fbpx

Милано с деца – образователно и развлекателно преживяване за цялото семейство

Поредицата ни с пътеписи за Италия продължава! И то с един много специален град, а именно – Милано! Столицата на модата може да не ти звучи като място, което има много какво да предложи на семействата с деца за тяхната почивка, но грешиш. Оказа се, че градът всъщност е супер интересна дестинация, която е пълна с изненади, със скрити съкровища и предлага възможности за незабравими приключения.

Разбира се, всичко това разбрахме от нашия „вътрешен човек” – Ваня Мавродиева. Повече от десетилетие тя живее в Италия. Работата ѝ в отдел „Групи и събития” на престижни хотели в Милано и страстта ѝ към организационната дейност я вдъхновяват да създаде Design Your Italy – бутикова компания за туристически консултации. Ваня и екипът не продават готови туристически пакети, а създават изцяло лични и своеобразни ваканции, които следват интересите и бюджета на всеки клиент.

Доверяваме се на ценните ѝ съвети за пътуване с деца не само заради професионалния ѝ опит, но и заради личния. Ваня е майка на малката Мартина и като родител знае много добре какви са предизвикателствата при пътуване с деца, особено в Италия.

Виж още: Ние и Флоренция – как да планираме почивката си с деца

Милано с деца
Кредит: Личен архив

„Още един италиански град, който привлича вниманието на милиони туристи всяка година, е столицата на региона Ломбардия – Милано. Един от най-динамичните и оживени градове е и най-важният промишлен и финансов център на Италия. Много често името му се свързва именно с индустрия, дизайн, или пък като световна столица на модата и бива подценяван като туристическа дестинация. Но всъщност Милано е един от най-богатите градове с изключително културно и артистично минало, което някак си, сякаш, е скрито от погледите на посетителите. Както обичаме да казваме ние, живеещите в града, Милано показва своя разкош и великолепие, само на тези, които имат очи да ги видят.

Градът е голям, но историческият център е компактен, в сравнение с Рим, например. Градският транспорт също е изключително добре развит и можете наистина много лесно да се придвижвате с четирите (скоро ще бъдат 5) линии на метрото, трамваите и автобусите. Именно това са и две от причините, които правят Милано удачен за семейни екскурзии. Но нека не губим време и разберем, как да направим пътуването с деца до Милано не само в образователно, но и развлекателно

Милано с деца
Катедралата Санта Мария Нашенте, известна още като Дуомо ди Милано; Кредит: Unsplash

На лов за дракони в Милано

Разбира се, ако сте в Милано, няма как да пропуснете и най-голямата забележителност и символ на града, а именно катедралата Санта Мария Нашенте, или както всички я наричат Дуомо ди Милано. Легендата разказва, че на мястото на катедралата, в Средновековието, всъщност се е намирало езерото Герундо, а неговият покровител не е бил кой да е, а драконът на име Тарантазио. Да, малко хора знаят, че зелените дракони са още един от символите на града. Всъщност, можете да се позабавлявате като отидете на „лов на дракони” с вашите деца. Ще ги намерите навсякъде из Милано, тъй като публичните чешмички в града са именно във формата на тези чудовища. Всички са около 600. Любопитно, нали?

Можете дори предварително да се снабдите с карта на всичките местоположения и да направите интересен маршрут в търсене на зелени чудовища в централната част на града, докато опознавате забележителностите. Милано е свързан с драконите и по друг начин, но нека първо се върнем на катедралата. 

Освен огромните размери, които със сигурност ще впечатлят вашите деца, любопитните факти, с които можете да привлечете вниманието им не са никак малко. Например – конструкцията на храма продължава вече почти шест века, и това е четвъртата по големина катедрала в света! Но, с това не се изчерпва всичко. Интериорът на Дуомо също разкрива много интересни и любознателни факти. Колоните, които ще откриете вътре, са 52, именно колкото е и броят на седмиците в годината. Можете да се опитате да ги преброите, например. Също, ако погледнете пода, освен красивите геометрични декорации, ще откриете една на пръв поглед странна линия или меридиан, която в миналото е била използвана като слънчев часовник, определяйки точния час в града. Не пропускайте и да се качите на терасата на катедралата, от където да се насладите на невероятния лабиринт от статуи и на гледката към площада и града.

Ако имате желаните, туристическият център на Дуомо ди Милано, организира и специални активности за деца, които могат да направят посещението още по-интригуващо.

Под форма на игра могат да научат повече за катедралата и за скулпторите, които крият интересни детайли като например ракета за тенис, боксови ръкавици, артишок и дори и Статуя на Свободата. Да, изглежда, че една от статуите на Дуомо ди Милано е била вдъхновение за тази в Ню Йорк. На пръв поглед, Дуомо ди Милано е само една катедрала, но ако потърсите информация, със сигурност ще останете изненадани от безбройните любопитности и интересна информация, която може да превърне посещението на вашето дете едновременно в забавно и образователно

Виж още: Мамо, искам на влакчето! Виж нашия топ 7 на увеселителните паркове в Европа

Милано с деца
Гледка от върха на Дуомо ди Милано; Кредит: Unsplash

В центъра на Милано – а сега накъде?

Централният площад на Милано, може да се превърне в забавно място за малчуганите, тъй като е изпълнен с гълъби. Подхвърлете някоя троха и си направете снимка за спомен, заобиколени с птиците. А след това се насочете към Галерия Виктор Емануил II, която е и една от най престижните търговски галерии в целия свят. Тук се намират някои от най-известните модни магазини, но и някои от историческите барове и ресторанти в града. Имайте предвид, че цените са завишени, но нищо не пречи да се насладите само с поглед. Освен красивата и уникална структура на галерията, на пода ще намерите и гербовете на трите столици на Кралство Италия – Рим, изобразен с вълк, Флоренция с лилия, а Торино с бик.

Не пропускайте да се оглеждате за бика, тъй като градското поверие гласи, че ако се завъртите три пъти, ще ви донесе късмет или пък ново пътуване до Милано. 

Недалеч от галерията се намира и един от най-известните лирични театри в света – Ла Скала. През годините, през театъра са преминали безброй незабравими танцьори, композитори и оперни певци. Българската следа също не липсва, даже напротив. Талантливи българи са част от славната история на театъра. Борис Христов, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Елена Николай, Райна Кабаиванска, Надя Ковачева – всички те са се изявявали на сцената на световноизвестния театър и са считани за ключови за успеха му. Техни портрети могат да бъдат видени във фоайето. Така че, ако решите да посетите музея, не пропускайте да споменете на вашите деца и този факт. 

На малкия площад пред театър Ла Скала ще видите статуята на Леонардо да Винчи. Може би не много хора знаят, но Милано е градът на Леонардо. Именно тук универсалният гений от Тоскана пребивава около две десетилетия и оставя на града изключително богато наследство. Милано, разбира се, отдава заслужената почит на една от най-влиятелните личности от италианския Ренесанс. Можете да направите тематичен маршрут, по който да следвате стъпките на Леонардо с вашите деца. Националният музей на науките и технологиите Леонардо да Винчи е най-големият в Италия и със сигурност посещението му ще бъде интересно за малчуганите, които ще се останат очаровани от истинската подводници, огромните парни локомотиви и вагони, както и от безбройните макети на изобретенията на Леонардо да Винчи. Вярно, не са оригинални, но за дребосъците ще бъде новост. Музеят е един от тези, които няма как да не се харесат дори и на онези деца, на които думата музей звучи по-скоро отегчително. Може би ще бъде и прекрасен повод да променят мнението си

Друг музей в Милано, който може да разнообрази посещението на вашите деца в големия град е Астрономическият музей, който се намира на изключително централно и оживено място, но често дори много от туристите не подозират за неговото съществуване. А пък за родители с деца на екскурзия в града е истинско малко, тайно кътче. Можете да развихрите фантазията на вашите деца с метеоритната изложба или пък с големия телескоп, чрез който се вижда небесния свод.

Приключения в парка

Аквариумът на Милано също е страхотна идея да разнообразите вашето пътуване. Имайте, обаче, предвид, че като цяло не е много голям. Но пък се намира в централния градски парк Парко Семпионе, където можете да оставите малчуганите да тичат на воля, да си играят или пък защо не да направите семеен пикник на една от многото зелени поляни. Паркът е голям и можете да разгледате някои от забележителностите в него като например Моста на русалките, Арко делла Паче, или казано по друг начин Арката на Мира, Мистериозните Бани на Джорджо де Кирико, но също и езерцата пълни с патета, риби и костенурки, които може би ще бъдат интересни, особено на по-малките.

Не пропускайте, обаче, да видите Милано и от птичи поглед. Малко известно е, че в парка се намира Кулата Бранка, а още по-малко известно е, че има асансьор, който ще ви отведе до нейния връх, откъдето можете да се насладите на страхотна гледката над града. Посещенията са кратки, тъй като са програмирани, но пък гледката си заслужава

Паркът е обширен и можете да прекарате доста време тук, тъй като е свързан и с още една от култовите забележителности на Милано – Замъка Сфорца. А както знаем децата обичат замъците, нали? Замъкът на Милано е един от най-големите в цяла Европа и е изключително важна част от историята на града и разказва за двете семейства, които са го управлявали, а именно Висконти и след това Сфорца. Спомняте ли си дракона, който споменах по рано? Е, той е част и от герба на Висконти, който е изобразен с драконоподобна змия, която поглъща човешко същество. Този герб до ден днешен е гербът на Милано. Можете да го откриете не само изрисуван в замъка, но и на различни места в града. Ако сте внимателни, ще го откриете и около Дуомо.

Виж още: Рим, идваме и водим децата! Или как да планираме италианската семейна почивка на мечтите си

Замъка Сфорца; Кредит: Unsplash

Можете да разгледате двореца отвън, да потърсите символа на Висконти по стените. Но ако малчуганите са любопитни можете да разгледате и различните музеи. Със сигурност не пропускайте две от най-известните произведения на изкуствата – Пиета Ронданини, или по друг начин казано последната, недовършена скулптора на Микеланджело. Както и така наречената Сала делле Ассе, едно от изключителните свидетелства за присъствието на Леонардо да Винчи в замъка на Сфорца. Залата, която се намира на първия етаж, е изцяло изрисувана от Леонардо. Изключително сложните мотиви имат много дълбока символика и са доказателство за гениалността на да Винчи. Входът за посетители под 18 години е безплатен, така че се възползвайте. 

В света на гения

Но със залата не се изчерпва наследството, което Леонардо да Винчи оставя в Милано, напротив. Има още безброй места из града, които напомнят за неговото прибиваване. Едно от тях, разбира се, е Тайната Вечеря. Не се заблуждавайте, че разглеждането на един от най-великите шедьоври може да отегчи вашите деца. Много хора си мислят, че Тайната Вечеря е картина, изложена в един от поредните музеи. Но всъщност не е така. Тайната Вечеря не е картина, и не се намира в музей, а в трапезарията на манастира Санта Мария делле Грацие, и е стенопис с огромни размери. Сигурна съм, че не само децата, но и вие самите ще останете изненадани от този шедьовър, който прекосява вековете, но продължава да бъде една от най-известните творби в историята на световното изкуство. А пък и самото посещение е около 20 минути.

Няма как да не спомена, че най-голямата сбирка на оригинални скици на инженерни и военни проекти на Леонардо да Винчи, също е в Милано, в Амброзианската библиотека. Музеят предлага и специален маршрут за семейства, с помощта на който можете да разгледате най-известните произведения само за около час. Или пък, просто се разходете из каналите Навили, които също са белязани от гениалността на Леонардо да Винчи.

Забавления на открито

За да балансирате евентуални културни активности, може да се отправите към една от най-новите и зелени зони на Милано – зона Гарибалди и Изола. Тук ще намерите едно от най-иновативните творения на града, а именно Вертикалната Гора. Двойката жилищни кули е изключително привлекателна заради буйната растителност по етажите, а през пролетния сезон всичко наоколо разцъфтява създавайки пъстър килим. Тук се намира и паркът Библиотека на дърветата, който има интересен шахматен дизайн с алеи и малки площадки. Можете да си починете, или пък да оставите децата да си играят на добре оборудваните детските площадка.

Ако пък желаете да се потопите в една малка, зелена, градска тайна, то тогава посетете Ботаническата градина в централния квартал Брера. Мястото е малко, но има няколко века история. Разхождайки се из алеите ще видите различни видове растения, билки, и зеленчуци. Входът е свободен и със сигурност е едно от онези места в Милано, където за момент можете да си отдъхнете от хаотичния център и забързания ритъм, а децата могат да се забавляват изследвайки различните видове растителност.

Ботаническата градина в Милано; Кредит: Unsplash

Въпреки че Милано може да звучи по-скоро като хаотична дестинация за деца, всъщност е един от тези градове, които предлагат изключително богат избор от атракции за малки и големи.

____________________________________

* Благодарим на Ваня за практичните съвети! Чувстваме се почти убедени, че бихме се справили да покорим Милано с деца на гръб. За повече съвети в планиране на перфектната италианска почивка можеш да последваш Ваня и Design Your Italy в LinkedInFacebookInstagram или Pintеrest. Не пропускай да се абонираш и за техния нюзлетър, за да получаваш актуална информация. А ако Италия има специално място и в твоето сърце, можеш да си изтеглиш от тук безплатен календар за десктопа с красиви италиански пейзажи!

От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии