fbpx

Коледен бананов кекс – бързo, лесно, вкусно

Нека започна с това, че хич, ама хич не ме бива в готвенето. Затова всеки път, когато намеря бърза и лесна рецепта, която ми се получава от първия път, започвам да я готвя постоянно. Така се случи и с банановия хляб, който цялото семейство дружно нарича кекс. 

Всичко започна с първата вълна на Корона вирус и глобалната истерия по… банановия хляб. Така реших и аз да опитам. Намерих една бърза рецепта и с нея успях да блесна пред цялата рода с чуден кекс. С малко орехи и повече пудра захар модификацията ѝ я направи моята си рецепта. За Коледа пък добавих малко канела (а защо не и стафиди, ако семейството обича) и вкъщи вече ухае на празник.

Бързам да ти я споделя, за да я опиташ и ти!

Виж още: Най-любимите коледни сладкиши от цял свят

коледен бананов кекс
Кредит: Личен архив

Продукти: 

* 1 и 1/2 ч.ч. брашно – за предпочитане пресято;
* 1 яйце;
* 150 гр. краве масло, разтопено на водна баня;
* 3 банана, намачкани;
* 2/3 ч.ч. захар;
* 1 бр ванилия;
* 1 ч.л. канела;
* 1/2 ч.ч. орехи – счукани;
* 1 ч.л. хлебна сода;
* щипка сол;
* пудра захар за поръсване отгоре;

Начин на приготвяне:

Приготвянето на кекса не изисква миксер. Обичам да оставям и Алекс да помага под мое наблюдение. Така вече се е научил да мачка банани и ми съдейства да счукаме орехчетата. 

1. Разбъркваш яйцето със захарта и солта до получаване на хубава смес. 
2. Прибавяш разтопеното масло, после пресятото брашно и содата за хляб. Разбъркваш до получаването на хомогенна смес. 
3. На финала добавяш намачканите банани, орехите и канелата и бъркаш отново – най-удобно е с ръка. 
4. Намазваш с олио формата за печене и изливаш готовата смес в нея. 
5. Печеш в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) за около 1 час. 
6. Изваждаш кекса и го оставяш да изстине. След това поръсваш с пудра захар и декорираш по желание. Тази година използвах коледни поръски от Лидъл. 

коледен бананов кекс
Първото парче е най-сладко 🙂

Със сигурност рецептата може да се направи и в по-здравословен вариант – с овесени ядки или пълнозърнесто брашно, фурми вместо захар. За съжаление нямам никакъв опит в печенето с тях и ще се радвам, ако споделиш твоята здравословна вариация.

Кексът е идеален за закуска, за следобедна закуска с чай или просто за десерт. Аз си го ям по всяко време със скорост около по парченце на час!

Да ти е сладко!

Виж още: Коледни локумки от червения тефтер на баба

Стефи Стоянов
Стефи Стоянов
Майчинството е едно от най-интересните ми предизвикателства. Главата ми е винаги пълна с хиляди въпроси, а желанието да науча тайните на доброто родителство ме вдъхнови да поставя началото на този сайт. Щастлива съм да споделям с вас наученото от приключението, наречено „Майка на малко момченце".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии