fbpx

Как се развива мозъкът на бебето през първата година

Знаеш ли, че с раждането на бебето мозъкът му е само 25% от размера на мозъка на възрастен, а до третата година нараства до 80%? Огромна част от човешкия мозък се развива именно в краткия период на ранната детска възраст, затова е важно да сме информирани и да подпомагаме този процес.

Първите няколко години са основополагащи, защото тогава мъничето усвоява голям брой умения и гигантско количество информация, от които ще се нуждае през останалата част от живота си. Всъщност в никой етап по-късно мозъкът не се развива толкова интензивно, колкото през първите три години.

Развитие на мозъка по време на бременността

Може би няма да те изненадам като ти кажа, че развитието на бебешкия мозък започва още в утробата. Докато е в корема ти твоето дребосъче вече започва да развива интелигентността си.

Пренаталното развитие на мозъка започва още от втората седмица на бременността, с формирането на първите елементи на сложната нервна система на бебето. На шест седмици то започва да се движи, а преди началото на втория триместър вече преглъща, разтяга се и дори смуче палеца си.

Виж още: всичко за първия и за втория триместър от бременността

мозъкът на бебето
Кредит: Freepik

Последната част на мозъка, която се развива преди раждането, е мозъчната кора, която контролира волевите действия. Докато бебчо е в корема ти, тази част от мозъка е относително слабо развита, но през първите няколко години от живота му узрява много бързо.

Какво да правим и какво да не правим?

Най-добрият начин да подпомогнеш оптималното развитие на мозъка на бебето си е ти да си здрава. Докато се грижиш за себе си, няма много други неща, които да направиш. Не пропускай да се консултираш редовно с лекаря, който наблюдава бременността ти, да пиеш пренаталните си добавки (най-често фолиева киселина и/или друго по препоръка на специалист), да консумираш разнообразни плодове, зеленчуци и протеини.

Виж още: 10 храни, които е добре да хапваш по време на бременността

Някои научни изследвания проследяват влиянието на класическата музика върху развитието на бебешкия мозък. Изводите им показват, че плодът реагира на музика, затова продължавай да пееш на бебето или да слушаш любимите си песни. Недей обаче да поставяш слушалки на корема си. Това е твърде силно за малките бебешки ушички и може да стресира детето.

Относно нещата, които да избягваш – всички знаем за алкохола и цигарите, но към тях категорично се добавя и стресът. Стресът по време на бременност може да повлияе отрицателно на цялостното ти състояние, затова използвай това оправдание да се погрижиш по-добре за себе си и да си осигуряваш нужното време за почивка.

Как се развива мозъкът от раждането до 1 година

С раждането си бебето има почти всички неврони, от които ще се нуждае до края на живота си, въпреки че мозъкът му е само 25% от размера на мозъка на възрастен. В този момент то много бързо създава така наречените синапси или синаптични връзки между отделните неврони в мозъка, което е ключов период за научаване на нови неща. Мозъкът на детето се развива светкавично и нараства бързо, като на три години вече достига около 80% от размера на мозъка на възрастен.

Защо са важни синапсите и каква е нашата роля като родители?

Във вечния спор кое е по-важно – гените или възпитанието, изследователите на развитието на мозъка все пак имат своите заключения.

Гените са отговорни за масовото формиране на синапси, но възпитанието осигурява фината настройка на мозъка и му помага да прецени кои от тях да запази и кои да отхвърли.

Интелигентността и уменията идват именно от силата на синаптичните връзки. Колкото по-често се използва даден синапс, тоест се практикува някакво умение, толкова по-силна става връзката. Така нещата, които правим често като ходене и говорене, остават вкоренени в мозъка, а онези, които правим рядко, постепенно забравяме и те изчезват. Същият процес тече и в мозъка на възрастните, но с по-бавни темпове.

Бебето бързо създава тези синаптични връзки, затова в първите месеци от живота си то усвоява толкова много нови умения. Но както казах и по-горе, без практика някои умения може и да изчезнат. Затова, ако искаш детето ти трайно да усвои нови умения (например чужд език), трябва да си постоянна именно в този период. Неслучайно в метода Монтесори първите години от живота на детето са наречени „попиващият ум“.

Виж още: метода Монтесори и как да го приложим у дома

мозъкът на бебето
Кредит: Tara WinsteadPexels
Какво се развива най-интензивно през първата година?

В малката красива главичка на нашето бебе се случват няколко интересни неща:

* ЗРЕНИЕТО
При раждането мъничето не вижда много добре. В началото фиксира само черно, бяло и някои ярки цветове. Но през първите шест месеца клетките в мозъка се специализират и оформят зрителната област в кората. Бебето започва да вижда все по-надалеч и все по-фокусирано като на половин година вижда почти толкова добре, колкото и възрастните.
Може да подпомогнеш развитието на зрението на бебето като му показваш контрастни картинки, движиш цветни предмети през зрителното му поле и му се усмихваш насреща.

Виж още: разговора ни с офталмолога д-р Луиз Панайотова
за профилактика на детското зрение

* ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ
Може да ти се струва абсурдно рано бебе на няколко месеца да проявява емоционална интелигентност, но първите етапи от развитието ѝ са именно тук. Разбирането на тези етапи ни помага във възпитанието и формирането на очакванията към детето. На 2-3 месеца бебето започва да се усмихва – първо случайно, а след това съвсем целенасочено като начин на комуникация. На 9-10 месеца започва да се развива паметта и съответно детето има предпочитани близки хора, като паралелно се проявява тревожност и страх от непознати.

* РЕАКЦИЯ НА СТИМУЛИ
Развитието на нервната система напредва и бебето вече може да възприема множество сигнали от околната среда по-ефективно. През първата година то се учи не само как да възприема, но и как да реагира.
В този период децата опознават всичко с ръцете си, затова насърчавай откривателския им дух като осигуриш разнообразни предмети, тъкани и текстури, до които да се докосват малките ръчички.

* ДВИГАТЕЛНИ УМЕНИЯ
През първата година центърът в мозъка, който отговаря за движението, утроява размера си. Така, само за няколко месеца, доскоро безпомощното мъниче започва да се върти, да пълзи и да прави първите си стъпки.
Укрепването на мускулатурата е ключово в този период, затова поставяй бебето по корем и му прави масаж на гърба, ръцете и краката.

* КООРДИНАЦИЯ ОЧИ-РЪЦЕ
Това означа, че информацията, която очите изпращат на мозъка, подава сигнал на ръцете какво да направят. Например: на масата имат морков, протягам ръка да го взема и да го сложа в устата си. Макар за възрастните този процес да е изключително лесен и бърз, за развиващото се бебе е изключително труден. Това умение е обвързано с развиването на фината моторика и реакцията на стимули и се развива бързо с практика.

Как да създадем подходяща среда за развитие на мозъка на бебето?

След като вече знаем колко е важна заобикалящата среда и нашата роля като родители, нека видим няколко идеи какво можем да направим за оптималното развитие на мозъка на бебчето ни.

Социално взаимодействие

Хората сме социални същества, затова не е изненадващо, че социалното общуване оказва огромно въздействие върху развитието на мозъка. Дейности, свързани с общуване и социална интеракция, в които детето участва заедно със своите родители или други деца, действат благоприятно за здравословното развитие и изграждането на умения за общуване.

Говоренето на детето и с детето не само директно насърчава центъра на говор в мозъка, но и укрепва синаптичните връзки, които спомагат за по-лесното и ефективно обучение в бъдеще.

мозъкът на бебето
Кредит: Polina TankilevitchPexels
Хранене

Нашият мозък изисква огромно количество енергия и хранителни вещества, за да работи и да се развива правилно.

В нито един момент от живота ни правилното хранене не е толкова важно, колкото в етапа на ранно детско развитие, когато мозъкът нараства светкавично.

Разнообразната и здравословна диета, пълна с витамини, минерали и протеини, е ключова. Често педиатрите препоръчват и добавка от витамин D на капки за здрави кости и предотвратяване на рахит.

Ако кърмиш бебето си, то получава всички необходими хранителни вещества с кърмата. Женският организъм приоритизира производството на мляко и предоставя на детето всичко необходимо. Затова е добре ти да приемаш достатъчно протеини от яйца и месо, витамини от плодове и зеленчуци и омега 3 мастни киселини от риба, които са особено важни за развитието на мозъка.

Нови приключения

Креативната среда, в която израстват и в която често срещат нови предмети, идеи и преживявания, спомага за развитието на здрави и любопитни бебешки мозъци. Интерактивните преживявания, съобразени с възрастта и възможностите на детето, са най-ефективни и обогатяващи.

Какво означава това за всекидневието ни? Поставяне на различни рисунки или снимки, които детето да разглежда и които да сменяме често, измисляне на забавни игри, в които да участва, насърчаване на творчество от страна на самото дете, разходки по различни маршрути, разглеждане на различни места.

Физическа активност

Здравето на мозъка е тясно свързано със здравето на останалата част от тялото и обратното. Изследвания показват, че упражненията в ранна детска възраст имат благоприятно въздействие върху развитието на когнитивните функции. Ето защо не пропускай до осигуряваш активно време за мъничето си – бебето може да поставяш по корем за укрепване на гърба и врата, а когато проходи – да го заинтригуваш с различни интересни предмети из стаята. Не забравяй и времето на открито, когато температурите го позволяват.

Виж още: Нашите предложения за 10 игри за новородено бебе (0-3 месеца)

Какво да не правим?

Избягвай токсичния стрес

Стресът е естествена част от нашето тяло и ни помага да отговорим бързо на потенциална заплаха. Еволюционно той ни е помагал да оцелеем като вид – когато видим заплаха, адреналинът се покачва, кръвта отива в крайниците и ние сме готови да се защитаваме. Проблемът идва, когато този цикъл на стрес-заплаха-отговор се върти непрекъснато в ежедневието ни. Той уврежда както тялото, така и ума, защото не ни дава време да се възстановим и да нормализираме процесите в организма.

При децата токсичният стрес или задействане на инстинкта за самосъхранение многократно, идва от неглижиране, липса на внимание и гушкане, липса на чувство за сигурност, закрила и силна връзка със значим възрастен, от излагане на насилие и викове.

Никога не хвърляй детето във въздуха

Тази любима за много родители игра, която предизвиква звучен смях в бебето, може да се окаже много опасна. От една страна, вероятността да изпуснеш детето винаги трябва да ти свети като червена лампа. От друга – самото подхвърляне и рязкото движение нагоре-надолу на бебешката главичка може да доведе до травма на мозъка, който също толкова рязко се удря нагоре-надолу в черепната кухина.

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. В тази статия се опитахме да подберем полезна и любопитна информация за развитието на бебешкия мозък през първата година. Статията не замества лекарска консултация, така че ако имаш въпроси и притеснения за развитието на бебето си, потърси съвет от педиатър.

Златина Георгиева
Златина Георгиеваhttp://365idei.bg/
Непоправим оптимист, общителен интроверт, креативен мечтател. Журналист с дългогодишна практика, учител до мозъка на костите си и майка по призвание. През последните 9 месеца откривам света през очите на сина си. И нямам търпение да ти разкажа повече за този нов свят.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии