fbpx

Мандала – как да отключиш творческата си сила?

Много култури по света използват мандала в своите духовни практики. Защо и ти да не се възползваш от тайните им послания? Рисуването и оцветяването на мандали, или само съзерцанието им, ще балансира вътрешния ти свят, ще ти даде покоя, от който се нуждаеш и ще отключи творческия ти потенциал.

Какво е мандала?

„Mандала” е санскритска дума, която означава „кръг”. Мандалите са свещени кръгове, които отдавна се използват за улесняване на медитацията в индийската и тибетската религии на индуизма и будизма. Мандалите обикновено имат една разпознаваема централна точка, от която произлиза набор от символи и форми. Те могат да съдържат както геометрични, така и органични форми.

Процесът на създаване на мандали е толкова важен, колкото и разглеждането на готовата работа. Целта на двата етапа е да центрират ума и тялото, затова са идеално средство за медитация.

Доказано е, че намалява стреса и физическата болка, бори се с депресията, понижава кръвното налягане, стимулира имунната система.

По същество мандалите представляват връзката между нашите вътрешни светове и външната реалност. А проектирането на собствени мандали може да бъде както вдъхновяващо, така и терапевтично преживяване.

Виж още: 5 идеи как да направим годината незабравима

мандала
Кредит: Unsplash

Защо да оцветяваш мандала?

Ти избираш дали да си вземеш книга за оцветяване с мандали или да рисуваш свои, които също можеш да оцветяваш, разбира се! Ако все още се чудиш дали това наистина е за теб, виж защо си струва да опиташ:

Намаляват стреса

Знам, че всекидневно жонглираш с множество задачи – децата, мъжът, работата, домът и какво ли още не. Това обаче не е причина да пренебрегваш психическото си здраве. Рисуването на мандали успокоява мозъка, откъсва те от напрежението и тревожните мисли.

Подобряват концентрацията

Мандала изисква внимание и съсредоточеност, които подобрява концентрацията ти. Признай си, че откакто си станала мамма, често ти се случва да се разсейваш, просто защото мислиш за 1000 неща едновременно!

Алтернатива на медитацията

Ако потъването в класическа медитация с релаксираща музика и стоенето в една поза с изправен гръб не е за теб, рисувай! Оцветяването и създаването на мандала е чудесна алтернатива на познатата ти медитация.

Освежават мозъка

На първо място това се случва, защото докато твориш, освобождаваш мозъка си от безпокойството. Освен това, за да оцветяваш, се нуждаеш от двете си полукълба – аналитичното и творческото. Това дава възможност на всички области в мозъка да работят балансирано.

Пробуждат творческата ти енергия

Жената е творец по природа, но в съвременния свят често няма възможност да се изяви като такъв. Мандала ще ти помогне да отключиш креативното си мислене и силната си творческа енергия.

Подсилват имунната система

Това не е шега. Сигурно знаеш, че тя пряко се влияе от настроението и нивото на стреса. Докато рисуваш и твориш, тялото ти освобождава мелатонин – хормон, който забавя стареенето на клетките и насърчава съня. Е, колкото повече мандали оцветяваш, толкова по-здрава ставаш.

Помагат да се свържеш с вътрешното си дете

Ако си твърде сурова към себе си, страдаш от перфекционизъм и желание да контролираш всичко, може би си загубила връзка с малкото момиче, което някога си била. Мандала ще ти помогне да се върнеш при себе си, да си простиш и да се обикнеш. Не случайно, те често се използват в различни арт терапии за подобряване на самооценката и лекуване на стари психологически травми.

Виж още: Как да се научиш да си водиш дневник за 21 дни?

мандала
Кредит: Unsplash

Създай своя собствена мандала

Когато създаваш своя собствена мандала, мисли за нея като за ехо на душата ти. Независимо дали оцветяваш или сама рисуваш мандала, това е обогатяващо лично преживяване, което ще ти помогне да погледнеш вътре в себе си.

По инстинкт ще намериш най-подходящите форми, цветове и шарки, които да изобразят всичко, скрито в теб, от моментното ти състояние до най-дълбоките и съкровени желания. Точно затова създаването на мандали е чудесна медитация. Кой каза, че трябва да стоиш в поза лотос, за да медитираш?

Важното е единствено да освободиш ума си от мисли!

Какви материали ще са ти необходими, за да създадеш мандала?

Хубавото е, че не се нуждаеш от кой знае колко неща – празен лист, молив (или пастели, флумастери, бои), линийка или пергел. Аз лично предпочитам да рисувам с цветни моливи.

Нарисувай собствена мандала в пет стъпки

1. Нарисувай точка в средата на листа.
2. Нарисувай кръгове около точката
. Започни с малък кръг около нея, а всеки следващ да е по-голям от предходния. Можеш да си помогнеш с пергела или да нарисуваш опорни точки с молив и линийка, през които да минава всеки кръг. Те трябва са четири – от четирите страни на централната точка. Направи колкото кръга искаш, аз обикновено правя три.
3. Запълни кръговете с повтарящи се форми и мотиви. Можеш да започнеш от който кръг пожелаеш. Дай воля на въображението си и остави ръката ти да рисува фигури. Може да са кръгове, триъгълници, капки или нещо друго. Важно е те да се повтарят. Това е ключов елемент при създаването на мандала. Измисли различен мотив за всеки кръг. Използвай цветовете, които те вдъхновяват.
4. Надгради големия кръг с други форми. Оживи мандалата си. Излез от кръга и нарисувай друг повтарящ се елемент. Остави вътрешния глас да те води.
5. Оцвети мандалата
. Разбира се, това е по желание. Ако искаш, можеш и да я оставиш така.

Рисувай бавно, не си на състезание. Целта на мандала е да ти носи удоволствие, докато я създаваш и да освободиш ума си от мисли. Щом приключиш, отдели време да я разгледаш. Усети какви емоции отключва у теб и просто се потопи в нея.

Рисуването на мандали не е просто забавно занимание, това е и терапевтична дейност, която лесно можеш да практикуваш, дори по няколко минути на ден. Единственото условие е да се настаниш удобно и да освободиш ума си. Не се старай да си перфектна, не мисли за крайния резултат, просто се остави на процеса. Потопи се в него като в река и се наслади на мига!

Ако пък искаш директно да оцветиш някоя мандала, то изтегли нашия безплатен файл с пет мандали за оцветяване:

Виж още: Как да пишем желанията си по Новолуние

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии