Хлябът е сред храните, които почти всяко домакинство консумира всеки ден. Използваме го от закуска до вечеря, но понякога оставаме с изсъхнали парчета, крайчета или корички, които можем да оползотворим по няколко хитри начина.
Ако отделяте коричките на филиите и сандвичите за децата, не ги изхвърляйте и не се насилвайте да ги изяждате. Събирайте ги в кутия и ги използвайте за приготвяне на домашна галета, например. За да не мухлясат, докато съберете достатъчно за някоя от рецептите, ги съхранявайте във фризер.
Виж още: Как да приготвим хляб в домашна хлебопекарна?
Домашна галета
Няма никакъв смисъл да купуваме галета от магазина, тъй като можем да си я приготвим у дома с изсъхналия хляб, който по принцип изхвърляме. Освен това можем добавим ароматни билки, за да я направим още по-вкусна и според ястието, което ще приготвим с нейна помощ.
Галетата се използва за паниране на месо, риба и зеленчуци. Според вида на ястието и начина на топлинна обработка (пържене или печене) може да използваме фино смлян хляб (подходящ за кюфтенца от кайма) или хлебни трохи (подходящи за риба и шницели).
Има 2 основни начина да направим галета у дома: с пресен хляб или с твърдия и изсъхнал вече хляб
Необходими продукти за галета с пресен хляб
* 3-4 филийки пресен хляб, нарязан на парчета.
1. Загряваме фурната на 160 градуса.
2. Подреждаме парчетата в тава и печем, докато изсъхнат, което според големината на хляба ще отнеме 8-10 минути.
3. Изваждаме тавата и оставяме изпечения хляб да изстине, след което го смиламе до трохи с помощта на чопър или кухненски робот.
Необходими продукти за галета с изсъхнал хляб:
* 2 ч.ч. изсъхнал хляб (корички, крайчета, парчета от филийки), нарязан на ситно.
1. Тук времето е свършило работата по изсушаване на хляба, така че остава само да го смелим. Може да добавим сухи билки по желание, като риган, мащерка или чубрица.
Ако събирате парченца хляб във фризера, ги изпечете във фурната и след като изстинат ги смелете. Съхранявайте готовата галета в стъклен буркан с винтова капачка или кутия с капак на стайна температура (в кухненския шкаф, например) до 1-2 седмици.
Виж още: Сезонна кухня – пащърнак по 4 начина
Домашни крутони
Класика е да приготвим у дома крутони за любимата на децата крем супа. Нарязваме филийките хляб на кубчета, овалваме в малко зехтин и подправки по избор (риган, чубрица, мащерка) и печем в загрята на 180 градуса фурна, като разбъркваме от време на време.
Домашни кростини
Кростините, подобно на брускетите, са характерна храна в италианската кухня, която може да бъде част от предястие или основно ястие. Може да се използват за топене в разядка като хумус, пастет, катък или гуакамоле. Може да ги намажете с маслинова паста или крема сирене, да поставите отгоре домати, краставици, шунка или сирене.
Ако имате много твърд и сух хляб, го намокрете за кратко под течаща вода и го оставете върху кърпа за няколко минути да поеме влагата. Нарежете го на много тънки филийки.
В купа смесете зехтин, сол и по избор комбинация от див чесън или самардала, риган, червен и черен пипер. Намажете всяка филийка от двете страни със сместа и ги подредете върху тава. Печете за 6-8 минути, като по средата на печенето обърнете всяка филийка.
Пролетен хлебен пудинг с аспержи
Това е любимият ми начин да създам цяло ястие с изсъхналия хляб. Според това колко останал сух хляб имам, избирам размера на тавата, в която ще го приготвя. Предлагам ви рецепта за малка тава за 4 порции. Ако имате повече хляб, удвоете необходимите продукти и използвайте по-голяма тава.
Необходими продукти:
* ½ хляб, нарязан на филийки;
* 2 стръка пресен лук;
* 2 стръка пресен чесън;
* ½ връзка аспержи;
* 1 ч.ч. зеленолистни по избор (коприва, спанак, лапад);
* 4 яйца, разбити;
* 1 ч.ч. мляко по избор;
* 1 ч.ч. настърган кашкавал;
* сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
1. Нарязваме стеблата на аспержите на тънки кръгчета и заедно с нарязаните на ситно пресен лук и чесън ги задушаваме в тиган с малко мазнина и сол.
2. Разбиваме яйцата в купа. Добавяме млякото, настъргания кашкавал, малко сол и черен пипер.
3. Добавяме задушените зеленчуци и разбъркваме.
4. Намазваме тава с малко мазнина по избор.
5. Подреждаме парчетата хляб, така че да се застъпват.
6. Изливаме отгоре яйчената смес и добавяме връхчетата на аспержите.
7. Печем в загрята на 180 градуса фурна за 20-тина минути.
8. Поднасяме със свежа салата.
9. По желание към сместа може да добавите шунка, останало печено месо или риба.