fbpx

Как да подреждаме играчките по метода на Мари Кондо

Човек и добре да разчиства… се появяват децата и купчините мечета, камиончета и кукли из целия дом. И колкото и прекрасно да са подредени нашите гардероби и шкафове, детският безпорядък може да подлуди и най-спокойната майка.

След като споделих тънкостите на подреждането на Мари Кондо, наши читателки поискаха допълнителни съвети как да разчистваме и подреждаме детските играчки. Затова днес събирам добри практики и идеи и продължавам да черпя опит от Кондо, но този път в битката с играчките.

Подреждане без децата

Децата ти са още малки или в момента спят, така че спокойно можеш да се заловиш със задачата да прецениш вместо тях с кои играчки да продължат да си играят и кои да изчезнат безследно. Разбира се, като тайно стискаш палци да няма истерични викове: „Къде ми е влакчетооооо?“.

Разчистването на играчките по метода на Мари Кондо следва същите стъпки, които вече познаваме за разчистване на всички видове вещи в дома.

Събери всички играчки на едно място

Натрупай играчките от всеки шкаф, чекмедже, торбичка, кутийка, изпод леглото и в гардероба. Сложи всичко на пода, за да добиеш представа с какво ти предстои да се пребориш.

Виж още: Как да научим децата да помагат вкъщи през първите 7 години?

мари кондо играчки
Кредит: Hannah Rodrigo /Unsplash
Работи по категории

Точно както при дрехите, при играчките също имаме нужда от категории. Започни с плюшените, после колички, кукли, конструктори и т.н. Няма определен ред, ти сама прецени какви ще са видовете, по които ще разделяш. Когато имаш ясни категории, много по-лесно ще откриеш, че например имате пет плюшени мечета и две почти еднакви камиончета.

Какво да оставиш и какво да махнеш

Счупените играчки веднага си отиват. Повтарящите се също. Играчките, които едва изнамери някъде в гардероба, вероятно отдавна вече са забравени от детето ти, както и тези, които е надраснал/а и вече са твърде бебешки за него/нея, също си отиват. Играчките, които още са в добро състояние, но просто детето е израсло или не проявява интерес към тях може да продадете в Малки Съкровища (както и след време да закупите други от там.)

Виж още: Къде и как да продадем детските вещи, които вече не използваме

Подреждане

Подготви специално място за всеки вид играчки – плюшените може да наредиш на лавица, конструкторите в кутия и т.н. Най-удобно е всеки вид играчки да си има свое пространство – така много по-лесно се подреждат, а и е много видимо, когато пространството се препълни.

Бонус идея: Всички играчки, които подготвиш за изхвърляне или даряване, постави в кутия на дъното на гардероба за една седмица преди да напуснат дома. В случай че детето пропищи за някоя липсваща играчка, можеш лесно да я извадиш и да сложиш край на драмата. Ако не потърси никоя от играчките, точно след седем дни ги изхвърли или дари (в детската градина, на семейство в нужда, на институция за деца). Не забравяй кутията в гардероба!

Подреждане с децата

Японската експертка в подреждането Мари Кондо твърди, че

децата на възраст над 3 години са абсолютно способни да участват в подреждане на играчките си и да определят ясно кое им носи радост и кое не.

Е, дори и да не сме съгласни с това твърдение (и 3-годишните ни съкровища да твърдят, че всяка играчка им е любима) има четири добри стратегии за подреждане с децата, които можем да пробваме:

Разговори по време на подреждането

В процеса на подреждане на играчките, докато мъничето ти стои до теб или се опитва да помага, обяснявай какво правиш и защо го правиш. Комбинацията от показване и обяснения ще помогне на детето да разбере по-лесно какво правите и защо. Всеки път, когато подреждаш и други вещи (дрехи, съдове и т.н.), обръщай внимание на детето, като му посочваш какво правиш, къде го поставяш, защо е важно. Когато детето вижда, че подреждането е част от ежедневието на семейството, по-лесно ще се включи.

мари кондо играчки
Кредит: Tatiana Syrikova / Pexels
Подреждането като част от играта

Превърни подреждането в част от играта – всяка игра започва с изваждане на играчките и приключва с прибирането им. Не можем да играем, ако не извадим играчките, съответно не можем да приключим играта, ако не ги приберем обратно да си почиват. Насърчавай детето след всяка игра да връща вещите по местата им, включвай се и ти, за да му показваш, когато е необходимо.

За всяко нещо място и всяко нещо на мястото си

Една от основните концепции в метода на подреждане на Мари Кондо е, че определяме точно място за всяка вещ и след като я използваме, я връщаме отново на това място. Чудесен навик, който да изградим и у децата си. Затова, след като сме определили в кои кутии или шкафове държим съответните играчки, ги връщаме отново точно там, за да ни е по-лесно след това пак да ги намерим (а и защото това е домът на точно тази играчка, нали?!)

Мястото е ограничено

Когато заедно с детето (или самостоятелно) определите мястото за детските играчки, става съвсем очевидно, че това място има ограничени размери и може да побере ограничен обем играчки. Съответно, когато влязат нови попълнения в царството на играчките, нещо друго трябва да си тръгне. Обсъждай спокойно с детето, че това е мястото за играчките и за да си играе с новата играчка, трябва някоя от старите да излезе от там. По този начин регулярно ще преглеждате старите играчки и може да се разделяте с някои от тях.

Виж още: Лесни, полезни и интересни летни игри за деца

Бонус идеи:

1. Кутия за счупени играчки

Сложи на достъпно място отделна кутия, в която да събирате счупените играчки. Всеки път, когато нещо се счупи, насърчавай детето да го поставя в тази кутия. Може заедно да се опитате да го залепите и поправите, за да продължи да играе. А ако поправката е невъзможна, се съгласявате, че тази играчка трябва да се изхвърли.

2. Кутия за дарения

Заедно с детето отделете специална кутия, в която периодично да поставя играчки, с които вече не играе и иска да подари или дари на някого. Това е добър повод да обсъдите какво означава да даряваме, на кого и къде. Може заедно да посетите институция или семейство, което има нужда от помощ – така детето реално ще види кой ще си играе с неговите играчки и колко по-голяма нужда има от тях.

3. Играчки за продан

И една идея за играчките, които още са в добро състояние, но просто детето е израсло или не проявява интерес към тях, е да ги качите за продаване в Малки Съкровища. Печалбата може да отиде в касичката на децата или пък към бюджета за нови играчки!

Златина Георгиева
Златина Георгиеваhttp://365idei.bg/
Непоправим оптимист, общителен интроверт, креативен мечтател. Журналист с дългогодишна практика, учител до мозъка на костите си и майка по призвание. През последните 9 месеца откривам света през очите на сина си. И нямам търпение да ти разкажа повече за този нов свят.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии