fbpx

Коледни подаръци за най-малките деца, които развиват различни умения

В избора на коледни подаръци за най-малките често се колебаем между интересни или развиващи играчки, такива, които ще улеснят живота на мама и тате, или такива, в които детето ще се влюби. Нещо за спомен или нещо, което ще се ползва дълго. Със сигурност можеш да добавиш още цял куп чуденки към този списък… особено ако избираш подарък не за своето дете. Защото за нашите собствени деца е малко по-лесно – винаги знаем от какво точно имат нужда и дали в момента са луди по багери или по Пес Патрул. Но когато става дума за подаръци за малчуганите на близки и роднини, лутането става огромно

Трябва да си призная, че преди да стана майка, избирах много лесно подаръци за децата около мен – отивах в магазина за играчки, гледах препоръчителната възраст на етикета, преценявах дали отговаря на интересите на детето и готово. Днес обаче нещата стоят по-различно – откакто се роди синът ми, все повече се интересувам от различните периоди на развитие на децата и как играчките и заобикалящата ги среда подкрепят това развитие. Съответно играчките са не просто забавление, а начин за развиване на различни умения. Е, можеш да се досетиш, че с цялото това мислене по темата, изборът ми на коледни подаръци не става по-лесен.

За да спестя на себе си и на теб част от предпразничния стрес, с нашите приятели от Ивентас подбрахме най-подходящите играчки в различни възрастови категории – категорично се доверяваме на техните експерти по детско развитие и на качеството на продуктите им.

Виж още: Как да избереш образователна играчка за дете от 0-3 г.

От 0 до 3 месеца

Какво се случва с бебето в този период:

Макар да си мислим, че всичко, от което има нужда новороденото, е да се сгуши на топло и уютно до мама, всъщност малкото човече иска движение.

През първия месец след раждането бебето се разтяга от своята ембрионална поза, а мускулите започват да укрепват. През втория месец можем да започнем да го поставяме за кратко по корем, за да насърчим процеса по изправяне на главичката, укрепване на гърба и врата. В този момент е много подходящо да поставим пред погледа на детето (на 20-30 см от него) играчки или картинки в контрастни цветове, за да насърчим любопитството му, а и да работим за развитие на зрението. Не пропускай музиката в този период – слухът на бебето е едно от най-развитите сетива, затова музиката може да се използва за успокояване, приспиване или предизвикване на интерес.

Какви играчки са подходящи:

Активна гимнастика! Категорично най-добрият ти приятел за развитието на детето в този период.

Активната гимнастика насърчава престоя на детето в нея по-дълго, като стимулира интереса и развитието на сетивата.

Продуктите на Tiny Love имат килимче, върху което бебето може да се остави по корем, контрастни изображения и музикални играчки, елементи за повдигане, бебешко огледало, което допълнително насърчава стоенето по корем. С поставените арки и допълнителни елементи тези активни гимнастики Tiny Love осигуряват разнообразни функции за развиване на двигателните и сетивни умения на бебето. А най-хубавото е, че може да се ползват месеци наред, тъй като в следващите месеци от живота на бебето насърчават грубата моторика и развитие на причинно-следствените връзки.

Всички видове музикални въртележки, които фокусират погледа на малчугана или го приспиват, са добре дошли в този период. Музикална въртележка Take-Along Mobile предлага 30 минути приятна музика с 5 мелодии. Освен това разполага с 3 различни варианта за закрепване, така че може да се постави на кошче, люлка, кошница за кола, кошара.

А опцията на музикалната въртележка Tiny Love с включен проектор и нощна лампа е попадение в десетката. 

Подарък за мама и тате:

Много често при появата на новия член в семейството, родителите вече са се запасили с основните вещи и дрехи от първа необходимост. Затова подарък в категорията „за спомен“ е най-доброто решения за мама и татко. Например гипсова отливка за малки ръчички и краченца, която да запази вълнението от момента.

Вариантите на този подарък са много – отпечатък върху коледна топка, в елегантна метална кутия или с рамка за снимки. Най-важното при всички е, че материалите са дерматологично тествани и напълно безопасни за децата, а използването им е много лесно.

От 3 до 6 месеца

Какво се случва с бебето в този период:

През тези месеци малчовците опознават координацията на две сетива – могат да виждат и да чуват едновременно, както и едновременното движение на ръцете и краката, което предхожда седенето и пълзенето. Зрението става все по-добро и бебетата изпитват истински интерес към разглеждането на лицата на близки и непознати. В този период се засилва и причинно-следствената връзка – ако натисна играчката, тя започва да пее.

Какви играчки са подходящи:

Меки играчки, които издават звуци при натискане и докосване. Бонус е, ако имат дръжки, които детето да се опитва да хваща. Какво ще кажеш за музикално пиано, което детето натиска с крачета и то започва да свети и свири. PLAYGRO 4-в-1 Музикално пиано може да се използва като пиано, закачено на креватчето, или като подложка, върху която да стъпва и да активира разнообразие от звуци. Насърчава слуховите възприятия и координацията на очите.

Абсолютно сме влюбени в играчката за приспиване на Playgro – таралеж Dreamtime Soothing Sounds and Lights Hedgehog. И ако се чудиш що за чудо е това, бързаме да ти кажем, защото знаем, че и ти ще се влюбиш в нея. Използвайки интелигентна технология за сензор за плачплюшеният таралеж Playgro се ослушва за плача на бебето и реагира, като активира един от 2 предварително избрани режима: 1) Звуци на сърдечен ритъм за успокоение
и 2) Розов шум, който имитира звуците от утробата.

Играчката разполага и с 2 допълнителни режима на употреба:1) Природните звуци и приспивните песни са идеални за успокояване на по-големи бебета и 2) Нощна лампа с мека сменяща цвета си светлина за визуален комфорт.  

Таралежът със светлина и звуци Playgro е мекичък на допир, насърчава положителни асоциации за сън при новородените бебета и помага за укрепване на рутините за лягане при малки деца. 

И още добри идеи за меки плюшени играчки, които подпомагат развитието на детето с разнообразни елементи и дрънкащи звуци:

От 6 до 12 месеца

Какво се случва с бебето в този период:

Бебето вече може да седи самостоятелно, което означава свободни ръце за игри, хранене и изследване на света. Много мъници развиват все по-добре фината моторика и пинсетния захват на малки предмети между палеца и показалеца. Започват да излизат първите зъбчета, а по-късно в този период очакваме и самостоятелните крачки. Децата са много по-търпеливи към различни видове стимулации.

Какви играчки са подходящи:

Сега е моментът за гумени играчки за дъвчене, което да облекчават дискомфорта от никнещите зъбки, но и да насърчават координацията очи-ръце-уста. Смело вкарвай в ежедневието книжки за най-малките – дебели картонени издания или развиващи тихи книжки от плат.

Всичко, което насърчава причинно-следствените връзки, ще бъде високо оценено.

Личният ни фаворит е PLAYGRO Игрален център „Кола“ – плюшена кола за сядане с музикално табло. Насърчава самостоятелното седене, като предлага безопасно място за игра с мека плюшена вътрешност, която предпазва от прекатурване. Освен това панелът с волана може лесно да се сваля и да се закрепя към количка или столче за кола – идеален вариант за малки автомобилни фенове.

За да насърчиш хващането и координацията на детето, задължително разгледай активната гимнастика с басейн с топки на Playgro. От една страна, осигурява безопасно заградено място, в което малчуганът да играе, а от друга – развива уменията на детето, което трябва вземе и да постави топките в съотвентие отделения. Бонус е, че самата играчка е много лека и се сгъва бързо и лесно, така че може да се мести без затруднение от едно място на друго.

Над 12 месеца

Какво се случва с детето в този период:

Малкият голям човек започва все по-уверено да се движи и да опознава света около себе си чрез движение. Започва развитието на речта, имитация на звуци и животни, първите думи.

Ето защо всички развиващи играчки след първата година са основно в тези две посоки – движение и говор.

Какви играчки са подходящи:

На първо място в списъка ни е интерактивната играчка Чудни приятели на Tiny Love. Трудно е да опишем колко много функции има това малко мишле/зайче/лъвче. Интерактивните играчки Tiny Love развиват комуникацията, креативността, емоционалната интелигентност, когнитивните способности на бебето.

Например, ако скриете играчка, след няколко секунди тя ще започне да издава приканващи звучи, така че детето да я намери; ако доближите лакомството, ще започе да го „яде“, ако натиснете сърцето – да се смее, ако го сложите да спи – да похърква. И това са само част от смарт функциите на тази играчка за по-добро разбиране на причинно-следствените връзки и опознаване на света.

Докото говорим за животни, трябва да обърнем внимание на Музикална играчка със светлини Изскачащи животни от серията Playgro +LEARN. Подходяща за деца от 12 до 36 месеца, играчката има два режима на работа. В първия бебето ще се научи на действие и реакция, докато натиска бутони. Забавни изскачащи герои насърчават когнитивното развитие. Завъртането, обръщането и натискането на бутоните пък подобрява фината моторика на бебето. С втория режим на игра бебето се опитва да отгатва и съчетава звука, който чува, със съответното животно.

За всички бъдещи музиканти пък има Пиано и Барабани в едно за развитие на сетивата.

За насърчаване на движението пък сме подбрали и една играчка, която да задоволи любопитството на малките откриватели. 

Активната играчка за бутане с топчета Октопод осигурява нужната подкрепа и добро настроение в добиването на увереност при ходенето. Когато играчката се бута, пипалата на октопода се завъртат, повдигат се и топките, които са поставени в „корема“ на октопода, излитат, учейки детето на действие и реакция. Дръжката пък се върти, помагайки на детето да ходи.

Надяваме се с този бърз преглед на развитието на децата и техните нужди да ти помогнахме в избора на подходящи подаръци за малчуганите. Най-добрата новина оставихме за накрая:

Коледно намаление! Само през ноември и декември 2022г. може да откриете всички играчки Playgro и Tiny Love, както и всички Арт спомени Baby Art на специални цени в търговската мрежа.

_____________

* Материалът е реализиран в партньорство с ИВЕНТАС.

Златина Георгиева
Златина Георгиеваhttp://365idei.bg/
Непоправим оптимист, общителен интроверт, креативен мечтател. Журналист с дългогодишна практика, учител до мозъка на костите си и майка по призвание. През последните 9 месеца откривам света през очите на сина си. И нямам търпение да ти разкажа повече за този нов свят.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии