fbpx

Кои са най-интересните морски книжки за деца това лято?

Тръгвайки за морето исках да взема и няколко нови книжки за дъщеря ми. Нямах ясна идея кои точно, надявах се да харесам на място в книжарницата. Така и стана. Но вниманието ми веднага беше привлечено от няколко „морски” заглавия. Как не се бях сетила по-рано? Разбира се, че най-подходящи за морската почивка щяха да са тематични заглавия с морски приключения.

Предстои ни още едно море в края на август, реших да си харесам няколко подобни книжки и ето как се роди идеята за този материал. Нека заедно разгледаме летните предложения на издателствата и да харесаме най-интересни за малчуганите ни. Как ти звучи идеята, мамми?

ЗА Най-малките

Твърд поддръжник съм на тезата, че колко по-рано започнем да четем на децата, толкова по-добре. И колкото по-рано им дадем възможност сами да се докоснат до книгите – също. Затова стават все по-популярни т.нар. тихи книжки, направени от плат, които можем да дадем спокойно и на бебета. Книжките за вана също са чудесна идея за най-малките.

Затова, ако с твоя мъник ще посрещнете първото или второто си лято заедно, то има доста опции, които да му предложиш. Основната идея в случая би била просто да се запознае с различни морски животни, да опознае книгите, да докосва страниците, било то книжни, гумени или текстилни. Показвай му картинките, обяснявай му с колкото се може повече думи и бъди сигурна, че така разкриваш пред очите му цял един нов свят.

Виж още: Как се развива мозъкът на детето през първата година?

За деца между 2 и 5 години

Ето я и „моята” категория. Казвам моята, защото дъщеря ми в момента е на 3 години и именно тук се надявам да открия някоя от следващите ни любими книжки. Но и тук искам да кажа, че категориите с възрастта са доста условни. Затова недей много да им робуваш. Следвай своето дете и неговите интереси. Именно в тази възраст те все по-ясно започват да си личат. Може да обича повече книжки с картинки или пък да се захласва по гласове и да обича да слуша повече текст. Всичко е индивидуално.

Приключенията на китчето Герда можеш да откриеш не в една, а вече в две книжки. Морските дълбини са чудният декор, на които се разиграват. Дълбоко поучителен текст и красиви илюстрации ще превърнат китчето в любим детски герой. Темите за страховете и смелостта са засегнати и в двете книжки и ще помогнат на малките читатели да станат смели като Герда!

Две от любимите поредици на децата – за Биби и Мими и за Ана Ана. Този път действието се развива на морето, така че е съвсем тематично. В книжката за Биби и Мими те очакват всички познати любими герои като Бухалчето и Маргаритка, но и някои нови интересни попълнения… Децата също ще разберат защо е важно да се мажем със слънцезащитен лосион и да слушаме спасителите на плажа.

Ана Ана също се отправя към морския бряг и то в компанията на всичките си плюшки. Малкото момиче с рошавата коса е готова за приключения като междувременно ще научите с нея и някои много важни житейски уроци

Да си призная отначало бях скептична към новата поредица с историите на Пипи Дългото Чорапче. Но всъщност се оказа чудесна изненада. С помощта на книжките можем да запознаем и по-малките читатели с Пипи, Томи, Аника и техните приключения. Илюстрациите са страхотни, а текстът не натежава. Затова горещо препоръчвам „Пипи в Южното море” като едно от летните четива този сезон.

А Оно и Онче са още двама герои, които си имат своя поредица, заслужаваща внимание. Може би вече си попадала на други заглавия от нея и знаеш колко ценни са за развитието на емоционалната интелигентност на децата ни.

„Смешни факти за животните” и „Защо? Какво? Как?” са две супер интересни поредици. В първата по забавен начин са поднесени любопитни факти, в случая за водните животни. Като например „Гигантската китова акула е голяма колкото два автобуса!”.

Втората пък ни отвежда на морския бряг, за да научи децата на интересни неща, скрити под така любимите на малчуганите повдигащи се капачета.

„Валентин и госпожица Син кит” ме спечели по всички параграфи. Сърдечно разказана история, пропита с много любов, грижа за животните и близките, красиви илюстрации, които карат думите да оживяват. Валентин, Чичо Ванчо, Мама Обич и Татко Обич веднага стават любимци на малки и големи, а съдбата на госпожица Син кит ни вълнува до последната страница.

„От морето до небето” е малка книжка пълна с големи емоции. Стихотворения, приказки и гатанки ще накарат децата да ги запомнят с лекота и цяло лято да си ги повтарят. Някои стихчета лесно се превръщат в песни, само трябва заедно да им измислим мелодии.

Виж още: 14 вдъхновяващи детски книжки за емоциите

ЗА ДЕЦА МЕЖДУ 6 И 8 ГОДИНИ

В тази възраст децата вече полека-лека започват да четат сами, искат да избират и книгите си сами. Но пък нищо не пречи да им направим някой супер интересен подарък, който да вземат със себе си на морската почивка, нали? Предлагам ти няколко заглавия, които да събудят любопитството на малките откриватели.

Али, брат ѝ Оли и кучето им Йози са главните изследователи в „Експедиция в океана”. Освен отговори на интересни въпроси за морските обитатели, на всяка страница читателите ще откриват предизвикателства, с които да се справят. Книжката е доста интерактивна и определено ще успее да задържи вниманието на всеки малчуган.

Не знам за твоето дете, но моето е голям фен на книжките с капачета и не мисля, че това скоро ще се промени. Книгата за моретата и океаните от поредицата „Откриватели” е чудесна попълнение в колекцията с подобни заглавия. В нея има повече от 50 капачета, така че ще падне голямо отваряне, за да разкриете всички морски тайни.

Кой не знае Клод, кой не е чувал за него?! Със своята емблематична барета той е любимец на малки и големи. А в книжката „Клод на море”, както вече предполагаш, ви очакват неговите морски приключения. Компания му прави Сър Мъхесто Чорапче и няколко пирата за разкош. Със свежо чувство за хумор и оригинални илюстрации, книжките от поредицата за Клод са сред първите, които децата започват да четат с лекота в тази възраст.

Книгата „Море” те грабва още с корицата. Различна, провокативна и незабравима. Определено не изглежда като типичната детска книжка. И наистина не е. Това е едно четиво, отличаващо се със собствен език и стил. Определена като занимателен речник, тази книга е много повече. В нея децата ще намерят много отговори на въпросите си свързани с морето, както и любопитни факти за Португалия, родината на авторите.

ЗА ДЕЦА МЕЖДУ 9 И 12 ГОДИНИ

Искрено се надявам, когато детето ми е на тези години, интересът към книгите да е по-голям от този към електронните устройства. Но ако тенденцията на такива интересни, красиви и вълнуващи заглавия се запази, мисля че няма да е трудно.

Виж още: Детето пред екрана – решение или проблем?

Приключенията на Лиско продължават, този път по море, в компанията на голямата Синя акула и безразличната медуза Глагоабазубадуза. Борис Априлов разказва увлекателна, забавна история, която оживява с невероятните илюстрации на Мира Мирославова. Почнеш ли я веднъж, не ти се иска нито да я оставиш, нито да свършва.

Най-хубавото на книгите е, че те пренасят със страниците си на далечни места. Именно това се случва и в „Големият бариерен риф”. Разглеждайки го можеш да си представиш с лекота как изглежда едно от най-големите природни чудеса в света. Морският биолог Хелън Скейлс отвежда своите читатели на пътешествие из един необятен свят като им дава любопитна информация по един напълно достъпен начин.

Кое дете не обича приключенски истории, които се разиграват на самотни острови? Е, тук ти предлагам две заглавия, всяко със свой вълнуващ сюжет. „Островът” на Александър Секулов може би ти е позната. По нея е заснет сериалът „Островът на сините птици”, който племенниците ми обожават, така че имам достоверна препоръка. В него се разказва за няколко приятели, един гръцки остров и курс по гмуркане, който ще даде на момчетата най-ценните уроци за живота и морето.

И за финал една класика – романът „Островът на съкровищата” на Робърт Луис Стивънсън, но в адаптация, подходяща за по-малки читатели. Приключенията на Джим Хокинс в търсене на пиратско съкровище са разказни и с реалистични рисунки, които съвсем те приковават към сюжета на книгата.

Виж още: Как се става детски писател питаме Юлия Спиридонова – Юлка

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии