fbpx

Кога да заведем детето на очен лекар – питаме офталмолога Луиз Панайотова

Попаднах случайно на профила на доктор Луиз Панайотова в Инстаграм. Не бях срещала друг като нейния. Толкова полезна информация, толкова оригинално поднесена. Кара те да се замислиш и да искаш да си обърнеш внимание, дори да нямаш проблем. Защото профилактиката, както казва самата тя, е най-важна в грижата за очното ни здраве.

А когато става въпрос за най-малките е наистина от съществено значение. Благодарение на профилактичните прегледи можем рано да открием проблем, който лесно да се коригира. Или дори да следим как се развива детското зрение и с помощ от специалист да полагаме нужните грижи за него.

Днес, с доктор Панайотова, ще поговорим именно за него, за потенциалните проблеми и решенията за тях. Ще разберем как влияe екранът на децата, колко е допустимото време, което могат да прекарват пред него и какви са съветите за правилната употреба на електронни устройства.

Виж още: Kакво трябва да знаем за денталното здраве на децата си 

Здрaвейте, доктор Панайотова. Като за начало бих искала да ви помоля да споделите малко повече за себе си в личен и професионален план.

Здравейте и благодаря за поканата. Много се радвам, че има все повече интерес към детското очно здраве.

Практикувам очни болести от четири години, от декември 2020 година официално съм специалист-офталмолог и с голям ентусиазъм упражнявам професията си в град Русе.

Създадох страницата си Blueyedoctor, за да изразя страстта си към очите и да помогна на хората да знаят повече за тях. Иска ми се поне малко да допринеса за промяната на социалните мрежи и там да има място и за страници като моята.

По какви начини можем да подпомогнем развитието на детското зрение и кога е най-добре да започнем?

Развитието на детското зрение започва от най-ранна възраст, още от самото раждане. Много важно е да показваме света на мъничето, не само визуално, но и вербално.

Хубаво е да назоваваме всеки предмет, който посочваме. така се създават безусловни рефлекси и връзката очи-мозък се подпомага.

Аз лично не препоръчвам използването на екранни устройства за деца до 2-гoдишна възраст. Много по-здравословно за зрението са игрите с родителя и опознаването на различни по форма и цвят предмети.

Виж още: Детето пред екрана – решение или проблем?

На какво се дължат проблемите със зрението при малките деца – ген или нещо друго?

Все още няма една обща и доказана теория защо настъпват измененията в очите, които водят до проблеми със зрението. Определено генетичният фактор е много голям. Ако родителят има някакво очно заболяване, задължително е да е със завишено внимание към зрението на детето си

Кога най-рано родителят трябва да се замисли за профилактични очни прегледи за детето си?

Според Световната здравна организация първият профилактичен преглед трябва да бъде на 6-месечна възраст. Моите наблюдения за България са, че той по-често се пропуска. На 1 година обаче детето трябва да мине очен преглед задължително. След това на 3, 5 и 7 години, ако всеки предходен е бил без промени в очите.

А как може да разберем, че детето има проблем, за да се обърнем към специалист. Ако е много малко, то реално не може дори да обясни, че не вижда или че го боли глава?

По принцип, ако се спазват редовно всички профилактични очни прегледи, по-трудно ще се пропусне такъв проблем. Но все пак, ако родителят забележи симптоми като често разтъркване на очите, свиване и прекомерна чувствителност към светлина, приближаване на книжки или други предмети към очите, блуждаещ поглед или хаотично движение, зачервяване на очите или помътняване на прозрачната част на окото – роговицата, то тогава е хубаво да посети очен лекар.

Ако детето все пак има диоптър, може ли да се разчита, че през пубертета проблемът ще се коригира или зависи от конкретния случай?

Много зависи от вида на проблема. Обикновено, ако е установено късогледство и диоптърът е минусов, той няма да изчезне в пубертета, дори може да се повиши. Тези, които могат да се „израснат” в пубертета, в някои случаи, са плюсовите диоптри. При тях окото е по-малко и ако то порасне заедно с детето, то тогава може и да няма нужда от очила след време. 

Това, което могат да направят родителите за зрението на детето си, е да ограничат до минимум използването на телефони и други смарт устройства, които карат погледа да е по много часове втренчен на близко разстояние. Също така, доказано е че

спортът на открито и повишеното количество усвоен витамин D намаляват риска или развитието на късогледство.

Друго полезно нещо, е да създават навици на децата си още от малки, да дават почивка на очите си на всеки 20 минути за 20 секунди, с поглед в далечината.

В какво се изразява вредното влияние на екраните върху детските очи? Какво е допустимото време за различните възрасти, което може да се прекара пред екрана?

На първо място, както споменах, е прекомерната близка работа на очите. От еволюционна гледна точка, очите са пригодени за използване на далеч. Затова и когато твърде много гледаме на близо, започват симптоми като главоболие, напрежение в очите и размазване на погледа. Същото се случва и с детските очи, но при тях очният апарат не е завършил напълно своето развитие, затова и могат да се развият трайни увреди в него

Виж още: Кога е време детето да започне да спортува?

Синята светлина, която се излъчва от всички смарт устройства, също не е за подценяване. Тя бавно, но трайно, нанася промени в очите

Както казах до 2-годишна възраст не е препоръчително да се използват екрани, между 3-5 години времето трябва да е по-малко от 1 час на ден. От 6-10 години – около час и в пубертета, не повече от 2 часа. 

Какви съвети бихте дали за правилната употреба на екрани от деца, когато това все пак се налага?

Напълно разбирам, че в сегашната ситуация, е почти невъзможно да се спазват минималните часове за употреба на екрани. Хубаво е обаче родителите да се погрижат очите на децата им да имат пълноценна почивка. Нека не заместват компютъра с друго устройство.

Когато се ползва, екранът да е така разположен, че към него да няма друго осветление и той да не дава отблясъци към очите. Мониторът трябва да е на 15-20 градуса под нивото на очите и на около 50-60 см от тях

Поговорихме за профилактика, но ми се иска да ви помоля и за съвети при инцидент. Какво да се направи или пък категорично да не се прави, преди да се стигне до кабинета на офталмолог?

Единственото, което родителят може да направи преди спешното посещение при офталмолог, е да промие, при възможност, очите на детето си обилно с вода, ако мисли, че някаква киселина или основа е навлязла в тях. Трябва да възпрепятства по всякакъв начин, разтъркването на очите от детето.

И макар още да сме далеч от летния сезон, един въпрос за слънчевите очила и децата – от каква възраст трябва детето да носи такива и има ли някакви по-специфични особености при избора им?

Вече се произвеждат рамки за слънчеви очила за много малки дечица, дори под 1 година. Обикновено те са необходими за деца с по-светли очи, които имат по-голяма чувствителност към слънцето. Най-важно за изборът им е да имат качествена и истинска UV-защита и рамката да са удобни за детето, за да иска то да ги носи. 

очен лекар
Кредит: Личен архив

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии