fbpx

Кърлежите атакуват – какво трябва да знаем за тях и как да се предпазим

Отново сме в това време от годината, в което прекарваме повече време навън – в парка, на планина или в гората. Освен нашата активност обаче, от април до октомври, се повишава и биологичната активност на кърлежите. 

Техните ухапвания са абсолютно безболезнени за човек, затова често остават незабелязани. Кърлежите се хранят с кръв и без проблем се прехвърлят от животни на хора. За съжаление, чрез ухапванията си предават инфекции и редица заболявания.

В България най-често срещани са лаймска болест и марсилска треска, в редки случаи Кримска-Конго хеморагична треска и Ку-треска. 

За да си подготвена за всяка ситуация, днес ще ти споделя моя опит с кърлежите, как да разпознаеш ухапване от кърлеж, какво да направиш, ако такова се случи и, разбира се, най-важното – как да предпазиш себе си и семейството от ухапвания*. 

Близка среща с кърлежите

Спомням си как в детските години майка ми често ме проверяваше за кърлежи след игри в тревите и шубраците в махалата. Още от тогава съм стабилно наплашена, колко сериозни болести пренасят. Това, разбира се, не ме спря като по-голяма да стана пътешественик, който не върви по утъпканите пътеки.

Във времето от април до октомври преминавам през какви ли не гори, храсталаци и треви, но някак винаги оставах невредима от кърлежите. И така до миналогодишната Цветница, когато, на 28 години, за първи път разбрах какво е да те ухапе, не един, а два кърлежа. Предполагам, че се бяха скрили във върбовите клонки, които взех от църквата, защото това беше единственото място, което посетих през този ден.

Споделям ти това, защото не е нужно да се търкаляш в неокосена трева, за да ти се лепне някой кърлеж. Мен ме „надушиха” дори и през дългите ръкави на якето и удобно се настаниха в сгъвката на лакътя ми, защото, както се оказва, кърлежите обичат топли местенца

Първият кърлеж успяхме да отстраним с пинсета у дома, но вторият се скъса и част от него остана в кожата ми. (Тогава нямах представа, че съществува уред за махане на кърлежи NYMPHIA, с чиято помощ щях да избегна тази случка). Няма да крия, че малко се паникьосах, защото съм чувала какви ли не истории за лаймската болест. (По данни на РЗИ, около 20-30% от кърлежите в България, пренасят лаймска болест.)

Последва ходене до Бърза помощ и намеса на хирург, който изряза мястото на ухапването и останалия кърлеж. След това започва голямото чакане. При такава ситуация е важно да се наблюдаваш за симптоми като повишена температура, зачервяване или обрив на ухапаното място – все сигнали, че нещо не е наред. Ако се появи някой от тях, незабавно се консултирай с лекар. За щастие, при мен всичко завърши благополучно, но не се успокоих, докато не минаха 30 дни от ухапването, защото инкубационният период на лаймската болест е от 3 до 30 дни.

Тази история е от типа „не прави като мен”, но се радвам, че мога да споделя опита си и да отговоря на въпросите, които вълнуваха мен самата тогава.


УХАПВАНЕ ОТ КЪРЛЕЖ – КАК ДА ГО ПОЗНАЯ?

Ухапването от кърлеж обикновено е безболезнено, затова често остава незабелязано.

Кърлежите са малки, кръвосмучещи буболечки. Подобно на паяците имат осем крака, а размерът им варира от глава на карфица до гумичка за молив. Кърлежите се различават и по цвят – от нюанси на кафяво до червеникаво-кафяво и черно. Те се хранят с кръв и колкото повече приемат, токова по-големи стават

Кърлежът може да се храни с гостоприемника си в продължение на няколко дни. През това време, освен че набъбва, може да придобие зеленикаво-син цвят. Разбира се, добре е да го откриеш много по-рано, за да се сведе до минимум възможността от развитие на инфекция или предаване на някоя болест (най-често лаймска болест или марсилска треска). 

За предаване на инфекция са необходими средно 1-2 дни, затова ранното отстраняване на забития кърлеж е толкова важно!

При ухапване той остава впит в кожата. Когато ме нападнаха двете малки гадинки, първоначално не разбрах какво е това, защото никога  не ми се беше случвало. Когато се загледах обаче, видях малките крачета и разпознах, че това е кърлеж

След разходка навън, оглеждай цялата повърхност на тялото за кърлежи. Те обичат топли и влажни участъци от тялото – мишници, слабини, врат, задната част на коленете, около пъпа. 

Когато кърлежът достигне желаното място, ухапва кожата и започва да изтегля кръв. Той може да остане впит до 10 дни след ухапването. С времето става по-голям и лесно забележим. Повечето ухапвания са безобидни, стига кърлежът да се премахне възможно най-скоро

КАКВО ДА ПРАВЯ ПРИ УХАПВАНЕ ОТ КЪРЛЕЖ?

Ако вече си установила, че има ухапване от кърлеж, следвай този план на действие:

1. Премахни кърлежа възможно най-скоро – отиди на лекар или използвай уред за махане на кърлежи NYMPHIA.

2. Дезинфекцирай ухапаното от кърлежа място със спирт или йод

3. Занеси кърлежа в лаборатория, за да го изследват и да идентифицират дали е преносител на заразна болест. Може да го поставиш в буркан с капак или в запечатана торбичка с цип.

4. Направи антибиотична профилактика срещу лаймска болест за възрастни и деца над 12 години, САМО при препоръка от лекар**. 

5. Наблюдавай мястото на ухапването. През първите 5-10 дни следи за симптоми като: зачервяване на кожата, което се разраства; температура; увеличени лимфни възли; грипоподобни оплаквания. Това са първите симптоми на лаймска болест. 

* Бонус съвет: Когато отидох на лекар, за да ми отстранят кърлежа, докторът ми каза, че забит кърлеж може да се премахне, като се полива със сапунена вода, докато сам не се откачи.

КАКВО ДА НЕ ПРАВЯ ПРИ УХАПВАНЕ ОТ КЪРЛЕЖ?

Личната ми история с кърлежите ме накара да търся информация в интернет как да действам. Истината е, че там е пълно със съвети, които не са безопасни за здравето. Затова реших и да събера на едно място някои от най-разпространените митове, свързани с вадене на кърлеж, за да сме наясно и какво е важно да НЕ правим и защо.

Въртене по посока на часовниковата стрелка или обратно по този начин ще скъсаш кърлежа и част от него ще остане в теб. 

Вадене на кърлеж с голи ръце – също има огромна вероятност от скъсване, защото така натискаш коремчето му. 

❌. Мазане с олио или други мазни продукти – мазнината пречи на кърлежа да диша и той започва да повръща в мястото на ухапването, докато се откачи. 

❌. Поливане с бензин, ацетон, спирт това е стрес за кърлежа, затова той започва да връща изпитата кръв, за да се откачи от гостоприемника. 

  Горене с цигари – не знам кой мазохист би си го причинил, но имай предвид, че високата температура също ще накара кърлежа да повърне в раната.

КОГА ДА ПОТЪРСЯ ЛЕКАР?

Ако ти или някой от семейството сте ухапани от кърлеж и имаш притеснения за отстраняването му, най-добре е да се свържеш с лекар. Той ще го извади по безопасен начин и ще прецени дали има нужда от някакво лечение. Освен това ще изпрати кърлежа в лабораторията, за да го изследват.   

Задължително се свържи с лекар, ако имаш някой от следните симптоми, след ухапване от кърлеж: 

* обрив;
* зачервяване;
* треска;
* сънливост;
* болки в мускулите;
* главоболие.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ УХАПВАНЕ ОТ КЪРЛЕЖ

За да не минаваш през всички притеснения, през които преминах аз, е добре да помислиш за превенцията. Репелентите против кърлежи са най-добрият начин да защитиш цялото семейство във времето, което прекарвате навън. Днес ще ти представя два продукта, които, макар нови за родния пазар, имат дългогодишна успешна история и днес брандът им е номер 1 сред репелентите в цяла Европа. Става въпрос за спрейовете на Parakito.

РЕПЕЛЕТ СПРЕЙ PARAKITO ПРОТИВ КЪРЛЕЖИ

Много от репелентите съдържат вредни за кожата и организма вещества. Това, което е различно при репелент спрея против кърлежи на Parakito, е,  че той е съставен от есенция от растителни масла. Благодарение на иновативната си патентована технология за защита, той смущава радара на кърлежите и ги държи далеч от хората

Репелентната есенция не съдържа алкохол и вредни химикали. Има естествени сгъстители, които заместват синтетичните. Благодарение на тях репелентът не попива в епидермиса, а се отделя във въздуха в продължение на часове

Освен чист и безопасен като състав, за репелента против кърлежи е важно и да е лесен за използване. Може да го впръскаш върху кожата директно от флакона, но ако детето ти е по-малко, напръскай дланта си и след това разнеси течността по кожата на твоето мъниче. Така ще си сигурна, че облакът от спрея няма да подразни очите или лигавиците. 

Parakito предлага спрей за деца над 12 месеца и спрей за бебета над 6 месеца. Те осигуряват надеждна защита, без риск от алергия. Подходящи са дори за бременни и хора с чувствителна кожа. 

Като жени за нас е важно, освен да защитава от вредители, репелентът да се усеща и приятно върху кожата. Спреят против кърлежи на Parakito не омазнява и няма онова лепнещо усещане, а и не зацапва дрехите. Спокойно можеш да го използваш на открито и закрито, освен това е водоустойчив и издържа до 7 часа, така че не се налага да го нанасяш постоянно. 

Практичната му опаковка е лесна за употреба и е създадена е с мисъл за околната среда, тъй като може да се рециклира

Кърлежите атакуват
Защита срещу комари и кърлежи както за най-малките, така и за по-големите
РЕПЕЛЕНТ СПРЕЙ PARAKITO ПРОТИВ КОМАРИ И КЪРЛЕЖИ 

За пълна защита, не само от кърлежи, но и комари, е добре да заложиш на репелент 2 в 1. Така ще си сигурна, че цялото семейство ще прекара спокойно време навън, без да се притеснявате от ухапвания и нежелани реакции. Можеш да разчиташ на друг пободен продукт от портфолиото на Parakitoрепелент спрей против комари и кърлежи. Той също е базиран на специален бленд от растителни масла върху минерална глина и растителна целулоза. Много деликатен към кожата и осигуряващ дълготрайна защита. 

За деца от 6 месеца до 1 година ефектът продължава до 6 часа, а за деца
над 1 година – до 7 часа.

ЕФИКАСЕН УРЕД ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА КЪРЛЕЖИ NYMPHIA

При ухапване от кърлеж най-важно е неговото бързо и безопасно премахване от кожата. В моя случай използвах пинсета, но това определено не е най-подходящият начин. Причината е, че колкото и да е малка, пинсетата не може да прихване добре кърлежа. Най-често тя го смачква или откъсва част от него, което може да доведе до заразяване на гостоприемника

Опитът учи и вече не бих използвала пинсета, защото на българския пазар се предлага много по-подходящият и специален уред за махане на кърлежи NYMPHIA. Неговото предимство е, че има изключително тънка метална жичка и острие с диаметър 60 µm. 

Това е единственото клинично изпробвано средство, което отстранява
кърлежа с прецизност до 60/150 микрометра, изпълняващо
критериите на Института Робърт Кох.

Уредът разполага със сертификат за проведени изпитания, за разлика от повече подобни уреди. 

Едно от основните предизвикателства при използване е да овладееш треперенето на ръката. Това, с което ме впечатли уредът на NYMPHIA, е, че автоматично захваща устния апарат на кърлежа и компенсира треперенето на ръката. Той е много лесен за употреба, дори при деца

Хубавото е, че с него можеш да действаш веднага, вместо да губиш време, търсейки лекар. Уредът е подходящ за използване както в градския парк, така и на разходка в планината. Бързата реакция, до 1-2 часа след ухапването, е най-сигурната защита от борелиоза (лаймска болест) и кърлежов енцефалит (TBEV).

Немското дружеството за борба с борелиоза определя Nymphia® за единственото техническо средство, предотвратяващо заразяването, предавано при ухапване от кърлеж.

Като организирана мама, съм сигурна, че чантата ти е пълна с какви ли не неща – от задължителните – храна, вода, дрехи и кърпички, до дъждобран и комплект за първа помощ. Хубавото е, че уредът за махане на кърлежи Nymphia® е с големината на кредитна карта и не заема много място, така че може да го носиш по време на семейните ви разходки навън. 

Ако ти се наложи да го използваш, не забравяй след това да го дезинфекцираш в съд със спирт 90°. След това е готов за повторна употреба, а ти ще си спокойна, че цялото семейство е защитено, когато сте сред природата. 

КЪРЛЕЖИТЕ НЕ СА ТОЛКОВА СТРАШНИ, СТИГА ДА СИ ПРАВИЛНО ИНФОРМИРАНА И ДОБРЕ ПОДГОТВЕНА ЗА ТЯХ. ПРЕВЕНЦИЯТА СИ ОСТАВА НАЙ-ДОБРАТА ЗАЩИТА. НЕ ЗАБРАВЯЙ ЗА НЕЯ И СЕ НАСЛАДИ НА ПРЕКРАСНИ ДНИ НАВЪН!

____________________________________

** Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве или това на членове на семейството ти.

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии