fbpx

9 причини да практикуваш контакта кожа-до-кожа с новороденото си

Ако си се подготвила обстойно за появата на своето мъниче, не може да не си чела и за контакта кожа-до-кожа, който се случва още в първите мигове след раждането, когато сложат новороденото на гърдите ти. Това наистина е незабравим, вълнуващ и специален момент, но освен емоционален, той е и много полезен, както за мама, така и за бебе и днес ще споделим с теб защо.

Все още на много места в България практиката е бебето да се взема веднага след раждането от лекарите за обстойни прегледи, почистване и повиване, както и за да се осигури почивка за майката. Но и в доста болници вече практиките са различни и следват препоръките именно за този толкова важен първи контакт кожа-до-кожа, често дори преди пъпната връв да е прерязана. От значение е и ти самата да си запозната с ползите от него, за да може при възможност да го изискаш, а екипът да ти го осигури. Защото, колкото и мама да се нуждае от почивка веднага след раждането, няколко минути с бебето на гърдите ѝ ще са от невероятна полза и за двамата. Все пак мъничето е прекарало последните девет месец в утробата на мама и е напълно логично именно върху кожата ѝ то да се адаптира най-спокойно към новата среда.

Контактът кожа-до-кожа също има редица ползи и за майките – забавя кървенето, помага на матката да контрахира и да се свива, стимулира отделянето на окситоцин и допринася за успешно засукване. Според проучвания той допринася и за намаляване шансовете за следродилна депресия, за намаляване нивата на стрес, както и за засилване на връзката с новороденото.

Важно е да знаем, че контактът кожа-до-кожа не трябва да се ограничава само до престоя в болницата. Когато се приберем вкъщи е важно тази практика да продължи. Там може да положим голото бебче върху нашите гърди или пък върху тези на таткото, да се покрием с подходящо одеяло и така да се наслаждаваме на близостта помежду ни в първите дни/седмици заедно.

Виж още: За какво помага точковият масаж на бебето и как да го правим

кожа-до-кожа с новороденото
Кредит: Unsplash

А сега нека бъдем и малко по-конкретни. По-долу споделяме с теб 9 причини да практикуваш контакта кожа-до-кожа (както в болницата, така и вкъщи) и повече информация за ползите от него за мама и бебе.

1. Регулиране на телесната температура, сърдечния ритъм и дишането на бебето

Когато на бебетата им стане твърде студено, тялото им е изчерпано от необходимата енергия. Според статия на американския педиатър д-р Джолин Шайтц „чрез контакта кожа-до-кожа, гърдите на майката автоматично се настройват, за да охладят или затоплят бебето, също както организмът ѝ е правил, когато то е било в утробата”. Освен това контактът кожа-до-кожа стабилизира сърдечния ритъм и дишането на бебетата, което редуцира значително опасността от дихателни и сърдечни проблеми.

Близостта, която осигурява този контакт, действа като безопасно убежище за бебетата, докато се учат да функционират в своя нов свят. А да знаем, че нещо толкова простичко, като това просто да ги гушнем близо до себе си им помага, прави родителските ни задължения повече от приятни!

2. Подобрява успеха на кърменето

Кърменето може да се окаже предизвикателство за всяка майка. И наистина, макар, че е най-естественото нещо на света, си има своите тънкости. Добре е обаче да знаем, че има как да го подпомогнем.

Майките, които практикуват кожа-до-кожа, обикновено имат по-голям и по-дълъг успех с кърменето. Това е така, защото

контактът насърчава бебетата да сучат, което от своя страна увеличава производството на мляко. Именно близостта между майка и бебе спомага за регулиране на лактацията, като по този начин гърдите произвеждат достатъчно количество за нуждите на новороденото.

3. Намалява стреса за мама и бебе

Преди бебето да се роди, човек може да се зачуди за какъв стрес изобщо може да говорим при едно толкова малко същество или пък при майка му, която стои до него и се любува на сладкото му личице… За жалост, реалността на родителството съвсем не изглежда така нито за мама, нито за бебе. Поводи за стрес, особено през първите дни/седмици заедно не липсват. Бебето плаче по ред причини, опитвайки се да даде сигнали на майката какво не е наред с него. Тя от своя страна изпада в паника от най-малкото нещо, защото ѝ е връчено едно беззащитно същество, което не спира да плаче, а тя трябва да се погрижи за него… Стрес, стрес, стрес

Нивата на хормона на стреса, наречен кортизол, обаче намаляват значително както при майката, така и при бебето след само 20 минути контакт кожа-до-кожа. Не е ли невероятно? Контактът кожа-до-кожа също освобождава окситоцин, хормонът на щастието, при мама и бебе. Така се засилва връзката между вас, чувствате се по-щастливи и по-спокойно. И то само защото се гушкате! Колко страхотно е това?!

4. Засилва имунната система на бебето

Имунната система на новороденото ни бебче е все още много несъвършена. Кърменето е едно от нещата, които ѝ помогнат да укрепне, но не само. Когато практикуваш контакт кожа-до-кожа със своето бебе, ти прехвърляш от своите антитела от кожата си върху неговата. Антителата са протеини, произведени от твоята имунна система, които помагат в борбата с инфекциите. Твоята развита имунна система укрепва развиващата се имунна система на бебчо само чрез близостта помежду ви!

Тази важна практика също помага за хидратиране на кожата на бебето, което създава защитна бариера срещу бактериите. Същото се случва, когато татко, баба и дядо или друг близък практикува контакта кожа-до-кожа, така че може да отменят мама и пак да помагат на бебчо.

Виж още: Уроците за кърмене, които научих през първата година на сина ми

кожа-до-кожа с новороденото
Кредит: Freepik

5. Осигурява качествен сън за бебето

Забелязала ли си колко спокойно е твоето бебе в ръцете ти? Контактът кожа-до-кожа облекчава болката или дискомфорта, което пък от своя страна намалява плача и подобрява съня. Когато бебетата прекарват повече време, сгушени близо до обятията на мама или татко, те са в състояние да постигнат по-дълбок и по-спокоен сън. А пък качественият сън води до по-добър растеж, мозъчна функция и цялостно здраве.

Разбира се, когато говорим за сън на бебето, от основно значение е да следваме лекарските препоръки за безопасно спане (през деня и през нощта), като например да го поставяме по гръб върху равна и стабилна повърхност. Друга препоръка е също така бебето да e в стаята на родителите си поне до 6-месечна възраст, за да се намали рискът от синдрома на внезапната детска смърт. Важно е обаче да не заспиваш с бебето на ръце върху стол или легло, колкото и да си уморена, защото това може да крие различни опасности за неговата безопасност. Използването на меки играчки, обиколници и одеяло в леглото нa бебето също не са добра идея, поради риск от задушаване или заклещване. Вместо одеяло най-добре е да използваш спално чувалче, подходящо за съответния сезон. Запознай се и с останалите препоръки на Американската aкадемия по педиатрия за безопасен сън.

6. Създава благоприятна среда за развитие

Когато всичките им нужди са задоволени, бебетата могат да насочат енергията си към растеж, учене и развитие. Това е напълно логично – спомни си само моменти от живота си, когато си се чувствала в опасност или изключително стресирана. Успявала ли си да се погрижиш пълноценно за себе си или всичко е било въпрос на оцеляване и преминаване през трудността? В сходна ситуация са и бебетата – когато са стресирани или нуждите им не са задоволени, те чувстват, че са в опасност и цялата им енергия отива буквално за оцеляване. Затова и трябва да се стараем да не ги поставяме в такива ситуации, а да им осигурим нужните спокойствие и комфорт.

Мъничетата се чувстват най-сигурни, когато са близо до майка си. Ароматът на мама, топлината и звукът от нейния пулс и глас ги успокояват и им създават усещане за сигурност.

Като практикуваш редовно контакт кожа-до-кожа с твоето бебе, ти му напомняш, че е в безопасност, че е обичано и свободно да учи, да опознава света и да се развива в него.

7. Насърчава здравословното наддаване на тегло

Тъй като контактът кожа-до-кожа помага на бебетата да регулират температурата, сърдечната честота, дишането си и повишава нивата на кислород, те могат да насочат цялата си енергия към растежа. Както вече споменахме, близостта между мама и бебе спомага за пълноценно кърмене, което от своя страна осигурява безпроблемно наддаване на килограми при мъничето, нещо, за което всички родителите толкова много внимават.

Контактът кожа-до-кожа също така помага на бебетата не просто да се хранят, а да го правят качествено, абсорбирайки и усвоявайки по възможно най-добрия начин хранителните вещества от млякото.

8. Насърчава емпатия и положителни взаимоотношения

Проучване, проведено в продължение на 20 години, проследяващо участниците от бебета до зрели възрастни, дава интересни данни. Някои от бебетата са имали възможност да са в близък контакт с майките си още от раждането, докато други са били за различен период в кувьози. Авторите на проучването достигат до изводи след дългогодишно наблюдение на участниците, че бебетата, които са прекарали началото на живота си близо до майките си, са станали по-съпричастни възрастни, с възможност да формират по-лесно по-положителни взаимоотношения с околните.

Кредит: Freepik

9. Стимулира силната връзка с бебето

Първата връзка, която бебето формира след раждането си, е тази с хората, които основно се грижат за него. Тя поставя и началото на всички негови бъдещи взаимоотношения. Физическото докосване е езикът на любовта на твоето бебе, затова и контактът кожа-до-кожа е най-добрият начин да се положи основа на привързване, която ще бъде от съществено значение за неговото развитие и в бъдеще!

Едва ли има смисъл да те убеждаваме повече колко полезен е контактът кожа-до-кожа. Все пак освен всички плюсове за мама и бебе, близостта с едно толкова крехко и прекрасно същество е просто невероятен момент, който изпълва съществото на всеки родител с истинско блаженство и ни остава само да му се насладим!

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии