fbpx

Как да се научиш да си водиш дневник за 21 дни?

Воденето на дневник е едно от онези неща, които са супер като идея, но все не стигаш до реализирането ѝ. Допреди половин година, живеех с мисълта колко приятно и ценно ще е да си водя дневник, но така и не го започвах. Сега обаче съм ентусиазирана да ти разкажа какво се промени за това време и как дневникът се превърна в мой верен приятел и незаменим съветник.

Освен това съм ти подготвила интересно 5-минутно предизвикателство, което продължава 21 дни. С него ще изградиш навик да пишеш в дневника и ще осъзнаеш важни неща за себе си.

Как да започнеш да си водиш дневник?

Отдели време да откриеш тефтер, дневник или тетрадка с твърди корици, която наистина ти харесва. Нужно е да има химия между теб и дневника, за да искаш всеки ден да го отваряш и да пишеш в него. Имам приятелки, които са с мания за тефтери – купуват си десетки и не пишат в тях, „защото им е жал”.

Все пак тези красиви творения са създадени, за да пишеш в тях, затова първо открий своя дневник-мечта! Може да е с ръчно рисувана корица, такава от кожа или дърво. Помисли дали ти е по-приятно да пишеш върху бели листи или такива с редове. Каква хартия ти харесва – тънка или пък по-плътна? Важно е да обичаш всеки детайл. Може да избереш и специален химикал, който да използваш само за дневника. 

Виж още: Мандала – как да отключиш творческата си сила?

дневник за 21 дни
Кредит: Feepik

Аз дълго търсих моя „перфектен” дневник, докато не дойде като подарък за рождения ми ден от близка приятелка. Когато го видях, наистина се влюбих в него и оттогава сме неразделни.

Какво да пишеш в дневника?

Добре, вече имаш невероятно красив дневник. Трябва да започнеш да пишеш, но какво? Воденето на дневник е чудесен начин да следиш твоето лично израстване и развитие, емоциите, през които преминаваш, нещата, които са важни за теб и други, с които не би направила компромис, целите и благодарностите си. Осмели се да напишеш една дума, един ред. Писането е отпускане на душата. Колкото по-често ѝ даваш глас, толкова по-често ще я чуваш.  

В началото ми беше трудно да пиша в дневника си, затова записвах вдъхновяващи цитати, на които попадах, информация за наталната ми карта, за моя профил в Хюман дизайн, записвах кои според мен са силните ми страни и кои са нещата, върху които трябва да работя. И така, малко по малко, започнах да споделям с дневника случките, които са ме развълнували през деня, въпросите, които не ми дават мира, целите си.

Пишех и чувствах, че се освобождавам от всичко, заседнало в душата ми. А когато след време се обърнех назад и препрочитах изписаните страници, виждах накъде се движа, къде съм стигнала и продължавах с още по-голям ентусиазъм. 

Виж още: 5 идеи как да направим новата година незабравима

Как да пишеш редовно в дневника?

Аз гледам на дневника като на време за себе си и грижа, посветена на мен самата. Включи писането в минутите или часовете, които отделяш на себе си всеки ден. Може да е рано сутрин, докато децата още спят, следобед – когато работните ангажименти са по-малко или пък вечер, докато мъжът ти приспива децата или когато вече си в леглото и мислиш как е минал днешният ден. Времето с дневника е като среща със себе си, бъди там, за да си дадеш подкрепата, от която се нуждаеш. 

Знам, че е трудно да пишеш всеки ден, понякога наистина нямаш физическата възможност или пък желание да пишеш каквото и да е. Нека това не те отказва от дневника. Можеш да го отгръщаш веднъж или два пъти в седмицата и това да бъде времето за твоята изповед. Създай си график, който е реалистичен за теб и можеш да спазваш. Просто не се отказвай, особено ако се чувстваш по-добре и откриваш по-голяма яснота и смисъл. 

Забавлявай се! 

Писането в дневника не трябва да е скучно и досадно, превърни го в забавление. Това може да е твоето място за утеха, творчество, размисъл или пространство, в което мислите ти бродят свободно. Пиши за неща, които наистина те вълнуват. Наслаждавай се процеса, така ще бъдеш много по-редовна във воденето на дневник. 

дневник за 21 дни
Кредит: Feepik

21-дневно предизвикателство 

Сладките приказки са много приятни, но е време да се задействаш, мамми. Ако ти е любопитно какво ще ти донесе воденето на дневник и как ще промени живота ти, приеми моето 21-дневно предизвикателство.

Защо 21 дни? Защото това е времето, за което човек създава нов навик. Обещавам ти, че ще ти отнема само 5 минути на ден и освен, че ще те направи по-редовна във воденето на дневник и ще ти помогне да обичаш себе си повече. 

За да изпълниш предизвикателство имаш нужда само от дневник, химикал и 5 минути време на ден. Ето и няколко съвета за процеса:

* Не прави пауза, ако сгрешиш някоя дума.

* Не спирай, за да прочетеш написаното.

* Тук няма правилни и грешни отговори, а само твоята истина. 

Виж още: 9 подкаста, които си заслужава да чуеш

ДЕН 1 – Какво ме прави най-щастлива в живота?
Помисли както за големите, така и за малките неща.

ДЕН 2 – Какво харесвам най-много в тялото си?
Не се срамувай да отговориш честно на този въпрос и прегърни това, което обичаш в себе си от главата до петите!

ДЕН 3 – Кои черти от характера си харесвам най-много?
Сега е време да се погледнеш и отвътре. Тук не е важно какво другите харесват в теб, а какво ти обичаш в себе си.

ДЕН 4 – Трудно ли ми е да отказвам и да казвам „Не”?
Бъди честна със себе си. Много жени имат проблем с поставянето на личните граници и даването на отказ, най-вече на близки хора. 

ДЕН 5 – Трудно ли ми е да получавам (помощ, комплименти, подаръци)?
Умението да даваш е висше качество, но даваш ли достатъчно на себе си? Опиши как се чувстваш, когато някой иска да ти даде нещо, било то помощ или подарък.

ДЕН 6 – Позволявам ли си винаги да бъда себе си?
Бъди автентична, без да се извиняваш за това. 

ДЕН 7 – За какво съм благодарна?
Това е един от най-важните въпроси в това предизвикателство, защото благодарността е крайъгълният камък на всичко в живота. Използвай всички 5 минути, за да отговориш на този въпрос. 

ДЕН 8 – Задоволени ли са нуждите, които имам?
Като жена и майка сигурно често поставяш твоите нужди на по-заден план. Те могат да са най-различни: време насаме, почивка, прическа, среща с приятели, по-качествени интимни отношения. Идентифицирай нуждите си и прецени дали са задоволени в момента.  

ДЕН 9 – Какви са моите таланти?
Понякога забравяме нещата, които наистина ни се отдават, преследвайки кариера, сигурна работа, чуждо одобрение. Запиши кои са твоите дарби. 

ДЕН 10 – Какво трябва да си простя?
Да простиш на себе си е първа стъпка към вътрешния мир и баланс. Днес е денят да предприемеш тази стъпка.

ДЕН 11 – С кои мои постъпки и постижения се гордея най-много?
Време е да се потупаш по гърба за добре свършената работа. 

ДЕН 12 – Мога ли да отделям повече време за себе си?
Създаването на лично пространство е ключ към любовта към себе си. За да са щастливи всички около теб, първо ти трябва да бъдеш щастлива. 

ДЕН 13 – Какви предизвикателства трябва да преодолея?
Запиши кои предизвикателства ти пречат и какво можеш да направиш, за да ги преодолееш.

ДЕН 14 – Чувствам ли се уверена в себе си?
Ако да, създай списък с нещата, които те карат да се чувстваш уверена. Ако не – запиши откъде идва тази несигурност. 

ДЕН 15 – Нещо ново, което искам да науча?
Този въпрос отваря толкова много нови възможности! Той е предшественик на промяната. 

ДЕН 16 – Грижа ли се с внимание и любов за моето тяло?
Помисли как се грижиш за своя храм и какво още можеш да направиш за себе си. 

ДЕН 17 – Каква е моята ежедневна рутина за грижа за себе си?
Тук можеш да включиш нещата, които правиш за менталното и психичното ти здраве. 

ДЕН 18 – Имам ли мрачни и негативни мисли за себе си?
Знай, че тези мисли не са истинската ти същност, те идват от ума и егото. Ако успееш да ги контролираш, ще живееш много по-спокойно и хармонично. 

ДЕН 19 – Чувствам ли се обичана?
Това е много силен въпрос. Отговорът може да включва близки на сърцето ти хора, но това далеч не е задължително, защото любовта вътре в теб е достатъчна, за да се чувстваш обичана. 

ДЕН 20 – Мога ли да си дам повече любов?
Това е втора част на въпроса от вчера. Ако си отговорила на всички въпроси досега, би трябва да имаш по-ясна представа в кои области от живота имаш нужда от повече любов. Ако не си сигурна, върни се към предишните отговори.

ДЕН 21 – Как изглежда моят перфектен ден?
За последния въпрос отдели колкото време ти е необходимо. Запиши всичко, до най-малкия детайл, от събуждането до заспиването. Опиши го така, сякаш пишеш роман за своя перфектен ден. Отговорът на този въпрос ще ти помогне да разбереш какво наистина желаеш в този живот и какво е най-ценно за теб. 

дневник за 21 дни
Кредит: Feepik

Бъди смела и постоянна, мамми. След тези 21 дни ще благодариш не на мен, а на себе си, защото предизвикателството ще ти помогне не само да пишеш в дневника си, а да се разбираш, подкрепяш и обичаш по-добре.

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии