fbpx

От бърнаут до грижата за себе си – историята на Калина Петрова

Заедно с всички почитатели на подкаста „Нов човек” и екипът на Mammi.bg слуша с удоволствие всеки епизод. Ние обаче сме късметлии, защото сме и негови медийни партньори. Като такива, имаме и възможността да представим на нашата аудитория най-добрите моменти от всеки епизод, а тази седмица той е много специален и вярваме, че дълбоко ще докосне всяка една майка.

На гости на водещите Олга Василевска и Стефи Стоянов е Калина Петрова. В последните години тя е движещата сила зад популярния магазин за чиста козметика „Шипка” и студиото за натурални масажи и козметични терапии – „Ш-Ш-Ш!”, както и един от основателите на бутиковата пиар агенция 8pm. Но много преди това Калина овладява именно тайните на родната пиар реалност. В нея тя израства като професионалист, гори в работата си денонощно, но в един момент същият този огън, който я движи напред, я „изгаря”. Самата тя описва преживяването, като така популярния напоследък бърнаут или „синдром на професионалното прегаряне“, следствие на негативните последици от работния стрес.

Майчинството обаче я издига от пепелта. Дава ѝ криле, за да полети отново, да види света от друг ъгъл, както и своето място в него. Така се ражда идеята за „Шипка”, а след това, на 42 години, се ражда и второто дете на Калина. Но как точно се случва цялата тази осмисляща трансформация, остава да разбереш от самата нея…

Виж още: 5 решения, които промениха живота ми

калина петрова бърнаут
Кредит: Росина Пенчева

Бърнаут като по учебник

Още в четвърти курс на университета Калина започва работа. Съдбата я отвежда в офиса на музикална компания, където е наета като секретарка. Това обаче не е професионалният път, който я очаква. Когато компанията остава без един от своите пиари, Калина получава възможността да „скочи в дълбоките води” и да се заеме с една професия, от която няма абсолютно никаква представа. Понякога обаче именно липсата на опит, може да даде на човек най-много идеи, които смело да прилага. Сред първите големи пиар приключения за Калина са първият албум на Мария Илиева, както и първият сезон на Big Brother.

Съвместяването на различни проекти се случва, тъй като години наред тя не отказва работа и успява с нечовешки усилия да се посвещава на всеки от тях, без значение от часа на денонощието. Но въпреки професионалните успехи, нещо не е както трябва.

Аз разбирах че това, което се случва не е добре, не бях спокойна и не бях щастлива, случваха ми се хубави неща, а не можех да ги оценя.

И ето как първите симптоми на бърнаута започват да се появяват в живота на Калина и да ѝ дават сигнали, че нещо не е наред. Защото работата, каквото и удоволствие да ти доставя, може да те погълне, може да те накара да се изгубиш в нея и да оставиш себе си и собствените си нужди на заден план. А професията на пиара, както казва Калина в подкаста, е свързана със свръх динамика, с риск, с адреналин, които могат да имат сериозно влияние върху емоционалното състояние на човек.

В такива случаи трябва да потърсиш помощ, да я поискаш и да си я извоюваш. За всеки тя може да изглежда по различен начин. Например, Калина се обръща към психолог в търсене на вътрешния баланс. В продължение на година го посещава, но се оказва, че не е решението, от което се нуждае. Интересното в разговора е, че години по-късно сама разбира от какво е имала нужда в онзи момент… Но тогава е имало само въпроси – защо е такава, каквато е, защо не може да се зарадва на живота си…

Напрежението, непрестанно забързаният ритъм, липсата на време за себе си не дават мира на Калина и така се стига до единственото разумно решение за нея тогава – да напусне работата си, без да знае какво точно я очаква. А това може да бъде най-трудното – да скочиш без парашут, да си тръгнеш без резервен план. Но понякога трябва да освободим място в живота си за новото, без да сме сигурни дори какво е то. Да имаме доверие, че най-доброто за нас само ще ни намери. Така става и с Калина. Неочаквано за нея попада на място, където ѝ дават инструментите, от които се нуждае, за да се освободи от напрежението, да се научи да цени времето си и да го менажира правилно.

И така, пренареждайки приоритетите, осъзнавайки кое кога и как трябва да се случи в живот ѝ, Калина все по-ясно вижда майчинството като своята следваща стъпка.

Виж още: Валерия Белчевска и нейната мантра „Дай, за да ти се даде”

калина петрова бърнаут
От ляво на дясно: Олга, Стефи и Калина; Кредит: Росина Пенчева

Нов живот = нов път

От разстоянието на времето Калина вижда в майчинството трансформираща сила, която е искала да притежава по-рано. В разговора с Олга и Стефи тя споделя и защо е толкова важно според нея да не отлагаш появата на децата в живота си. Нейната история е вдъхновяващ пример за това как именно те са двигател на промяната.

С раждането на дъщеря ѝ Петра, животът на Калина изцяло се преобръща. Първата година работата е поставена на пауза. Центърът е детето! И заради него Калина започва да мисли за промяна на посоката, за професионално начинание, което да ѝ позволи да прекарва повече време с дъщеря си. Така се ражда идеята за магазина за чиста козметика „Шипка” (няколко години по-късно New York Times го нарича една от най-добре пазените тайни на София!), а по-късно и за студио за натурални масажи и козметични терапии.

„Истината е, че човек трябва да си обръща внимание точно по отношение на този редовен релакс, който е извън дома, извън неговата баня, извън неговата вана, извън неговото легло, извън неговата тоалетка, кремове, масла, да прекрачи прага на друго място и да се остави в ръцете на на човек, който умее да се погрижи за теб.”

И макар професионалните начинания на Калина в света на козметиката да са далеч от класическия бизнес, както самата тя казва, вярва в тях, в смисъла им и най-вече ги прави по една много проста причина – защото ги обича. Заради щастието, спокойствието и увереността, които ѝ дават. Без повече бърнаут, без повече въпроси, с много отговори и радост от живота и всичко, което той дава.

Едно невъзможно раждане

Този епизод на подкаста „Нов човек” не само ни впечатли с историята на Калина, но ни изненада и с финала си, който припознахме и усетихме много близък. Темата на месец октомври посветихме на репродуктивното здраве и пътя към бебето, защото вярваме, че за всяка жена това е най-важният път, който ще извърви. Но за всяка той е различен, понякога изпълнен с много препятствия и трудности. С нашите материали този месец искахме да дадем надежда на читателите ни в трудните моменти, да ги информираме по важни въпроси и да започнем важни разговори. Точно както правят Олга, Стефи и Калина по време на своята среща.

В епизода ще чуеш повече за диагнозата ранна менопауза, как се преборва не с традиционното хормонално лечение, а с алтернативни методи като акупунктура. Ще разбереш от първо лице, че естественото забременяване и раждане на 42 години е напълно възможно! Защото женското тяло е сила, за която невъзможни неща няма, колкото и науката понякога да е на друго мнение… Важното е да вярваме, че диагнозите не са присъди, че от нас самите също зависят много неща!

„Синът ми се роди като по учебник, естествено, 3 кг и 500 г. За много хора това са досадни и ненужни подробности, но ги споделям, за да окуража жени, които си мислят и не вярват, че децата да са големи и да се повяват късно в живота е заплаха, а не благословия, а то е второто. Наистина! И то без никакъв страх, а с абсолютно доверие в женствеността и че ти можеш да бъдеш майка, защото

Нищо не е на всяка цена в живота, но трябва да си дадем достатъчно шансове сами на себе си за най-хубавото!

Виж още: Инвитро не е единственото решение, ако бебето се бави казва д-р Мефтуне Шефкетова

калина петрова бърнаут
Кредит: Росина Пенчева

Много силни думи, много силна история, много силна жена! Тук само щрихирахме и загатнахме някои от най-интересните моменти от епизода, но в него ще откриеш още много такива. Заедно, може би, с най-важния житейски урок за Калина – грижата и любовта към себе си са в основата на всичко! Защото от тях тръгва личното щастие, което пък е основа да дадеш грижа, щастие и любов на най-близките си!

ЦЕЛИЯ ЕПИЗОД С КАЛИНа Петрова МОЖЕШ ДА ИЗСЛУШАШ ТУК:

ПОДКАСТА „НОВ ЧОВЕК” МОЖЕШ ДА СЛУШАШ В SPOTIFY И APPLE PODCASTS. ПОСЛЕДВАЙ ГО И В ИНСТАГРАМ, ЗА ДА ВИДИШ СНИМКИТЕ НА ФОТОГРАФИТЕ, МОМЕНТИ ЗАД КАДЪР И ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, СПОДЕЛЕНА ОТ ГОСТИТЕ.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии