fbpx

Да издадеш книга през Amazon? Мария Георгиева за тайните на самопубликуването

Знаеш ли какво е общото между инженер Мария Георгиева, изпълнителен директор на компания за производство на електрическа апаратура и Mary George, автор на детската поредица книжки за сестрите Миши и Маши и техните приключения по света? Всъщност двете имат много общо, защото са една и съща личност и днес искам да те запозная именно с нея и разностранните ѝ интереси.

Споменах професионалното поприще на Мария, защото лично на мен ми се стори много любопитно, че човек на науката е развил толкова добре своята креативна страна. Но за това си има логично обяснение, а именно – майчинството. След появата на първата дъщеря на Мария, по време на семейните им пътувания, се раждат въображаемите приятели на детето – Миши и Маши. Скоро приказките, които майката разказва на малкото момиченце, оживяват и на хартия. Общото им хоби да си измислят истории и да ги рисуват, ги сближава, но отначало е само това – хоби.

С времето обаче Миши и Маши натрупват все повече истории за разказване, все повече деца покрай семейството ги опознава и чака с нетърпение всяка среща с тях. И от дума на дума се ражда и идеята за книжка. Е да, но да издадеш книга в България не се оказва толкова лесна задача. Това в никакъв случай не отказва Мария, а само я мотивира да намери най-подходящия за нея път. Открива го в платформата Amazon, която предлага опция за самопубликуване. И ето, че днес Миши и Маши имат четири свои книжки, а скоро очакваме да излезе и пета книжка с приключенията им не къде да е, а в България!

Виж още: Как се става детски писател питаме Юлия Спиридонова – Юлка

Мария Георгиева миши и маши
Кредит: Личен архив
Как човек се самопубликува, Мария? Звучи като изключително голямо предизвикателство или пък е точно обратното – улеснен и достъпен процес?

Процесът на самопубликуване не e нито лесен, нито евтин, но дава много свобода. Можеш сам да избираш с кого да работиш, какво да включиш в книжките, кога да издадеш и как да промотираш. Разбира се, в началото всичко е много ново, но има страшно много материали, книги, гурута и фейсбук групи, които подпогат авторите, които се самопубликуват. Но се изисква много търпение, много четене, много желание нещата да се получат. 

Ти избираш да работиш с Amazon – какво очаква платформата от своите автор, налага ли някакви ограничения?

От своите автори Amazon очаква основно професионализъм.

Изискванията за качеството на илюстрациите и начина на форматиране са много високи и ако книжката не е професионално направена, е много трудно да се публикува. Но вече издадена, Amazon помага на авторите си по всякакъв начин – с безплатни промоции, аналитични справки, информация и помощ

Едно от най-големите предимства на самоиздаването е така наречният Print on Demand тираж. Това означава, че всяка книжка се принтира самостоятелно при поръчка и то в зависимост от коя държава по света е. Авторът може да си поръча неограничен брой авторски копия на доставна цена, която обаче е доста по-висока от тази на нормален тираж.

Предимствата на този тип издаване са, че ако случайно откриеш грешка в печатно копие, веднага можеш да я поправиш. И разбира се, не инвестираш голяма сума пари в копия и място за съхранението им. При този тип издаване имаш пълната свобода да избереш формата, хартията и крайната цена, но за съжаление Amazon не поддържа детски книги с дебели корици

А как е организирана логистиката на поръчаните книги?

Основните ни продажби са през Amazon, които извършват целия процес на продажбата и доставката. Ако книгите започнат да се продават добре, сайтове за книги като Barnes and Noble, Waterstones и Target сами се свързват директно с Amazon и също слагат книгите в своите каталози или дори на щандовете си. Аз също поръчвам авторски копия, които продавам директно или на сайта ни.

Имаше ли компромиси, които трябваше да направиш?

Да, разбира се. Постоянно правех и продължавам да правя компромиси, но не се примирявам с тях. Когато направиш грешка при издаването на книжка е много трудно да я поправиш, след като вече е публикувана. Но не е невъзможно, особено със самоиздаването, което е перфектен начин за учене и усъвършенстване. Насреща съм да отговоря на всеки, които има въпроси за този начин на публикуване. 

Как сформира екипът, който стои зад поредицата?

Екипът ни се сформира постепенно и след известна доза проба и грешка, но в момента мога да кажа, че работим в страхотен установен синхрон. Най-важният човек, освен нас, който стои зад книжките, е илюстраторът ни Лиза Сакки. Тя е италианка и е студентка в Университета за изкуствата в Италия. С нея се намерихме почти случайно в началото на нейния и на нашия професионален път в платформа за фрийлансъри и може да се каже, че заедно се учихме и израствахме.

Редакторката ни Лор Биргам бе препоръчана като специалист в редакция на детски книги на Британски английски. Тя също допринесе страшно много за изчистването на стила на книгите и развитието на историите. А от известно време работим и с една страхотна и много талантлива българка – Рени, която ръчно плете куклите Миши и Маши. Скоро те ще могат да се продават в Amazon и на сайта ни, заедно с книжките. 

Мария Георгиева миши и маши
Кредит: Личен архив
Разкажи ни малко повече и за главните герои в твоите книжки – кои са Миши и Маши и каква е тяхната история?

Миши и Маши са две сестрички, които обикалят Европа и опознават културата на всяка една държава – забележителности, обичаи, храна, начина на забавление. Идеята за героините се роди от нашите семейни пътувания с двете ни дъщери, както и от страстта ни да опознаваме различните култури и да четем книги. 

Миши и Маши си имат своя собствена идентичност и характер. Миши е по-малката, тя обича много до яде, особено шоколад. Мечтае да стане Шеф и винаги активно участва в представянето на местните ястия. Маши е по-голямата, обича да чете и мечтае да стане писател. Тя винаги задава любопитни въпроси за местата, които семейството посещава.

В книжките освен занимателни и приключенски елементи има и любопитна информация за различните градове. Как избираш какво да включиш и как децата възприемат образователните моменти?

Винаги правя обстойно проучване на местата, които ще посетят. Допитвам се до приятели, които са от тази държава или живеят в нея.

Обсъждаме всяко едно място с голямата ми дъщеря, която ми дава обратна връзка кое ѝ се струва забавно или скучно от нейна гледна точка. Стремим се да включим както задължителните забележителности, така и места за забавление, които биха се харесали на децата и биха ги заинтригували.

Например шоколадовия музей на Lindt в Германия или увеселителен парк в Англия. Стремим се информацията да е поднесена по достъпен за тях начин, основно чрез въпроси на момичетата и малко хумор, полезен и за родителите. 

Виж още: Защо в емпиричния свят на Empirina няма #НитоДенБезКнижки?

Защо Миши и Маши не останаха само във вашия дом и свят, а се реши на приключението, наречено издаване на детска книжка?

Всичко, разбира се, започна съвсем спонтанно с първото ни семейно пътуване до Англия. Миши и Маши бяха въображаемите приятелки на голямата ми дъщеря, а след пътуването на сгънати листа от блокче нарисувахме какво сме видели.

Последваха още много такива импровизирани книжки и разказани истории, които много се харесваха на децата. След като прочетох за възможността за самопубликуване, реших че това би било чудесен начин да запазя завинаги този спомен от детството на децата ми и да прекарвам качествено и креативно време с тях, създавайки ги

Как се отрази този съвместен проект на връзката ти с дъщерите ти и какво мислиш даде на тях самите?

Основната ми мотивация за впускането в този проект бяха децата. Миши и Маши са с нас, вече и като кукли, почти навсякъде и са станали част от семейството ни. Сигурна съм, че за момичетата това ще остане много мил и уникален спомен от детството им, за който ще разказват на своите деца. А кой знае, може един ден да продължат делото.

С издаването на книжките исках и да им покажа, че няма невъзможни неща и че всичко може да се постигне, но с много труд. 

Какво е мнението за книжките на най-важните критици и съавтори на поредицата –  твоите дъщери? 

Малката е само на две години. Тя обожава да играе с куклите, както и да намира скритите животни на страниците на книжките. Голямата съзнателно преживява целия процес заедно с мен, гордее се с книжките и учудва и мен понякога със знанията си за различните държави. Книжките събуждат любопитството ѝ за разнообразието на света и я правят по-отворена към различни култури, езици и начин на живот

Рейтингът на книжките в Amazon е впечатляващо висок. Очакваше ли подобен успех и толкова топло приемане от родители и деца от различни краища на света? 

В началото се притеснявах, че книжките са на английски, но това определено помогна за по-бързото им разпространение до всички краища на света. Всяко едно ревю или писмо от читател ни радва и зарежда с положителна енергия, чувството е много хубаво и не може да се сравни с нищо друго

От рано ли започна да вземаш дъщерите си с теб извън страната и как им се отразяват срещите с различни култури?

В нашето семейство пътуването е начин на живот, а

аз искрено вярвам, че глобализацията и приемането на всички хора като равни, без значение от националността, цвета на кожата или религията, е пътят към един по-добър свят за децата ни.

Вярвам, че ученето на езици и срещите с различни култури от ранна възраст е изключително важно и по този начин децата стават по-самоуверени в комуникацията си като цяло. В последните две години, заради епидемичната обстановка много семейства, както и нашето, ограничиха пътуванията. Но процесът на опознаване на света може да продължи чрез четенето на книжки. Това никой не може да ни го отнеме.  

Виж още: 14 вдъхновяващи детски книжки за емоциите

Какви приключения предстоят на Миши и Маши и къде ще можем да ги открием и да се запознаем с тях на български език?

Вече работим усилено по петата книжка в поредицата ни и тя е за България, което страшно много ни вълнува. Чувстваме голяма отговорност, защото чрез книжката ще представим България както на децата, които идват на почивка тук, така и на българчета, които живеят в чужбина. Подготвяме и превод на книжките на български и разпространението им в България съвсем скоро, както и пускането на нашия електронен магазин и продажба на ръчно изплетените кукли Миши и Маши.  

Миши и Маши оживяват на хартия по време на второто ти майчинство. Но какво друго ти даде този период от живота ти? Как те промениха и на какво те научиха двете ти дъщери?

Като много други жени, така майчинството много промени и мен. Преди всичко промени отношението ми към децата. Преди ги възприемах като досадни, мрънкащи същества, които винаги искат нещо. Сега обичам да си говоря с тях, да разкривам света през техните очи и се уча от тях как да давам свобода на въображението и креативността си

Кои са уроците, на които искаш ти да ги научиш?

Една от основните ми цели, когато стартирахме книжките, беше да покажа на децата, че всичко е възможно, ако положиш много усилия и наистина го искаш. Те обаче решиха, че щом може да издаваме книжки, можем лесно да направим и филмчета на Миши и Маши в YouTube. И тук вече ме затрудниха… 🙂 

Мария Георгиева миши и маши
Кредит: Личен архив
Как намираш баланса между личен и професионален живот и едно толкова креативно хоби?

Мисля, че вече се отказах да търся баланса. Това е мисия невъзможна. По-скоро осъзнах, че всяка една сфера от живота ми ми дава нещо, което иначе би ми липсвало и затова всяка една е важна за мен.

Гледам да планирам по-добре и да не се стремя към перфекционизъм. Опитвам се да се наслаждавам на това, което правя в момента, тук и сега, без да мисля за следващото ми задължение. 

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии