fbpx

Книгата “Татко” – една красива ода за бащинството

Когато книгата “Татко” пристигна в нашия дом, не знаех какво да очаквам, въпреки че нейните предшественици – книгите “Мама” и “Любов” – са едни от най-дискутираните в нашия екип. Първата ми мисъл беше колко е голяма и красива книгата и как синът ми ще се зарадва, че имаме още една книжка за тати. 

“Татко” е едно от новите заглавия на издателство “Дъбови листа” – написана от Елен Делфорж с изящните рисунки на Кантен Гребан и с красивия  превод от френски на Бела Чолакова. Книгата е в голям формат и с твърди корици, а на страниците й ще намерите кратки, но затрогващи разкази от живота на всеки един баща – написани в първо лице и наситени с много емоция. 

Книгата “Татко” Дъбови листа
Кредит: Личен архив

Това са разкази за онези трогателни моменти, които всеки отдаден и любящ баща е изпитвал – от очакването на детето и първите срещи, през грижите и порастването до момента, в който то поема по своя път. 

Замислих се как сме свикнали да говорим за богатия емоционален свят и преживявания на майките. За трепетите, щастливите моменти и осъзнаването. За трансформацията, която идва неминуемо с родителството. И ето тази красива книга ме изненада и накара да се замисля, че бащите също преминават през това. С лек хумор, кратки строфи и много топлина авторката ни предава наситените емоции и мисли, през които минават бащите. Открехва леко завесата и ни показва вътрешния емоционален свят на нашите силни половинки и то по толкова красив и докосващ начин. 

Мъжете трудно говорят за чувства и емоции, именно затова за мен книгата беше толкова ценна. Тя ме направи съпричастна на усещанията на човека до мен, накара ме да се замисля за неговите трудности и за силата на неговата любов без думи. За мен най-трогателен беше разказът за изгубеното чорапче, в който бащата осъзнава, че не е второстепенен герой в семейството си, а вторият супергерой, “който, незнайно защо, се разплаква и бърше очи с едно чорапче”. 

Книгата “Татко” Дъбови листа
Кредит: Личен архив

Кампанията “Татко е тук” 

С книгата “Татко” издателство „Дъбови листа“ поставя начало на кампанията „Татко е тук“, включваща поредица от активности, за да помогне на татковците с въпроси от различен характер.

Някои от тях не са за подценяване, особено тези, които показват социалните настроения в обществото, проявяващи се, когато един баща посвещава повече време на все още непорасналите деца, отколкото на професионалните си ангажименти.

Кампанията „Татко е тук“ ще се развива в интервюта с бащи, които ще разкажат своите преживявания от първо лице, разговори с психолози, партньорства с училища за родители, допълнителни активности, в които ще се включат и майките, като споделят конкретни случки, свързани с бащинството, за да достигнат до повече татковци.

Виж още: Новата книжка „Когато порасна…“ разказва за професиите заедно с един клас кученца

Благодаря ти, тате 

Кампанията ме провокира и мен да се поветя финалните няколко реда на човека до мен, който от момента на осъзнаване, че ще бъдем родители, до ден днешен е скалата, на която мога да облегна гръб. Да, той беше по-подготвеният да бъде родител – нужни му бяха само две видеа в Youtube на фона на хилядите статии, които изчетох аз. Той е и по-спокойният от двамата, по-решителен и действащ – докато аз се чудя да тръгваме ли на доктор, той вече е завел детето и е купил лекарствата. Поема щафетата винаги, когато имам нужда, и признавам, с много от нещата (като вечерния ритуал или къпането) се справя много по-добре от мен. 

Кредит: Личен архив

Но качеството, за което най-много му се възхищавам, е начинът, по който разговаря за неудобните, но важни теми със сина ни. Аз съм от притеснителните хора, които могат да отбягват една тема, докато не стане наложително да я адресират. Още от самото начало обаче решихме, че ще говорим с Алекс като с голям човек и няма да го лъжем. Искрено се възхищавам на похвата на нашия татко и как намира винаги правилните думи, правилния начин да застане до нашия син и да му обясни неща, които са важни за живота, какво не трябва и трябва да се прави. И виждам, че когато говориш с детето с такова уважение и без излишни емоции, показвайки му, че за теб той е голям и важен, децата разбират и запомнят много повече. 

За финал, книгата “Татко” е едно истинско бижу и за мен е идеален подарък за всеки отдаден баща – едно красиво свидетелство, че виждаме всичко, което прави, че оценяваме чувствата му и сме щастливи, че сме заедно в това лудо приключение, наречено родителство.

Стефи Стоянов
Стефи Стоянов
Майчинството е едно от най-интересните ми предизвикателства. Главата ми е винаги пълна с хиляди въпроси, а желанието да науча тайните на доброто родителство ме вдъхнови да поставя началото на този сайт. Щастлива съм да споделям с вас наученото от приключението, наречено „Майка на малко момченце".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии