fbpx

Козунак в хлебопекарна – класическа и безглутенова рецепта

С наближаването на Великден идва и времето за козунаци. Ако тази година си решила да блеснеш с домашно направен сладкиш, ти предлагам най-бързите и лесни рецепти за козунак в хлебопекарна. С минимални усилия от твоя страна, затова пък много вкусни и на конци.

Идеята за козунак в хлебопекарната се появи, след като вече си бях купила уреда и го използвах всекидневно за приготвяне на домашен хляб и печива. Истината е, че преди това дори не съм си и помисляла да се захвана с тази великденска класика – всеки път си спомнях за онази препоръка тестото да се удари 100 пъти в масата, последвано от 2-3 часа втасване… Струваше ми се безкрайно дълго и уморително. Иначе аз обичам да готвя (и да знам точно какво слагам в храната), но съм от онази порода модерни домакини, които разчитат на модерни уреди за по-бързо приготвяне на кулинарните ми шедьоври. 😉

И така хлебопекарната застана в светлините на прожекторите с възможността да върти тестото повече от 100 пъти и да втасва два часа, без мое участие и наблюдение. При това с перфектен резултат! Затова реших да ти споделям любимата си рецепта за козунак, както и една адаптирана в безглутенов вариант. Надявам се с тях да зарадваш близките си за празника и да се насладите на домашния вкус на любимото ни великденско изкушение.

Класически козунак

Необходими продукти:

* 2 пакетчета суха мая;
* 150 мл мляко;
* 3 яйца + 1 жълтък за намазване;
* 150 г захар + още 2 с.л.;
* 1 ванилия;
* 60 мл олио;
* 1 с.л. масло;
* 560 г брашно;
* щипка сол;
* стафиди;
* лимонова кора

Начин на приготвяне:

! При работата с домашна хлебопекарна винаги се започва първо с течните съставки, а най-отгоре се поставят сухите.

1. В купа разбъркай две пакетчета суха мая, 150 мл хладко мляко и 1 с.л. захар. Изсипи в кошницата на хлебопекарната.
2. В купа разбъркай 3 яйца, 150 г захар, 1 ванилия, 60 мл олио и 1 с.л. масло (може да го разтопиш за по-лесно бъркане, но внимавай да не е горещо). Когато се получи еднородна смес, добави я при останалите продукти в хлебопекарната.
3. Най-отгоре изсипи брашното с щипка сол.
4. Класическите добавки за козунак са стафиди и настъргана лимонова кора, които добавяш най-отгоре. По твой вкус може да сложиш още сушени червени боровинки, нарязани сушени кайсии или парченца локум.
5. Включи хлебопекарната на стандартна програма за бял хляб със средно препечена коричка.
6. Преди да започне последният цикъл на втасване от програмата (обикновено около средата на времето), извади омесеното тесто върху набрашнена повърхност. Раздели го на три части и с ръце оформи продълговати ленти. Сплети ги в обикновена плитка.
7. На този етап може да извадиш бъркалките от хлебопекарната, защото те вече не ни трябват. Върни плитката отново в кошницата, намажи с разбит жълтък и поръси с 1 с.л. захар.
8. Козунакът втасва още веднъж и започва цикълът на печене (може да не спираш/паузираш хлебопекарната, тъй като сплитането отнема само няколко минути). Изчакай малко да изстине, преда да извадиш от кошницата. И ето как имаш ароматен и вкусен козунак на конци и доволно семейство.

Бонус идея: Можеш да сложиш сплетената плитка тесто в намазнена кексова форма и да я изпечеш във фурната. Когато извадиш козунака, постави боядисани яйца в центъра.

Козунак в хлебопекарна
Кредит: Canva

Безглутенов козунак

Ако хранителният ти режим или този на член на семейството, не позволява да се насладите на класическия козунак с бяло брашно, не се отказвай от традиционния великденски сладкиш. С домашната хлебопекарна можеш да направиш вкусен козунак с различни видове безглутеново брашно. Не се получават толкова обемни и с конци, но на вкус не отстъпват по нищо на класическия.

Необходими продукти:

* 2 пакетчета безглутенова мая;
* 3 яйца + 1 жълтък за намазване;
* 100 г захар + още 2 с.л.;
* 100 мл мляко;
* 60 мл олио;
* 300 г безглутеново брашно;
* ванилия;
* стафиди;
* лимонова кора

Начин на приготвяне:

1. В купа разбъркай две пакетчета суха мая, 100 мл хладко мляко, 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Изсипи в кошницата на хлебопекарната и изчакай десетина минути, докато маята шупне.
2. В купа разбъркай 3 яйца, 100 г захар, 1 ванилия, 60 мл олио и 1 с.л. масло (може да го разтопиш за по-лесно бъркане, но внимавай да не е горещо). Когато се получи еднородна смес, добави я при останалите продукти в хлебопекарната.
3. Най-отгоре пресей безглутеновото брашно с щипка сол.
4. Най-отгоре добави сушени плодове или ядки по твой вкус.
5. Включи хлебопекарната на програма за безглутенов хляб със средно изпечена коричка. Ако нямаш такава програма, ето два други варианта:

* Включи на стандартна програма за бял хляб. Когато приключи месенето и първото втасване, изключи и пусни отново. Така хлебопекарната започва отново да замесва. По този начин козунакът се замесва основно два пъти и има по-дълго втасване, което е необходимо при безглутеновите брашна.

* Ако имаш програма за допълнително втасване, включи я след втория цикъл на втасване на стандартната програма. Ако хлебопекарната ти има възможност за контрол на различните цикли от програмата, избери по-дълго месене и по-дълго втасване. Добре е при втасването козунакът да удвои обема си, за което понякога са необходими около 40-50 минути повече, отколкото при стандартната програма.

6. Преди да започне печенето, извади омесеното тесто върху набрашнена повърхност. Раздели го на три части и с ръце оформи продълговати ленти. Сплети ги в обикновена плитка.
7. На този етап може да извадиш бъркалките от хлебопекарната, защото те вече не ти трябват. Върни плитката отново в кошницата, намажи с разбит жълтък и поръси с 1 с.л. захар.
8. Козунакът се пече на стандартна програма.

Бонус идея: Преди да започне печенето, намажи с жълтък и поръси с филирани бадеми.

Козунак в хлебопекарна
Кредит: Canva

А ето и две идеи за безценни помощници в кухнята. С тях приготвянето на домашни великденските козунаци, ще стане още по-лесно и приятно, а резултатът – вкусен и пухкав!

Хлебопекарна Sana

С кошница от неръждаема стомана и пълен контрол над програмите можеш да регулираш процесите на месене, втасване и печене с този уред. Хлебопекарната Sana има два чипа памет и вграден софтуер, които ти позволяват да настройваш и запаметяваш собствени програми. Така, освен вградените седем, можеш да създадеш и свои, които използваш най-често.

Многоетапното втасване пък ти позволява лесно да приготвиш домашна закваска и е незаменимо при приготвяне на безглутенови печива или хляб с квас.

Виж още: Как да приготвим хляб в домашна хлебопекарна?

Кредит: FreshMarket.bg

Мелница Milla

Каменната мелница Milla е незаменим помощник за всички, които държат на здравословното и качествено хранене. Мелницата ти позволява сама да смелиш брашно от различни видове зърна – без добавки, като се запазват всички фибри, витамини и минерали.

Различното при домашната мелница спрямо индустриалните е, че тя е много малка и не загрява брашното. По този начин се запазва зародишът на зърното, съответно и най-ценните ензими и белтъчини. В мелницата може да си приготвиш брашно от пшеница, лимец, спелта, ръж, ориз, царевица, просо, елда и много други.

Брашното, необходимо за един хляб, е готово само за 5-6 минути!

Козунак в хлебопекарна
Кредит: FreshMarket.bg

_____________________________

* Материалът е реализиран в партньорство с FreshMarket.bg.

Златина Георгиева
Златина Георгиеваhttp://365idei.bg/
Непоправим оптимист, общителен интроверт, креативен мечтател. Журналист с дългогодишна практика, учител до мозъка на костите си и майка по призвание. През последните 9 месеца откривам света през очите на сина си. И нямам търпение да ти разкажа повече за този нов свят.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии