fbpx

Монолози на вагината или какво има да ни каже ТЯ

Няма да забравя една вечеря с приятелки, сладки женски приказки, вино се лее, смеем се една през друга, знаеш как е. Разговорът така се завъртя, че взехме да обсъждаме дискриминацията на женските полови органи и факта, че липсва официално обобщаващо обръщение към тях или поне не такова, което не се нуждае от цензура на обществени места. И тогава всяка от нас сподели с какви евфемизми е било наричано „специалното ѝ място” от родителите, когато е била малка. Аз си мислих, че моето „калинка” е странно, но след като чух „меска“, „пуканка” и „пеперудка“, направо се успокоих!

Но тогава си дадох сметка, че

жените оставяме други да определят нашата сексуалност, да я поставят в рамки, с които ние трябва да се съобразяваме. А тя е извор на нашата сила и ние ѝ дължим свобода!

А на себе си дължим любов, разбиране и уважение, а не срам, притеснения и неувереност. Затова днес искам да започна един важен разговор за женската анатомия. Обещавам, че ще е по-интересен и, надявам се, по-полезен от часовете по биология в училище. Ще се постарая да е и по-откровен, без цензура и притеснения. Защото мисля, че всички жени имаме нужда да започнем да наричаме нещата с истинските им имена, да се гордеем с всяка една част от себе си, с всяко едно усещане, с всеки един физиологичен процес, дори. Защото женското тяло е храм! В него се заражда новият живот, но то е и извор на необятно удоволствие. И ние трябва да го познаваме достатъчно добре с всички негови преживявания.

Радвам се, че открих и партньор, който да подкрепи днешния разговор. Екипът на онлайн секс магазин Passion.bg споделя нашата мисия за повече открити разговори, повече информираност и споделяне на темата за женската сексуалност. Затова днес се включи и с подходяща селекция от продукти за интимна грижа и удоволствие. Ако искаш да поръчаш от представените модели или от разнообразните предложения на сайта им, можеш да се възползваш от промоционалния код MAMMI20 за 20% отстъпка при пазаруване, валиден до края на 2021 година!

Виж още: Женското сексуално удоволствие отблизо

вагина
Кредит: Marvin Meyer / Unsplash

Да наречем нещата с истинските им имена

Да, това може да се окаже по-трудно, но нека не е от притеснение, а защото жените сме сложно устроени същества и трябва да се гордеем с това. Докато при мъжете всичко е на показ и може да бъде назовано с една единствена дума, при нас нещата не стоят точно така. Много хора използват думата вагина като нарицателно за женските полови органи. Но това няма как да е точно. Все пак не случайно имаме и множествено число – защото „там долу” се случват много и все интересни неща.

1. В като Вагина

Не е правилно да използваме вагина, ако искаме да говорим за външната част на органите, например. Вагината е разположена във вътрешността и реално е свръзката между вулвата, шийката на матката и самата матка. Тя представлява канал с дължина между 8-12 см, но тъй като стените са еластични, при възбуда може да се удължи. Интересно е, че във вагината (или влагалището) няма жлези, но въпреки това влажността в нея се поддържа от отделянето на течност през кръвоносните съдове в стената ѝ в комбинация със слуз, която пък се отделя от жлезисти клетки в лигавицата.

Влажността на вагината зависи от различни фактори и определено вагиналната сухота не се дължи само и единствено на менопауза, както често се твърди, а е проблем, с който много жени се сблъскат, без значение от възрастта си.

Част от причините за сухотата са хормонален дисбаланс, бременност, прием на лекарства, алкохол и цигари, противозачатъчни, гъбични и други инфекции. Има обаче и психологични фактори, които могат да окажат влияние и е добре да ги имаме предвид – стрес, вътрешни ограничения, които сами си налагаме, притеснение да заявим нуждите и желанията си, травмиращи сексуални преживявания, липса на комуникация с партньора и др.

Бързо решение на проблема има, разбира се, и то се нарича лубрикант. Облекчаването на вагиналната сухота се постига лесно и затова го споменавам като „първа помощ”. Но недей да разчиташ само на него, ако проблемът не е временен като бременност, например. Слушай тялото си и какво то иска да ти каже. Обърни внимание на симптома и намери решение на проблема, който го причинява, защото влажността на вагината е от значение за цялостния комфорт на тялото ти не само по време на секс. Сухотата може да доведе да поява на микротравми, на сърбеж и парене, а всички знаем колко неприятни са подобни усещания.

Виж още: Как най-добре да се погрижим за бикини зоната

2. В като Вулва

Една дума, според мен недостатъчно използвана и, може би, често неправилно. А именно тя обхваща всички външни полови органи на жената – големи и малки срамни устни, клитор, пубис, известен още като Венерин хълм, вагинален отвор и още няколко анатомични структури, но няма да изпадам в прекалени подробности, за да не заприлича това съвсем на урок по биология от 11 клас. Сама осъзнаваш обаче колко сложно устроена е вулвата и колко всеобхватно понятие е.

Защо обаче употребата на думата не се е наложила през вековете не мога дори да предполагам. Вместо това доста жаргонни думи успешно я заместват. И нея, и вагина в едно понякога. Но явно за някои хора всичко е по-добре пред това да кажат клитор, влагалище или срамни устни. Разбираемо, донякъде. Все пак още в името на един от органите е заложена думата „срам”. Е, за справка, малките и големи срамни устни могат да бъдат наричани големи и малки лабии. Доста по-стилно, нали? 🙂 Шегата настрана, но в женските полови органи няма нищо срамно и е крайно време всички да го разберем! А това започва именно с гордото изричане, без изчервяване и затишие в гласа, на всяка една част от прекрасните ни тела! Защото всяка е наистина такава – уникална и специална, с много важна функция.

Ето, например, знаеше ли, че именно големите и малките лабии се грижат за вагината и са нещо като нейни закрилници, защото предпазват вътрешността ѝ от външни замърсявания? Друга тяхна „екстра” е осигуряването на допълнително овлажняване, чрез секрецията на жлезите, разположени в тях. Има ли нужда да казвам колко специален пък е клиторът? Е, ще кажа. Първо, няма два еднакви клитора! Всеки може да се похвали с различна форма и обем, но това, което обединява всички е чувствителността им.

Изобилието от нервни окончания, локализирани именно в клитора, осигуряват взривоопасни усещания при стимулация. И макар най-разпространената теза да е, че той няма биологична значимост за женската анатомия, има съвременни теории, които се опитват да оборят това разбиране.

Според Рой Левин, учен от Департамента по биомедицински науки на Университета в Шефилд, „Често повтарящата се мантра, че единствената функция на клитора е да предизвиква сексуално удоволствие, вече е остаряла”. Според него клиторът съществува едновременно както за наслада, така и за да подпомогне процеса на възпроизвеждане. Затова са отговорни хилядите нервни окончания, разположени в него, които активират основни системи на мозъка. Според Левин „тази богата мозъчна дейност води до промени в гениталиите като увеличен приток на кръв и кислород, както и до затопляне и лубрикация. Когато оргазмът е близо, влагалището образува т. нар. „оргазмична платформа”, повдигайки матката за настаняване на спермата, а по време на оргазъм мускулите на тазовото дъно ритмично се свиват“. Стана ли много научно? 🙂 Е, идеята е, че клиторният оргазъм подава сигнал на тялото ни, че може да е готово за оплождане и шансът за успех да се увеличи.

Учените ще продължат сигурно доста дълго време да спорят дали клиторът реално има друга роля, освен да допринася за сексуалното удоволствие на жените. Но дори това да се окаже единствената му функция, на мен поне ми се вижда напълно достатъчна. Защото при правилна стимулация – механична или чрез физически допир, жените се пренасяме в друго измерение, където единственото нашето удоволствие е от значение. И като стана дума за удоволствие, ето и два много ценни помощника по пътя към постигането му:

3. В като Време за промяна

С краткия урок по женска анатомия исках най-вече да нарека нещата с истинските им имена, за да акцентирам върху важността от използването им. Защото думите имат сила. Когато наричаш един орган с определението „срамен” и то години наред, резултатът може да е само един – срам! Подтискането на женската сексуалност се случва, защото тя е сила. Да бъде подчинена, да бъде принизена, да бъде омаломощена, е било и продължава да бъде цел за мнозина. Защо? За да може някой друг да черпи от нейната сила, да се възползва от нея и дори да злоупотребява с нея.

А е крайно време да си върнем силата. Да заявим себе си и всеки един орган в нашето тяло. Да се борим за оргазма си! Да се гордеем с менструацията си! Да защитаваме правото на всяка една жена на аборт! Да не се срамуваме от гъбичките и космите си! Да кажем СТОП на всички жаргони, с които наричат най-женските части от нас! И още толкова много други битки ни чакат. Но има още една и тя е не по-малко важна – тя е за дъщерите ни, за всяко следващо поколение след нас, което заслужава по-добро във всеки един житейски аспект.

За жалост, сексуалното образование не е сред приоритетите на нашата образователна система, но трябва да е приоритет на всички родители. Точно както е за Fine Acts, глобална платформа за социално-ангажирани креативни решения, която създава книгата „В като Вагина”. Автори са активистките за човешки права Светла Баева и Рая Раева, а оригиналните илюстрации са дело на две сестри – Борислава и Михаела Караджови. Един изцяло женски екип се заема с нелеката задача да отговори на Всички Важни Въпроси за Вагината. А те не са никак малко. Защото, както се отбелязва на сайта на книгата,

Женското тяло, менструацията, сексът и сексуалното здраве продължават да са теми „табу” в България.

А табутата се разрушават, когато за тях се говори и то на висок глас!

В случая и с много думи и страхотни рисунки!

На над 200 страници авторите говорят за всичко, свързано с женското тяло и отношението към него, за менструацията, за женското здраве, за сексуалната ориентация и полова идентичност, за мастурбацията, за насилието. Книгата разбива много стереотипи, започвайки още на първите страници с думите: „Няма нищо срамно в женските и мъжките полови органи”.

И макар книгата да е определена като подходяща за момичета на възраст между 12 и 14 години, несъмнено може да бъде полезна и на по-големите. 😉

Ако искаш да подкрепиш това смислено четиво, можеш да го направиш, разбира се, като си го закупиш. На сайта можеш да прочетеш и по какви други начини можеш подпомогнеш проекта. „В като Вагина” се разпространява и напълно безплатно в интернет, за да може да достигне до повече хора, особено такива, които наистина се нуждаят от нея, а не могат да си я позволят.

вагина

Заслужените женски удоволствия

Говорейки за женската сексуалност, за нейната сила и извоюване, не мога да не поставя акцент и върху удоволствието. Защото то е наше право! Женската полова система не е създадена само с репродуктивна цел. Напротив. Все пак имаме цял един прекрасен орган, чиято, все още официална функция, е да ни доставя удоволствие. За съжаление, не малък процент от жените в световен мащаб не са изпитвали никога през живот си оргазъм. Не малко жени не успяват да достигнат до оргазъм по време на секс, а само по време на мастурбация.

Разбира се, причините затова са комплексни, но аз искам да поговорим за една от тях, може би и тази, с която най-лесно можем да се преборим. А именно – себепознанието или по-скоро липсата на такова. Щом не малко жени срещат трудности да назоват своите органи, какво остава да ги опознаят, да ги видят отблизо, да заявят техните усещания пред партньорите си?! Нека видим какво можем да направим по въпроса 😉

Виж още: Как да разпалим сексуалния си апетит?

1. Начертай ми карта

Тук на помощ идва т.нар. „вулва мапинг”. С него от часа по биология направо се пренасяме в часа по география 🙂 Шегувам се! Няма да чертаем карти, но идеята е да опознаем територията, с която „разполагаме”. Накратко, вулва мапингът е практика за опознаване на „топографията” на женските полови органи. Това се случва чрез внимателен масаж и целенасочено докосване, които да помогнат на всяка от нас да се почувства по-комфортно със собственото си тяло и сексуалност.

В края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век в Щатите се създава феминистката организация New York Radical Women. Основната ѝ цел е да се противопостави на дълбоко вкоренената патриархална система като търси начини да отхвърли представата за общество, доминирано от мъже, и да даде на жените силата да преборят подтисничеството. Една от групите, които създава организацията, се обявява за „феминистко осъзнаване”. Целта била чрез колективен опит да се повдигнат въпроси за женското съществуване и житейски преживявания. Един от методите, който използвали, бил вагиналното самоизследване. Всеки участник в групата трябвало да използва огледало и фенерче, за да погледне своята вулва и то по време на групово занимание (тук вече ситуацията е доста хипи, факт, но имай търпение, сама по себе си в идеята им е имало потенциал).

Жените е трябвало да имат смелостта да погледнат на себе си по нов начин. Вглеждайки се в своята женска същност, да се отърсят от срама и неувереността. Да се приемат с различията си, да видят, че те ги правят по-близки, вместо да ги разделят. В тези групи се е празнувала женствеността във всички ѝ форми, рушали са се табута около сексуалността и женския потенциал за развитие и извоюване на място в обществото. И да, началото е било поставено с огледалце в едната ръка и фенерче в другата…

Години по-късно вулва мапингът продължава да е все така силно оръжие, с чиято помощ по-добре да разберем телата си, да се чувстваме по-комфортно в собствената си кожа и по този начин да превъзмогнем негативните ефекти на обществения натиск върху жените и собствените ни критични мисли. В резултат на нашето възпитание, среда, посланията на социалните медии или травма, през живота си се сблъскваме с много неприятни чувства като срам или притеснение от собствените ни тела. А последиците от тях са стрес, тревожност, подсъзнателно отричане на нашето сексуално аз.

И простичкото решение идва с една ударна доза любов и приемане.

Да видиш отблизо как изглежда вулвата, да опознаеш всяка част от нея, усещанията, на които е способна, да разбереш какво точно харесва тялото ти – всичко това са стъпки от един процес, който дава тласък не само на увереността и сексуалното удоволствие, но и на доверието и връзките, които имаме в живота си.

За да практикуваме успешно вулва мапинг е добре да се отдадем изцяло на процеса, а не да го приемаме като поредната точка от списъка със задачи за деня. Създай си подходяща атмосфера, без значение дали е в спалнята, в банята или на дивана в хола. Подготви си огледало и лубрикант. Заеми удобна позиция, отпусни тялото си и погледни. Използвай лубрикант, за да е по-приятно докосването на различните части, предварително си ги преговори и докосни осъзнато всяка от тях. Масажирай ги, обърни внимание как се променят усещанията. Не бързай! И не забравяй да гледаш огледалото! Във вулва мапинга може да участва и партньорът ти. Оргазмът може да е приятен завършек, ако масажите са насочили тялото ти в тази посока, но определено не е задължителен финал на упражнението.

Виж още: Кратък наръчник по тантра масаж за начинаещи

Практики като вулва мапинга имат за цел да ни помогнат да научим повече за себе си не само в сексуален, но и в емоционален аспект. Да разберем какво харесваме, как да го заявяваме, да достигаме своите граници и да разберем чувстваме ли се добре отвъд тях. И затова не ги приемай като еднократно преживяване. Всеки път, когато решиш да се отдадеш на вулва мапинг, бъди готова да научиш нещо ново за себе си… и за Нея!

вагина
Кредит: Ava Sol / Unsplash
2. Пътят към G-точката

Няма как да говоря за женско удоволствие и да не спомена митичната G-точка! Оказва се обаче, че не е точно точка, а по-скоро цяла зона. Във вътрешността на вагината има много други ерогенни зони, които, при правилно стимулиране, също могат да те накарат да се почувстваш мнооого добре. От тях например А-точката се намира на предната вагинална стена, зад пъпа. О-точката е меката тъкан на задната вагинална стена. Тези две области, плюс нервите в шийката на матката, създават колекция от ерогенни зони, които, когато се стимулират, могат да доведат до оргазъм.

Друга заблуда е свързана с начина на локализиране конкретно на G-точката. Не е никак лесно това да се случи по време на полов контакт. Според сексолога Емили Мартин „да откриеш G-точката по време на секс е все едно да откриеш малък бутик, разположен на оживена търговска улица – може лесно да го изпуснеш, освен ако не знаеш точно къде се намира“. Затова и тя самата препоръчва първо соло експедиция в търсене на митичната зона.

Търсенето може да започне на около 5 см във влагалището, на върха на предната вагинална стена. Размерът и мястото варират във всяко тяло, разбира се, но всички G-точки си приличат по набраздената структура, наподобяваща тази на орех. При възбуда тъканта набъбва и става по-чувствителна. Ако преди експедицията пък си осигуриш един или два клиторни оргазма, намирането на целта ще бъде по-лесно, тъй като кръвта ще е изпълнила гениталиите и G-точката ще се открои.

Стимулацията може да отне повече време, затова бъди упорита. Ако усетиш, че ти се пишка, не спирай, това по-скоро значи, че си близо до целта. В случай, че пръстите ти бързо се уморяват или не искаш да ги използваш, потърси вибратор за стимулация специално на G-точката. Резултатът определено ще си заслужава усилията, така че не се отказвай!

Виж още: Мамми питат, сексологът Гинка Георгиева отговаря

3. Еякулацията не е само за мъже

За финал избрах да си поговорим за големия финал – женската еякулация. Първо да кажа – не, не е мит, напълно реална е и представлява изключително интензивно усещане! Резултат е от секреция на Скенените жлези, разположени в долния край на уретрата. По време на сексуална възбуда те произвеждат течност, състояща се от различни компоненти и ензими, включително кръвна плазма, простатно-специфичен антиген (PSA), креатинин, урея и др.

Според някои изследователи женската еякулация се постига чрез едновременна стимулация на клитора, вагината и G-точката, често с помощта на вибратор. Други отдават еякулацията на свръх хидратация преди половия акт. Някои жени откриват връзка между еякулацията и менструалния си цикъл – по техните наблюдения е много по-вероятно да еякулират след овулация и преди менструация. Други отдават успеха на цялостно психическо и физическо отпускане. За жалост, няма една универсална рецепта. Освен, разбира се, опитите, а от тях глава не боли, така че смело напред, ако все още не си еякулирала.

И макар да няма нищо на 100% сигурно с женската еякулация, добре е да правим разлика между нея и скуъртинг оргазма, с който често се бъркат. Секретът, отделян по време на женската еякулация е белезникаво, млечно вещество, известно като еякулат. Течността, изхвърлена по време на скуъртинг, е бистра и водниста и представлява разредена форма на урина. Докато женският еякулат произхожда от Скенените жлези (близо до отвора на уретрата), течността, произвеждана по време на скъуртинг оргазма, произхожда от пикочния мехур.
Друга разлика се открива в обема на самата течност. При еякулация се произвежда малък обем течност – между 3 мл и 15 мл, а при скуъртинг обемът може да достигне до 150 мл! И докато жените не усещат нещо особено различно по време на еякулация, то по време на скуъртинг усещането се сравнява с това при уриниране.

Надявам се да съм ти дала храна за размисъл и идеи за нови изживявания… Но най-важно си остава да слушаш собственото си тяло, да се водиш по него и да не го лишаваш от удоволствието да изживее пълния си потенциал!

вагина passion.bg

Статията е реализирана в партньорство със сайта Passion.bg, чийто екип споделя нашата мисия за повече открити разговори, повече информираност и споделяне на темата за женската сексуалност. Благодарим им за подкрепата!

_______________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве. 

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии