fbpx

Как да подсилим имунитета си по време на бременността? 

Точно преди една година по това време бях бременна във втория триместър и с най-тежката хрема в живота си или поне така се чувстваше. Всяка вечер си лягах със запушен нос и можех единствено да слагам физиологичен разтвор, което ме облекчаваше за …около 30 мин. Точно се закрепвах и големият ми син ми донасяше следващата порция сополи и настинки…

Бременността е прекрасен период за жената, но особено през зимата темата за настинките и подсилването на имунитета става един от приоритетите ни, особено когато имаме и друго дете, което посещава детска градина. Затова тази година исках да направим статия в помощ на всяка мама, която е бременна и търси полезна и смислена информация за това, как да подсили защитните сили на организма си и да изкара по-леко студените месеци.

На помощ отново се обърнах към Яна Данаилова, с която сме разговаряли и преди и е наш любим специалист по теми като хранене, режими, диети и лечение със силата на храната. Яна е докторант по човешка физиология, магистър по хранене и здравен мениджмънт, сертифициран нутриционист и председател на Сдружението на нутриционистите в България. Тя е и майка на три деца и я поканихме да сподели своя опит като майка и опита си с работата с бременни дами по темата за повишаване на имунитета по време на бременността.

Яна Данаилова, снимка: личен архив

Здравей, Яна, много благодарим, че отново си наш гост! 

Днес с теб ще си говорим за бременността и имунитета. Точно преди една година по това време бях бременна с втория си син и на легло с много силна хрема и кашлица. Беше ми лошо, нямах сили, но в същото време трябваше да се погрижа за себе си и здравето на бебето. 

Ти си майка на три деца, случвало ли ти се е подобно нещо и по време на твоите бременностти? 

ЯД: Едва ли има майка, която по време на своята бременност, да не е била поне мъничко болна или да се е чудела как да подсили имунната си система естествено, така че да се предпази от вируси и зарази. Аз не правя изключение, като с бременността си с Ани дори бях болна от ковид.

Моята лична стратегия тогава и препоръка сега към всички дами, носещи в утробата си своите деца е да заложат преди всичко на здравословната, разнообразна и питателна храна! Храната е субстрат на нашето здраве, храната има потенция да ни оздравява, но за жалост и да промотира болестния процес и отслабения имунитет.

Високопреработените храни, богати на рафинирани захари потискат имунитета ни и по време на бременност могат да увеличат риска от гестационен диабет. Освен че са богати на празни калории, са бедни на хранителни вещества, които са толкова нужни за растящите в коремчето ни деца.

Разбира се билки като куркума, чесън, канела, джинджифил следва редовно да присъстват в нашето меню. Пробиотичните храни и пробиотикът според мен също са силно препоръчителни за здравия и добре балансиран микробиом, тъй като над 60 процента от нашия имунитет също се намира в нашите черва! Високите нива на витамин С, витамин D на цинк  в диетата ни също са гаранция за добър имунитет. Също така мановият мед, този природен еликсир на здраве може да подпомогне естествените сили на организма в борбата с потенциални вируси и бактерии. Добрата почивка, хидратацията, сънят и доброто благоразположение на духа също са сред важните фактори на здравето и ефективна имунна система! 

Защо имунният ни отговор по време на бременността е по-слаб и наистина ли бременните дами се разболяват по-лесно? 

ЯД: Факт е, че бременността е период в живота на всяка жена, по време на който имаме относителна супресия на имунната система, с оглед толерирането на чужно ДНК в тялото на жената / генетичният материал на бащата :)/ И все пак, не може да се твърди еднозначно, че бременните дами имат по-слаб имунитет, дори напротив, той може да издържи сериозни набези на патогенни организми, за да защити плода и майката. Но все пак всичко зависи от жената и нейното здравословно състояние преди самото забременяване.

Трябва да се има предвид, че ако жената страда от ниски стойности или дори дефицит на важни за имунитета хранителни вещества, като витамини A, C и D, селен, цинк и омега-3, то по време на бременността, когато тялото насочва тези вещества към плода, съпротивителните сили на жената може сериозно и да отслабнат и тогава вече говорим за понижен имунитет. 

Има интересни проучвания относно бременността и имунитета на майката. Самият процес на имплантиране на ембриона към стената на матката изисква от нейния организъм да засили своята имунна реакция. Повишава се производството на различни видове Т-клетки, които са един от инструментите за защита на имунната система. Възможно е имунната система да провокира дори по-силен отговор при навлизане на патогенни организми и това да е причина някои бременни да изпитат по тежки и продължителни симптоми при настинки, грип или други вирусни заболявания. 

Снимка: Canva.com

Какво можем да направим на прага на грипния сезон, за да повишим своя имунитет и защитните сили на организма си? 

ЯД: Много е важно как се храним, дали прекарваме достатъчно време на свеж въздух и дали имаме хранителни дефицити, най-вече дефицит на витамин D, който е от ключово значение не само за здравето на костите, но и за имунния отговор. Вместо да разчитаме само на мултивитамини за стимулиране на имунитета, е важно да консумираме достатъчно прясна храна, богата на важните за имунитета микронутриенти, каквито са витамини А, С и D, селен, цинк и омега-3 мастни киселини. Не случайно есента е сезон, който ни предоставя толкова много плодове, зеленчуци, ядки и семена, защото в тях се съдържат тези ценни хранителни вещества. 

Времето, прекарано на слънце и в движение на чист въздух е от съществено значение за синтеза на витамин D, както и за цялостното ни здравословно състояние. Много е важно жените, които планират забременяване или които са бременни, да изследват нивата си на витамин D, тъй като неговият дефицит е много често срещан сред всички възрастови групи. 

И не на последно място е важно да обърнем внимание на микробиома или интестиналното си здраве, тъй като в него се формира значителна част от имунитета. Влошеното имунно здраве може да се дължи отчасти и на дисбаланс в чревния микробиом, който може да се появи вследствие на лоша хранителна култура, хроничен стрес или прием на антибиотик.    

Как влияе приемът на пробиотик на имунитета ни? 

ЯД: Именно тук идва ролята на пробиотика, който възстановява микробния баланс. Определени бактериални щамове, сред които бифидобактериите, могат да стимулират производството на специфични противовъзпалителни цитокини и специфичен имунен типове клетки. По този начин съдействат за повишаване ефективността на имунния отговор при навлизане на патогенни организми в тялото. Също така е важно да съзнаваме, че пробиотикът е един вид храна и ако не приемаме ежедневно ферменти, то приемът именно на пробиотична храна ще гарантира здравето на нашите черва.

В твоята практика с дами в активна бременност какви са най-честите оплаквания, с които идват при теб? 

ЯД: Сред най-честите оплаквания са констипация, гадене и проблеми със съня. Интестиналните смущения се адресират с прием на повече богати на фибри храни, пробиотик, хидратация и движение,  подходящо за периода на бременността. Гаденето за щастие отминава бързо, но през първите месеци може да доведе до намаляване на храненето и лишаване на женския организъм от ценни хранителни вещества, затова аз препоръчвам хранене с малки порции, но по-често през деня и избягване на храни със силни миризми.

В по-късните месеци на бременността оплакванията са свързани с появата на киселини, оточност, хипертония и болки в опорно-двигателния апарат. Балансираната диета, разнообразното хранене, редовно и на малки порции отново помагат за потушаването на тези симптоми. Ранната вечеря, спането на повдигната възглавница облекчават рефлукса и киселините, а редовното движение, адекватният прием на калций, минерали и омега 3 мастни киселини облекчават до някъде болковия симптом от разширяващия се таз и подготовката на тялото за родовия процес. 

И двете с теб вярваме, че храната е ключът към здравето. Като нутриционист моля те за съвет какво трябва да включва хранителния план на бременната жена, както и какво да изключва и как това би се отразило и на имунитета й?

ЯД: Планът за хранене на бременната жена не се различава от начина, по който трябва да се храни всеки един друг човек и противно на всеобщото схващане, не бива да включва хранене за двама! Да, нужните калории се увеличават през отделните триместри от бременността, но това, че в тялото ни расте малък човек, не означава, че трябва да се храним двойно. 

През първия триместър бременната жена обикновено не се нуждае от допълнителен прием на калории. Тя трябва да приема около 1800 калории на ден, както и преди бременността. Разбира се, може да има изключения, например ако жената е с поднормено тегло или ако страда от тежко гадене, което може да доведе до спад в нейното тегло. През втория триместър калорийният прием може да се увеличи до около 2200 калории на ден или това означава, че жената трябва да включи допълнителни 300-400 калории на ден. 

През последния триместър бебето наддава на тегло и вече има нужда от още поне 200-250 допълнителни калории или около 2400 калории на ден за майката.  

И така калориите са едната страна на монетата, но от другата страна имаме качественият състав на храната. Т.е. менюто на жената трябва да съдържа горепосочените калории, но облечени в правилния микс от така ценните хранителни вещества за нея и бебето – микро и макронутриенти. Това означава, че менюто на бременната трябва да е балансирано и богато на витамини и минерали, протеини, сложни въглехидрати и полезни мазнини.   

Задължителен е приемът на храни, богати на фолиева киселина – зеленолистни зеленчуци, грах, боб, ядки, чисто месо, плодове като цитруси, банани и други, но разбира се трябва да се приема и хранителна добавка по преценка на лекаря, който следи бременността. Не бива да се пренебрегват храните, богати на протеини и желязо, както от животински, така и от растителен произход – яйца, риба, чисто месо, варива, зърнени, зеленчуци, ядки, семена и др. 

Полезните мазнини са от критично значение за развитието на плода, а жената може да си ги набавя чрез ежедневен прием на сурови ядки и семена, авокадо, маслини, студено пресовани растителни масла като зехтин, масло от тиквено семе, авокадо, както и риба и морски дарове, но само след термична обработка, т.е. тук изключваме суши и сурови морски дарове, тъй като крият риск за здравето на плода. 

По същата причина се изключват кълнове, някои видове сирена и непастьоризирано мляко. Сред опасните за здравето на жената храни са високопреработените такива, тъй като те не носят хранителни вещества, а само калории и прекомерният им прием може да доведе до наднормено увеличаване на теглото. Освен това, те често съдържат и изкуствени съставки, като оцветители, овкусители, набухватели, стабилизатори и други – все вещества, които не носят хранителна стойност за организма, а някои от тях се свързват и с алергични реакции, хормонални смущения и други здравословни състояния. 

От месец вече използвам един страхотен продукт, създаден от теб – пробиотикът VITA YANA PROBIOTIC като част от моя план за възстановяване след раждането. Аз имам системни проблеми със стомаха и метаболизма, и си спомням, че по време на бременността си не веднъж съм търсила в интернет “разхлабителни, подходящи за бременни”. Моля те да разкажеш, именно за забавената перисталтика по време на бременността – защо се получава и какво можем да направим, защото съм сигурна, че много дами са изпадали в подобни ситуации:

ЯД: Да, както споменах, за съжаление констипацията или забавеният моталитет на чревния пасаж е едно от най-често срещаните оплаквания бъдещите майки. Главните “виновници” за хроничната констипация по време на бременността са хормоналните промени и натискът, който марката упражнява върху стомаха и червата. Прогестеронът е един от хормоните, който нараства по време на бременността като води до относително отпускане на мускулите на тялото на жената, включително до релаксация на червата. Те започват да се движат по-мудно, което за съжаление резултатира в нередовна дефекация, често съпроводена с болка.   

Ако диетата на бременната жена включва малко фибри и повече преработени храни като бял ориз, бял хляб и рафинирани тестени изделия, както и нисък прием на вода, то това може също да задълбочи проблема. 

В работата си с бременни жени имах нужда от верен съюзник, който да подпомага чревното здраве на бъдещите майки. Създадохме VITA YANA PROBIOTIC с цел да адресираме  хроничната констипация и да подпомогнем оптималния моталитет на червата. За да бъде подходящ и за бременните жени, които попадат сред най-уязвимите групи пациенти и изборът на хранителни добавки при тях е силно ограничен с оглед безопасността здравето на плода, се погрижихме пробиотикът да е изключително чист откъм състав и да съдържа точните видове полезни пробиотични щамове в най-доброто количество и съотношение.

Именно тези полезни бактерии се грижат за баланса в червата, за тяхното оптимално функциониране, за усвояването на веществата и за нормалното отстраняване на излишните вещества. VITA YANA PROBIOTIC не съдържа хистамин продуциращи бактерии, които могат да задълбочат неприятна симптоматика като подуване на корема и метеоризъм, също така не съдържа инулин, малтодекстрин, който води до резки пикове в нивата на кръвната захар, не съдържа и ГМО, глутен, холестерол, оцветители, консерванти, казеин, лактоза, яйца, риба, миди, глутен, фъстъци, дървесни ядки, мая, царевица, соя или други основни алергени.

Как се приема пробиотик по време на бременност? Има ли нещо, което да съобразим? 

ЯД: Всеки пробиотик следва да се приема така, както е препоръчано от неговия производител. Аз мога да говоря специално за VITA YANA PROBIOTIC, който както споменах, създадохме с грижа и за бременните дами. VITA YANA PROBIOTIC е под формата на пудра, която може да се приема разтворена в напитка (вода, фреш, смути), в закуска с кисело или ядково мляко, както и в студени десерти, супи и други храни на течна основа, стига да не се нагряват. 

Приемът на пробиотична хранителна добавка по време на хранене може да помогне за улесняване преминаването на пробиотиците през стомаха и да гарантира, че те са добре смесени със стомашното съдържание, докато преминават в тънките черва и след това в дебелото черво, където трябва да се колонизират. 

При някои пробиотици високата киселинност на стомаха може да попречи на бактериите да стигнат невредими до червата, но VITA YANA PROBIOTIC съдържа микроенкапсулирани пробиотични бактерии. Избрахме именно технологията NextGen Microencapsulation, която обгръща бактериите в защитна обвивка от протеини и мукополизахариди, гарантираща не само тяхната преживяемост на стайна температура, а и преминаването им през ниското pH на стомаха, за да могат да достигнат до дебелото черво.

Това от своя страна позволява пробиотикът да се консумира по всяко време на деня, но моят съвет е всяка дама да си прецени кога е най-подходящо за нея според нейния собствен режим на хранене и прием на хранителни добавки. 

Отразява ли се приема на пробиотици по време на бременността и на бебчето? 

ЯД: Вече има доста данни и сведения, които показват, че майчиният микробиом оказва съществено влияние върху интестиналното здраве на бебето. От една страна се знае вече, че микробиомът на бебето се формира още по време на перинаталния период и е от решаващо значение за здравето му през първите месеци от неговия живот и след това. Това се случва благодарение състоянието на майчиния микробиом, който определя и вагиналния микробиом, чийто микроорганизми служат за посявка на собствения микробиом на бебето по време на естественото раждане. Затова дамите, родили чрез секцио, както и дамите, които кърмят, трябва да са наясно, че бебето им има нужда от допълнителен прием на пробиотик, съобразен с тяхното здравословно състояние.  

Предаването на бактерии от майката на новороденото чрез директен контакт с майчината микробиота по време на раждането и чрез кърмата по време на кърмене влияе върху чревната колонизация на бебето с потенциални ефекти за здравето на бебето. Модулацията на състава на микробиотата чрез прием на пробиотици от страна на майката по време на перинаталния и ранния постнатален период може да окаже ефект за намаляване на риска от заболявания на бебето. 

Много благодарим на Яна Данаилова за изчерпателната и изключително полезна информация! VITA YANA PROBIOTIC можете да разгледате и поръчате ТУК.

Пишете ни коментар, ако имате въпроси по темата имунитет или прием на пробиотици – ще се радваме да намерим точната информация за вас!

Стефи Стоянов
Стефи Стоянов
Майчинството е едно от най-интересните ми предизвикателства. Главата ми е винаги пълна с хиляди въпроси, а желанието да науча тайните на доброто родителство ме вдъхнови да поставя началото на този сайт. Щастлива съм да споделям с вас наученото от приключението, наречено „Майка на малко момченце".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии