека нощ, мило зайче”, с мисията да помагат на родители и техните деца да спят спокойно и да се събуждат отпочинали. Те ще ни разкажат днес за най-честите причини за нарушен детски сън и как можем да осигурим пълноценна среда за отмора на мъничетата ни.

През 2022 г. Ани и Ирена преминават допълнителни надграждащи обучения и сертификационни курсове за връзката между съня и храненето, подкрепата на семейства на недоносени деца, поведенческата психология и EBP (Emotional Behavioral Proficiency) метода, насочен към осъзнатото и позитивно взаимодействие в семейната среда, благодарение на което разширяват палитрата си от услуги.

НЕПОДХОДЯЩИ УСЛОВИЯ 

Условията за сън в стаята, в която спи детето, са първото нещо, на което трябва да обърнем внимание, когато започваме да търсим причината, поради която то не спи добре. Светлината, температурата, влажността, шумът – всички тези фактори оказват влияние както върху дремките, така и върху нощния сън.

Температурата

Оптималната температура на въздуха нощем и по време на дневните дремки е важен фактор за качеството на съня на бебетата и малките деца. Ако в стаята е твърде топло или пък по-студено, отколкото трябва, това може да доведе до неспокоен и накъсан сън с повече събуждания.

Обикновено като родители се притесняваме да не простудим бебето и забравяме, че всъщност претоплянето му може да нанесе не по-малка вреда на неговото здраве. Запомнете – хладните носле, краче или ръчичка не са показател, че му е студено. Ако вратлето и гръбчето са приятно топли, дори ръцете да са студени, по всяка вероятност детенцето се чувства добре. Ако на детето му е топло, то ще се върти и ще се отвива; ако спи с чорапки, ще ги събува; възможно е също да чувства дискомфорт в гърлото или нослето. В такава ситуация, детето ще търси по-често гърдата, шишето с мляко за кърмачета, шишето или чашата с вода, а това ще нарушава и неговия, и Вашия сън.

Затова нашата препоръка е по време на сън термометърът у дома да показва между 18 и 20 °С (за по-зиморничавите до 22 °С) и винаги да съобразявате дебелината на пижамката и спалното чувалче (или завивката) с температурата на въздуха в стаята.

Влажност

Сухият въздух може да причини сериозен дискомфорт като раздразнение на очите, сърбеж на кожата, сухота в носа, синусите и гърлото. Това от своя страна може да бъде причина за повече нощни събуждания, а в един по-дългосрочен план – и за отслабване на имунитета и защитните сили на организма. Това, което можете да направите, за да се справите със сухия въздух, е да използвате овлажнител или изпарител. Добра алтернатива на тези уреди е да сложите голяма купа с вода в стаята близо до леглото на детето или да намокрите хавлиени кърпи, които да поставите върху радиатора.

Имайте предвид, че ако нивата на влажност са твърде високи, това може да доведе до усложнения на някои медицински състояния като алергии и астма.

Оптималните нива на влажност са между 40 и 60%. Затова нашата препоръка е да се целите в златната среда и да се стремите да поддържате влажността у дома около 50%.

Звуци и светлина

Една от най-честите причини за кратките дневни дремки са външните звуци, които будят бебето. Много деца спят добре на шумно и светло до около 6-тия месец, но след това започват да се будят от първите лъчи на слънцето, от шумовете от домакинството или от външните звуци, които влиза в стаята през отворения прозорец.

Ако и Вашето бебе е от тях, препоръчваме да затъмнявате помещението с помощта на blackout завеси или щори и да използвате бял или розов шум. Белият шум прилича на звука на кръвта, който бебето е слушало в утробата – затова е и силен стимулатор на механизма за самоуспокояване, особено при новородените. Източници на бял шум са: течаща вода (водопад, река, дъжд), както и звук от вентилатор, сешоар, прахосмукачка, абсорбатор. Розовият шум е разновидност на белия, но е по-мек и приглушен, леко трептящ и пулсиращ – какъвто е сърдечният ритъм или звукът, който издава парен локомотив.

Можете да използвате машинка, приложение на телефона или да запишете истинска река, вълни, дори прахосмукачката, ако тя е тази, която най-добре успокоява Вашето дете.

В нашия YouTube канал ще откриете няколко видеа с тъмен фон и бял шум, които можете да използвате напълно безплатно. 

С цел осигуряване на безопасност за слуха на бебето при продължително използване на бял или розов шум, препоръчваме разстоянието от главата му до източника на шума да бъде поне 1,5 м., а силата на звука да не надвишава 50 децибела (шумът от силен дъжд или на течаща от душа вода).

НЕОПТИМАЛЕН РЕЖИМ

Подходящият режим, при който бебето бодърства, храни се и спи толкова, колкото му е нужно през деня, е от ключово значение за качеството на нощния сън. В този ред на мисли, две от най-честите причини за безкрайните нощни събуждания и нощните будувания са именно преумората и недостатъчното активно будно време.

Да, точно така – ако Вашето бебе не се уморява качествено, ако не изразходва достатъчно енергия и не взима личната си “доза” бодърстване, от която организмът му има нужда, това води до накъсване на нощта и дълги среднощни будувания. 

Повечето родители са наплашени от преумората, защото в последните години тя бива обрисувана като най-големият враг на качествения детски сън и от страх да не преуморят детето, отиват в другата крайност – на недоиграването. Но както не можете да заставите едно дете да яде, ако не изпитва глад, по същия начин не можете да очаквате да заспи, ако в организма му не се е появила нуждата от почивка и сън.

И в двата случая (и при преумората, и при недоиграването) приспиванията са дълги и трудни, съпроводени с протести, плач и напрежение не само за бебето, но и за майката; сънят е накъсан или твърде кратък, а опитите за удължаване на дрямката или изместване на сутрешното събуждане за по-късен час са изключително трудни или дори невъзможни.

За да не попаднете в омагьосания кръг на недоиграването и недоспиването, е важно да съобразявате времето на бодърстване както с възрастовите норми, така и с индивидуалните особености на Вашето бебе или дете и да не забравяте, че интервалите на будуване растат с възрастта. 

АСОЦИАЦИИ ЗА ЗАСПИВАНЕ

Асоциациите за заспиване най-общо представляват условията (обстановката в стаята и действията на родителя), в които детето заспива и без които не може да продължи съня си. Ние, възрастните, също имаме своите асоциации за заспиване както децата –  любимата поза, удобната възглавница, одеялото – и ако нещо от тези неща липсват, заспиваме по-трудно или спим по-неспокойно през нощта. 

Същото е и при децата.  С тази разлика, че когато бебето се събуди, то не може да се върне самостоятелно към съня, ако когато е заспивало, сме му оказвали някаква помощ. Обикновено приспиванията на ръце, на гърда, с шише или с биберон, в количка или в слинг се превръщат в устойчиви асоциации, с които малкото бебе много бързо и лесно свиква и когато се разбужда между циклите на съня, има нужда да възстановим отново действията, с които сме му помогнали да заспи първоначално. А ако не го направим, следва плач и недоволство.

Най-често, за да може бебето да започне да спи добре, е необходимо да отслабим или изцяло да разделим устойчивите асоциации от заспиването и продължаването на съня. За да помогнем на детето да премине по-леко през тази промяна, можем плавно и постепенно да наслагваме нови, помощни, по-слаби асоциацци като тананикане, погалване, потупване. Ако кърмим за заспиване – да изместим кърменето преди ритуала; ако люлеем на ръце – да спираме люлеенето преди момента на унасяне; ако приспиваме в количка – да намаляваме силата на движението до статично положение.

Много често, когато открием оптималните условия за сън, изградим подходящи режим и отслабим асоциациите за заспиване, проблемите със съня на детето изчезват, събужданията се редуцират, а дремките стават дълги и спокойни. 

Във всички останали случаи, можете да се обърнете към нас! С радост ще Ви помогнем да откриете причината за трудностите със съня на Вашето дете и ще Ви подкрепим по пътя към спокойния сън на цялото семейство.

От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии