fbpx

Как да събудим дома си за пролетта стая по стая със съветите на интериорен дизайнер

Признавам си, пекна слънце и първата ми мисъл беше, че трябва да се чистят прозорци. После веднага се замислих за смяната на зимни с летни дрехи, а оттам и за пролетното почистване, което пак мен чака… Но вместо да се напрягам, реших да подходя с усмивка, защото това е първата ми пролет в нов дом и все още усещам ентусиазма от тези иначе омръзнали до болка домашни задължения. Дори си направих списък със задачи какви дребни промени искам да направя по дома. Но затова, признавам си, почерпих вдъхновение от професионалист. В инстаграм открих профила на Мила Владиславова – интериорен дизайнер с душа, както самата тя се представя, и моменталически я последвах. Естетиката ѝ супер много ми допадна, а след като видях и практичните ѝ съвети за поддържане на дома, знаех, че искам да я поканя и при нас, за да почерпим от професионалния ѝ опит!

Себе си Мила определя като дизайн експериментатор, който обича да създава щастливи пространства, вдъхновени от обитателите им. Занимава се с проектиране и реализиране на интериорни проекти в различни стилове, а съвсем скоро представи и една нова и, според мен, супер идейна услуга – онлайн интериорна консултация. С нейна помощ, в рамките на 40 минути, можеш да получиш професионално дизайнерско мнение по всички въпроси, свързани с дома ти.

Мила също е и автор на блога mila.land, майка на thehouse.social (първият социален клуб в София) и на още двама… А днес е при нас, за да придаде на домовете ни пролетно настроение, стая по стая!

Виж още: От нищо нещо – бюджетни трансформации на стари мебели

„Пролетта е тук, а с нея е време за голямото пролетно пренареждане, почистване и да си го кажем честно – напрежение. Миене на прозорци, подменяне на зимния гардероб, пране на завеси, килими, матраци – все неща, които човек и добре да живее, трябва да направи. Има обаче доста неща отвъд обичайното чистене, които могат да помогнат на дома ви да изглежда и да се усеща по съвсем нов начин. В тази статия ще се опитам да ви помогна да направите този процес по-организиран и приятен в 6 лесни стъпки, като основната цел е на финала да се сдобиете с едно готово за пролетта и новите емоции жилище, което да ви носи радост и позитивизъм.

1. Започнете от кухнята 

Сърцето на всяка къща обикновено е задръстено с неща, които се пазят за всеки случай, но рядко влизат в употреба.

Сортирайте подправките и изхвърлете тези, които са с изтекъл срок, а останалите – организирайте в нови красиви бурканчета, които може дори да си направите сами. 

Пластмасата отдавна вече не е на мода – сортирайте внимателно кутиите за съхранение и оставете само тези, които ползвате и са в пълен комплект. Изхвърлете всичко счупено и негодно за употреба, а вещите, които имате в излишък – продайте или дарете.

Пролетта е чудесен момент да дадем нов облик на кухнята си, макар и с ограничен бюджет. Лесен начин да направите това, е като подмените само вратичките с нови в нова цветова гама, или ако материалите го позволяват – да боядисате старите. Ако искате да внесете по-малка, но все пак забележима промяна, то подмяната на дръжките с нови е чудесен вариант да „тунинговате” визията, без да се впускате в големи вложения и ремонти. 

Ако имате нужда от оптимизация на пространството, може да добавите кокетна етажерка за съхранение върху самия плот, която освен, че е стилно допълнение, осигурява доста пространство за съхранение.

Подарете си и нови чаши за кафе или красива фруктиера, които да ползвате с радост. 

2. Дневна и трапезария, които да бъдат мечтаното вкъщи

Новият текстил е чудесно и лесно решение, което ще придаде съвършено нов облик на стаята. Нови завеси, декоративни възглавнички или килими? На пазара има огромно разнообразие от варианти в различни ценови диапазони, които предлагат решение за всеки бюджет.

Ако има неща, които отдавна ви дразнят и считате за неоптимални – действайте смело и се отървете от тях. Това може да е стара и тромава масичка за кафе, която да замените с нова, с по-прибрана и компактна визия. Или ново решение за къта за четене, който винаги сте искали да имате, но все не стигате до него. Ако пространството позволява – купете си удобно кресло, което винаги е добра идея.

Поиграйте си със светлината, като добавите нови източници. Красив лампион или нова настолна лампа могат да направят чудеса с атмосферата и да накарат мястото да се усеща по съвсем различен начин.

Трапезните столове могат да получат нови възглавнички или тапицерия, а стените да се сдобият с нови картини и друг вид изкуство, което да е в унисон с вашето разбиране за естетика. 

В случай, че сте по-авантюристично настроени или имате нужда от по-радикална промяна, ако пространството позволява, разместете мебелите в нова конфигурация, която ще ви подари една нова стая за пролетта. Добавете няколко зелени растения и със сигурност ще искате да прекарвате максимално много време у дома.

Виж още: Кратък наръчник по подреждане по метода на Мари Кондо

3. Спалнята като храм на спокойствието

В ограниченото градско пространство често сме принудени да комбинираме решения 2 в 1, и най-големият потърпевш е спалнята.

Не забравяйте обаче, че мястото за релакс и почивка е от първостепенна важност за качеството ви на живот и затова е ключово да се отнасяте с уважение към себе си и вашия личен храм на спокойствието. 

Помислете за нова табла за легло, която да ви бъде удобна и да пасва добре на леглото ви. Нови възглавници (основни и декоративни) са винаги чудесна идея.

Направите самата стая да изглежда максимално лична със снимки, аромати и вещи, които да ви помагат бързо да превключвате на режим почивка. Разчистете всичко излишно (важи и за купчината с дрехи, които отлагате от Нова година 🙂 )

Много хитър начин да създадете подходящо настроение в спалнята, е да подмените крушките с такива с мека (жълта) светлина. Хюга светлината, според датчаните, е 1800 Келвина и мигновено ни пренася в съвършено ново състояние на уют. Можете да се сдобиете и с нови умни крушки с дистанционно, които позволяват регулиране на светлината с различен интензитет и цвят.

Новите чаршафи могат да бъдат прекрасен финален щрих, който да направи стаята като нова, а цялостният нов облик на спалнята със сигурност ще ви превърне в един много по-спокоен, ведър и готов за пробуждащата се пролет човек.

4. Банята също има нужда от грижа

Хубаво е веднъж годишно да преглеждаме фугите в банята, да почистваме всички повърхности в дълбочина и детайл. Силиконовите уплътнения са голям развъдник на микроби, така че е важно да ги подменяме при нужда. 

Ако плочките ви са стари или вече са ви омръзнали, можете да помислите в посока да ги боядисате със специална боя, което е доста бюджетен вариант да се сдобиете с нова визия.

Повтарям се, но е важно да се изхвърли всичката негодна козметика. Помислете за нови килимчета, кошници за съхранение, а защо не и подходящо растение като бамбука, който се чувства чудесно в банята, а настроението, което създава, е със сигурност свежо и пролетно.

Виж още: Как да създадем йога пространство у дома

5. Детската стая може и да не е филм на ужасите

Категорично смятам, че правилото Less is more (от англ. – По-малкото е повече) важи в пълна сила, щом става въпрос за децата. Много родители често смятат, че когато децата са затрупани с избор от играчки, то шансът да се заиграят самостоятелно е голям. Това не е така.

Колкото повече играчки имат децата, толкова повече за подреждане имат родителите им. Ето защо е изключително важно да организирате детската стая така, че да бъде удобна за децата и да развива тяхната самостоятелност. Заложете на решения за съхранение, които позволяват на децата да ги ползват лесно и да имат достъп до играчките си, както и възможност сами да ги подреждат. Сортирайте ги по категории и разделете на няколко групи, които да подменяте на ротационен принцип, когато започнат да омръзват. 

Опитайте се да направите стаята да бъде максимално близка до детето, без да изпадате в крайности. Фазите на Пес патрул и Пепа пиг с менят бързо, така че заложете на по-непреходни теми

Декоративните стикери за стена са чудесен начин да разнообразявате декора и да създавате жизнерадостно настроение. 

Ако случайно отглеждате тинейджър, то е от голяма важност да успеете да го въвлечете в интериорните решения, като му позволите да е част от процеса. Макар да го увлечете в пролетното почистване да звучи като екзотична задача, помислете за подходящ стимул, който да го спечели за каузата. Оставете му свобода да избере нови декорации за стаята, а защо не и нов комплект чаршафи?

Помислете за качествен офис стол с подкрепа за гърба и врата, по възможност с подлакътници. Няма какво да се заблуждаваме колко време прекарват децата през компютъра – това в важна инвестиция в здравето им

Виж още: Как да подреждаме играчките по метода на Мари Кондо

6. Терасата като малък градски оазис

Дори и малка, градската тераса почти винаги може да се превърне в чудесно място за почивка, а защо не и за работа. Можете лесно да я освежите с нов декинг/настилка на клик за пода, интересни цветарници и удобни мебели. Лесно може да създадете настроение с цъфтящи растения, които да подберете според изложението и предпочитанията ви. 

Лавандулата е страхотно решение за южно изложение и поне 3-4 часа директна светлина, а ароматът ѝ държи комарите далеч

Чудесен вариант е и билковата градина, която може да селектирате спрямо вкусовите предпочитания на домакинството ви. 

Ако имате малки деца, то не пропускайте саксийките с ягоди.

За финал 

Опитайте се да планирате промените вкъщи с темпо, което няма да ви натовари и измори психически и физически. Набележете предварително основните промени, които искате да реализирате и въвлечете останалата част от домакинството си в реализирането им

Ще се учудите колко голям ефект могат да имат няколко на пръв поглед малки промени у дома върху цялостното ви настроение, а какво по подходящо време от пролетта за рестарт и пробуждане? Действайте смело и ще се насладите на чудесни резултати.

От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии