fbpx

4 занимателни музея, които да посетим с децата

Топлите месеци са време за семейни пътешествия и приключения. Дойде ли лятната ваканция, започваме редовни, макар и понякога само през уикенда, пътешествия из страната, за да я опознават децата и да прекарваме повече ценно време заедно.

Винаги проучвам забележителностите и атракциите на мястото, което предстои да посетим, и си набелязвам тези, които ми се струват най-подходящи за децата – уникални, съвпадащи с техните интереси, лесно достъпни и разбира се, да са по джоба ни, тъй като всяко пътешествие е и разход за семейния бюджет.   

Ползите от посещението на музеи са безспорни, особено за малките деца. За щастие в страната ни има множество музеи, посветени на различни области не само от науката, но и от практическия живот, които са чудесно място за децата да научават нови неща и дори да експериментират.

Споделям ви едни от любимите ни музеи в страната, някои от тях направени специално за децата: 

ПланетУм в Бургас

Този прекрасен научен център, намиращ се на пристанището в Бургас, ни очарова още преди 3 години, когато го посетихме с децата за пръв път. Тази година ни предстои морска ваканция близо до града, така че задължително ще го посетим отново. 

ПланетУм е създаден за малки и големи откриватели, които се интересуват от тайните на моретата и океаните, мореплавателите и откривателите, историята на корабоплаването, модерните технологии за плаване, производството на енергия и най-важното: опазването на живота в моретата и океаните.

Музеи за деца българия
Кредит: Личен архив

Изключително модерен научен център, в който са разположени 3 експозиционни зони и 20 образователни инсталации, които децата могат не само да разглеждат, но и да докосват и експериментират с тях. А знаете колко е досадно да повтаряш на децата „Не пипай, не пипай!“, когато те учат именно чрез сетивата и за тях е важно да се докосват до всичко, което виждат. Е тук могат да го правят на воля и да проследят резултата от своите действия.

Музеи за деца българия
Кредит: Личен архив

Това, което най-много ми хареса в ПланетУм, са витрините, изпъстрени с цитати на велики откриватели и учени, разкриващи гледка към пристанището, пълно с кораби, катери, кранове и всякакви други плавателни средства. Това създава уникална атмосфера и автентичност в музея. 

Музеи за деца българия
Кредит: Личен архив

Има кът и за най-малките, където могат безопасно и спокойно да поиграят с материали, съобразени с възрастта им.  

От тази година към музея има и Планетариум, разположен точно пред входа на научния център. Залата му e с капацитет 50 места, разположени радиално около центъра на 8-метров прожекционен купол, където с помощта на оборудване за 3D визуализации децата и техните родители могат да се докоснат до част от Космоса.

Лятно работно време на ПланетУм: 1 май – 30 септември: всеки ден от 10:00 до 20:00

Зимно работно време: 1 октомври – 30 април: oт сряда до неделя 10:00 ч. – 18:30 ч.

Цената на семейния билет е 15 лв и включва двама възрастни и две деца до 18 години. 

Виж още: 6 вълнуващи музея за деца

Национален политехнически музей в София

Моите момчета обожават машини и превозни средства, така че реших, че е чудесна идея да ги заведем в Политехническия музей в София. Там можете да разгледате над 22 000 експонати, разпределени по колекции: времеизмерване, транспорт, фото и кинотехника, оптика, звукозапис и звуковъзпроизвеждане, радио и телевизия, изчислителна техника, музикални механизми, геодезически уреди, измервателна техника, битова техника, шевни машини, пишещи машини, физични уреди, съобщителна техника.

Кредит: Личен архив

В музея децата могат да видят как са изглеждали в зората на своето изобретяване добре познати предмети от ежедневието като телефон, фотоапарат, калкулатор, телевизор, компютър и със сигурност ще останат изненадани от мащабите и вида им. Могат да научат как са се произвеждали стъклени бутилки и буркани, как са комуникирали хората преди телефоните, как изглежда храната на космонавтите и с какъв апарат Леонардо да Винчи се е опитвал да полети редом с птиците. 

Има малък детски кът с материали, с които децата могат да експериментират, за да научат повече за законите на физиката, оптиката и математиката. 

Музеят се намира на ул. “Опълченска” 66 в столицата. 

Лятно работно време: от 1 април до 30 септември, от 9:30 до 18:00 (касата работи до 17:30 ч.) всеки ден, без неделя. 

Зимно работно време: от 1 октомври до 31 март, всеки ден (без неделя), от 9:00 до 17:00 (касата работи до 16:30 ч.).

Цената на семейния билет е 20 лв.

Виж още: 5 необичайни музея в Северна България, които да посетиш с децата

Епископска базилика на Филипопол, в Пловдив

След първоначалното учудване, бързам да ви уверя, че това място ще впечатли цялото ви семейство. Музеят е построен преди 3 години и отваря врати за посетители през пролетта на 2021 г. Създаден е с цел да се запазят уникалните мозайки, открити на място, населявано от хората от дълбока древност, а знаете, че Пловдив е много древен град и през неговите земи са минали и са строили траки, римляни, готи и хиляди незнайни народи още преди Новата ера. Локацията на Базиликата е бил едновременно религиозен, социален и културен център за хората, населявали Пловдив в миналото.

Епископската базилика на Филипопол (античното име на днешния Пловдив) е най-голямата раннохристиянска църква в страната, разрушавана през годините, но за щастие възстановена и превърната в музей, за да бъде не само запазена, но и представена на новите поколения. 

Още с влизането си притаихме дъх пред красотата на огромната мозайка, покриваща пода. Върху нея са монтирани стъкла, така че посетители практически се разхождат отгоре, разглеждайки я безопасно. 

Музеи за деца българия
Кредит: Личен архив

За децата много интересни бяха образите на причудливи птици, а именно богатството на изображенията и интереса на древните творци към птичето царство е вдъхновило създателите на музея да направят и детски кът, намиращ се на втория етаж на музея, в който децата могат да научат малко повече за науката орнитология, но и не само. 

Детският кът е посветен на археолозите и орнитолозите, като по разбираем и много атрактивен за децата начин са показани професията на археолозите, значението на артефактите, както и архитектурата на стария Пловдив. Върху интерактивни маси децата могат сами да правят археологически открития и да създават свои мозайки.

Кредит: Личен архив

Могат да наредят парчетата от старинни съдове за хранене (частите са магнитни и когато ги наредят правилно, се появява картинка на храната, която са консумирали едно време жителите на Филипополис).

Базиликата се намира в центъра на града, на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 2. 

Работи всеки ден от 9:00 до 18:00ч. 

Семеен билет за двама възрастни и две деца е 24 лв.

Палеопарк във Вършец 

Вършец е изключително красив старопланински град, намиращ се в Северозападна България. Той е може би по-известен като балнеолечебен курорт, в който има прекрасни градски паркове за разходки и забавления с децата. 

Ние решихме да го посетим най-вече заради новооткрития Палеоценски парк, но не пропуснахме да се разходим по Алеята на чинарите, която се намира в центъра на града, както и във втория по големина парк в България след Борисовата градина. Градът е устроен така, че да бъде източник на здраве и отдих.

Новият Палеопарк е открил врати през миналата 2022 година, за да пресъздаде природата в района, такава каквато е била преди около 2,5 млн. години. На открита територия децата могат да разгледат изключително реалистично изглеждащи фигури на изчезнали вече гръбначни животни, чиито останки са намерени в околностите край Вършец.

Кредит: Личен архив

Паркът предоставя и музейна експозиция, поместена в модерна остъклена сграда. Както в нея, така и навън могат да се разгледат макети на древни носорози, гепарди, диви коне, хиени, съблезъби котки, лешояди, орли, соколи, бързолети и много други изчезнали вече видове птици и животни.

Достъпът в парка е безплатен. Забранени са тичане и пипане на експонатите.

Работно време: Сряда – Неделя 10:30 – 13:00 ч. и 13:30-17:30 ч. Понеделник и Вторник са почивни дни.

ЩЕ СЕ РАДВАМе ДА ПОСЕТИШ НЯКОЙ ОТ МУЗЕИТЕ, МАММИ, И ДА СПОДЕЛИШ ВПЕЧАТЛЕНИЯ. НЕ ЗАБРАВЯЙ, ЧЕ ВИНАГИ МОЖЕШ ДА ИЗЛЕЗЕШ ОТ РУТИНАТА, ПОНЕ ЗА ЕДИН УИКЕНД ИЛИ ДОРИ ЗА ЕДИН СЛЕДОБЕД И ДА ОТКРИЕШ НОВО МЯСТО С МАЛЧУГАНИТЕ. НА ДОБЪР ПЪТ!

Кристина Орсова
Кристина Орсова
Обожавам да пиша и да готвя. Две от нещата, които ми помагат да се справя с предизвикателствата на майчинството и ме вдъхновиха да създам блога си „В чехлите на мама“. Чрез текстовете каня всеки да влезе в чехлите на една майка, за да разбере нейните емоции, но и да почерпи от нейния опит.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии