fbpx

Любомир Ноков ни разкрива „Загадките на млечния път”

Днес ще ти разкажа историята на една много различна и специална детска книжка, от онези с душа и мисия, които карат децата да разбират по-добре света, в който живеят и ги оставя вдъхновени да намерят своето място в него. Заглавието ѝ е „Загадките на млечния път”, но, ако забелязваш, „млечния” е изписано с малка буква неслучайно. Това е така, защото няма да си говорим за астрономия и да се пренесем сред звездите, а се отправяме на пътешествие сред тучните родни зелени поля, където кравите излизат на паша, за да ни дадат после вкусно и най-вече истинско мляко!

Потапяйки се в историята, малки и големи читатели ще разберат подробности за млечния път и как се случва магията, която му помага да се озове в хладилника ни. Повече за героите в книжката и за техните приключения ще ти споделя след малко, както и ще надникнем заедно между кориците, за да разгледаме красивите страници. Но преди това ще си поговорим за „Загадките на млечния път” с Любомир Ноков, един от „виновниците” тази толкова специална книга да съществува.

Той, заедно със съпругата си Маги Малеева и съдружника им Методи Методиев създават Harmonicaбранд, който налага стандартите за качествени местни продукти на родния пазар вече 16 години. Но началото поставят именно със своето кисело мляко. То ги вдъхновява и да разкажат на малки и големи за неговия път в първата книга на Harmonica. Как се е родила идеята за нея, как реагират читателите и как всички ние можем да проследим отблизо и на живо пътя на млякото, днес ще ни разкаже Любомир.

Виж още: Как да познаем истинското кисело мляко + 3 страхотни рецепти с негово участие

Загадките на млечния път
Любомир Ноков с две от децата си; Кредит: Личен архив
Как се роди идеята за детска книжка, с която да разкриете тайните на истинското мляко?

В работата ни в Harmonica винаги сме искали да разказваме, да даваме пример, да търсим добрите решения и да говорим за тях. Преди доста години започнахме Harmonica от две био кравеферми и едно кисело мляко. Оттогава винаги сме си мечтали как един ден ще разкажем за тези хора и ферми в една прекрасна детска книга с увлекателен текст и красиви илюстрации и ето, че мечтата ни се сбъдна.

Как открихте хората, на които да поверите създаването на една толкова различна и специална детска книга? Разкажете ни малко повече за тях.

Основните виновници за книгата са трима – Свилен Иванов, който измисли героите и приключенията им, Сияна Захариева, която ги нарисува и Виктор Самуилов, който се погрижи историята да върви ясно и увлекателно. И тримата са хора с много опит и с отношение към ценностите, за които говори книгата. Освен тях тримата, още много хора бяха въвлечени в процеса – тези, които разказваха фермерски и млечни приключения от живота на Harmonica през годините. Защото зад всеки от героите в книгата стои истински човек.

Кои бяха най-важните неща, които искахте да включва историята?

Искахме да вдигнем завесата зад процеса, по който се прави млякото. Днес много деца и възрастни нямат достъп и никога не са виждали кравеферма, не знаят как се случва магията на киселото мляко, а просто го приемат като нещо, което се появява в магазина.

Искахме да разкажем за всички хора и работа, които са необходими, за да има мляко в магазините. Освен това искахме да подчертаем и някои важни разлики в начина, по който се прави млякото harmonica, спрямо повечето други млека в магазина.

Да говорим за паша, за свободно отглеждани крави, за начина, по който се правят различните млечни продукти. Така се надяваме, че хората ще станат по-осъзнати в избора си, когато застанат пред рафта в магазина.

Героите в книгата са вдъхновени от истински хора. Кои са те?

Решихме, че е по-добре да не използваме истинските хора в книгата, а да създадем герои, вдъхновени от тях. Но, когато с колегите ми разглеждахме книгата, веднага познавахме кой кой е и то само по думите и работата. Фермерите, шофьорът на цистерната, технологът в мандрата – всички те са истински хора, с които можете да се запознаете и да научите още много от тях.

Защо беше важно за вас децата да разберат повече за млечния път?

Децата бързо растат, а докато растат, учат много. С порастването много възрастни губят малко от любопитството си. А историите, които сме научили като деца, остават задълго с нас. Историята на млякото е интересна и смислена, дава много знания и събужда интереса към места и хора, за които иначе не знаем много.

В системите за производство на храна има много предизвикателства – и екологични, и здравословни, и социални, които трябва тепърва да намират решенията си. Понеже нашето поколение не се справя много добре с това, надявам се, че тези след нас ще са по-добре информирани и ще действат по-категорично. С тази книга искахме да разкажем за добрите решения, за нещата, които ние знаем, с надеждата следващите поколения да намерят още по-добри решения.

А възрастните знаят ли достатъчно и задават ли си правилните въпроси, когато става дума за храната, която купуват за семейството си?

Все повече и повече възрастни осъзнават връзката на храната със здравето, с начина ни на живот, с последствията върху климата и биоразнообразието. Когато започвахме, тези теми почти не съществуваха. За тези години се промени много, надявам се, че още много ще се променя.

Изборите, които правим, когато купуваме храна, са ключови за това как искаме да се развива светът. В harmonica се стремим да даваме добър избор, да даваме пример и да разказваме открито за това, което се случва.

Какви бяха отзивите на вашите деца за „Загадките на млечния път”? Те ли бяха първите „редактори”?

Наистина първите „редактори” бяха децата ми. Но те са пристрастни, знаят доста, били са във фермите и в мандрата, слушали са за темите в книгата, така че за тях това не беше нещо ново. Но отзивите, които получихме, бяха много положителни, за деца, които наистина научават много, задават важни въпроси. Най-често резултатът са едни малчугани, които се захващат да квасят мляко вкъщи. Това е супер.

Може ли всяко едно семейство да посети фермите и мандрите на Harmonica и да измине млечния път, за който е прочело и как се случва това?

Винаги сме работили така, че всичко, което правим, да може да бъде показано и открито. През мандрата са минали и продължават да идват много деца и възрастни, ученически групи, семейства. Всеки, който има желание, може да се свърже с Harmonica и да ни посети. Ние се грижим тези посещения да останат един много приятен спомен.

Когато създадохте Harmonica, помните ли кои бях загадките на млечния път, които най-много ви изненадаха, когато ги разгадахте?

Когато започнахме, целта ни беше да запазим едно прекрасно и вкусно био кисело мляко, така че да можем да си го купуваме за себе си и за децата. Това, което не знаехме тогава, е как тази първа стъпка ще ни увлече да направим много повече. Не знаехме, че земеделието и производството на храна са в центъра на толкова много кризи и сериозни предизвикателства, които ни предстои да решаваме. И търсенето на тези решения, прокарването на пътеки, ни мотивира да развиваме Harmonica. Защото това е работа, която ни зарежда със смисъл!

Загадките на млечния път
Кредит: Иван Малчев

Да надникнем между кориците

За финал ще споделя с теб и своите лични впечатления от книжката, както и тези на 4-годишната ми дъщеря и ще те въведа накратко в историята, която „Загадките на млечния път” разказва.

Героите

Oще на корицата откриваме главните герои – Хари и неговата по-голяма сестра Моника (играта на думи между имената на Хари и Моника и това на Harmonica ми е любима!). Но измежду клоните не случайно надничат и кравите, които също са под светлините на прожекторите. Все пак в коя друга книжка можеш да разбереш повече за породите Холщайн и Монбелиард?! 😉

Двете деца, заедно със своя татко, се отправят на вълнуващо пътуване по „стъпките” на млякото! По пътя срещат фермера Танас, жена му леля Злати, главния технолог на мандрата Ангел хора с големи сърца, три толкова пълнокръвни образа, че ти се струва, че със сигурност си ги срещал някъде! Всеки един от тях посреща семейството в своя свят и му споделя съкровени тайни, за да направи пътя на млякото по-разбираем.

Четейки историята обаче ние я преживяваме през погледа най-вече на Хари и Моника – две деца, за които млякото идва от магазина. Всичко, което научаваме заедно с тях, ни кара да разбираме по-добре процесите, създадени от хората, но и магията на природата, която прави храната жива и полезна. Децата не спират да задават въпроси, а татко им е винаги до тях, за да отговори или да ги срещне с хората, които по-добре и от него ще могат да им обяснят.

Връзката между Хари, Моника и баща им е много специална и ни провокира да се замислим и за връзката ни с нашите деца. Обръщаме ли им достатъчно внимание, даваме ли им от своето търпение, въображение, разкриваме ли им нашия свят и нещата, които ни вълнуват така, че да ни разберат и опознаят? Човек не очаква да остане с такива въпроси след като затвори последните страници на детска книжка, но това е още едно от нещата, които правят „Загадките на млечния път” толкова различна и специална.

А другото несъмнено е и още един „скрит” герой – млякото! Но то, логично, има централно място в историята. Тя успява да ни го представи като жив организъм, пълен с полезни съставки за нашето тяло. Млякото не е просто продукт в магазина и това е сред посланията на книгата. То има своя мисия, свой път, хора, които се грижат за него, които го познават добре, ценят и обичат. Не знам за теб, мамми, но аз не съм срещала друга книга, в която храната да е одухотворена по толкова истински начин! А да видят малчуганите ни млякото в тази му светлина е подарък, който заслужават да им направим!

Историята

Бързам да уточня, че макар книгата да разказва в подробности за един иначе доста сложен процес, историята е повече от увлекателна и то както за малки, така и за големи. Освен това авторът е успял да вплете в нея и истински вълшебен елемент и няколко вълнуващи изненади за финал, но тях ще трябва да откриеш заедно с малките читатели до теб. 😉

Това, което аз ще ти споделя за историята е, че тя наистина проследява целия път на млякото, започвайки от фермата на Танас и неговите крави. Хари и Моника за първи път се докосват до тези така мили животни и научат повече за храната им, за тях самите, за млякото, което дават и как точно това се случва. Повечето деца, които четат книгата, сигурно ще се изненадат и подобна близка среща ще им се струва нереална, но ние, родителите, можем да я реализираме и това би било толкова прекрасен подарък, както за тях, така и за нас самите.

Хари, Моника и татко им също посещават и истинска мандра, където технологът Ангел им разкрива тънкостите на своята професия, които изглеждат за детските очи като магии. Той използва сложни думи като заквасочник, хомогенизация, лактобациликусбулгарикус, стрептококустермофилиус… Всички тях и много други обаче им обяснява с такава лекота, че двамата малчугани не само ги разбират, но и ги виждат с очите си в действие. А когато видиш едно нещо и се докоснеш до него, разбирането му става къде-къде по-лесно, нали?

Разгадали загадките на пътя на млякото, Хари и Моника успяват да разгадаят и вълшебния шифър, който в началото на книгата им убягва. Успяват да разберат по-добре и баща си и това, което той работи, а и да ни покажат колко хубаво е да имаш до себе си другар в приключенията, който винаги да е готов да ти помогне в трудните моменти! Тези и още много други ценни поуки оставя у читателя книгата на Harmonica. За това несъмнено спомагат и оригиналните илюстрации, които вдъхват живот на героите и на различните процеси.

Вдъхновението

Колкото въпроси имаха Хари и Моника, толкова, ако не и повече, имаше и моята дъщеря, докато четяхме книгата. Разбира се, основният беше – „Мамо, а ние можем ли да отидем при кравичките?”. Можем и още как, отговорих аз още преди да разбера, че Harmonica наистина отварят вратите си за всички желаещи да видят отблизо пътя на млякото. Убедена съм, че всяко дете ще пожелае и то да мине по стъпките на Хари и Моника и да се почувства като приказен герой, поел на специална мисия, заедно с мама и татко.

Другият въпрос, който си е и цяло предизвикателство, беше „Мамо, а ние можем ли да си направим кисело мляко?”. Ако мама беше кулинарен факир, да бяхме направили веднага. 🙂 Но вместо това прочетох няколко пъти инструкциите как това да се случи и планирам да събера смелост съвсем скоро да се впуснем в този експеримент. Все пак ентусиазмът на децата е заразителен и подобно семейно занимание със сигурност ще бъде незабравим момент, независимо от крайния резултат в бурканчето.

А докато у дома се наканим сами да си направим кисело мляко, ми остава да разчитам на Harmonica и на тяхното истинско кисело мляко, което вече знаем как точно е направено, благодарение на Хари, Моника и всички техни нови приятели!

Загадките на млечния път
Кредит: Иван Малчев

________________________

Материалът е реализиран в партньорство с Harmonica. Очаквай скоро и още вълнуващи истории за пътя на млякото…

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии