fbpx

5 неща, които ме обогатиха като човек по време на майчинството.. и ме спасиха от депресията

В духа на темата ни този месец – личностното развитие, нашият главен редактор Мария сподели своите 5-те неща, които са я превърнали в човека, който е днес. Мой ред е да поема щафетата”, за да разкрия малко повече от своя личен свят и как го обогатявам.

Бих се описала като любознателен човек. Обичам да чета, да съм осведомена, да научавам нови неща. Това ми дава спокойствието, че се развивам, че правя нещо за себе си

Любовта към книгите и знанието се трансформира в истинска необходимост, когато станах майка. Ежедневието с новородено ме накара да търся още повече начини да се развивам, да чета, да съм информирана и да чувствам, че вървя напред мисловно

Днешният ми списък е вдъхновен от тази една година на активно търсене на знание. Това са петте неща, които ме запазиха като човек и които ме извадиха от депресивните мисли тип Нищо не се случва с мен”

1. Можеш да вървиш и да слушаш 

Подкастите определено ме спасиха от следродилна депресия. Не е случайно, че в момента има бум на приложения, които акцентират на говоренето и слушането. При мен слушането беше по време на разходките с количката сутрин. Обувах чифт удобни обувки, слагах слушалките и тръгвах из квартала.

Пусках си подкаст епизод според настроението и нуждите в дадената сутрин и докато тялото ми правеше машинното действие – вървене, главата ми работеше, пълнеше се с идеи и почваше да комбинира историите на госта с моята реалност. Така се връщах по-заредена и по-ентусиазирана от чутото и се заемах с останалата част от деня. 

Виж още: 9 подкаста, които си заслужава да чуеш

майчинство вдъхновение
Кредит: Личен архив

Имам няколко предпочитани категории подкасти спрямо интересите ми – технологични (Tech Meme Ride Home, Unchained), предприемачески (How I built this) и такива, които ме карат да се чувствам добре и да се замисля върху здравето и външния ми вид (Goop, How it is). Трудно ми е да слушам за емоции и подкасти за себепомощ, защото моето търсене е към практична информация, която директно мога да приложа към ежедневието си. А може би просто не обичам да ми казват какво да направя 🙂  

Смело мога да кажа, че слушането на подкасти беше семенцето, което пося идеята за основаване на медия. Исках и аз да имам платформа, през която да разказвам смислени истории за вдъхновяващи хора, които да са практични и полезни на аудиторията. 

2. Любовта към книгите ме свърза с прекрасни жени 

От дете обожавам книгите и всяко лято препрочитах Древногръцки митове и легенди”, мечтаейки да стана археолог и да съм постоянно потопена в магията на старите светове. Като майка следобедните дрямки на сина ми бяха моето време за книги и му се наслаждавах с пълна сила. Този малък ежедневен ритуал ме вдъхнови да стартирам свой читателски клуб, в който с още около 20 дами четем по една книга на месец. Пандемията ни отне възможността да се срещаме на по чаша вино, за да обсъждаме книгите, но вълнението от четенето с други хора ме задържа активна по време на Ковид-изолациите. 

И макар да е много трудно да избера една книга, която горещо да препоръчам, в съзнанието ми, може би не случайно, изниква ТЯ – Шантарам”. Никога не съм вярвала, че да чета за Индия би ме докоснало така, но книгата на Грегъри Дейвид Робъртс е написана брилянтно. Още помня мига, в който четях за две мечета в затвора, докато малкият ми син спеше до мен. Репликата, че всеки трябва да обича и да се грижи за мечката си, ме разтърси толкова силно, че около час след това още плачех. Книгата е наистина великолепна! 

майчинство вдъхновение
Кредит: Личен архив

Виж още: Как се става детски писател питаме Юлия Спиридонова – Юлка

3. Чуждият опит е ценен и всяка история може да те вдъхнови

По време на майчинството ми дойде и първият локдаун заради Ковид. Твърдо убедена, че това е възможност за придобиване на знания, се записах за Мастър клас апликация. В нея има уроци на известни личности и специалисти от цял свят на почти всяка тема. Можеш да готвиш с Гордън Рамзи, да се докоснеш до модната империя на Ана Уинтур (тя самата беше малко повърхностна и разочароваща като лектор) или да се вдъхновиш за създаване на собствен продукт от Сара Блейкли (основател на Spanx и първата жена, станала милиардер със собствени усилия). Има класове за йога, реклама, политика, бизнес, градинарство, музика и много други. 

За мен слушането на истории за преживяванията на някой, който има какво да каже, е страшно вдъхновяващо и мотивиращо. Искрено вярвам, че можеш да намериш нещо ценно във всеки човек. Много често намирах практични съвети в класове, които са тотално различни от моя свят – като политически избори и кампаниите около тях, например.

Важно е да си настроен да приемеш съвет от непознат и да се опиташ да комбинираш неговите идеи с твоята реалност. 

4. Abstract – едно предаване за гениите на дизайна и изкуството 

Винаги съм се възхищавала на хората на изкуството. Хора с идеи, с визия, с поглед, далеч отвъд границите на злободневното. Може би затова толкова се влюбих в поредицата Аbstract по Netflix. След всеки епизод усещах креативен порив, който ме завладяваше, представях си как може идеите на тези гении да обогатят и нашата страна и културен живот. Колко хубаво би било

От футуристични сгради, през устойчив на времето дизайн, до арт инсталации, които провокират сетивата и възприятието ти за света. В двата сезона на предаването ще откриеш епизоди за архитектура, дизайн на костюми, историята за легендарната колаборация на Майкъл Джордан и Nike, фотография, графичен дизайн и още много Всичко на всичко 14 епизода с гениални примери за креативност и абстрактно мислене. 

5. И малко американски хумор за разкош 

Ако си прочела текста до тук, най-вероятно ме мислиш за страхотен зубър и книжен плъх. Не си далеч от истината, но имам и забавна страна, обещавам 🙂

Всяка сутрин, от няколко години насам, започвам деня си с поредица видеа от Youtube. Те са американските вечерни шоу програми от предишния ден, които ги качват около 8 часа българско време. Имам три любими и ги гледам и трите, докато си мия зъбите и си пия кафето. Така получавам по синтезиран, остроумен и безкрайно смешен начин всички важни новини отвъд Океана

Списъкът ми включва: The Daily Show с Trevor Noah, The Late Show на Stephen Colbert и Jimmy Kimmel Live. Ще се изненадаш колко различно всеки един от тях предава случващото се и колко креативност и оригинални идеи има във всеки епизод. Не само е удоволствие да ги гледам като професионалист в сферата на медиите и комуникацията, но и е много забавен и зареждащ начин да започна деня си.

ОЧАКВАЙ ИСТОРИИТЕ И НА ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ ЕКИПА НИ. ВСЯКА СЕДМИЦА ЕДНА ОТ НАС ЩЕ СПОДЕЛЯ СВОИТЕ НАЙ-ПАМЕТНИ СТЪПКИ ПО ПЪТЯ КЪМ СВОЕТО ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ.

Стефи Стоянов
Стефи Стоянов
Майчинството е едно от най-интересните ми предизвикателства. Главата ми е винаги пълна с хиляди въпроси, а желанието да науча тайните на доброто родителство ме вдъхнови да поставя началото на този сайт. Щастлива съм да споделям с вас наученото от приключението, наречено „Майка на малко момченце".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии