fbpx

Как да разберем защо плаче бебето и какво да направим?

Защо бебето плаче? Какво да правя? Как да го успокоя? Тези въпроси си задава всеки млад родител (и не само) по десетки пъти на ден, в търсене на най-добрите решения за своето дете. За да разберем кои са най-честите причини за плач при бебето и как да реагираме адекватно на всяка от тях, си говорим с Велина Метева-Желязкова – продуктов мениджър в Makave, които се занимават с дистрибуция на бебешки и детски стоки.

През последните 10 години Велина преминава през различни обучения, срещи с родители, специалисти, за да опознае не само пазара, но най-вече проблематиката, свързана с бебешкия плач, неразположение, колики. Тя успешно се развива в тази консултантска сфера, за да е максимално полезна на бъдещите родители и да им спести част от притесненията и главоболията.

„Откакто станах майка, взех още по присърце тези проблеми, за да направим съвременното родителство максимално спокойно. Това е моята мисия, защото всички проблеми и перипетии, които родителите срещат по пътя на отглеждането на едно дете, са преодолими, стига да имат най-добрата информация. Аз вярвам, че родителите носим един инстинкт, в който трябва повече да се вслушваме, за да взимаме правилни и адекватни решения“, казва Велина.

Тя споделя и за най-ефективните продукти на английския бранд Colief („colic” и „relief“) за облекчаване на колики; витамини; масажни олиа; пробиотици; които помагат на децата да растат здрави, а родителите да бъдат спокойни.  

От глад и преумора до колики и температурни промени, ще ти помогнем да разбереш какво се опитва да ти каже твоето мъниче и как да му осигуриш необходимото облекчение и комфорт.

Велина Метева-Желязкова

Как да разберем защо плаче бебето?

Преди всичко искам да кажа, че плачът е средство за комуникация на бебето. Той не трябва да ни плаши, а да се вслушваме в него, за да разберем какво ни казва. При едно здраво и добре развиващо се бебе причините за плач не са много. Когато говорим за разбиране на плача, работим по метода на изключването. Проверяваме дали:

– бебето е гладно;
– не му се спи, дали не е преуморено;
– пелената е сменена и бебето е подсушено;
– не му е топло или студено;
– няма нужда от внимание, гушкане.

Плач при температурни промени

Младите родители трябва да имат предвид, че когато на тях им е топло, на бебето му е много по-топло, защото неговата терморегулация още не е добре развита и то не може да се охлади. От друга страна, през студените месеци е възможно да сме облекли детето с повече дрешки в стремежа си да го предпазим от изстиване. Ако видите, че то е неспокойно и плаче, пробвайте да съблечете единия слой дрехи и вижте дали няма да се успокои.

Плач при колики

Когато детето страда от колики или запек, плачът има различен модел. Обикновено възниква в определен момент. Ако бебето има запек, то става неспокойно, когато прави опити да се изходи. Когато има колики, най-често става неспокойно късно следобед и е възможно да се появи истерия на плач. Тогава можем да проверим дали коремчето е твърдо, дали бебето свива коленца и юмручета, дали притиска лакти и коленца към коремчето. Това са сигнали, че плачът най-вероятно е, защото го измъчват колики.

Какво всъщност са коликите и трябва ли да се притесняваме при появата им?

Коликите са страхът на всеки родител. Това е едно състояние, което често асоциираме с плач и тревожност в поведението на бебето.

Истината е, че кърмаческите колики не са здравословен проблем. Те се появяват заради несъвършенство на храносмилателната система при бебетата.

Една от основните причини за коликите е явлението временната физиологична лактозна нетолерантност. Бебето не може да усвои на 100% лактозата в млякото (млечната захар) и тя попада в дебелото черво. Там, под влиянието на бактерии и микроорганизми, започва да ферментира, което води до образуването на вторични газове. Бебето не може само да ги освободи, т.е. да се оригне или изпръцка, и те започват да издуват коремчето и да причиняват дискомфорт.

Когато бебето се роди, неговата храносмилателна система е все още незряла и неадаптирана към извънутробното хранене. Тя не може да синтезира достатъчно количество храносмилателни ензими, които да спомогнат за разграждането на храната, тъй като се храни еднообразно (само с адаптирано мляко или кърма). Добрата новина е, че най-често коликите отшумяват след края на четвъртия месец, когато храносмилателната система съзрява.

Има ли превенция за коликите?

Има вариант, с който можем да предотвратим една от основните причини за поява на колики, като предоставим липсващия ензим в бебешкия организъм – лактаза. Това правят капките за бебета срещу колики на Colief, които се добавят в млякото или кърмата. Те са първите на българския пазар, съдържащи ензима лактаза. Той е неутрален, с киселинност ph7, каквато е киселинността на адаптираното мляко и майчината кърма. Добавени предварително към млякото, капките го правят нисколактозно, за да може в процеса на храносмилане бебето да го преработи по-лесно.

Важно е да уточня, че капките не променят качеството на адаптираното мляко или кърмата. Те само дават възможност разграждането на лактозата да започне, преди тя да попадне в корема на бебето. Така не се стига до момента, в който неусвоена лактоза попада в дебелото черво и образува газове. Можем да използваме тези капки превантивно, но може да започнем и при поява на първи симптоми за колики.

Colief капки за бебета срещу колики

Какво да направим, ние като родители, за да облекчим коликите на бебето?

Спокойствие и телесен контакт

Категорично, най-доброто нещо, което можете да направите, е да останете спокойни. Когато сте притеснени, започвате да действате малко хаотично, да ставате по-изнервени, което се отразява и на бебето. Тук вниманието, гушкането и носенето на ръце много помагат. Бебето има нужда да усеща присъствието на родителите. Не бива да се притеснявате, че ще го разглезите, че „ще го научите на ръце“, то още е много мъничко и има нужда да усеща близостта на мама и татко. Гушкането, в това число бебеносенето, изключително много помага. Когато носите детето с лице към вас и коремче, опряно в тялото ви, то се успокоява.

Масаж

Може да включите в ежедневието успокояваща рутина, като масаж на коремчето. Ние сме свикнали да говорим само за масаж, който правим веднъж на ден за хидратация на кожата и подобряване на кръвообращението. Но има техники за масаж за облекчаване на коликите, с фокус върху коремчето, следвайки хода на дебелото черво. Тези техники помагат ние механично да раздвижим задържаните газове и да помогнем на бебето да ги освободи.

Най-основната техника за масаж на коремче е „Обичам те“, изписвайки буквите I L U (I love you) с длани върху коремчето на бебето. Такъв масаж се прави поне час след хранене. Бебето и родителят трябва да са спокойни. Обикновено масажите се правят, когато усетим, че коремчето е по-втвърдено или къркори.

Ето още няколко техники за масаж срещу колики, които да опитате:

Масаж се прави с масажно олио, за да имаме добра плъзгаемост, защото бебешката кожа е много тънка. По отношение на съставките на олиото, те трябва да са подходящи за новородени. Най-добре е олиото да е от натурални масла, които имат и допълнително успокояващо действие, като маслото от лавандула, например.

Colief са разработили Масажно олио за успокояване на бебета при колики, в което имаме съчетание на масло от сладък бадем, вечерна иглика, жожоба, масло от пореч и ядки на праскова и лавандула, които подобряват газоотделянето.

Масажно олио за успокояване на бебета при колики

Възглавничка с черешови костилки

Някои родители споделят, че използването на затоплена възглавничка с черешови костилки също доста облекчава коликите. Бъдете особено внимателни и не поставяйте топлата възглавнична директно върху бебешката кожа, защото е много тънка и чувствителна. Коремчето на бебето винаги трябва да е облечено. Ако нямате такава възглавничка, дори една затоплена памучна пелена или хавлиена кърпа може да има същия ефект. Топлината ще успокои напрежението в коремчето. 

Какъв е твоят най-ценен съвет към младите родители, които се тревожат от бебешкия плач?

На първо място е да се вслушват в детето си. В момента ние сме залети от информация – съвети от познати, приятели, специалисти, това много ни обърква и ни кара да бягаме от инстинкта, който имаме. Ако бебето плаче и ситуацията не е животозастрашаваща, спрете за момент и си дайте няколко минути да разсъдите как да постъпите.

Изберете си един основен източник на информация, в който да се вслушвате. В противен случай, често ще попадате на противоречиви мнения, които само могат да ви объркат. Разбирам, че когато бебето плаче, родителите искат веднага да го успокоят, веднага да намерят решение, иначе се чувстват безпомощни.

Моят съвет е –  дайте време на бебето и на себе си да свикнете с новата роля в живота си!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии