fbpx

Кой начин на захранване да изберем

Това е въпрос, чийто отговор не е еднозначен. Няма правилен и грешен. Подходът, който ще изберем, зависи от нашите нагласи и от особеностите на бебето. Истината е, че никой не може да реши вместо майката и бебето как да стане захранването. И моят опит с две деца е пример в това отношение.

Когато настъпи време да захранвам първородния си син малко преди да навърши 6 месеца, следвах съветите на педиатъра и започнах по педиатричната схема със зеленчукови пюрета, следвани от плодови, зърнени и т.н. Детето имаше пълна готовност за захранване – стоеше спокойно и стабилно в седнало положение в столчето за хранене и проявяваше голям интерес към нашата храна. Нямах никакви проблеми и детето приемаше с охота всяка нововъведена храна. 

Когато дойде време да захраня втория си син, щом навърши 6 месеца, бях самоуверена и сигурна, че знам всичко и че съм подготвена за новото начало, но изпитах шок!

Детето не желаеше да се храни, извиваше глава и дори плачеше при първото хранене с лъжица. Реших да изчакам 2 дни и да предложа отново. Същият резултат! 

Опитах се да се успокоя и реших, че детето просто не е готово, затова изчаках една седмица преди да предложа отново. Но детето просто не желаеше пюрета и лъжици и отказваше всеки опит за хранене с нещо различно от кърма.

Навърши седем месеца и започнах да се притеснявам, че кърмата ми няма да му стига и че той няма никакъв опит с твърда храна. Затова реших да пробвам друг подход и си взех книга за Захранване водено от бебето. След като се започнах подробно с всеки аспект на този подход, сложих детето на столчето и му предложих парченце сварен на пара сладък картоф и ура! Детето го хвана и започна да го облизва и опитва. 

Оказа се, че детето просто не желае да бъде хранено от друг, но когато му дам свобода да се храни самостоятелно, прави опити и поставя храна в устата си. И така започнахме да се учим да се храним по метода ЗВБ. Буквално и двамата се учехме – аз на търпение и смелост, тъй като този начин на хранене е свързан с много цапане и риск от задавяне, а детето се учеше на умения да контролира ръката си и да дъвче храната си. 

Кредит: Личен архив

За щастие нямахме никакви проблеми, като изключим едно тичане до кабинета на алерголога, тъй като след едно обилно намазване с домати, детето се обрина около устата. 

И така накратко, какво наблюдавах при моите деца:

Детето, което захраних по класическия метод с пюрета, нямаше никакви проблеми с приема на храна, но се хранеше от мен по-дълго време.

Детето, което захраних по ЗВБ се научи много по-бързо да се храни самостоятелно и до ден днешен се храни с голяма охота, бавно и съсредоточено. 

Виж още: Майки споделят своя опит със захранване, водено от бебето

Кои са предимствата и недостатъците на двата метода според мен?

Предимства на педиатричното захранване 

Класически метод, който се препоръчва масово от педиатрите и можете с тяхна помощ да го прилагате.

Имате контрол върху процеса и може да сведете цапането до минимум. 

Недостатъци на педиатричното захранване 

Детето по-бавно се научава да се храни самостоятелно, както и да разпознава сигналите на тялото си за глад и ситост. 

Пюрираната храна е доста еднообразна, детето често я гълта без да тренира дъвкателните си умения и може да се затрудни в приема на храна на парчета на по-късен етап.

Предимства на захранване водено от бебето

Детето тренира фината си моторика, координацията между очи-ръка-уста, развива самостоятелност и самоувереност.

Детето има контрол върху храненето и така се намалява напрежението и риска от отказ на храна.

Детето се научава само да разпознава сигналите за ситост и намалява риска от преяждане. 

Този начин на захранване дава по-голяма свобода на майката. Аз се чувствах като преродена по време на семейните хранения, когато нямаше нужда да храня бебето, а можех да хапвам, докато и то се храни заедно с цялото семейство. 

Кредит: Личен архив
Недостатъци на захранване водено от бебето

По-голям риск от задавяне в сравнение с храненето с пюрета. 

Но от моя опит смея да твърдя, че рискът е еднакъв, тъй като моите деца са се задявали и с пюрета, и с парчета храна. Важното е в такива моменти да не се паникьосвате и да помните, че бебетата имат добър рефлекс на гадене, който им помага да избутат храната, когато има риск от задушаване.

Цапане. Няма да ви лъжа, няма как да го избегнете, масата, столът, подът, дори стената ще попаднат под обстрела на храната. 

НО, пипането на храната всъщност е фундаментално условие за развитие на добри взаимоотношения между детето и храната. Ако искате да избегнете потенциално злоядство, дайте свобода на детето да пипа, да маже, да се цапа и да изследва текстурите на различните видове храна. Дайте му свобода и помнете, че цапането и хвърлянето на храна е период на изследване от страна на бебето. 

С течение на времето детето ще се научи да се храни без да се цапа. То е като писането или карането на колело. В началото излизаме от редовете, кривим буквите или падаме от колелото, но след няколко седмици се научаваме да контролираме ръцете и да караме в права линия.   

Ако мога да върна времето назад, бих захранила и първородния си син по ЗВБ. И все пак дали друга майка ще го избере, зависи много от нагласите на детето. 

Ако трябва да ви посъветвам кой метод да изберете, ще ви кажа следното: запознайте се с двата подхода, с плюсовете и минусите им, чуйте опита на близки, приятелки, роднини, но не се влияйте от тяхното мнение. Събирайте само данни, претеглете положителните и отрицателните мнения и накрая преценете кой метод ви се струва най-близък до вашите желания и очаквания и най-вече до нагласите на детето.

Виж още: Проблеми при захранването – съветите на д-р Лалка Рангелова

Педиатричният метод е подходящ за вас, ако:

Ви е страх от задавяне

Желаете да имате по-голям контрол върху храненето и да намалите цапането.  

Захранване водено от бебето е подходящ за вас, ако:

Желаете детето по-бързо да се научи да се храни самостоятелно

Желаете детето да развива интерес към храната и да намалите риска от злоядство. 

Най-важното, помнете, че трябва да сте спокойни и самоуверени. Вашето спокойствие ще зарази и детето и то ще приеме по-добре новото начало. Респективно, ако сте изнервени и притеснени по време на захранването, детето ще го усети и също ще бъде изнервено. Не бързайте и не сравнявайте детето с други деца. Всяко дете се развива и се учи с различно темпо. 

______________

Разгледай и останалите ни статии на тема “Захранване на бебето” ТУК.

Кристина Орсова
Кристина Орсова
Обожавам да пиша и да готвя. Две от нещата, които ми помагат да се справя с предизвикателствата на майчинството и ме вдъхновиха да създам блога си „В чехлите на мама“. Чрез текстовете каня всеки да влезе в чехлите на една майка, за да разбере нейните емоции, но и да почерпи от нейния опит.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии