fbpx

Как да преобразим визията си и да открием истинското си Аз споделя консултантът по личен стил Румяна Пенева

Пролетта вече дойде и все повече усещаме слънчевите лъчи и зареждащата енергия на пробуждащия се около нас нов живот. И съвсем естествено ни се иска да захвърлим зимните палта и ботуши и да се пременим с нови дрехи – да оставим сивото и черното на студа и да се обгърнем в меките пастелни нюанси на пролетта! Само че знаем ли кои са цветовете, които ни подхождат и кой е стилът, който разкрива най-ясно същността ни? Задължително ли е да носим тъмни цветове през зимата и светли и ярки през пролетта и лятото? И трябва ли винаги да следваме сляпо модните тенденции? Днешният ни гост професионално ще отговори на тези въпроси и ще ни даде насока как най-ярко да заблестим чрез цветовете и стила, подходящи за нас

Румяна Пенева е човек, който точно като пролетта, вдъхва енергия за лична промяна, създава настроение, кара ни да се погледнем с други очи и да освободим истинското си аз. Не само вътре в себе си, но и видимо навън, като го покажем в личния си стил.

С Руми се запознах преди пет години, когато и аз се осмелих да подложа външния си вид – облекло, прическа, аксесоари, грим на нейния професионален поглед и да разкрия същността си чрез облеклото. Преживяването беше магично и толкова освобождаващо!

Помогна ми да видя себе си така, както всъщност винаги съм знаела, че се чувствам добре, но все съм се опитвала да вляза в мода или в даден друг стил – за работа, за ежедневието или определен повод. Преживяването при Руми и процесът на промяна след това е точно като първа пролет – осъзнаването се ражда с нейна помощ, а после преоткриваш света на модата, цветовете, материите и радостта от истинското си себеизразяване и просто цъфтиш!

Руми е основател и водещ консултант на Coloriten. Занимава се професионално с цветови анализ и личен стил от 2007 г. По образование е филолог, а журналистиката, маркетингът и рекламата са част от нейния професионален път. Съчетава ролята си на майка с цветната си работа, а през 2019 г. на пазара излиза и първата ѝ книга „Личният стил”

Виж още: 10 професионални модни съвета за бременни със стил

консултант по личен стил
Кредит: Личен архив
Руми, разкажи ни малко повече за личния стил и цветовете. Всеки ли има точно определен стил и цвят? Променят ли се с времето?

Личният стил и цветови анализ са възможност за всеки човек да усвои изкуството на това как да се облича хармонично и красиво. С други думи, казано на езика на конкретиката, да разбере какви са подходящите цветове и материи, кройки и десени, аксесоари, прическа, тип очила например, да обърне осъзнато внимание на всеки един малък или голям детайл от облеклото си. Това е професионална консултация, която правим веднъж, но тя отговаря на всички наши питания, свързани с начина ни на обличане за цял живот.

Всеки принадлежи към определено цветово семейство, което пък дава информация за оптималните за него цветове.

Личният стил е като формула или рецепта за обличане, която най-добре представя индивидуалността ни и представя силните черти. И личният стил и цветовият ни тип обаче не се променят с времето. Единственото, което се променя, е нашият размер и модата.

Кога е удачно да си направим цветови анализ и личен стил? Има ли време, когато вече е късно за промяна?

Никога не е късно за промяна и тя идва само тогава, когато имаме наистина готовност за нея. Готовност не само на думи, а ангажираност с дела. Цветови анализ може да се направи още от много ранна възраст, стига родителите да виждат смисъл от такъв тип консултация.

За личния стил бих препоръчал да се изчака, но от 7-годишна възраст нататък е напълно подходящо. Ние самите като родители не можем да определим цветовете и стила на децата, налага се да се обърнем за професионално мнение към някой друг.

Как протича процесът по анализа?

Много важно е да отбележа, че процесът е изцяло практически, тоест тук няма никаква теория. Всичко е конкретика. Консултациите се провеждат в моето ателие: там обличаме дрехи, експериментираме с цвета на косата, поставя се грим, има преобличане, може да видите веднага промяната преди и след.

Повечето ти клиенти са жени, осмеляват ли се и мъжете на такава промяна?

Мисля си, че жените са по-търсещите същества от мъжете. Те основно ходят на семинари за личностно развитие, йога, различни духовни практики. Така че ми се струва логично и те да са преобладаващите клиенти. Има и мъже, разбира се, и много ме радват как след консултацията, въпреки скептицизма, който виждам понякога на лицата им в началото, накрая ми казват колко ценни и полезни са били съветите ми за тях

(Бел. авт. – Подсказвам, че услугите на Руми са подходящ подарък за мъжете до вас, особено ако отдавна сте заедно и вече се чудите как да ги изненадате. Това определено е стимулиращо преживяване и за тях, а защо не и за вас – да погледнете с нови очи към любимия. Личният опит със съпруга ми показа много повече внимание към начина му на обличане след срещата с Руми и определено повишено самочувствие, когато се почувства в свои води в стила и цветовете си.)

От твоя опит можеш ли да споделиш отразяват ли личният стил и цвят характера на човека? Има ли хора, за които познаваш стила и цветовете им още щом ги видиш?

Когато говорим за дрехи, всъщност става въпрос за тялото, а тялото и душата не можем да разглеждаме като отделни реалности на самите нас, човешките същества. През очите, лицето, конструкцията на тялото, структурата ни, специфичното ни устройство прозира фино душата или с други думи нашата индивидуална енергия.

Някои са повече свързани със своята дълбочина, други не и съответно стилът е припознаване и идентифициране на тази енергия и възможност да я проявим и изразим чрез облеклото. И да, има хора, на които стилът буквално им се „вижда” отдалеч и други, на които е загадка. Баща ми казва и до ден днешен: „Пет пръста имаш на ръката и петте са различни”, а какво да кажем за хората. 😊

Виж още: 5 дрехи, от които всяка бременна се нуждае

консултант по личен стил
Кредит: Личен архив
Как протича процесът по промяна след среща с теб? Как се отразява на самочувствието и настроението на клиентите ти?

Всяка промяна или процес, както го наричам, са индивидуални и понякога непредвидими. Естествено, че когато човек се харесва повече, започва да се обича повече, да изпитва повече уважение към себе си и тази енергия на позитивност и себеутвърждаване достига до хората около нас. Съответно и те реагират с друга вибрация, с комплимент, с по-специално отношение, забелязват вашето присъствие.

Определянето на цветовете и стила ни често е свързанo с промени в гардероба ни. Би ли споделила съвети за пролетно разчистване и освежаване на гардероба? Кога да се разделим с една дреха или как да ѝ дадем нов живот?

Няколко съвета, които давам и в моята книга „Личният стил”:

* Ако някоя дреха е стояла дълго време необличана, а може би и необичана, я подарете на някого.
* Ако изпитвате дискомфорт с някое от вашите облекла, пуснете го да продължи по друг път.
* Задайте си въпроса бихте ли си купили тази дреха сега? Ако не, знаете че е време да се сбогувате с нея.
* Разделете се с всички стари, износени, скъсани дрехи. Не забравяйте, че начинът, по който се обличате, показва уважението, което изпитвате към себе си.

Какви са твоите съвети за ефективно пазаруване? Онлайн или в магазина?

Препоръчвам пазаруването да се сведе до две думи: качествено и малко като количество. Нямаме нужда от половината дрехи в гардеробите си. Имаме нужда от ефективност, стилен гардероб, гардероби, подобни на типа капсула: малко дрехи, които да са взаимозаменяеми.

И още един важен принцип: дрехите ни да носят радост на самите нас, да се усещаме уникални с тях, без да правим компромис с обикновеното и посредствено решение, което понякога идва от комфорта

А онлайн пазаруването е нож с две остриета: от една страна става бързо, но от друга остават въпросителните за материята, цветовете, качеството на дрехата.

Какъв е твоят личен стил и цветове? Те отразяват ли същността ти?

Стилът ми е игрив с естествен, а цветовете ми са на типа Зима. Стилът наистина и съвсем откровено отразява същността на човека, макар в началото да не можем да се припознаем. Моят нрав е открит и директен, обичам естествените неща и ненавиждам фалша. Нося радост и енергия и ги пренасям във всичко, което правя.

Как се справяш с личния бизнес, ролята на майка, писането на книга? Би ли дала съвет на майки, които искат да се занимават със собствен бизнес?

Нека да си призная, че всичко ми се случва естествено и без амбиция и излишен напън от моя страна. Научих с времето да се доверявам на живота за това къде ме води и да усещам кои неща откликват и кои са далеч от моя взор. Единственото, с което жонглирам по-трудно, е времето. Когато си майка, времето започва да става много интензивно наситено, и крайно недостатъчно, особено личното време, в което да останеш сам и да гледаш в една точка. Освен това работата, която върша, не възприемам с думата „бизнес”, а като моята любов, страст и своеобразна мисия. Така че съветът, който бих дала, е всеки да намери своята страст, там където гори, което му е най вътрешно присъщо, което носи най-много радост, енергия, любов и да започне да гради всеки ден по малко.

Какво те зарежда, откъде черпиш позитивната енергия, която предаваш на клиентите си?

Процесът реално е взаимен. Давам енергия и получавам радост от промяната на хората. Интересно е, че, съзнателно или не, винаги съм търсила работа, която да внася истинска промяна в живота на хората. Работих като журналист, а после и в други сфери и оставах неудовлетворена от резултата и смисъла на моите действия. Затова сега съм благодарна, че моите ангели ме водят по пътя, но и че аз чувам и виждам знаците им.

Виж още: От черната овца до дивата жена – историята на Шенай Окан и Wildlunas

консултант по личен стил
Кредит: Личен архив

А ти знаеш ли кой е твоят стил, мамми? Руми помага на клиентите си да се определят в един (или повече) от 6 стила и 4 цветови типа. Дали попадаме в класически, естествен, романтичен, драматичен, ангелски или игрив стил и кой е подходящият цветен тип за нас – Пролет, Лято, Есен или Зима? Класическият стил се характеризира с класа, елегантност и изисканост, а естественият изразява свобода и артистичност. Сексапилът и женствеността са типични за романтичния стил, докато нежното момичешко излъчване е присъщо за ангелския стил. Драматичният стил изразява екстравагантността и бунта срещу традицията, а игривият пък олицетворява младежкото и закачливото. Всеки един от тези стилове се комбинира с топли цветове от тип Пролет и Есен или студени от тип Зима и Лято.

Ако чувстваш вече вибрациите на личната промяна, направи дори и малка крачка още днес. Разчисти гардероба, освободи се от ненужното и дай път на новата енергия. В днешния ни свят е все по-трудно да сме винаги позитивни и да виждаме нещата от хубавата им страна. И затова всъщност е важно сами да създаваме малки поводи за радост в живота си.

А щастието започва от самите нас – и може да се крие в една нова рокля в подходящия за нас стил и цвят!

Христина Влахова
Христина Влахова
Непоправим оптимист с вяра в доборото – това съм аз. След дълги години работа в сферата на продажби и маркетинг, в момента разучавам дълбините на Човешки ресурси. Вълнуват ме темите за личностно развитие и себепознание. Мама съм на двегодишна дъщеря, с която преоткривам света и се уча как да бъда по-добър човек всеки ден. Зареждат ме пътуванията, хубавите книги, ароматното кафе и народните танци. Обичам добрата храна и готвенето е моя страст. Но най-хубавата част е споделянето на ястията с любимите ми хора. Споделям кулинарните си творения в малкия ми готварски кът Cook For Joy.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии