fbpx

Как се кърми новородено и други важни въпроси към консултанта по кърмене Христина Янева – Хедра (част 1)

Консултант по кърмене ми звучеше като една много екзотична професия, когато за пръв път чух за нея. Но от разстоянието на времето мога да кажа, че помощта на тези професионалисти е безценна не само в началото на кърменето, а във всеки един негов етап. Затова и днес имам удоволствието да те срещна с Христина Янева, която всички майки познават като Хедраконсултант с дългогодишна практика, помогнал на хиляди жени да се справят с предизвикателствата на кърменето. Самата тя е майка на две, вече пораснали деца. Именно тяхното кърмене преди години ѝ дава тласък да започне да се интересува повече, да иска да помага и на други.

Пет години работи на доброволни начала, след което полага изпити и става сертифициран консултант по кърмене от Международен борд. Христина също така е съосновател и член на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”, която обединява доброволни консултанти по кърмене и медицински лица, работещи за насърчаване на кърменето. Завършва и медицинското си образование със специалност лекарски асистент, за да е максимално полезна на хората, които имат нужда от нейната помощ. А натрупаните познания през годините влага в книгата „Всичко за кърменето – или почти всичко, но практично”. И наистина това е едно много практично четиво, превърнало се в настолно за всяка майка, която иска да се подготви за новия етап в живота си и търси отговори за всички предизвикателства, пред които се изправя заедно със своето бебе.

Заради безценния опит на Христина съм безкрайно щастлива, че днес мога да споделя с теб нашия разговор. Можеш да изгледаш цялото ни интервюто ТУК, а по-долу ще откриеш първа част от разговора ни в синтезиран вариант за четене. Разбира се, колкото и да ни се искаше да дадем отговор на всички въпроси, които една майка може да има, това няма как да се случи. Най-вече защото всяко дете има своите индивидуални нужди и всяко семейство се изправя пред неговите си изпитания. Но се надявам да сме дали насоки и ценни съвети, които да дадат спокойствие в различните етапи на кърменето.

Виж още: Уроците за кърмене, които научих през първата година на сина ми

Иска ми се да започнем от самото начало, а именно кога една жена трябва да реши дали изобщо ще кърми и как се взема това решение?

Според проучванията повечето майки вземат окончателното решение как ще хранят децата си някъде по средата на бременността. Разбира се, че още преди жената да забременее тя има донякъде формирана идея в главата си какво е нейното отношение към кърменето и към храненето на детето. За това отношение роля играят преживяванията в нейното семейство, това, което човек чува от роднини и приятели. Въпреки това, и това съм го виждала нееднократно в моята практика, дори когато човек има формирано известно негативно отношение към кърменето, с напредването на бременността, при една част от майките, майчинското чувство и желанието да направим всичко за нашето бебе надделяват и могат да променят решението си и след раждането.

Човек е важно да знае, че начинът, по който се чувства в началото на бременността и това, което ще се случи в края на бременността или към момента на раждане на бебето може да се промени – в едната или в другата посока. Никога не е само еднопосочна тази промяна. Но независимо от това, подготовката за храненето на бебето – дали то ще е кърмене или човек, по различни причини, избира друг подход към храненето – е важно да се случи, защото спестява тревогите после. Когато човек знае какво ще прави е много по-лесно – да знае поне за първите седем дни какво ще прави.

И тук е ролята на подготовката по време на бременността, т.е. да се ходи на някакви курсове или идеалният вариант, който, за съжаление, в момента с ковид обстановката е по-труден, би бил човек да види на живо как кърмят майки, това се случва по време на срещи на кърмачки. Човек може да види как изглеждат нещата в цялата продължителност на кърменето, не само в периода на новороденото. Това дава перспектива напред, която помага да се създаде положително отношение и човек да знае какво да очаква. Но такава подготовка наистина се отплаща многократно в последствие.

А по отношение на физическата подготовка на гърдите, нужно ли е да се прави нещо специално?

За щастие, нашето тяло се подготвя само, без да има нужда да правим нещо. Много често се казва и на курсовете за родители – да се използва крем за зърна, но реално това не се подкрепя от проучванията.

Не е необходимо човек да се маже, да прави нещо специално със зърната си. Ролята да не се разраняват зърната е в това да знаем как да сложим бебето си на гърда. Защото правилното поставяне и доброто засукване са стъпките към това кърменето да е безболезнено и ефективно, което е още по-важно

Част от подготовката за кърмене за много майки включва и купуване на помпа. Аз самата обаче успях да се справя и без такава, но познавам само още една майка.Всички останали се кълнат в своите помпи. Какво е добре да знаем за помпите преди да посегнем към тях?

На една част от майките така и никога не им трябва помпа. Но е важно да сложа една вметка, нещо, което присъства и в 10-те стъпки за успешно кърмене на UNICEF – това е препоръката всяка жена да знае как да изцежда гърдите си. Не е нужно да го прави, ако няма необходимост, но да знае как, т.е. тук е ролята и на помпата, и на изцеждането на ръка.

Ако всичко върви наред, ако са изпълнени всички стъпки за успешно кърмене – т.е. майката и бебето не се разделят, да са заедно веднага след раждането, ако непрекъснато са заедно и през деня, и през нощта, има възможност бебето да засуче колкото често иска, колкото дълго иска и майката е подготвена и има кой да ѝ помогне да постави бебето правилно на гърда и нещата тръгнат добре, тогава може изобщо да не се наложи да се ползва помпа.

Това са много условности…

Да, проблемът е, че идеалното стечение на обстоятелствата, за съжаление, не винаги се случва. В нашите болници е по-трудно осъществимо, отколкото в други държави и затова може да се наложи да се използва помпа, ако гърдите много се препълват и ако майката не успява да ги облекчи със сученето на бебето или с изцеждане на ръка. Така че в тези ситуации може да е разумно да се използва помпа.

Обикновено препоръките са помпа да не се използва през първите два дни, защото тогава и гърдите все още са спокойни. Ако има нужда от изцеждане, тогава изцеждането на ръка е по-ефективно първите два дни, отколкото използването на помпа. След това, особено вече при слизането на млякото, помпата може да има своето място за облекчаване на гърдите, за поддържане на кърмата, при необходимост, ако майката и бебето са разделени.

Виж още: Списък за новородено – какво ти е нужно, какво не и защо?

консултант по кърмене Христина Янева - Хедра
Кредит: Freepik.com

В никакъв случай не искам да оставя хората с впечатление, че съм против помпите, напротив, те имат своето място. Понякога те са средството, което позволява една майка да запази кърмата си, да научи своето бебе да суче и въобще да се осъществява кърменето. Просто трябва да се преценява спрямо ситуацията – необходима или не е необходима помпата и каква точно помпа би била подходяща за дадената майка и бебе.

Ако човек планира да си стои вкъщи с детето и няма да излиза, да ходи на лекции, да се връща на работа за по няколко часа и въобще да прави нещо извън вкъщи, което редовно ще се случва, тогава може помпа наистина изобщо да не е необходима или да свърши работа обикновена ръчна помпа. Ако обаче едно бебе се роди твърде рано или има някакви сериозни проблеми и се очаква, че продължително време майката ще се изцежда, тогава, разбира се, е добре да се инвестира в добра електрическа помпа, за препоръчване двойна, защото тя дава най-добрите резултати.

С първото дете кърменето за всички майки е нещо изцяло ново, не знаем какво правим и как го правим. Как да разберем обаче, ако реално има проблем и трябва да потърсим помощ? 

Тъй като кърменето е естествен процес, видиш ли трябва да се случва безпроблемно. Е да, но това, че едно нещо е естествено не означава, че се случва лесно. Прохождането на детето също е естествен процес, но с колко падания е свързано, преди детето да се изправи и наистина да тръгне уверено? Същото е с кърменето. Човек може да срещне препятствия по пътя си, да има някакви проблеми. Моят съвет е,

в момента, в който човек се чувства неуверен, в това, което прави или има каквито и да е съмнения или притеснения, винаги е по-добре бързо да се посъветва с някого, за да не се стига до задълбочаване на дадения проблеми.

Ако имате вътрешното усещане, че може би не знаете какво правите, че не сте сигурни дали се справяте добре, потърсете помощ, има толкова много варианти в момента. Има доброволни консултанти, на които човек може да звънне за бърз съвет, за някакво решение. Те са обучени така, че знаят в какъв момент трябва да се потърси професионална помощ. Може да се насочите и към професионален консултант.

Колкото по-рано адресираме един проблем, толкова по-лесно е той да се оправи. Има един принцип в науката, че колкото време е съществувал един проблем, поне толкова време е необходимо да се оправи. Така че, ако чакаме шест седмици с проблеми, може да се наложи да прекараме месец и нещо в оправянето на тези проблеми.

Кои са знаците, на които една майка да обърне внимание и да разбере, че има проблем?

При новородените бебета (до 3-4 седмици, преди първата консултация с педиатъра в края на първия месец) е важно да се наблюдава и да се потърси помощ от специалист при липса на изхождания в продължения на 24 часа. Колкото по-малко е бебето, толкова по-важно е да се отреагира бързо.

Може да сте чували, че кърмените бебета може да не се изхождат и по една седмица без това да е проблем. Това не важи за периода на новороденото, който е между 0 дни и 28 дни. Другото е, ако бебето не засуква по някаква причина или ако кърмата е малко. Ние всички сме кондиционирани, че то е нормално да нямаш. Реално не е така. Човечеството нямаше да го има, ако огромна част от майките нямаха достатъчно кърма, за да отгледат децата си. Така че, ако има някакъв проблем с количеството кърма, е важно да знаете, че той обикновено е преодолим с подходящите мерки.

Дори да има някакъв проблем е добре да бъде проучен, защото за никоя друга жлеза в човешкото тяло не казват – „Еми, то щитовидната ти жлеза не работи, това е нормално“. Никой не казва такова нещо. Докато за гърдите най-редовно – „А, не ти работи млечната жлеза, то това нищо не е“. Няма как!

Как обаче да разберем реално стига ли ни кърмата?

Самото бебенце ни дава доста добри сигнали. Защото, когато едно бебе се нахранва на гърдата, то всички майки са го виждали и пожелавам на всички да го виждат на повечето хранения. Това е, когато бебето се отпуска, физиономията му става мекичка, цялото му тяло омеква. Ръчичките му, които са били свити, треперещи, защото е гладно, започват да се отпускат надолу по тялото, да се отварят пръстчетата леко, цялото бебенце омеква, много удобно за гушкане, физиономията една блажена и отпусната. Това е едно от нещата, които могат да ни ориентират.

Обърнете внимание, че не казвам да заспи! Защото бебето може да заспива, но в момента, в който го сложите в леглото, след пет минути да започва да се събужда, да хапе настървено ръцете и това не е сигнал, че непременно се е нахранило. Може да иска да си хапне на другата гърда или да го върнете още един път. Гледаме винаги една съвкупност от фактори. Никога не гледаме само един фактор. На едно хранене бебето може да е много неспокойно и да продължава да плаче и да иска два часа да го слагате на гърда. Но на останалите хранения да се случват нещата, както описах – да си се отпуска, да е спокойно, това значи, че най-вероятно нещата вървят добре.

Но ако бебето на всяко хранене се държи супер неспокойно, няма достатъчно наакани пелени, има примерно само 1-2 пъти на ден леко зацапване и на ден 7 изхожданията все още са зелени на цвят, това са сигнали, които ни насочват че нещо не върви като хората. Засилващата се жълтеница също. Тя би трябвало да преминава към края на първата седмица, а не да се увеличава. Това също е един от сигналите. Или едно дете, което е много сънливо, което не може да бъде събудено, за да бъде нахранено, събужда се само за много кратък период от време, в който не успява да се нахрани добре

И, разбира се, ако майките имат проблеми със зърната това също може да е сигнал. Защото едно бебе, което не е добре поставено на гърда, то не само разранява зърната на майка си, но може да не получава достатъчно количество мляко. Така че, ако се събират няколко от тези фактори при вашето бебе, тогава е добре някой да огледа по-хубаво ситуацията, за да се види как може да се оправи максимално бързо.

Виж още: Четвърти триместър и какво трябва да знаеш за него – част 1 и част 2

консултант по кърмене Христина Янева - Хедра
Кредит: Freepik.com
И все пак може да има случаи, в които майката наистина да не може да кърми и да няма мляко, нали така?

Да, тези ситуации не са често срещани, но не са и толкова редки, колкото си мислим. Дори при най-консервативното определение се говори за около 5% от майките, които имат трайни, хронични проблеми с постигането на достатъчно количество мляко. 5% може да не изглежда много, но реално това е всяка една на 20 майки. Казано по този начин не изглежда толкова рядко, нали? Аз съм го смятала спрямо 60 000 раждания в България – това означава, че ние ще имаме един не малък процент жени, няколко хиляди, които няма да могат да постигнат изцяло кърмене.

Това не значи, че те не могат да кърмят, не значи, че кърмата не може да се увеличи спрямо количеството, което имат към дадения момент. Но може да не могат да постигнат това да изхранват бебето само на кърма, а да се налага да се дават дългосрочно добавки. Причините тук са много комплексни, най-често са намесени хормонални състояния. Двете хормонални състояния, които създават проблеми с количеството на кърмата – това са проблемите с щитовидната жлеза и проблемите с инсулина най-общо казано, т.е. тук е голямата група на инсулиновата резистентност, гестационния диабет, диабет тип 2. Това са рискови фактори, но не означава че всяка жена, която има проблем с щитовидната жлеза или е развила гестационен диабет ще има проблем с количеството кърма, това, естествено, не е е така.

Но там, където имаме проблем, е важно да огледаме дали няма някакъв такъв допълващ фактор, който да пречи – човек да прави всичко както трябва, но резултатът да не е такъв, какъвто иска.

Можем ли да увеличим количеството кърма с консумацията на определени храни или чайове или това е мит?

Да, те имат ефект, имат физиологична основа, на която оказват въздействието си. Повечето използвани билки, които са в чайовете за кърмачки, като анасона, копъра, резенето, ким, съдържат анетол, а анетолът предизвиква повишаване на пролактина и по този начин подпомага кърменето. Същото е с бозата и овесените ядки, те съдържат други компоненти, които също оказват влияние върху пролактина и оттам влияние върху количеството на кърмата. Разбира се, това влияние не е супер силно, особено, когато пием една чаша чай на ден. Въпреки това, като има няколко такива допълнителни неща, които човек прави – пие чайче, ще си хапне днес овесени ядки, ще хапне шепичка ядки, ще има малко костен бульон,  малко коприва и т.н. – всичко тези малки неща, с малко влияние, като се съберат, действително оказват ефект. 

Има много интересни проучвания, които са правени 70-те години, че действително увеличаването на калориите, които майката консумира, резултира до известно увеличаване на  количеството на кърмата. Това всяка майка може да го каже от личния си опит – като яде повече, че има повечe. Аз тук не бих окуражавала майките да ядат постоянно и да качват килограми, защото това не е целта, но го подчертавам, защото е важно да се знае. Действително е необходима една определена база калории, които жената трябва да приема на ден, за да може да има достатъчно количество кърма.

Ако ние си хапваме само една салатка тук, там две бисквитки или, както много често ми се случва майките да казват – „Аз ям сутринта преди таткото да излезе и вечерта, ако той ми донесе нещо”, така няма как да поддържаме добро количество. Това е изтощаване за организма на майката и не се отразява добре на никого. Важно е човек да се храни разумно, рационално, нормално, да не пропуска хранене, поне трите основни хранения. Не е нужно да яде много и да се тъпче с големи количества, но е важно честичко да си похапва. Не е добре и това, което по някой път чувам като съвет към майките – на всяко хранене на бебето и майката да хапва нещо. Бога ми, ако осем пъти на ден хапване по нещо, ще стане доста проблемно

_____________

* Очаквай втора част на интервюто с Христина Янева – Хедра, в което ще говорим за проблемите при по-големи кърмачета, за дългото кърмене и отбиването, за храненето на майката и как то влияе върху детето. Ако искаш да изгледаш запис на целия ни разговор, можеш да го откриеш ТУК.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии