fbpx

Къде и как да продадем детските вещи, които вече не използваме

Затрупана ли си от износени детски дрешки? Играчки, които отдавна никой не поглежда? Чудиш ли се какво да правиш с омалелите вече детски столчета за кола, със зимната и лятна бебешка количка? Намират ли ти се излишни слингове, ергономична раница, а може би и няколко уреда като стерилизатори, люлки или шезлонги? Всяка майка купува с огромно желание и любов всичко за своето бебче още преди то да се роди, получава наред с това и десетки къде нужни, къде не толкова потребни подаръци. И когато времето на активно ползване отмине, се оказва затрупана с толкова много вещи и с голямата въпросителна пред нея

„Какво да правя с всички тези неща?”.

Ние, като всички други майки, сблъскали се с претрупването на дома от детски вещи, също си задавахме този въпрос. И вместо да търсим отговора, решихме да го създадем. Затова и днес с голямо вълнение искаме да ти представим една нова и различна платформа, която нарекохме „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg).

малки съкровища детски дрехи

Защо „Малки съкровища”?

От една страна платформата е създадена така, че да даде супер лесна възможност за продажба на излишните детски вещи. Но от друга страна това е място, на което всяка майка може да открие стоките, от които се нуждае и то на изключително достъпни цени!

В днешно време свръхконсумацията е един от сериозните, но същевременно неглижирани проблеми на нашето общество. И ако хората без деца успяват да затворят очи за него, когато в семейството се появят малките човечета, проблемът направо ще ти избоде очите! Да не говорим, че индустрията, която бълва детски продукти, е много наясно с това, че родителите са изключително лесна мишена за купуване на скъпи стоки, които дори няма да бъдат ползвани толкова дълго време. В началото, съвсем нормално, сме развълнувани от новия етап в живота, който ни предстои и да искаме да осигурим на нашите мъници всичко ново и прекрасно и игнорираме цените (къде без проблем, къде със свито сърце). Но още след първата година от живота им, вече сме затрупани с толкова много излишни вещи, че се чудим какво да ги правим.

„Малки съкровища” следва бизнес модела на бъдещето – хора продават, разменят и подаряват на други хора непотребни за тях вещи.

Според статистиката се очаква в следващите пет години пазарът на стоки втора ръка да се увеличи минимум два пъти! А централно място в него заемаме именно ние – майките!

Ние сме тези, които всеки сезон обновяваме гардероба на цялото семейство, пазаруваме разнообразни стоки за дома и уреди, които улесняват ежедневието ни. Докато в един момент не осъзнаем с колко излишни неща разполагаме. И тогава започваме да търсим начин да се освободим от тях. Затова е и разбираемо, че пазарът на стоки втора ръка е толкова привлекателен за нас – защото виждаме нуждата и смисъла от него не само като търговци, но и като клиенти. Защото много стоки може да не са достъпни за нас като нови, но това не означава, че не може да сме тези, които да им дадат втори шанс, на една по-приемлива цена, когато някой друг вече не се нуждае от тях.

Различни и полезни по един нов начин

Бързаме да оборим скептиците, които ще кажат, че „Малки съкровища” не „открива топлата вода”. Да, така е – в световен мащаб има много подобни платформи, но не и на българския пазар. Това, което отличава този сайт от други за т.нар. търговия втора ръка, е фактът, че е строго специализиран в сегмента на детските стоки и че всеки може сам да качи неограничено количество артикули наведнъж – без да чака одобрение.

Друго нещо, което го прави различен е, че предоставя супер лесна възможност за един потребител да пусне в продажба стока, а за друг да я купи. Това, на което се държи, е коректното описание и поставяне в съответната категория – оттам насетне всичко е въпрос на личен избор и оценяване потенциала на съответната стока.

Предимството на платформата „Малки съкровища” пред фейсбук групите, които също предоставят възможност за покупко-продажби, е в изчистената и опростена комуникация. Липсва засищането с въпроси от заинтересовани потребители и потенциалните конфликти между тях кой първи е запазил даден артикул. В социалните мрежи също така няма филтър, който да спомогне за търсенето, напримeр, на дрехи по възраст или по марка.

малки съкровища детски дрехи
Кредит: Freepik

Как да продаваш на „Малки съкровища”?

С лекота, ще кажем ние! Процесът е максимално улеснен, а и така трябва да бъде, за да има стимул човек да отдели от времето си и да продаде всичко излишно на едно място.

Първата стъпка, разбира се, е регистрация на сайта. Тя също се случва доста бързо. Необходимо е да се посочи име, имейл и телефон (няма да бъдат видими за другите потребители на сайта) и готово. След това е нужно да се въведе още малко допълнителна информация, но това може да се случи във всеки един удобен момент. Въвеждането на личен адрес се изисква, за да може системата да калкулира цената на доставката, като отново това е строго поверителна информация и никой няма да има достъп до нея. Въвеждането на банкова сметка пък се случва, за да има системата информация къде да преведе сумата, получена след покупка на продадена стока.

Щом се приключи административната част, идва ред на забавната. Продавай, продавай, продавай! Всичко се случва в няколко лесни стъпки, които да ориентират най-добре продавача как да представи своята стока.

Първо се избира основна категория на продукта, както и подкатегория (при нужда). След това е време за детайли като размери, марка, материал… Изобщо всичко, което подробно описва предлагания артикул. Преди финала е време да се качат и реални снимки. Това може би е една от най-важните стъпки, защото колкото и добре да се опише даден продукт, една снимка може да бъде по-красноречива и от 1000 думи. Затова е от значение снимките да са с добро качество, заснети с внимание и мисъл за този, който ще ги гледа.

Сега сигурно си мислиш, че следват още куп стъпки, но не, това е всичко необходимо на системата, за да регистрира твоя артикул и да го пусне в продажба. Както вече споменахме – няма цензура за вида артикули, но е важно те да бъдат коректно представени, за да не се подвежда отсрещната страна. Затова, ако има колебание за състоянието на даден артикул и как той да бъде описан – например използван, но в добро състояние или използван, но със следи от употреба, по-добре е да се заложи на по-ниска категория, за да се избегне евентуално подвеждане на купувача. При колебание за описанието на продуктите, също може да се открие подробна информация на сайта как е най-добре те да бъдат представени.

А какво следва, когато твоят артикул бъде купен? Очаквай от „Малки съкровища” цялата документация за Еконт, необходима за изпращане на стоката към купувача. Опаковай старателно продукта, приложи товарителницата, отиди до удобен за теб офис или извикай куриер. И готово! След това остава само да изчакаш няколко дни сумата да постъпи по сметката ти.

Имай предвид, че след продажбата платформата удържа комисионна в размер на 15% от продажната цена на всеки продукт, тъй като тя служи като търговски посредник между купувач и продавач. Заради това и при определяне на процента са калкулирани и банковите преводи, които се извършват след всяка покупка.

малки съкровища детски дрехи

Как да купиш от „Малки съкровища”?

Споменахме вече, че нещата се случват с лекота, нали? Е, няма да се уморим да го повтаряме. Колкото лесно е да продадеш стока на „Малки съкровища”, толкова, ако не дори и по-лесно, е да купиш такава!

Добре обособените категории са ценен съюзник в търсенето и финалния избор на нужната стока. Щом избереш продукт, който искаш, можеш да го купиш като влезеш в профила си или, ако нямаш такъв, да го купиш като гост. Нужно е само да въведеш своите данни и да избереш вида на плащане – с наложен платеж, по банков път или с Paypal. Продавачът ще бъде известен за покупката, след което разполага със седем дни да подготви стоката за изпращане. „Малки съкровища” работи с куриерска фирма Еконт, така че можеш да очакваш своята поръчка от техен куриер или да я вземеш с удобен офис.

Кой стои зад „Малки съкровища”?

Целият екип на Mammi прие присърце визията за една различна платформа, която да бъде в помощ на майките. Идеята и цялостната концепция са дело на нашия създател – Стефи Стоянов. Самата тя, до раждането на сина си, е скептик по отношение на пазаруването от платформи за стоки втора употреба, но лично се уверява в ползите и днес вярва, че в тях има огромен потенциал по отношение не само на оптимизиране на личното пространство в дома, но и на финансово разумното пазаруване. (Виж какво споделя по темата Стефи ТУК.). Така преди почти две години започва работа по платформа, която да улеснява майките сами бързо и лесно да качат и продадат вещите на децата си, които вече не използват.

Кредит: Георги Дънгалаков

„Няколко месеца след раждането на моя син осъзнах, че сме заринати от страхотни дрешки, които той е слагал до два пъти – в най-добрия случай. Те са като нови и е грехота да се трупат в шкафовете. Със спечелените пари можем да закупим дрехи или играчки за новия сезон – защо не и директно от друго семейство, което, също като нас, ги е използвало минимално.”

Ако успяхме да те заинтригуваме, можеш да направиш още сега своята регистрация на „Малки съкровища” ТУК и да започнеш да продаваш или пък да разгледаш вече публикуваните обяви и да откриеш своето ново съкровище.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии