Нека започна с това, че хич, ама хич не ме бива в готвенето. Затова всеки път, когато намеря бърза и лесна рецепта, която ми се получава от първия път, започвам да я готвя постоянно. Така се случи и с банановия хляб, който цялото семейство дружно нарича кекс.
Всичко започна с първата вълна на Корона вирус и глобалната истерия по… банановия хляб. Така реших и аз да опитам. Намерих една бърза рецепта и с нея успях да блесна пред цялата рода с чуден кекс. С малко орехи и повече пудра захар модификацията ѝ я направи моята си рецепта. За Коледа пък добавих малко канела (а защо не и стафиди, ако семейството обича) и вкъщи вече ухае на празник.
Бързам да ти я споделя, за да я опиташ и ти!
Виж още: Най-любимите коледни сладкиши от цял свят
Продукти:
* 1 и 1/2 ч.ч. брашно – за предпочитане пресято;
* 1 яйце;
* 150 гр. краве масло, разтопено на водна баня;
* 3 банана, намачкани;
* 2/3 ч.ч. захар;
* 1 бр ванилия;
* 1 ч.л. канела;
* 1/2 ч.ч. орехи – счукани;
* 1 ч.л. хлебна сода;
* щипка сол;
* пудра захар за поръсване отгоре;
Начин на приготвяне:
Приготвянето на кекса не изисква миксер. Обичам да оставям и Алекс да помага под мое наблюдение. Така вече се е научил да мачка банани и ми съдейства да счукаме орехчетата.
1. Разбъркваш яйцето със захарта и солта до получаване на хубава смес.
2. Прибавяш разтопеното масло, после пресятото брашно и содата за хляб. Разбъркваш до получаването на хомогенна смес.
3. На финала добавяш намачканите банани, орехите и канелата и бъркаш отново – най-удобно е с ръка.
4. Намазваш с олио формата за печене и изливаш готовата смес в нея.
5. Печеш в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) за около 1 час.
6. Изваждаш кекса и го оставяш да изстине. След това поръсваш с пудра захар и декорираш по желание. Тази година използвах коледни поръски от Лидъл.
Със сигурност рецептата може да се направи и в по-здравословен вариант – с овесени ядки или пълнозърнесто брашно, фурми вместо захар. За съжаление нямам никакъв опит в печенето с тях и ще се радвам, ако споделиш твоята здравословна вариация.
Кексът е идеален за закуска, за следобедна закуска с чай или просто за десерт. Аз си го ям по всяко време със скорост около по парченце на час!
Да ти е сладко!