fbpx

Най-пълният списък с покупки за новородено: какво НАИСТИНА ти трябва


Раждането на нашето дете е вълнуващо и променящо живота преживяване. Като майка, разбирам вълнението и нервите, които идват с посрещането на новия член на семейството. С мъжът ми поехме по пътя на родителството с нужната доза наивност, характерна за родителите за първи път. Взехме това- онова, което видяхме в разни видеа в социалните мрежи, за половината неща се почувствахме тотално прецакани, за други, по-практични, разбрахме доста късно…и през цялото време си мислехме – Защо някой не обедини всички неща за бебето по смислен и прегледен начин, а си губим времето и се лутаме от магазин на магазин? 

Днес сигурно ти си на нашето място – очакваш своето детенце, стоиш пред поредния списък в ексел, изпратен от близки приятели и се чудиш от къде да започнеш. Изведнъж трябва да вземеш толкова много решения, да направиш избор за процеси и дни, които още не можеш много точно да си представиш. С кой магазин да започнеш, трябва ли да си купиш всичко веднага, какво наистина ще ти трябва… 

Спокойно! С екипа на mammi.bg имаме мисията да направим родителството една идея по-лесно, смислено и осъзнато. Да премахнем ненужните занимания, за да ти остане повече време за най-важното – да се насладиш на момента, колкото и шантав и хаотичен да ти се струва. 

Затова подготвихме нашия най-пълен списък с продукти, които ще ти трябват за твоето бебче. Избрахме марки, които познаваме и знаем кой стои зад тях или сме ползвали ние като майки и смело препоръчваме. Списъкът включва неща за бебока и неговата стая, но също така и за теб, мамми – защото през следващите месеци не трябва да забравяш и своите нужди, това е един от най-трудните и важни уроци на майчинството. Независимо дали си майка за първи път или посрещаш още едно детенце, нашият наръчник е страхотна отправна точка, с която можеш да улесниш приготовленията. 

списък с покупки за новородено

Под всеки артикул има линк към сайта на производителя, за да можеш бързо и лесно да си закупиш, каквото ти липсва. За улеснение добавихме чеклист на финала, за да можеш спокойно да си го принтираш и да разглеждаш с него. 

А ето и какво включихме в него: 

Какво ще ти трябва за болницата

Направихме списък с всички неща, които сме използвали и са ни били полезни по време на престоя в болницата – както за мама, така и за бебчо. Добавихме и чисто административните неща – като документи за постъпване и изписване.
Изискванията във всяка болница са различни, затова винаги е добре да провериш конкретните насоки в избраното от теб здравно заведение. 

За четвъртия триместър

Да, има и четвърти триместър и той е един от най-важните за всяка майка. Това е период, свързан с много промени в нашето тяло и нужда от много грижа. Ето защо сме отделили специално внимание на продуктите, които истински препоръчваме и вярваме, че ще ти помогнат да се почувстваш по-добре в своето ново тяло и нова роля. 

За първата разходка

списък с покупки за новородено

Едни от най-сериозните решения при пазаруването за твоето бебче ще бъдат именно свързани с разходките, пътуванията и какво е необходимо да вземеш с теб. Спокойно, при първите излизания от вкъщи и ние помъквахме половината покъщнина, за да сме сигурни, че имаме всичко необходимо. И ако сега се обръщам назад с усмивка, повярвай ми, стресът при всяко излизане беше огромен и не искам да минаваш през същото. Ето какво наистина ни трябва за спокойна разходка с бебето:

И един про съвет от мен – ако съжалявам, че пропуснах нещо по време на първото си майчинство, то е, че не опитах бебеносене. По това време не знаех за консултантите по бебеносене, както и за библиотеките с ранички, които можеш да пробваш и наемеш. Затова сме включили именно и тази тема в нашия списък, защото искрено вярвам, че разходките са много по-приятни, когато сме сгушени едни в други с малчо. 

списък с покупки за новородено

За детската стая: 

Едно от първите неща, които ще искате да подготвите, преди да се появи бебето ви, е детската стая. Това е мястото, където вашето мъниче ще спи, ще играе и ще расте през първите месеци. Стаята трябва да е удобна както за бебето, така и за мама, която в тъмните часове ще трябва да навигира между креватче и повивалник. 

От моя опит гнездото за бебе е едно от най-практичните неща, които сме купували. В първите месеци синът ми спеше навсякъде – от дивана, в количката, дори понякога на леглото до мен, удобно сгушен в своето гнездо. Избрали сме една фантастична българска марка за гнезда за сън – Cotton hug, която подкрепяме с две ръце. Отдадеността на екипа им и желанието да създадът най-хубавите и качествени гнезда, буди нашето възхищение при всеки разговор.

списък с покупки за новороденоДругото изключително полезно нещо са муселиновите пелени – аз им намирам приложение до ден днешен, въпреки че синът ми е почти на 4 години. От повиване на новородено до завиване през лятото, аз ги взимам дори при пътувания вместо леко одеало. Нашите приятели от Bambuki имат страхотна селекция с наистина качествени муселинови пелени, които препоръчваме и сме представили в наръчника за новородено. 

В списъка сме включили и няколко смислени идеи за игри и забавления на малките бебета, защото повярвай ни – това ще е една от най-често търсените теми през първата година. Силно вярваме в нуждата от хубава активна гимнастика и сме се доверили на едни от експертите на пазара – Tiny Love, които имат страхотни развиващи играчки, въртележки за креватчета и гимнастики. 

списък с покупки за новородено

Обожаваме и картите за визуална стимулация на Tabula rasa, които са специално създадени за първите месеци с бебето. Вече сме ти разказвали вдъхновяващата история на Вяра – тяхната създателка, затова за нас бяха един от първите избори, които добавихме в списъка. 

Козметика и хигиена:

В тази секция искахме да покажем само най-важното и най-нужното. Включили сме няколко продукта на марки, които познаваме и ползваме и които бихме препоръчали с две ръце на всяка приятелка

Един такъв бранд е Laboratorious Babé, за които сме писали много пъти и които ползваме вкъщи всички. Моят син е с много чувствителна кожа от бебе, с атопичен дерматит и затова се доверявам само на позната и изпитана козметика като Babé. 

Едва ли има нужда да ти казваме колко чист и страхотен продукт са кърпичките Water Wipes. Те са моя незаменим помощник в грижата за бебето от ден едно и не бих ги заменила с нищо.

Позволихме си да сложим и линкове към две от най-полезните ни и четени статии за бебешка хигиена, написани от лекар, съответно за момиченца и момченца.

Добавихме специална секция – бебешка аптечка, където отново сме изброили няколко продукта, които вярваме ще улеснят грижата за твоето съкровище през първите месеци. От грижа за пъпчето до капки с вит D3 на Colief, както и масажното им олио за успокоение при колики…защото коликите са едно от първите големи предизвикателства пред всяка мама. В следващата секция от списъка сме включили и капките за колики на Colief в списъка, които са пръв приятел в дългите нощи… 

списък с покупки за новородено

Кърмене и хранене на бебето: 

Без значение дали избираш да кърмиш, или даваш формула, има един списък от продукти, които ще ти трябват неминуемо. Моят син беше ексклузивно кърмен и вкъщи се доверихме изцяло на продуктите на Philips Avent – от шишетата, през помпата за кърмене и стерилизатора. След мен влязоха в употреба и на поне едно семейство, затова мога с две ръце да ги препоръчам. 

Тук нека не забравяме и грижата за мама – от кремчета за зърната до подплънки, които се затоплят при болки или запушване на каналите. 

А относно бибероните – моята асоциация е Bambuki още от преди раждането на Алекс. Влюбих се в естетиката им, за да се уверя в продукта като наистина качествен и удобен. 

За финал най-любимата тема на всяка мама – а с какво почистваме?! Моят отговор за вкъщи е Frosch baby и сме включили техния препарат за съдове, с който можете да почиствате бебешките играчки и съдове. Цялата серия Frosch baby е изключително щадяща и можете да използвате от първия ден на бебето. 

Не ни остана нищо друго освен да ти пожелаем успех, мила мамми! Най-доброто и вълнуващо приключение предстои, макар че на моменти няма да се чувства така. 

Следвай инстинктите си, пазарувай разумно и се остави бебето да те води и да ти показва от какво наистина има нужда. Звучи абстрактно, но много скоро ще видиш, че всичко от което то има нужда…си ти!

Списък за Новороденото Mammi.bg
Стефи Стоянов
Стефи Стоянов
Майчинството е едно от най-интересните ми предизвикателства. Главата ми е винаги пълна с хиляди въпроси, а желанието да науча тайните на доброто родителство ме вдъхнови да поставя началото на този сайт. Щастлива съм да споделям с вас наученото от приключението, наречено „Майка на малко момченце".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии