В сезон четири на поредицата “Аз съм мама предприемач” обединяваме сили с неправителствената организация Мулти култи, за да разкажем историите на жени мигрантки от цял свят, избрали България за свой дом. Те създават своите бизнеси тук, отглеждат семействата си и са щастливи да бъдат част от нашата страна.
Днес ви срещаме с една много специална жена, която бързо спечели сърцето на целия ни екип – Мая Зухди. Мая е родена в Сирия, в град Дамаск, където прекарва и първите 23 години от живота си. Вече много от вас сигурно са се досетили, че Мая е позната в България като участник в телевизионно предаване за готвене, но как е стигнала от Дамаск до Masterchef – това е историята, която сме подготвили за вас.
Мая е дете на смесен брак между българка от Шумен и Сириец. Разказа ни за красивата история на запознанството на родителите си – майка й учила арабски език и заминава за Дамаск, за да продължи следването си с магистратура. Там среща любовта си от пръв поглед и остава в Сирия за десетилетия. Мая ни разказа за привързаността на майка си към Дамаск и колко лесен, шарен и хубав е бил животът там едно време. Днес и двете живеят в България и от години не са посещавали Сирия.
Денят, който промени всичко:
Мая помни много ясно деня, в който е взела окончателното решение да напусне Дамаск. Спомня си как е закъснявала за работа и звъннала на колегите да ги предупреди, без да подозира, че именно това закъснение ще спаси живота й. След 20 минути започват да звънят приятели и колеги и да я питат къде е и как е. Оказва се, че по пътя на Мая към работа е избухнала голяма бомба – именно там, където е щяла да бъде, ако не е закъсняла за работа в този ден.
Мая приема това като знак от съдбата и решава, че трябва да промени живота си. И така на 23 години напуска родината си сама и тръгва за Бейрут, Ливан, където остава само една година. Работи в известен хотел като Маркетинг мениджър, но животът е много скъп и за да оцелее трябва да изкарва много пари:
Мая: Опитвах се да намеря работа в Бейрут, като идеята ми беше да започна именно от там – от най-близките си съседи. Но беше много трудно, защото не бях само аз имигрант. Имаше много други бежанци и имигранти, които също като мен търсят работа, а Бейрут е много малък.
Тогава решава и да се завърне в своята втора родина – България. Началото е трудно, защото Мая не говори български и започва работа в кол център. За нейн късмет това е моментът, в който се търсят кадри с арабски език и тя успява да започне своя живот у нас. В работата се среща и със своя бъдещ съпруг Филип, който е родом от Полша и двамата създават своя дом и семейство в България.
Пътят към кулинарията:
Пътят на Мая към кулинарията започва с любовта. Всеки ден в работата си Мая носи домашно приготвена арабска храна, с която бързо печели любовта и вниманието на Филип. Именно той ще се окаже вдъхновителят тя да повярва в себе си като готвач:
Мая: Един ден, бяхме още гаджета, и той се събужда и ми казва “Имах много странен сън. Сънувах, че си участвала в телевизионно предаване Masterchef и си спечелила сезона.
Мая си пуска за първи път предаването и бързо осъзнава, че може да се справи с всяка от задачите. Проследява внимателно целия сезон и дори само докато гледа усеща адреналина и вълнението, и решава, че трябва да участва. Записва се като на шега и преминава с лекота кастинга с ястие от Алепо. Именно участието й в предаването й показва, че готвенето за нея не е просто хоби, а страст и любов.
Мая: Когато видиш едно жури, което има десетилетия опит в кухнята, и те ядат храната, приготвена от теб и казват “Каква вкусотия си направила”,тогава започваш да се замисляш какво правиш с живота си. Защо се занимаваш с принтери и кол центрове, когато имаш такъв талант? Това беше за мен най-голямата стъпка в живота ми – реших да бъда кулинар и да се развивам в тази сфера.
За съжаление Мая не стига до финала на Masterchef, но печели наградата в живота. Когато напуска предаването тя е бременна в 4 месец и прекарва майчинството си в размисли за следващата си стъпка като кулинар. Позитивната обратна връзка на зрителите на предаването и техните съобщения й вдъхват кураж да действа и да не изоставя мечтата си.
И така един февруари решава да опита да направи меню за двойки за свети Валентин. За много кратко време я заливат поръчки и дори се налага да отказва. Обратната връзка за храна й стопля сърцето и тя продължава напред.
Мая: Много съм благодарна на всяка една жена за всяка една обратна връзка. Без техните думи нямаше да имам куража да продължа напред.
Жените в България са уникални! С големи сърца, обичат да подкрепят, виждат успеха и го пожелават на другите – това само в България съм го виждала
След огромния успех на поръчките за свети Валентин започват да валят въпросите за следващия празник и Мая започва да твори с подкрепата на мъжа си. От поръчки за рожденни дни до стотици кутии със сладки мамул за Коледа, Мая бавно си изгражда общност от почитатели, които споделят за нея и бързо и помагат да израсне.
Първата по-голяма професионална крачка е организирането на тематична вечеря, за която наемат ресторант. Поводът отново е свети Валентин и отново целият ресторант се запълва за нула време.
Мая: Всеки си тръгваше и питаше – кога ще е следващата вечеря? И тази мотивация не спираше. Хората си мислят, че ние даваме вдъхновението, но истината е, че тяхната усмивка и добра дума са за нас най-голямото вдъхновение.
Следващата стъпка е кетъринг компания, като семейството съзнателно избира това вместо да отворят ресторант. Първата поръчка е закуска за 30 души, но Мая се справя блестящо и доволният клиент разказва за тях на следващия и така от човек на човек развиват своя бизнес. Акцентират на здравословните храни, без полуготови и замразени продукти и клиентите веднага оценяват качеството на храната.
Днес Мая и съпругът й работят рамо до рамо и той е нейната голяма подкрепа. Филип напуска работата си, защото вярва в таланта на жена си и днес заедно творят в кухнята. Това, което ме впечатли, е че организират бизнеса си така, че семейството им да бъде приоритет. Работят с поръчки от платформите Glovo и Takeaway всеки ден до 17:00 часа с изключение на извънредните събития и вечери. След 17:00 часа е време за семейството и децата. А децата се включват с охота в кулинарията – особено Мартина, която е била в корема на мама и така е участвала индиректно в Masterchef.
Мая: Ние сме родители и колкото и да искаме да работим, не трябва да го забравяме. Сега няма на кого да разчитаме за помощ в гледането на децата, но дори и да имахме, не бих оставила децата. Не искам те да растат без да ни познават.
Следващата стъпка – кулинарно предаване:
И отново като на шега Мая поема и следващото си предизвикателство – телевизионно кулинарно предаване. С много страст и плам ни разказва за него, как си го представя като формат и с какво иска да бъде различно. Очакваме го скоро, а дотогава можете да следвате Мая в социалните мрежи, където тя споделя много за своя живот, вдъхновение, истории и следващите кулинарни вечери:
Във Фейсбук ще я откриете като “Maya Zuhdi”, в Инстаграм личният й профил е @mayascooking , а профилът на компанията й @zuhdin.food.is.culture .
За финал попитах Мая за мечите й, какво иска да постигне в кулинарията:
“Имам големи мечти! Искам да съм от най-добрите кулинари в България!”
А ние от сърце й го пожелаваме!
Можете да гледате и нашето видео интервю с Мая в YouTube:
Статията е реализирана в партньорство с Мулти култи колектив по проект Мигранти с таланти. Мигранти с таланти е национална медийна кампания, която цели да подчертае положителния принос, който чужденци от целия свят носят в България в сферата на спорта, бизнеса, изкуството, културата, кулинарията, социалните каузи и др. Кампанията ще се развива до март 2024 г. в 10 български града с подкрепата на Фонд “Активни граждани България”.