fbpx

Как да познаем истинското кисело мляко + 3 страхотни рецепти с негово участие

Днес ще си говорим за кисело мляко и колко трудно е да намериш истинско такова. Е, освен ако не знаеш къде и какво да търсиш. Но ние си написахме домашното, зададохме правилните въпроси на правилните хора и с удоволствие ще споделим отговорите с теб, за да се насладим заедно на истинския вкус!

Киселото мляко неслучайнo е запазена марка на българската национална кухня, прославило я съвсем заслужено по целия свят. Освен това обаче то има специално място и в менюто на всеки дом. Но с развитието на технологиите вкусът успя да се измени, а ние дори да го забравим и се оставихме да бъдем подлъгани по ниски цени и маркетингови стратегии за модерен вкус. В киселото мляко обаче няма нищо модерно! Напротив. Истинският му вкус се дължи на традиции, любов и грижа към кравите, даващи прясното мляко, което се заквасва, както и на две много специални бактерииLactobacillus Bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Нищо повече, нищо по-малко!

Като потребители често не се замисляме какво купуваме, доверяваме се сляпо на марки, които не познаваме. Но когато станем родители, сякаш очите ни се отварят и критичното мислене в нас заработва на пълни обороти. Защото за децата си винаги искаме най-доброто и не сме склонни на компромис с качеството. А една от любимите храни на малчуганите е именно киселото мляко. Но как да сме сигурни, че им даваме истинско мляко, като онова, с което ни захранваха нашите баби на село, квасено от тях с много любов? Лесно – като погледнем отвъд опаковката и проследим млечния път на киселото мляко, което изберем да сложим на масата си.

Наш партньор в днешния разговор са приятелите ни от Harmonica и в следващите редове ще разбереш защо се спряхме именно на тях, когато решихме, че искаме да говорим за истинско кисело мляко. За финал сме ти подготвили и три супер вкусни, здравословни и, разбира се, лесни за приготвяне рецепти, в които то има главна роля!

кисело мляко рецепти harmonica
Кредит: Георги Дънгалаков
Как се прави истинско кисело мляко?

Всяка баба знае много добре рецептата, която е доста простичка сама по себе си. Първо ни трябва истинско прясно мляко, което също може да бъде трудно откриваемо. То трябва да се пастьоризира/свари. След това се охлажда, добавя се закваска и се оставя да ферментира. Колкото по-дълго стои, толкова по-кисело става. Когато е готово на вкус, се охлажда и е готово за консумация.

Така са го правили бабите ни, така го правят и в Harmonica! Разбира се, в по-големи мащаби и с подходяща техника. Само био кравe мляко (какво значи био ще разбереш след малко) и полезни микроорганизми в живата закваска. Без други добавки като сода, вода, немлечни мазнини, сухо мляко, нишесте – те нямат място в състава на истинското кисело мляко и е добре да внимаваме за тях, когато четем етикетите.

Както виждаш, ако решиш да си направиш кисело мляко вкъщи, мисията не е толкова невъзможна, колкото изглежда на пръв поглед. Напротив. Нужно е само прясно мляко, без добавени субстанции, които биха повлияли развитието на млечнокиселите микроорганизми. (Тук също бихме препоръчали да се довериш на прясното мляко на Harmonica, което не е хомогенизирано и това се гарантира от плътния каймак, който естествено се образува на гърлото на бутилката.)

Е, ако и ти като нас си от по-нетърпеливите домакини, които обичат да залагат на сигурно, то просто избери между готовите предложения за кисело мляко на Harmonicaпълномаслено (3,6%), нискомаслено (2%) и такова с по-дълга ферментация. Всички те са нехомогенизирани, също нещо много важно за истинския вкус. Но какво значи тази сложна дума?

Що е то нехомогенизирано кисело мляко?

Споменахме, че прясното мляко на Harmonica не е хомогенизирано. Същото важи и за киселото. Но какво всъщност означава този термин? Добре е да знаем, защото именно хомогенизацията е една от причините масовото кисело мляко, което познаваме днес, да няма много общо с онова, квасено от баба в детството ни. Тя представлява процес, при който млякото преминава през специална машина, наречена хомогенизатор. Млечната мазнина се раздробява на максимално фини частици, след като мине под високо налягане през много тесния процеп на хомогенизатора. В резултат крайният продукт става по-гъст, с по-еднородна консистенция. Но за жалост,

именно хомогенизацията е и причината да се лишат прясното, киселото мляко и дори айрянът от тяхната запазена марка – каймака, тъй като се променя естествената структура на мастните глобули в тях.

Този груб механичен процес е въведен само и единствено с търговска цел, без да добавя никакви допълнителни хранителни или здравословни ползи към крайния продукт.

В Harmonica добре разбират това и категорично отказват да хомогенизират своето мляко. „Стараем се продуктите ни да са максимално изчистени от технологични и механични процеси. Интересува ни кое е най-правилното, а не кое е най-правеното. Затова, когато се стигна до решението дали да хомогенизираме млякото, както правят всички, ние решихме да не го правим. Заели сме се да произвеждаме храна, с която да сме отговорни към всички – от фермера до клиента“, споделя Методи Методиев, един от основателите на Harmonica.

Липсата на каймак, вследствие на хомогенизацията, е сред основните причини да забравим истинския вкус на млякото. Именно този маслен слой е неразделна част от неговата същност, а за мнозина е и най-вкусната. И както казват в Harmonica: „Да, на гърлото на бутилките ни с прясно мляко се образува каймак и ние обожаваме да го обираме! За нас това е пълномаслено богатство, а не „нещо странно в млякото”.”

кисело мляко рецепти harmonica
Кредит: Георги Дънгалаков
О, не, срок на годност само 20 дни?!

Като потребители искаме да не мислим много-много за всичко, което купуваме и слагаме в хладилника ни. Колкото по-голям срок на годност има даден продукт, толкова по-добре, по-спокойно ни е, че не трябва да бързаме с консумацията му – стои си и ни чака. Но замисляме ли се каква е цената на по-дългия срок на годност и струва ли си изобщо той?

При киселото мляко на Harmonica срокът на годност е 20 дни. Но не защото след тези 20 дни то изведнъж става негодно за употреба. Напротив. Просто след тези 20 дни броят на живите бактерии в кофичката намалява, а от Harmonica държат на качеството и затова не си позволяват да предлагат по-дълъг срок, макар продуктът им да може да издържи до шест месеца от датата на производство, тъй като е произведен при изключителна хигиена.

Кисело мляко по БДС? По-добре не!

Освен срока на годност, друг елемент на опаковката на много продукти, който вдъхва доверие, е одобрението му по БДС (Български държавен стандарт). Киселото мляко на Harmonica обаче няма такъв печат. За някои това може да е притеснително, но всъщност, що се отнася до киселото мляко, е за предпочитане.

Оказа се, че държавният стандарт одобрява добавянето на сухо мляко в киселото мляко. Да, може да е написано на опаковката и това да не е заблуда за потребителя, но не означава, че е полезно, нали? Също така одобрените кофички са от полистирол. Harmonica обаче използват кофички от полипропилен – пластмаса, по-подходяща за съхранение на храна, тъй като няма миграция на пластмасови частици към млякото. БДС няма проблем и с хомогенизацията на млякото, а вече стана ясно какъв всъщност е ефектът от нея.

Откъде идва млякото?

От кравите, разбира се. И малките деца знаят отговора на този въпрос. Но това, което и те, а и ние, възрастните, не знаем, е че вкусът на киселото мляко се определя от храната на кравите. Е, от Harmonica го знаят много добре, затова се грижат с любов за своите крави и познават в детайли менюто им.

Пътят на млякото* започва в Троянския Балкан. В селата Белиш и Добродан двама фермери – Иван Данчев и Николай Чернокожев, отглеждат около 250 крави! Цистерната на Harmonica минава оттам и събира млякото им, след което го кара в село Мало Бучино, където е мандрата, в която се случва магията.

Но тя започва още с кравите и тяхното отглеждане и изхранване. През топлите месеци те се радват на свободна паша в биосертифицирани райони, където похапват различни треви и билки, които не са пръскани с пестициди или торени с изкуствени торове, и това се усеща във вкуса на крайния продукт. През студените месеци, когато животните не могат да излизат, фермерите им осигуряват био фураж, тяхно производство, отново изчистено от всякакви вредни и изкуствени съставки. По този начин – чрез био отглеждането на кравите, се гарантира и био произходът на млякото.

Неслучайно и млякото на Harmonica променя вкуса си през годината – това се дължи именно на различната храна, която кравите консумират. Различните треви и билки придават специфичен аромат на млякото и го правят един уникален, жив продукт!

кисело мляко рецепти harmonica
Кредит: Георги Дънгалаков
Киселото мляко – лек от природата, супергерой в кухнята

Има обяснение защо киселото ни мляко е толкова популярно по целия свят и то не включва само оригиналния вкус. Полезното влияние върху организма е истинското му „тайно оръжие” и причината консумацията му да се препоръчва за малки и големи. Именно с помощта на киселото мляко си осигуряваме по лесен начин пробиотици – така полезните здравословни бактерии, които ни помагат да поддържаме баланса на микрофлората в червата. Също така то е страхотен източник на калций (жизненоважен за изграждане на костите и зъбите), калий, протеини и витамини.

И макар консумацията на кисело мляко да е супер лесна – само с отваряне на кофичката и снабдяване с лъжица, то се справя отлично и като главен герой в редица кулинарни изкушения. Ние решихме да ти споделим три наши любими рецепти, които няма да бъдат същите без вкуса на истинско кисело мляко! Добър апетит, мамми!

Банановo десертче

Необходими продукти:

* 1 кофичка кисело мляко Harmonica
* 3-4 с.л. мед
* 4 с.л. тахан
* 1 узрял банан
* 50 г шоколад/шоколадови копчета
* 1 шепа нарязани орехи (по желание)

Начин на приготвяне:

1. Намачкай банана и към него прибави киселото мляко, меда, тахана и орехите (по желание).
2. Изсипи в бурканче, декорирай с нарязан шоколад или шоколадови копчета.
3. Разбъркай и се наслаждавай!

Освежаващ летен снак

кисело мляко рецепти harmonica

Необходими продукти:

* 1 кофичка кисело мляко Harmonica 3,6%
* 1 шепа гранола
* 1 шепа ягоди, нарязани на филийки
* 1 шепа боровинки, може и замразени

Начин на приготвяне:

1. В удобна тавичка изсипи киселото мляко и го разстели равномерно.
2. Нареди останалите продукти върху киселото мляко така, че навсякъде да има по нещо.
3. Остави във фризера за едно денонощие.
4. Когато е готово, чупи или нарежи на парченца и се наслаждавай.

Бърза и лесна идея за обяд

кисело мляко рецепти harmonica

Необходими продукти:


За питките
*
250 г брашно + 1 пакетче бакпулвер
* 200 г кисело мляко Harmonica
* Зехтин


За дипа
*
1/2 кофичка кисело мляко Harmonica
* 2 скилидки чесън
* 100 г натрошено сирене

Останалите продукти
*
1-2 яйца, в зависимост от големината на питките
* 25 г масло
* червен пипер
* 5-6 броя маслини (по желание)
* магданоз (по желание)

Начин на приготвяне:

1. Питките: Смеси брашното и бакпулвера и към тях добави киселото мляко. Омеси хубаво, докато се получи лепкаво тесто. Раздели го на шест малки топки и разточи всяка на кръгче. Загрей тиган с малко зехтин и запечи всяка питка до златисто и от двете страни.
2. Дипа: В купа разбъркай всички съставки, като чесънът мини през преса, за да стане на пюре. Пробвай как е на вкус и добави сол и подправки по желание.
3. Останалите продукти: Яйцата се приготвят на очи в тиган. Маслото се запържва с червен пипер на тиган. Маслините се нарязват на кубчета, а магданозът на ситно.
4. Сглобява се, като върху питката се разнесе от дипа така, че да има равномерно навсякъде. Отгоре се слага яйцето, полива се с 2-3 лъжички масло с червен пипер и се декорира с маслините и магданоза.

Храната, приготвена с истинско кисело мляко, се отличава с неповторим вкус! Опитай трите ни рецепти и се увери сама, мамми! Добър апетит!

________________________________

* Материалът е реализиран в партньорство с Harmonica. Очаквай скоро и още вълнуващи истории за пътя на млякото, както и среща с автора на книгата „Загадките на млечния път”, която ще разкрие на малки и големи тайните на любимите им млечни продукти.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии