fbpx

Как да съхраняваме кърма – най-честите въпроси и грешки

Като кърмеща майка е вероятно да прекараш часове, дни, седмици или дори месеци в изпомпване на кърма. След цялата тази упорита работа е важно да знаеш как да съхраняваш изцеденото мляко безопасно и ефективно, така че твоето мъниче да получи най-добрата храна за своето развитие. Следването на правилните указания за съхранение ще ти гарантира, че цялото това време и усилия няма да отидат напразно.

Ето отговорите на едни от най-често задаваните въпроси относно правилното съхранение на кърмата и няколко предложения за безопасно запазване и транспортиране на млякото от Philips AVENT, мамми!

Кой метод за съхранение на кърмата е най-добър?

Няма еднозначен отговор на този въпрос – всичко зависи от твоите индивидуални навици за изпомпване и нужди от съхранение. Някои майки ще имат по-краткосрочни нужди от съхранение. Ако млякото, което изпомпваш днес, ще използваш за хранене на бебето утре, можеш да го съхраняваш в бутилки в хладилника.

Ако се изреждаш по-често или имаш по-голямо количество кърма, което искаш да запазиш, торбичките за съхранение на кърма във фризера обикновено работят най-добре. Те предлагат по-икономичен вариант при съхранение на големи количества и заемат по-малко място във фризера.

Как трябва да съхранявам кърмата в хладилник и фризер?

Когато съхраняваш кърмата в хладилник или фризер, е важно да използваш контейнер, който е специално предназначен за съхранение на кърма. Най-често той е изработен от пластмаси, които са безопасни и проектирани да издържат на условията на съхранение. Всички контейнери за съхранение на мляко трябва да бъдат етикетирани с датата на изпомпване на млякото. Това ще ти позволи да си създадеш система, която да гарантира, че най-старото мляко се използва първо.

За удобно и безопасно съхранение на кърмата използвай Контейнери за съхранение VIA Philips AVENT. Те са много практични по време на разходка или пътуване. Капачките им с винт предотвратяват разливането и улесняват пренасянето. Освен това можеш да наредиш контейнерите един върху друг и така да спестиш място в хладилника. Използвай ги и за съхранение на кърма във фризера, като преди това надпишеш всеки контейнер с датата на изцеждане на млякото. Относно почистването на контейнерите – можеш да ги поставяш без проблем в съдомиялна машина и стерилизатор, включително и в нагревател за шишета, за да затоплиш кърмата преди хранене.

Контейнери за съхранение VIA Philips AVENT

Не на последно място трябва да отбележим още едно удобство на контейнерите на Philips AVENT – те са част от цялостната система на Philips AVENT и могат да се закрепят директно към помпите за кърмене на марката посредством накрайник. Така можеш директно да съхраниш кърмата, без нуждата да пресипваш от шише в контейнера.

Как да замразя безопасно кърмата?

Постави кърмата във фризера възможно най-скоро след изцеждане. Много майки се изцеждат на работа или на друго място, далеч от дома – в тези случаи охлади млякото в хладилник или хладилна чанта, веднага след изцеждане, за да предотвратиш развалянето му. Когато се прибереш у дома, прехвърли млякото в хладилник или фризер, в зависимост от това колко време смяташ да го съхраняваш, преди да го използваш. Когато замразяваш кърмата, тя трябва да се съхранява в основния корпус на фризера, а не във вратата. Това помага да се поддържа постоянна температура и предотвратява размразяването и повторното замразяване по време на съхранение.

Как да размразя безопасно кърмата?

Кърмата може да се размрази бавно в хладилника за една нощ, ако ще я използваш на следващия ден. Ако имаш нужда от бързо размразяване, торбите за съхранение могат да се пуснат под топла чешмяна вода или да се поставят в купа с топла вода за няколко минути. Друг вариант е да използваш нагревател за размразяване и затопляне на кърмата.

След като извадиш млякото от фризера, то трябва да се използва в рамките на 24 часа и не може да се замразява повторно.

Никога не поставяй кърмата в микровълнова фурна – тя може да създаде горещи джобове в млякото, които да изгорят устата на бебето, както и да унищожи някои от полезните свойства на млякото!

За безопасно и сигурно съхранение на кърмата, както и за лесно размразяване, използвай Торбички за съхранение на кърма Philips AVENT. Спокойно можеш да ги поставяш в хладилника или фризера. Торбичките за съхранение са предварително стерилизирани, което ги прави много удобни за незабавна употреба. Изработени са от изцяло безопасни материали. Имат допълнително запечатване, подсилени шевове, непропусклив цип, което гарантира абсолютна хигиена. Те имат широк отвор за лесно пълнене и изливане, и не заемат много място.  

Торбички за съхранение на кърма Philips A

Колко време може да престои кърмата на стайна температура?

За здрави доносени кърмачета прясно изцедена кърма не трябва да стои повече от 4 часа на стайна температура, за размразена кърма – не повече от 1 – 2 часа.

Ако твоето бебе е родено по-рано, недоносено е или ако има медицинско състояние, попитай педиатъра за конкретни насоки.

Колко време кърмата може да остане в хладилник или фризер?

За здрави доносени бебета кърмата може да престои в хладилник до 3 дни за оптимално качество на млякото или в краен случай до 5 дни. В обикновен фризер изцеденото мляко може да престои от 3 до 6 месеца. А във фризер за дълбоко замразяване – от 6 до 12 месеца.

Защо съхраняваната кърма мирише или изглежда странно?

За разлика от кравето мляко, което купуваме от хранителния магазин, човешкото мляко не е хомогенизирано. Хомогенизирането е процес, през който преминава кравето мляко, за да се предотврати отделянето на мастната и водната част на млякото. След като кърмата престои няколко минути, ще забележиш, че мазнината започва да изплува нагоре. Това е напълно нормално и безопасно. Съхранената кърма може да се разбърка внимателно, за да се преразпределят мазнините преди хранене. Тя обикновено няма различна миризма от прясната кърма. Въпреки това, някои майки може да забележат сапунена, метална или друга странна миризма в размразената кърма. Това обикновено се дължи на ензим, наречен липаза. Липазата е естествен ензим, който помага на бебето да смила кърмата. Когато тя е замразена, той се активира и размразеното мляко може да придобие различна миризма.

Нивото на липаза в изцеденото кърма определя колко забележима е тази разлика. Някои майки произвеждат повече липаза. Въпреки че съхраняването мляко може да има странна миризма, то обикновено е безопасно и можеш да храниш бебето си с него. Ако детето не приема това мляко, може да се наложи да загрееш кърмата, преди да я замразиш. Загряването става, като поставиш прясно изцедена кърма в тиган и я оставиш, докато започне да бълбука по краищата. След това охлади бързо млякото в съд на ледена баня. Като изстине, прехвърли млякото в желания съд за съхранение и го съхранявай както обикновено. Тази процедура деактивира ензима липаза и предотвратява появата на миризма по време на съхранение.

Как да разбера дали кърмата се е развалила?

Ако следваш указанията за изпомпване и съхранение, има малък шанс кърмата да се развали. Въпреки това, ако мислиш, че имаш мляко, което потенциално се е развалило, го изхвърли. Развалената кърма обикновено мирише на гранясало (много подобно на развалено краве мляко). Понякога може да е трудно да се направи разлика между мляко, което се е развалило, и такова, което мирише лошо поради високи нива на липаза. Помисли колко добре е била съхранявана кърмата. Изпомпвала ли си мляко вчера или е от миналата седмица? Отговорите на тези въпроси може да ти помогнат да вземеш правилно решение. Ако имаш голямо количество мляко, което смяташ, че може да е развалено, обърни се към специалист по кърмене за конкретни съвети и насоки.

Правилното съхранение на кърмата е изключително важно за здравето и развитието на твоето бебе. Използването на подходящи съдове за съхранение и спазването на основните правила, ще ти спестят доста главоболия. Ако имаш съмнения или въпроси, не се колебай да се свържеш със специалист!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии