fbpx

Как да се справим с летните вируси

Лятото често ни изправя пред проблема, наречен „летен вирус” – на пръв поглед неприятен и безобиден стомашен дискомфорт, който обаче може да се окаже изключително опасен, тъй като води до бързо обезводняване. А всяка майка знае колко притеснително е обезводняването при малките деца и колко бързо трябва да се реагира. За да си спестим неприятните емоции по време на семейната почивка, нека започнем подготовката за нея с подготовка на коремчетата на най-малките.

За да се погрижим за безопасността и комфорта на цялото семейство, подбрахме полезна информация и ценни препоръки как да се справим с острите вирусни инфекции през горещите месеци.

Какво представляват летните инфекции?

Най-често това са чревни инфекции, които протичат по-тежко при децата. Съпроводени са с диария, повръщане, висока температура и бърза дехидратация на организма. При децата най-опасни са ротавирусите, които буквално за час повалят малчуганите с остра диария, отпадналост и температура.

летните вируси
Кредит: Freepik.com

Друга особеност на тези вируси е, че са силно заразни – ако в семейството някой прояви симптоми, до 24 часа очаквай вирусът да се е разпространил и сред останалите. Той се предава по въздушно-капков път или с допир, а при децата прекият път е ръка-уста.

При подобна инфекция трябва да реагираме много бързо с прием на достатъчно количество течности, лека храна и пробиотик за възстановяване на чревната флора, в която, в резултат на инфекцията, е настъпил дисбаланс между патогенните бактерии и полезните лакто бактерии. От направени проучвания става ясно, че приемът на пробиотици заедно с рехидратацията по време на диария скъсява продължителността на диарията, което при малките деца е от изключително значение.

При провеждане на антибиотично лечение за теб или за детето ти, отново се препоръчва прием на пробиотици за възстановяване на баланса в стомашно-чревния тракт.

За ползите от профилактиката

Смяната на обичайния ритъм на живот и хранене много често се отразява на малчуганите. Комбинацията от интензивни емоции, пътуване и нова среда може да доведе до разстроено стомахче и няколко дни в тоалетната, вместо така очакваната почивка и положителни преживявания. За да избегнем това, все повече лекари препоръчват прием на пробиотик в летните месеци – 10-14 дни преди пътуване за изграждане на локален и системен имунитет.

летните вируси
Кредит: Личен архив, Пробиотик Lacto4VIP

Пробиотиците се препоръчват особено през лятото, когато опасните условия за развитие на чревни инфекции (и особено на инфекциозна диария) са много повече. Сред тях са:

* концентрация на много хора в морските курорти;

* консумация на некачествена храна, която не е съхранявана при необходимите условия;

* съмнителна хигиена на детски кътове, басейни, ресторанти и заведения;

* неизмити плодове, зеленчуци и ръце;

Ето защо не пренебрегвай хигиената по време на почивката си. Не само заради коронавируса, но и заради стомашните инфекции, дезинфекцирай редовно своите ръце и тези на останалите членове на семейството, почиствай приборите и чашите, измивай добре всички плодове/зеленчуци и предмети, които детето слага в устата си.

Как да изберем подходящия пробиотик за нас и нашето семейство?

На пазара има голямо разнообразие от пробиотици в различни форми и опаковки. Важните характеристики, на които да обърнеш внимание при избора, са високото микробно число и вида на пробиотичните култури.

Например, един от най-препоръчваните продукти, е Лакто 4 Вип – в една капсула от него има 2 милиарда полезни бактерии и 4 щама на лактобацили, на полезните бактерии. Друга ключова особеност е, че пробиотикът трябва да преминава през стомашно-чревния тракт, без солната киселина на стомаха да го разрушава, така че да може да оказва полезното си действие в тънкото черво. Високо концентрираните лактобацили в Лакто 4 Вип се покриват със специален протеинов и дизахариден комплекс, който ги предпазва. Продуктът е подходящ както за кърмачета, така и за по-големи деца и възрастни.

Лятната почивка трябва да бъде време за почивка и положителни емоции, затова нека подходим умно и се подготвим предварително, за да сме спокойни и здрави през цялото време.

летните вируси
Кредит: Личен архив, Пробиотик Lacto4VIP

Статията е реализирана в партньорство с Екофарм. Екипът ни имаше възможността да тества пробиотиците Lacto4VIP и да разкаже за своя опит с летните вируси и тяхната превенция с пробиотици.

____________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве.

Златина Георгиева
Златина Георгиеваhttp://365idei.bg/
Непоправим оптимист, общителен интроверт, креативен мечтател. Журналист с дългогодишна практика, учител до мозъка на костите си и майка по призвание. През последните 9 месеца откривам света през очите на сина си. И нямам търпение да ти разкажа повече за този нов свят.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии