fbpx

Милена Златкова споделя всичко, което трябва да знаем за донорството на яйцеклетки

Да дариш яйцеклетка – може би най-алтруистичният акт, който една жена може да извърши. Но и такъв, съпътстван от най-много въпросителни. И затова толкова важни са отговорите. И изобщо разговорът по темата. Затова екипът ни е благодарен за възможността да бъде медиен партньор на подкаста „Нов човек” в неговия първи сезон, посветен на майчинството и трансформацията, която то носи в живота.

В епизода тази седмица гост на Олга Василевска и Стефи Стоянов е Милена Златкова – може би най-разпознаваемият глас в родния радио ефир, една от движещите сили на предаването „Тройка на разсъмване” по радио „Витоша”, майка на едно момче и… донор на две яйцеклетки. В разговорът обаче ще може да чуеш не просто коя е Милена, а да я усетиш. Докато разказва за всички хора, с които съдбата я е срещнала през годините на активна подкрепа за двойки с репродуктивни проблеми, ще почувстваш емоцията в гласа ѝ. Тя е заразителна, кара те да настръхнеш, а на моменти дори да се разплачеш. Защото веднага разбираш, че за Милена усилията не са въпрос на кампании, на медийно присъствие, на рейтинг. Всяка една история е минала през сърцето ѝ, всяка една среща е оставила следа там и разбираш защо е пожелала не просто да популяризира донорството на яйцеклетки, а да стане част от него.

Подбрахме акценти от епизода на „Нов човек” и разказа на Милена, за да те запознаем по-добре с процеса по даряване на яйцеклетки. Не пропускай да чуеш обаче целия запис, в който водещата споделя любопитни подробности около създаването на най-старото и най-слушаното предаване в българския радио ефир, припомня си за началото на кампанията „Повече Българчета за България”, а гласът ѝ трепери, докато разказва за всички хора с големи сърца, които са припознали нейната кауза за своя. В епизода Милена отваря вратата и към своя личен свят и говори за реакцията на близките си, когато решава да дари яйцеклетка. Споделя също и защо синът ѝ се казва Христо, а не Ваклуш и как едно дете козирог променя своята майка – също козирог

Виж още: Ще станеш „Нов човек” след като чуеш този подкаст

От ляво на дясно: Стефи, Милена и Олга; Кредит: Валентина Петрова

За донорството на яйцеклетки отблизо

В България над 200 000 двойки имат репродуктивни проблеми, над 50 000 са онези, които се нуждаят от донорски генетичен материал. (Данните са от 2019 г.) За жалост, желаещите да дарят са далеч по-малко от нуждаещите се. А донорството далеч не е сложен и страшен процес и за да го докажем, ще се опитаме да отговорим на най-честите въпроси, свързани с него. За всичко останало можеш да се свържеш с неправителствената фондация „Искам бебе”, която през 2010 г. стартира най-мащабната кампания в България в подкрепа на двойките, които се нуждаят от донорски генетичен материал, за да сбъднат мечтата си за дете. Именно на тази кампания лице става Милена, а радио „Витоша” и предаване „Тройка на разсъмване” са неин медиен партньор. 

Това, което е важно да се каже още в самото начало е, че

донорството е доброволен жест! То е безвъзмездно и анонимно! Процедурата по вземане на генетичен материал е напълно безплатна за донора, както и всички прегледи и изследвания, свързани с нея.

Донорът не заплаща нищо, необходимо е, като за начало, да посети най-близкия репродуктивен център – такива има в цялата страна.

Кой може да стане донор

Както Милена сама казва в разговора – „Донорството има няколко важни аспекта – медицински, юридически и емоционален“, с които желаещите трябва да се запознаят. Ето ги и тях:

1. Медицински аспекти

* Жените, желаещи да дарят яйцеклетки, трябва да бъдат на възраст от 18 до 34 (включително) навършени години при неродствено даряване на яйцеклетки и от 18 до 38 години при родствено даряване на яйцеклетки;

* Жените, желаещи да дарят яйцеклетки, трябва да имат поне едно живородено дете;

* Жените, желаещи да дарят яйцеклетки, трябва да бъдат физически и психически здрави, без данни за наследствени генетични заболявания.

А ето как изглежда процесът през погледа на Милена и нейния личен опит: „Всяко едно донорство започва с първи преглед в кабинета на гинеколога, в центъра, в който сме се насочили да станем донори. Правят се кръвни изследвания. Проверява се дали потенциалният донор не е носител на някаква инфекция. Гинекологични изследвания се правят, в тях се включва и изследване за фертелитет. И ако всичко е ок и се окаже, че си подходящ да си донор, то тогава, в присъствие на нотариус, се заявява твоето изрично съгласие да станеш донор, абсолютно законово и доброволно.

Също така, по време на тези изследвания, репродуктивният специалист обяснява каква точно е процедурата. А тя е процес между 9 и 13 дни, в който, след взетите изследвания, в определен период, започват да се поставят едни много леки подкожни инжекции, при коремчето. Тези синтетични хормони, които по никакъв начин не влияят на организма, защото се изпишкват, се поставят всеки ден. Просто те стимулират вместо една или две яйцеклетки, които организмът обикновено отделя по време на цикъл, жената да отдели малко повече, колкото се отделят по време на три цикъла горе-долу. През няколко дни се правят тези изследвания, прави се ехографско изследване, правят се гинекологични прегледи и прегледи с видеозон. Постоянно следене. Всичко това е безплатно

Няма никакви усложнения след инжекциите, не се налага залежаване. В същия ден след пункцията за вземане на генетичния материал, която трае 15 минути и е с венозна упойка, не пълна, аз се събудих, изядох една вафла, изпих една кола, и отидох в радиото, защото имах работа.”

Важно: Процедурата по никакъв начин не оказа влияние върху яйчниковия резерв на донора! Не е намесена агресивна хормонална стимулация. Пунктирането на яйцеклетки се извършва през влагалището. 

Кредит: Валентина Петрова
2. Юридически аспекти

Донорството на яйцеклетки законово се обуславя от Наредба 28 от Закона за асистирана репродукция. В нея можеш да прочетеш всичко за законовата рамка на този процес. Именно там са записани изискванията, на които трябва да отговарят всички – и жени, и мъже, желаещи да дарят генетичен материал. Този процес, според закона, е безплатен за донора и според Наредба №28/2007 на МЗ за дейностите по асистирана репродукция е допустимо единствено обезщетяване на донорите в разумни размери за направени разходи за път, настаняване и престой, отсъствие от работа, за причинен дискомфорт и болка, за пропуснати ползи и др.

Жените могат да пристъпят към процедурата по даряване след като представят нотариално заверена от тях Декларация – информирано съгласие за включване в процедура за даряване на яйцеклетки.

3. Емоционални аспекти

Безспорно, емоционалните въпроси са тези, които притесняват най-много всяка жена. Но Милена дава на всеки от тях изключително разумен отговор.

„Друга важна точка – нямам право да знам! Донорството е безвъзмездно и анонимно. Никакъв контакт! Специално се преценява социална среда и регион така, че да няма шанс да се засечем. Като жена в България мога да стана донор не повече от три пъти. В други държави има различни ограничения според броя на населението, специално изчислено е от специалисти, за да няма дребно генетично засичане във времето.”

Информацията за реализираните бременности се следи от Изпълнителната агенция „Медицински надзор”. Всеки потенциален донор се проверява по служебен път за предходни дарявания в Агенцията. Всеки дарителски акт се регистрира задължително там, като всяка яйцеклетка получава служебен идентификационен номер, под който се завежда в регистрите.

И ако това дава спокойствие във връзка с една бъдеща случайна среща, то какво може изобщо да успокои една жена, която се тревожи, че дава част от себе си, че дава своето дете? Не бихме могли да го кажем по-добре от самата Милена:

„Искам да призова хората да спрат да мислят за статистиката, да спрат да мислят за цифрите. Да спрат да мислят за това как, едва ли не, твое дете там някъде играе, защото и това чухме през годините в кампанията. Противно на цялото его, което ние имаме, как ние си принадлежим и децата ни са собственост, това първо не е добра предпоставка да възпиташ дете и второ противоречи на всички медицински параметри. Процентът генетика, който носим, и мъжете, и жените, в генетичния материал, който даряваме, е много по-малък, отколкото ние си въобразяваме.

Общото между мъжа и жената прави чисто новото ДНК! Интересното е, че когато имахме акции за сурогатното майчинство, което все още не се реализира в България, тогава стана ясно, че дори ако детето е с донорска яйцеклетка, матката на майката, която го приема, има ДНК клетки, които са в матката и в пъпната връв, това е изключително интересно.”

Така всяка майка, приела ембрион с донорска яйцеклетка, му дава нещо и от себе си. И затова науката го е казала много точно – жените даряват генетичен материал, не едно от децата, които иначе биха имали.

Кредит: Валентина Петрова

В епизода Милена споделя имената и на много от българските лекари, които застават зад каузата и подкрепят двойките с репродуктивни проблеми и хората, които искат да им помогнат, дарявайки генетичен материал. От нея ще разбереш и кои са болниците, които също активно участват и дават своя принос, за да има повече българчета за България!

А ето малко любопитна информация и от нашия екип по темата: Според статистика от началото на миналата година 17 са родените бебетата (общо 12 момчета и 5 момичета), благодарение на донорската програма „Инвитро” на Столична община. От 2015 г. насам всяка година Общината подпомага жени с репродуктивни проблеми по програмата, създадена съвместно с организациите „Майки за донорство” и „Искам бебе”. 

Целия епизод с Милена Златкова можеш да изслушаш и тук:

ПОДКАСТА „НОВ ЧОВЕК” МОЖЕШ ДА СЛУШАШ В SPOTIFY И APPLE PODCASTS. ПОСЛЕДВАЙ ГО И В ИНСТАГРАМ, ЗА ДА ВИДИШ СНИМКИТЕ НА ФОТОГРАФИТЕ, МОМЕНТИ ЗАД КАДЪР И ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, СПОДЕЛЕНА ОТ ГОСТИТЕ.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии