fbpx

Книгите за възпитание на деца, които нашите читатели препоръчват (Част 2)

Една от най-хубавите страни на майчинството е срещата с други майки, усещането за общност, от която си част, в която се чувстваш сигурна, приета и разбрана. Общност, на която винаги можеш да разчиташ за съвет

Затова, когато решихме да изготвим списък с книги за възпитанието на деца, се допитахме именно до нашите читателки – мамми като нас. Те ни споделиха супер интересни заглавия, които обаче не успяхме да съберем в един материал. 

Можеш да откриеш първата част на селекцията тук. А по-долу те очакват още книги (български и чужди заглавия), които са помогнали на много мамми да се справят по-спокойно с ежедневните предизвикателства в отглеждането на децата им.

Виж още: Селекцията с книги за детското възпитание на „Малки съкровища” (www.malkisakrovishta.bg) – нашата платформа за препродажба на детски стоки от майка на майка

За деца между 2 и 7 години

книги възпитание на деца
Цена: 22 лв.
Книгата „Как да говорим така, че малкото дете да слуша” на Джоана Фабер и Джули Кинг e част от хитовата поредица „Как да говорим”, която акцентира върху стратегии за пълноценно общуване с деца на възраст между 2 и 7 години.

Авторите Джоана Фабер и Джули Кинг пишат тази книга с идеята да дадат на родителите инструменти, нужни им да се справят с моментите на безсилие в комуникацията с малчуганите. Защото, нека си признаем, всички сме имали такива. Казваш нещо 100 пъти, а отсреща сякаш просто не те чуват. Случвало ти се е, нали, мамми? Е тази книга е тук, за да помогне точно в тези моменти.

С примери от ежедневието и различни стратегии за възпитанието на децата в различните възрастови групи, Фабер и Кинг обещават да видим и забавната част на родителството. Този наръчник предоставя лесно приложими инструменти за общуване, съобразени с ежедневните предизвикателства за всеки родител. В книгата също така има и глава, посветена на специалните нужди на децата със сетивни проблеми и разстройства от аутистичния спектър.

книги възпитание на деца
Цена: 25,50 лв.
Книгата „Как мисли детето?” на Танит Кери e книга, която самата аз побързах да си купя.

Спечели ме още с корицата и думите „практическа” и „модерни родители”. Търсех нещо, което да не ми говори с абстрактни психологически понятия, а да ми дава практични съвети за конкретни ситуации. Това и получих. Частта с модерните родители пък ме заинтригува, защото се надявах да получа актуална информация, приложима за родители от този век, а не миналия. Това и получих.

С помощта на много функционален дизайн, книгата ни превежда през над 100 ежедневни ситуации, разяснява причините, предизвикали ги у детето и ни дава насоки как съвсем лесно да се справим с всяка една от тях. Разглеждайки подробно психологическите обяснения за реакции на малчуганите помага на родители да подходят към всяко избухване с много по-голямо разбиране и арсенал от практични решения.

Виж още: 14 вдъхновяващи детски книжки за емоциите

книги възпитание на деца
Цена: 15 лв.
Книгата „Мързеливата майка” или как да ускорим развитието на детето си” на Анна Бикова e задължително четиво не само за феновете на първата част, но и за всички мамми, които искат да подпомогнат развитието на своето дете.

Бикова, която е педагог, психолог и блогър, е подбрала изобилие от примери, които са лесно приложими и от най-заетите родители, за стимулиране на детското въображение.

Четивото е поредното доказателство, че децата нямат нужда от скъпи играчки и мега сложни занимания. Разковничето към привличане на тяхното внимание е в това самите ние да им обърнем внимание.

Виж още: Внимание, двегодишно дете на хоризонта! Какво да правим и какво не?

книги възпитание на деца
Цена на електронно издание: 7 лв.
Книгата „Преди децата ти да те побъркат, прочети това!” на Найджел Лата може да се похвали с много повече от провокативно заглавие.

В нея всеки родител, който се чувства на ръба на силите си и няма представа как да се справи с неистови крясъци и емоционални кризи може да открие спасителен пояс.

Самият Лата е не просто семеен терапевт, но и родител, така че може да сме спокойни, че има не само сухият теоретичен опит, но и практиката от живия живот, за да ни съветва. В книгата си той предлага логични съвети, изобилие от примерни и решения на ситуации, които понякога може би изглеждат нерешими в нашите стресирани очи.

книги възпитание на деца
Цена: 12 лв.
Книгата „В търсене на изгубеното щастие” на Джийн Лидлоф e вдъхновена от приключението на живота ѝ.

Психоложката прекарва две и половина години в южноамериканската джунгла с индианците йекуана, наблюдавайки как те се грижат за децата си. Това, което вижда, я кара да иска да го сподели с целия свят. Сред джунглата тя не открива стресирани родители и емоционално неуравновесени деца. Вместо това става свидетел на хармония между малки и големи, за която много родители изглежда само мечтаят.

Каква е тайната? Лидлоф я разгръща на страницата на своята книга, с надеждата да помогне на колкото се може повече семейства. Според нея най-важното в грижата за децата ни е да съумеем да се вслушаме в собствената си интуиция и в заобикалящата ни природа, да даваме винаги пълноценна обратна връзка на детето си за неговото поведение. А как точно да се случи това можеш да разбереш на страниците на тази книга.

Виж още: 10 книги, които не бива да пропускаш този сезон

За всекиго по нещо

книги възпитание на деца
Цена: 23 лв.
Книгата „Свръхчувствителните деца” на Илейн Арън e подходящо четиво за всички родители, които искат да помогнат на детето си да се справи със силните емоции и срамежливостта.

Също така ще им помогне да разберат по-добре децата си и какво се случва в техния вътрешен свят. Арън дава една различна перспектива за това какви предимства всъщност има едно свръхчувствително дете. Авторката дава ценни насоки за родителите как да дадат правилно своята подкрепа, как да помогнат в различни ситуации и как да осигурят подходящо отношение на децата си в училищната среда.

А какво всъщност се определя като свръхчувствителност? Как да разберем дали дали отглеждаме такова дете? Илейн Арън ни дава отговор на тези въпроси, заедно с практически напътствия за справяне със заливащите емоции.

Повече за другата книга на Илейн Арън – „Свръхчувствителните хора” можеш да прочетеш тук.

книги възпитание на деца
Цена: 25 лв.
Книгата „Поправителен за родители” на Мадлен Алгафари опровергава неверните вярвания във възпитанието по много интригуващ начин.

Психотерапевтът е избрала много интересен подход – подбрала е въпроси от свои пациенти, на които отговаря. По този начин бяга от теорията, залагайки на практиката.

Книгата покрива изключително широк диапазон от проблеми – започва се още с въпроси на бременни жени или такива, които искат да забременеят, минава се през страховете на родители на бебета и тодлъри и се продължава с въпроси на родители на деца между 5 и 7 години, 7 и 12 години, 12 и 19 години, 19 до 25 и нагоре. Защото да си родител – това е работа за цял живот! И честно имаме нужда от малко или дори от много помощ. А Мадлен Алгафи е готова да ни я даде.

Цена: 16 лв.
Книгата „Спокойни родители – щастливи деца” на д-р Лора Маркам e определяна като „революционен наръчник за отглеждане на отговорни, способни и щастливи деца”.

Това, което ни гарантира този така желан краен резултат, е изграждането на емоционална връзка с детето ни. Имаме ли подобна близост, то тогава можем да забравим за всякакви заплахи, викове, молби, натяквания и други ужасяващи дори самите нас родителски подходи.

Разбира се, за целта е необходимо самите ние да познаваме нашите собствени емоции и да ги държим под контрол. И тук на помощ идва професионалният опит на д-р Маркам. Тя дава насоки как да запазим спокойствие в различни ситуации, да използваме емпатия и ясна комуникация при общуването с децата ни. В книгата си тя разделя примерите в 4 различни възрастови групи – бебета (0-13 месеца), проходили деца (13-36 месеца), деца в предучилищна възраст (3-5 години), деца в началното училище (6-9 години).

Цена: 25,50 лв.
Книгата „Как мисли тийнейджърът” на Танит Кери e пътеводител в загадъчните дебри на мозъка на един тийнейджър.

С помощта на над 100 реални сценария, родителите могат да получат представа какво наистина се случва в него. Защо се затръшват врати, как да осигурим онлайн безопасност, какво можем да направим срещу психологическия натиск от връстници и още много други мистерии се изясняват.

Макар да ни се струва като невъзможна задача да направим нещо както трябва в очите на нашия тийнейджър, с помощта на тази книга ще почувстваме увереност, че може би имаме шанс. Защото вече имаме един своеобразен преводач на наша страна, който, с помощта на съвременни научни открития, ни тълкува поведението на порасналото ни дете.

За отношенията между децата в семейството

Цена: 18 лв.
Книгата „Спокойни родители – щастливи братя и сестри” на д-р Лора Маркам e верен съюзник в мисията отглеждане на приятели за цял живот.

С помощта на практични и доказани стратегии, всеки родител може да покаже на децата си как да разрешават конфликтите помежду си. От ключово значение е това да се случва с емпатия, осъзнатост и спокойствие.

Клиничният психолог д-р Маркам пише тази книга с желанието да помогне на родители, които изглежда постоянно са в ролята на рефери. А не е нужно да е така. Родителското внимание и любов не трябва да се превръщат в причина за конфликти и това зависи само от нас. Ако търсиш начин да освободиш семейството си от враждебността и съперничеството между децата и да изградиш помежду им приятелство, уважение и любов за цял живот – то това е книгата за теб.

Цена: 14 лв.
Книгата „Братя и сестри без вражди” на Адел Фабер и Илейн Мазлиш e пропита с чувство за хумор и разнообразие от истински истории, в които да се припознаем.

Авторите разглеждат отношенията между братята и сестрите, борбите за надмощие помежду им и тези за родителско внимание. В такава среда мирът често е мираж, но с нужните познания родителите могат и да успеят да го въдворят.

В книгата ще откриеш практични съвети как да намалиш ревността, как умело да потушаваш конфликтните ситуации и да създадеш основа за разбирателство и приятелство между децата си.

За децата и храната

Цена: 17,90 лв.
Книгата „Захранване, водено от бебето – лесно, съвременно, здравословно!” на Мария Нориега е настолно четиво за всичко мамми, които са решили да се доверят на ЗВБ.

Лично аз бих я препоръчала и на всички майки с малки бебета, които се чудят по кой път да тръгнат

Не случайно решихме да включим книги за захранване и хранене на деца – защото наша роля е да възпитаме у децата си и здравословно отношение към храната, а това започва именно в периода на захранването. Изборът на метод, по който да запознаем детето си с храна, различна от кърма и адаптирано мляко, определено не е лесен. Но е важно да бъде информиран.

Книгата на Мария Нориега е чудесен помощник в тази задача. Тя предлага подробна информация за ЗВБ, за специфичните му особености, споделя лични истории на майки, които са избрали този метод. В края на книгата ще откриеш и разнообразие от рецепти за първите месеци на захранване на мъниците.

Цена: 27,90 лв.
Книгата „По-здрави бебета” на Маги Пашова не случайно е издавана три пъти.

Интересът към нея е наистина голям и напълно заслужено. В книгата по достъпен начин са представени ценни съвети за захранването на бебето – как, кога, с какво да започнем. Маги се е погрижила да събере на едно място схеми за захранване и примерни менюта, които да улеснят майките. Защото, противно на разпространеното мнение, не е нужно това да е един затормозяващ период за цялото семейство. Напротив. Нужна ни е просто малко помощ. А Маги Пашова знае това много добре – самата тя е майка, минала по този път, специалист по хранене с дългогодишен опит в областта.

В новото, актуализирано издание на книгата, те очаква съвременна информация за всичко, свързано със захранването – различни видове, принципи, последователност на въвеждане на храни, нежелани реакции и информация за алергени. Рецептите за бебето, а и за цялото семейство, ще са ценен помощник в кухнята на всяка мамма.

Достъпна безплатно в pdf формат ТУК
Книгата „Рецепти за най-малките” на Никол Кунева включва 20 здравословни рецепти за деца над 10 месеца – 10 за закуски и 10 за основни.

Точно, кратко и ясно. Никол взема личния си опит на майка на две момчета и го претворява в книга с изключително лесни за изпълнение рецепти. А най-страхотното е, че можеш да си я свалиш от сайта ѝ напълно безплатно.

Това, което я прави специална, е че е вдъхновена от преживяванията на Никол с нейните деца. И двамата ѝ сина са с атопична кожа и това е наложило още по-голямо внимание при избора на меню за тях. Затова и всички рецепти са без потенциални алергени като ядки, семена, кокос и др.. Всички са и с естествени подсладители като целогодишно достъпни плодове.

книги възпитание на деца
Цена: 15 лв.
Книгата „Ние с мама” на Надежда Генчева включва над 150 рецепти за деца от 6 до 24 месеца.

Всички те обещават да ни спестят време в кухнята, а на мен поне това обещание ми е от изключително значение 🙂 Смея да се доверя на Надежда, тъй като самата тя е майка на малко момченце и има пресен опит с недостига на време в света на една майка. Първоначално своите любими рецепти събира и споделя като на шега с последователите си в социалните мрежи, но интересът става все по-голям и ето, че първата ѝ книга е вече факт

В нея те очакват освен бързи и лесни рецепти, полезна информация за процеса на захранване, както и триковете на Надежда за „щастливо майчинство”, както самата тя ги нарича – „Защото за едно щастливо бебе е нужно не само сито стомахче, но и усмивка на лицето на мама.

Виж още: Как да научим децата да помагат вкъщи през първите 7 години?

Английски заглавия

Книгата „How children succeed: Grit, Curiosity and the hidden power of character” на Пол Таф е ценна най-вече с това, че показва един по-съвременен поглед върху личностните качества, които са наистина важни за успеха в живота и как да ги възпитаме у децата си.

Книгата проследява редица експерименти и научни изследвания в реални училища в различни региони на света и с различна социална култура.

Резултатът е, че не само интелигентността и знанията са важни за успеха, а и качества като оптимизъм, самоконтрол, любопитство и упоритост. Много ценен поглед върху възпитанието на децата и определено книга, която можеш да препрочиташ и всеки път да откриваш по нещо ново и ценно.

книги възпитание на деца
Книгата „Simplicity parenting” на Ким Джон Пейн помага на родителите да осигурят на децата си пълноценно детство.

А какво ще рече това? Живеем в едно изключително забързано ежедневие, изпълнено с много вещи, прекалено много избори и твърде малко време. Всичко това се отразява на децата ни, на тяхното поведение, на способността им да проявяват търпение и разбиране в различни ситуации. 

Семейният терапевт Ким Джон Пейн предлага идеи, вдъхновения и конкретни примери как да осигурим на детето свобода да бъде себе си и да развие своята индивидуалност.

Книгата „Unconditional parenting” на Алфи Кон има изключително кратко резюме, което се съдържа в подзаглавието ѝ.

А именно – как да преминем от награди и наказания към любов и здрав разум. Или казано иначе – авторът предлага на родителите алтернативни подходи, с които да подпомогнат децата си да се превърнат в своите най-грижовни и отговорни версии.

Вместо да отговаря на вечния въпрос, поставян в много други книги – „Как да накараме децата да правят това, което им казваме?“, Кон задава свой въпрос – „От какво се нуждаят децата и как можем да отговорим на нуждите им?” и дава много добре обосновани отговори. Също така предлага и различни идеи как да правим различни неща с децата си, вместо само да ги обслужваме без реална комуникация за нуждите им.

Книгата „The gardener and the carpenter” на Алисън Гопник е откровен поглед върху съвременната представа за родителство.

Като психолог и философ, авторката съсредоточава своите професионални усилия в това да ни убеди в изначално сбъркания подход в оглеждането на деца през 21 век. В последните 30 години родителството се е превърнало в индустрия за милиарди, чиято цел е да създаде определен тип деца и съответно определен тип възрастни.

Но този порочен кръг може да бъде прекъснат и Гопник говори точно да се случи това. В основата е способността на децата да възприемат нови знания. Нашата роля като родители е да оставим този процес да се случва максимално естествено, да не ги ограничаваме, да не се мъчим да ги насочваме в посока, която ние смятаме за правилна. От нас зависи най-вече да създадем сигурна и любяща среда, в която те да откриват света.

Виж още: Психолозите съветват как да говорим открито с децата си

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии