fbpx

Колориметрия – кои цветове дрехи и аксесоари наистина ти отиват

Кои са любимите ти цветове? А кои цветове наистина ти отиват? Ние жените често избираме дрехите и аксесоарите, спрямо това кои са любимите ни цветове по принцип или какво е модерно в момента. Колко от нас обаче са проверявали кои цветове наистина подхождат на нашите кожа, коса, очи?

Има тонове, които подчертават красотата ти по един специален начин и помагат на личността ти да изпъкне. За да откриеш кои са те, на помощ идва колориметрията. Нейните методи по бърз и категоричен начин показват цветовата палитра, която най-добре хармонира на твоето лице, очи и коса.

Може би харесваш маслинено зелено, ако обаче подтонът на кожата ти е студен, с този цвят ще изглеждаш бледа и уморена. Това не означава, че изобщо не можеш да носите маслинено зелено, но трябва да намериш правилния нюанс на този цвят, който ще пасне на кожата ти. Обикновено има поне един нюанс, който ще ти подхожда. За да откриеш твоите нюанси, които ще те направят по-красива и за да избираш по-лесно новите попълнения в гардероба си, възползвай се от методите на колориметрията.

КАКВО Е КОЛОРИМЕТРИЯ?

Колориметрията определя точната палитра от цветове, които подхождат на твоята кожа, коса, очи.  Според теорията на колориметрията цветовете на дрехите, които носиш, имат пряк ефект върху начина, по който изглежда лицето и косата ти.

Когато избраните тонове хармонират с теб, чертите ти се омекотяват, кожата изглежда по-гладка и сияйна, очите – по-блестящи. цялостното излъчване е свежо и младежко.

От друга страна, ако нюансите в твоя гардероб не подхождат на тена на кожата ти, ще ти придадат уморен и състарен вид, ще притъпят сиянието на очите и кожата ти, дори ще подчертаят тъмните кръгове под очите и най-фините бръчки. За да избегнеш този ефект, е добре да знаеш кои цветове дрехи и аксесоари наистина ти отиват. Колориметрията ще ти помогне да определиш това!

Колориметрия дрехи аксесоари
Източник: Freepik.com

Виж още: Как да преобразим визията си и да открием истинското си Аз споделя консултантът по личен стил Румяна Пенева

Как да определиш кои цветове ти отиват?

Стилистите имат набито око по отношение на различните нюанси на кожата, косата, очите. Вярвам, че лесно ще се справиш с определяне цвета на косата и очите ти, но с тона на кожата е малко по-трудно. Ако до този момент не си обръщала внимание на тези детайли, сигурно не можеш да определиш дали тенът ти е с по-топъл или по-студен подтон. Ето няколко лесни начина, по които да определиш в коя гама е кожата на лицето ти!

Топъл или студен тон на кожата имаш?

Този тест се прави сутрин, преди да си си сложила грим. Направи си селфи на дневна светлина. След това използвай приложение в телефона, с което да нарисуваш около лицето си син цвят. След това повтори същата операция, само че с оранжев цвят. Разгледай внимателно и двете снимки. На кой от двата кадъра кожата ти изглежда по-загладена и красива, а очите по-искрящи?

Ако лицето ти изглежда по-добре на снимката с оранжевия цвят, ти имаш топъл цвят на кожата. Ако пък на кадъра със синьо лицето ти е по-озарено и красиво, ти имаш студен тон на лицето.

При някои хора този тест не работи много точно, особено ако са със зелени очи. В този случай използвай други цветове – жълто и лилаво. Ако лилавото ти отива повече, значи кожата ти е с по-студен тон, а ако изглеждаш по-добре с жълтото – кожата ти е по-скоро с топъл тон.

Други тестове за тон на кожата

Ако ти отива повече сребро, отколкото злато, значи си със студен подтон на кожата и обратно – ако златото ти приляга повече, си с топъл.

Ако лесно хващаш бронзов загар, значи си с топъл тон на кожата, ако бързо почервеняваш след излагане на слънце, си със студен тон на лицето.

И последно, още един начин да определиш каква е кожата ти. Погледни вените на ръцете си, ако са сини – значи си със студен тон, ако са зелени – с топъл. Ако пък ти се струват синьо-зелени, това твоят цвят на лицето е по-скоро неутрален.

Колориметрия цветове дрехи аксесоари
Студен/ Неутрален/ Топъл

Палитри Четири сезона

В колориметрията има четири цветови палитри, отговарящи на всеки от четирите сезона – пролет, лято, есезн, зима. Тези палитри се срещат в природата и изглеждат хармонично върху определена комбинация от цвят на кожа, коса и очи. Разгледай четирите основни палитри. Определи ти към кой сезон спадаш и виж кои цветове ти отиват най-много!

Палитра Лято

Съдържа цветове със студени отблясъци, базирани на синьо и розово. Те са нежни и пастелни. Такива цветове отиват на хора със светли коси и очи, които имат студен подтон на кожата.

Палитра Зима

Цветовете тук също са студени, но по-наситени и интензивни от палитра Лято. Палитра Зима е подходяща е за хора с тъмни очи и коса, със светла кожа, която има студен подтон.

Палитра Пролет
Колориметрия дрехи аксесоари

Топли цветове, базирани на оранжевото и златното. Сиянието на пролетта е по-ярко, искрящо, а цветовете са по-наситени. Палитра Пролет подхожда на светла коса, светли очи и кожа с топъл подтон.

Палитра Есен
Колориметрия цветове дрехи аксесоари

Представи си цветовете в природата през есента, такава е и едноименната палитра. За разлика от пролетта, тук цветовете са по-приглушени, топли и дълбоки. Те са подходящи за хора с тъмни коси и очи, и топъл подтон на кожата на лицето.

Палитра Дванадесет сезона

Някои хора без съмнение попадат в една от тези четири категории – Пролет, Лято, Есен, Зима. Но какво се случва, ако цветовете на пролетта са твърде интензивни или летните цветове не са достатъчно якри за теб? Каква палитра да използваш тогава? Истината е, че е възможно да не попадаш в нито един от четирите оригинални сезона. Този модел от колориметрията обаче е усъвършенстван и развит, за да предложи по-точен анализ на цветовете със своите 12 сезона.

Причината, поради която основният анализ не работи за всички, е, че в него липсва един фундаментален аспект, а именно третото цветово измерение „наситеност на цвета“. Ако погледнеш цветовите палитри на всеки сезон, ще забележиш, че докато цветовете на пролетта и зимата са ясни и ярки, цветовете на лятото и есента са по-приглушени. Добавянето на наситеност към цветовия анализ на четирите сезона създава по-точната теория за цветовете и така е създадена палитрата 12 сезона.

Ето как изглеждат 12-те сезона и кои цветове са характерни за тях:

Източник: spstyleagency.com

Както можеш да видиш, всеки сезон има три аспекта. Така ти можеш да си не просто Пролет, но да си Ярка, Светла или Топла пролет. В точките, където оригиналните сезони се припокриват, се създава нов сезон. Например, Тъмната есен (Dark Autumn) е смесица от есен и зима. Ако попадаш в този подсезон, значи имаш топлината на типичната есен, но и интензивността, характерна за зимата.

Ако погледнеш природата, виждаш, че лятото не започва изведнъж, когато пролетта свърши, както предполага цветният модел на четирите сезона. В действителност пролетта постепенно преминава в лято и ранните пролетни дни се усещат и изглеждат различно от късните пролетни дни, когато дърветата са покрити с цветове.

Разгледай колелото с 12-те сезона, определи в кой от тях попадаш и виж кои цветове ще подчертаят естествената ти красота!

Надявам се да ти е било интересно и полезно да откриеш кои цветове наистина ти отиват, с помощта на колориметрията! Всеки път, когато се чудиш коя дреха е за теб, припомни си кои са твоите цветови палитри!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии