fbpx

Коледна фотосесия по време на пандемия? Мисия Възможна!

Специално за всички любители на коледните преживявания, ще поговорим за организирането на семейна коледна фотосесия в контекста на пандемия. Въпреки липсата на коледни базари и пътувания, ограничените излизания по ресторанти и минималните развлечения, на които можем да се радваме в момента, коледната фотосесия е една прекрасна идея за подарък. 

Затова днес ти представям Цветeлина Гочева и Димитър Вичев от 360 Degrees of You, които превръщат коледните фотосесии тази година във възможно и безопасно забавление за всяко семейство. 

Освен, че ще ви снимат на фона на коледна музика и уютни декори, Цвети и Митко ще се погрижат за вашата безопасност и сигурност по същия начин, по който обръщат внимание на индивидуалните детайли около всеки кадър. Мерките за сигурност, които тяхното фотостудио предприема, ще ви помогнат да не се лишите от така нужната доза коледно настроение за цялото семейство.

С помощта на Цвети и Митко можем да изпратим 2020-а по забавен начин и с усмивки за спомен, за да не забравяме, че в трудните моменти се справяме най-вече благодарение на хората до нас. 

Виж още: 8 съвета за перфектната бременна фотосесия

Преди да си поговорим за организирането на семейна фотосесия през 2020-а, бихте ли се представили накратко?

Цветелина: Здравейте, аз съм Цвети, занимавам се с маркетинг, обичам да пиша, да измислям разни неща, донякъде работохолик, но не в лошия смисъл. Вярвам, че да ти харесва това, което работиш, е много важно условие за щастлив живот.

Димитър: Аз съм Димитър и съм фотограф, професионално от година и половина, любител откакто се помня. Винаги съм обичал да снимам, смятал съм го за хоби, но до скоро не съм вярвал, че ще се превърне във full-time job. Истината е, че от мечта към реалност при нас нещата се случиха доста бързо и дори още го асимилирам.

Ц: Иначе заедно сме екипът, който стои зад бранда 360 Degrees of you, а от два месеца можем да се похвалим и със собствено фотографското студио Фототека. Освен партньори в бизнеса, сме такива и в живота.

Какво е да се стартира бизнес като вашия именно през тази година?

Д: В година на пандемия може би за много хора е странно решение да стартираме бизнес, но аз вярвам, че нещата се случват тогава, когато трябва да се случат. А има и другата гледна точка – знаете за популярната фраза, че в кризата се раждат възможностите

Ц: Да, истината е, че идеята за студиото се зароди в началото на годината и ни заплени. Имахме едно пътуване в края на февруари и се бяхме разбрали от 1 март да започнем с търсенето на помещение като първа стъпка. И всички знаем какво стана после.

Д: Реално в този период все пак допълнихме техниката, с която разполагаме, направихме си „домашно студио“ вкъщи и нещата се задвижиха. Обсъждахме и дали е добра идея да продължаваме към тази цел или да поставим проекта on hold. Дали не е знак? След разочарованието и стреса, постепенно дойде и другият поглед над нещата – хората още повече имат нужда от приятни емоции точно сега.

Ц: Фотографията за хората може би не е услуга от първа необходимост. Истината е, че

повече от всякога имаме нужда точно от неща, които ни носят положителни емоции, от забавления в безопасна среда, сега, когато няма много какво да се прави.

Всички търсят преживявания, които да разнообразят ежедневието им, да ги изтръгнат от мислите за пандемията, от стреса, но в същото време да са безопасни и не на последно място – достъпни. Ние предлагаме точно това.

Какви са мерките, които вие предприемате и как подготвяте локацията?

Ц: Грижата за хигиената е приоритет номер едно. Студиото се почиства основно всеки ден, а декорите и често използваните повърхности се дезинфекцират след всяко семейство, осигуряваме нужния буфер между часовете за фотосесии – да се избегне засичане на хора, да имаме достатъчно време да почистим и проветрим.

Разбира се, маската е задължителна, освен пред обектива, а в студиото едновременно идват само хора от едно домакинство. Влиза се с чисти обувки или с калцуни, които сме осигурили на входа.

Виж още: Най-любимите коледни сладкиши от цял свят

коледна фотосесия
Кредит: 360 Degrees of You

Д: Но ако трябва да сме честни, тези неща следва да се спазват и без да сме в пандемия. Само без маските! Наистина се надявам скоро да можем да ги захвърлим. При нас си е предизвикателство, защото когато снимаш дете се налага да му правиш физиономии, да го разсмиваш. А с маска това е много трудно, понякога невъзможно.

Как точно протича една фотосесия във Фототека, имайки предвид Ковид ограниченията за сигурност?

Д: Протича, както би протичала и без мерки за сигурност – забавно и с настроение. Както споменахме, фотосесията е забавление за цялото семейство, нещо различно в еднообразното ежедневие от вкъщи. За децата особено – декорите са като нови светове за тях. Всичко им е интересно и любопитно. Нашата цел е хората, които влизат във Фототека, да се забавляват, да се смеят, да си прекарат добре. Без стрес, без напрежение.

Ц: Много хора се сковават пред фотоапарата, но това обикновено трае няколко минути. После се отпускат и започва забавната част. Всъщност, дори да не си го признаваме,

всички обичаме да сме в центъра на вниманието. А именно това ти дава една фотосесия – паралелна реалност, където ти и само ти си на фокус, ти си най-важнияt, ти си звездата.

Стремим се да създаваме това усещане у хората. Няма надменно отношение. Няма стереотипи и правила. Затова искам да кажа на хората, които планират фотосесия – не си създавайте очаквания, не идвайте, за да създадете перфектния кадър като за списание. Елате, за да се забавлявате. Емоцията ви, енергията – това е, което прави една снимка красива и ценна.

Д: Е, ще се погрижим, ако искате, да имате и кадър като за списание, разбира се.

За кого са подходящи сесиите при вас? 

Д: За абсолютно всички! Семейства с деца (или пък може да оставите децата вкъщи и да си направите подарък само на вас двамата?), двойки, единички, за всички. Независимо дали искате да запазите красив семеен спомен от празниците или пък сте модел и ви трябват снимки за портфолио.

Единствено за момента не снимаме новородени бебета. Това е доста по-специфична работа, изисква конкретен опит, реквизити… Но има много колеги, които се специализират в тази посока и правят страхотни неща.

Виж още: Да съживим магията на коледните хлябове

А какво препоръчвате за семействата с малки деца?

Д: Както споменахме вече, елате без очаквания, без нагласи, настройте се за приятно преживяване. Когато има малки деца, ситуацията е непредвидима. Влизат, започват да тичат по декорите, искат тук, там… сърдят се, после се смеят… Настава страхотна суматоха, особено в началото. Но вие го знаете по-добре и от нас… 

Ц: Да, обикновено децата се екзалтират много, когато видят декорите и трудно се поддават на контрол къде да отидат, как да застанат. Важно е да използваме тяхната енергия, да се водим по нея.

Докато на нас, възрастните, може да ни кажат застани сега така, усмихни се и готово – може да сме ужасно сърдити, но ще го прикрием, при децата не е така. Загубиш ли енергията им, много трудно можеш да ги накараш да направят каквото и да е. Затова следвайте техния ентусиазъм, често те измислят много интересни снимки, без дори сами да го искат. 

Д: Важно е децата да не са уморени от някаква дейност преди сесията, да им се остави нужното време да се адаптират към обстановката, да мине първоначалният ентусиазъм и после започваме работа. Не трябва да им се говори от много страни – единият родител или дори само фотографът да ги насочва, защото иначе става какафония и те спират да слушат.

Заредете се с търпение и дайте нужното време за фотосесията. Най-добре е да имаме 1 час за работа, за да може да правим и почивки, но и с 30 минути МАГИЯТА се случва.

Ц: Донесете им любима книжка, играчка, нещо, с което можем да ги накараме да кротуват. За коледните фотосесии има един много предизвикателен момент – обикновено в коледните декори има подаръци. Това е реквизит, празни кутии – но те са толкова шарени и красиви, че децата моментално искат да ги разкъсат. После следва сърдене, понякога сълзи… Съвет, който даваме, е да донесете подранил коледен подарък, нещо малко, но да е за детето.  Ние също подготвяме малки подаръчета, но препоръчаме и родителите да се подготвят с нещо, на което детето да се зарадва. Така то изживява магията напълно, а не остава разочаровано. Става наистина една подранила Коледа за цялото семейство.

Д: Друг важен момент е визията – ние предварително изпращаме някои насоки за облекло, цветови код и т.н., но честно казано моята препоръка към хората е винаги да облекат нещо, в което се чувстват комфортно. Дреха, в която да се чувстват като себе си, да не ги ограничава. И тук съвсем нямам предвид да дойдете по анцуг. За някои такава comfort дреха може да са високи токчета, защото им дават самочувствие. За други – широка блуза, защото им дава свобода. Или шарени чорапи – за настроение. Важното е да се чувствате добре! Защото и това си личи на снимките.

Приемате ли домашни любимци?

Д: Да, студиото ни е pet-friendly. Разбира се, животното трябва да е възпитано, да слуша и да е на повод или в ръцете на стопанина си.

Кредит: 360 Degrees of You

* Ако с Цвети и Митко успяхме да те вдъхновим за една семейна коледна фотосесия, можеш да разгледаш фейсбук страницата на 360 Degrees of You за повече подробности как да си запазиш час.

Петя Георгиева - Милър
Петя Георгиева - Милър
От градски живот и 12 години в рекламния бизнес до номадство в Азия, Европа и Щатите. Петя преобръща живота си през последните 2 години, след като напуска работата си като Маркетинг директор в Bulgaria Mall и се отдава на пътуване и сабатикал. Като малка е искала да стане моряк, художник и журналист (в тази последователност), а днес успява да пренесе в ежедневието си малки аспекти от всяка една от тези мечти. Сега работи на свободна практика и се занимава с реклама, писане и лични проекти. Тя е и йога учител и начинаещ в джогинга. Мечтае си скоро отново да може да преподава йога на живо на различни места по света. Обича да чете, да рисува и да е сред природата. Грижата за себе си й е любима тема. Сред другите й страсти са психологията, готвенето, изкуството и животните. Интересува се силно от устойчивия начин на живот и бизнес.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии