fbpx

Коледните празници и детският сън

В най-вълшебното време от годината всички се вълнуваме за предстоящите празници, почивката, срещите с роднини и приятели, пътуванията, гостуванията и, разбира се, посрещането на Новата година. Впускаме се в трескаво търсене на подаръци, планираме кога с кого ще се видим, правим резервации в любимите си заведения, купуваме специални празнични тоалети, запазваме си часове за прическа и грим и с нетърпение очакваме началото на ваканцията.

Има обаче една част от нас, при които между приповдигнатото настроение и трепетното очакване на празниците се прокрадва една малка доза безпокойство. Безпокойство, защото вече сме трима (или четирима). И макар много да ни се иска всичко, свързано с Коледните дни и Новогодишната нощ, да е лесно и просто както преди появата на новия член на семейството, някъде дълбоко в себе си усещаме, че това не е съвсем възможно. 

Затова помолихме за помощ Ирена и Ани, и двете майки и сертифицирани консултанти по детски сън, които създават заедно виртуалния център за ранно детско развитие, детски сън и подкрепа за родители „Лека нощ, мило зайче”. Тъй като те вече са минали през това, днес, от позицията на личния опит, който в последствие се превръща и в професионален, ни споделят няколко хитринки и съвети как да прекараме празниците максимално спокойно и без стрес за нас, бебето или по-голямото дете. 

ПЛАНИРАЙТЕ ВСИЧКО ПРЕДВАРИТЕЛНО

Отделете време и предварително, заедно с партньора си, поговорете за това къде и как искате да прекарате празничните дни. Претеглете този план според реалната ситуация, обмислете го отново и ако се налага – изцяло го променете.

Една от основните причини, които пречат на младите семейства да прекарат празниците и почивките си без сътресения, е липсата на реалистични очаквания.

Затова, преди да приемете поканата за посрещане на Нова година с още 10-15 човека (без деца), си помислете колко точно ще можете да се отпуснете, да се забавлявате и да прекарате приятно. И дали не е по-удачно да останете у дома, където и вие, и бебето ще се чувствате по-комфортно, в сравнение с шумния ресторант или планинската хижа.

Коледните празници и детският сън
Кредит: Istock

СПАЗВАЙТЕ УСТАНОВЕНИЯ РИТЪМ НА СЪН И БОДЪРСТВАНЕ

Ако посрещате гости или посещавате роднини и приятели, обяснете им предварително какъв е ритъмът на сън и бодърстване на Вашето дете и ги помолете да се съобразят с него. Бебетата и малките деца много бързо и лесно се превъзбуждат и преуморяват, а това, както можете да се досетите, не подпомага добрия сън. 

Имайте едно наум, че поради силните емоции, които носят празниците, благодарение на събиранията с много хора, непознатите лица, новите места, детето може да се умори и да има нужда да заспи по-рано от обичайното. Някои бебета и малки деца дори временно скъсяват интервалите на будуване и се връщат към по-голям брой дремки. Затова наблюдавайте внимателно за признаци на умора и осигурявайте необходимото количество сън.

Виж още: Детският сън и нейротехниките – как да засилим връзката си с бебето и да му помогнем да спи по-добре

СЪОБРАЗЕТЕ ПЪТУВАНИЯТА И ГОСТУВАНИЯТА С РЕЖИМА НА ДЕТЕТО

Ако Ви предстои пътуване с автомобил и детето Ви спи добре в движение, планирайте графика така, че поне една от дремките да се падне по време на пътуването. Бъдете в колата около 10-15 минути преди обичайния час за сън, за да заспи скоро след тръгването. Когато детето се събуди, спрете за кратка почивка, извадете го от столчето, разтъпчете се. Ако детето Ви не може или не обича да спи в движение, планирайте началото на пътуването след първата (или след най-дългата) дрямка за деня.

Детските столчета за кола и предпазните колани са задължителни и са предназначени за предотвратяване и минимизиране на нараняванията от катастрофи. Важно правило при пътуване с кола е детето да се вози в столче, което отговаря на възрастта, ръста и теглото му, пасва добре в автомобила и се използва правилно при всяко пътуване. 

Независимо дали ще пътувате за кратко или сте планирали дълга почивка, е препоръчително да се опитате да спазвате установения режим, с който е свикнало детето. Разбира се, можете да си позволите да бъдете малко по-гъвкави през празничните дни, но не прекалявайте с този лукс. Ако единия ден сте се носили по празничното течение, детето е пропуснало дрямка или си е легнало по-късно вечерта, на следващия опитайте да компенсирате. 

Както и в останалите дни, така и по време на празниците е важно да се стараете да избягвате силна превъзбуда и преумора през деня, за да не доведат до кратки дремки, късно заспиване, накъсан нощен сън или много ранно сутрешно събуждане. Ако все пак бебето пропусне дрямка и режимът се обърка – сложете го да спи по-рано вечерта.

Коледните празници и детският сън
Кредит: Istock

ОТДЕЛЯЙТЕ ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ЗА УСПОКОЯВАНЕ ПРЕДИ СЪН

Не забравяйте, че едно от условията за спокоен нощен сън, е детето да си легне възможно най-отпуснато и успокоено. Мостчето към съня и познатият ритуал преди заспиване служат именно за това – не ги пропускайте, дори при нужда удължете малко спокойното будуване, за да може детето да се разтовари от емоциите през деня. Осигурете му това, от което има нужда, за да може след това да се включите отново в празненството, без да се притеснявате, че ще се събуди след 20-30 минути поради натрупана превъзбуда или преумора.

Виж още: Нуждата от рутина в живота на бебето: Значение на активните игри, тихите занимания и ритуалите преди сън

ПРЕСЪЗДАЙТЕ УСЛОВИЯТА ЗА СЪН

Когато сте извън дома, е добре е да се опитате максимално да пресъздадете условията за сън, с които детето Ви е свикнало у дома: вземете със себе си книжка, възглавничка, калъфка, завивка или друго, което бебето свързва със съня, за да му помогне да се отпусне и на новото място.

Отидете по-рано на новото място, за да може детето Ви да свикне с обстановката в стаята, където ще спи. Ако носите в слинг или ергономична раница – дръжте ги под ръка, за да можете да вземете бебето при нужда, в случай, че се стресне, събуди се и има нужда от повече близост с мама, за да се върне към съня. Или пък просто, за да избегнете момента, в който всички си го подават от ръце на ръце в най-неподходящото време – точно преди сън.

Ако вкъщи затъмнявате стаята по време на сън, помислете как ще осигурите това условие и на мястото, където ще прекарате празниците. Ако нямате преносими black out завеси, можете да използвате сенници за предно стъкло на автомобил.

Белият шум за фон е добър вариант, ако на мястото, на което ще спи детето, има силна музика, много хора, други деца, домашни любимци. С него можете да заглушите външните звуци и да осигурите допълнително условие за непрекъснат сън.

Виж още: Митове и истини за детския сън

И ЕДИН СЪВЕТ ЗА СЪНЯ В НОВОГОДИШНАТА НОЩ

На първо място, не позволявайте притеснението за това дали детето Ви ще се събуди в полунощ да Ви завладее и да помрачи настроението Ви през деня. Самата мисъл за комбинацията от празнични гърмежи + будно и плачещо бебе + неспокойна майка в опити за успокоение, докато всички останали празнуват е достатъчно стресираща, затова се опитайте да не я прехвърляте в ума си отново и отново. Знаем, че е лесно да се каже и трудно да се постигне, но поне опитайте, защото много бебета не обръщат никакво внимание на фойерверките.

Ако Вашето дете не е от тях, белият шум е добър начин да му осигурите спокоен сън, необезпокояван от празничните гърмежи. Можете да използвате машинка, приложение на телефона или запис на истинска река, вълни, дори прахосмукачката, ако тя е тази, която най-добре успокоява вашето дете.

В YouTube канала на Лека нощ, Мило Зайче ще откриете няколко видеа със запис на бял и розов шум на тъмен фон, които можете да използвате напълно безплатно.

С цел осигуряване на безопасност за слуха на бебето при продължително използване на бял или розов шум, препоръчваме разстоянието от главата му до източника на шума да бъде поне 1,5 м., а силата на звука да не надвишава 50 децибела (шумът от силен дъжд или на течаща от душа вода).

А ако се притеснявате, че белият шум няма да помогне, може да използвате бебешки антифони по време на гърмежите.

ЗА ФИНАЛ

Подгответе се, че дори да планирате всичко предварително, със сигурност ще има дни, в които ритъмът на сън и бодърстване ще се обърка, детето ще спи по-малко от обикновено, ще пропуснете ритуала преди сън и ще има повече събуждания през нощта. Не се обвинявайте и не позволявайте това да Ви отнеме от радостта и магията на празниците! Празнувайте, забавлявайте се, отпуснете се, а след това плавно се върнете към обичайния семеен ритъм.

А ако имате нужда от още едно рамо в това начинание – Ирена и Ани, и двете майки и сертифицирани консултанти по детски сън, от  виртуалния център за ранно детско развитие, детски сън и подкрепа за родители „Лека нощ, мило зайче” са на ваше разположение!

_____________________________

Благодарим на Ани и Ирена за полезната информация. Още по темата можеш да разбереш от тях самите – потърси ги на сайта им, както и в социалните мрежи – във Фейбсук и Инстаграм или в YouTube канала им.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии