fbpx

Как играта с кукли развива социалните умения на децата ни

Сред изобилието от предлагани детски играчки на пазара, за всеки родител е истинско предизвикателство да направи най-добрия избор за своето дете. Често се колебаем между предложения, които развиват фината и грубата моторика или пък логическото мислене и паметта. Но какво ще кажеш за играчки, които помагат на децата да развиват своите социални умения? Кои са тези нови технологични чудеса? Всъщност става въпрос за така любимите на всички деца кукли

Според съвместно проучване на учени от университета в Кардиф и компанията Mattel именно по време на игра с кукли се използва част от мозъка, която помага на децата да развият емпатия към другите, както и умения за социално общуване.

А нима не са това едни от най-важните качества, които всеки родител иска за своето дете?

Гледната точка на науката

През последните 18 месеца д-р Сара Герсон и колегите ѝ от университета проучват задълбочено ефектите от играта с кукли Barbie при деца на възраст между 4 и 8 години. В заключенията си те стигат до извода, че без значение дали детето играе само с куклите, или заедно със свои връстници, в мозъка се активира тази конкретна част, отговаряща за социални умения като емпатията. Това oбаче не се случва, когато децата играят с електронни устройства като видео игри и таблети, например. Така се потвърждава една от революционните теории на бащата на психология на развитието – Жан Пиаже, който още през 1945 година твърди, че въображаемите игри по своята същност са социални.

кукла барби социални умения
С помощта на Д-р Сара Герсон от университета в Кардиф за първи път се доказва позитивното влияние на играта с кукли върху децата от неврологична гледна точка;
Кредит: Alistair Heap/PA Wire

Друга много важна част от проучването е, че откритията важат в еднаква степен за момичетата и за момчетата. Така най-накрая имаме отговор на въпроса дали куклите са подходяща играчка за младите господа и той е категорично Да! Защото с тяхна помощ децата развиват изключително важни умения, които са необходими на всеки човек, без значение от пола му.

Учените от университета в Кардиф споделят, че именно играта с кукли помага на децата да създават свои измислени светове, насърчава ги да мислят за чувствата на други хора, да се поставят на тяхно място и да си представят как си общуват едни с други. През последната година на изолация, всички ние като родители несъмнено се притесняваме именно за социалните умения на децата ни, как се отразява на тях пандемията. Оказа се, че по много лесен начин можем да се погрижим за развитието им и то само с помощта на така любимите на малчуганите ни кукли.

За важността от емпатия

Насърчаването на емпатия в нашите деца ще им помогне да развият умения, необходими им за тяхното пълноценно израстване като уверени и състрадателни личности в един вечно променящ се свят. Съумеем ли да научим детето си да мисли за другите, да се поставя на тяхно място и да се съобразява с чувствата и емоциите им, ще сме му дали основа за пълноценно социално общуване.

Защото именно емпатията е ключът към разбирането на другата гледна точка. Тя е в основата на изграждането на здрави връзки между хората и устойчивост у индивида

Играта с кукли винаги е била част от детското развитие, но едва сега има научни доказателства за важността и ползите от нея. Именно игровият подход позволява на родителите да представят по достъпен начин на децата си различните култури и техните особености. Той е и ценен съюзник при разбиване на различни негативни стереотипи и обясняване на емоционални преживявания. Самите деца често изразяват какво се случва с тях по време на игра, използвайки куклите като отдушник за своите чувства – само е нужно родителите да обръщаме внимание на сигналите, които ни подават.

Куклен театър у дома

В много книги, посветени на детската психология, открих препоръки именно за ролеви игри, когато срещаме трудности в общуването с децата ни. Аз самата реших да опитам този подход, когато 2-годишната ми дъщеря минаваше през фаза, в която посягаше да ни ударя, щом се ядосаше и не успяваше да контролира емоциите си. 

Използвах нейните кукли, за да разиграя реални ситуации, които бяхме преживели заедно. Едната кукла не даваше топката си, другата се ядосваше, защото я искаше и посягаше да удари. Но първата кукла я болеше, плачеше и не разбираше защо е била ударена. Водех диалози, драматизирах като професионален актьор, чувствах се сякаш съм на истинска сцена. Дъщеря ми всеки път гледаше в захлас, след което питаше защо куклата плаче или просто искаше да я гушне и да я успокои, както е виждала аз да правя с нея, когато се разстрои. 

Не знаех как ще изглежда на практика подобен експеримент, но останах определено впечатлена, че детето ми обърна внимание и по негов начин, дори на толкова ранна възраст, беше заинтригувано от случващото се. Оттогава винаги използвам кукли, когато искам да ѝ обясня по-добре някоя ситуация или емоции, които тя или аз сме изпитали. 

кукла барби социални умения
Кредит: Mattel/Elizabeth Braunstein
Barbie идва на помощ

След впечатляващите резултатите от проучването на учените от университета в Кардиф, Barbie създават онлайн хъб, където предоставят различни безплатни ресурси за родители и деца. Те са разработени от водещия експерт, писател и образователен психолог д-р Мишел Борба. С тяхна помощ се стимулират така важните социални умения на детето. В хъба може да откриеш предложения за различни игрови сценарии с кукли, които да подпомогнат развитието на емпатия, както и съвети от специалисти, занимаващи се с темата.

Мария Малчева
Мария Малчева
Професионалният опит на журналист и личният опит на майка на двегодишна дъщеря превърнаха този сайт в мой нов „дом". Обичам да откривам света, различните гледни точки, вълнуващи истории, да търся своята истина и да я споделям. Ще се радвам заедно да изградим една общност, в която всички да се чувстваме в свои води.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии