fbpx

Как да научиш децата на любов?

В месеца на любовта, ние като жени, любими и майки искаме да си поговорим по наистина важни и сериозни теми. Да повдигнем въпроси, свързани с отношенията в семейството, родителство, ролеви модели и всичко това в контекста на любовта.

Понякога, залисани в грижи и отговорности, в желание да възпитаме самостоятелни, добри, честни, смели деца, един основополагащ въпрос сякаш остава в сянка. Как да научим децата на любов? „Това става естествено, не е нужно да правиш нещо специално“, ще си каже някоя от вас и вероятно ще бъде права. Но помисли какво би се случило, ако подходиш осъзнато към този процес на учене? Ако имаш малко полезна информация и разбирането как всичко в средата на детето създава модели, нагласи, разбирания за света, които по-късно предопределят житейските му избори.

Още преди бебето да се роди, то разпознава гласа на родителите си в утробата и опознава усещането да е обгърнато от тяхната обич. Как тогава да научим едно дете на това абстрактно и всеобхватно чувство – любов?

Чувстват ли бебетата любов?

Накратко, да, бебетата наистина чувстват любов. Въпреки че ще мине доста време, преди да успеят да изразят чувствата си, те разбират емоционалната привързаност. Бебетата започват да изпитват любов чрез формиране на сигурна привързаност. Това е специална връзка, която включва обмен на комфорт, грижа и удоволствие. Тя е процес – когато се грижиш за твоето бебе, то се влюбва все повече в теб, всеки ден.

Първият език на любовта

Свързване чрез кожата

Кожа до кожа е нещо, което се насърчава от първия момент след раждането. Това е мигът, в който бебето и майката се свързват по нов начин. Не само гласът ти е успокояващ за твоето мъниче, но това, че чува сърдечния ти ритъм, усеща аромата и топлината на кожата ти също му осигурява чувство на комфорт и безопасност.

Оформяне на сигурна привързаност

Формирането на сигурна привързаност е нещо, което се случва естествено в повечето случаи. Тази връзка е най-силна, когато бебето осъзнае, че ако трябва да бъде нахранено, преоблечено или му е твърде горещо или студено, то може да извика и родителите му ще дойдат. Възможността да разчиташ и откликваш на неговите нужди формира сигурна привързаност, защото то вече знае, че неговите потребности ще бъдат задоволени.

Гушкане в изобилие

Бебето има нужда да бъде гушкано. Това помага за свързване на емоционално ниво, не само с майката, но и с другите членове на семейството. Разбира се, не забравяй целувките, погалването. Бебето се свързва чрез кожата.

Всички тези признаци на обич са част от формирането на сигурна връзка, която позволява на детето да разпознава и изпитва любов, щом порасне.  

Снимка: Freepik.com

Как да научиш децата (0-7 г.) на любов?

Разбирането на любовта може да бъде предизвикателство за децата, ако е такова за родителите. Важното е да не се фокусираш върху качествата на самата любов, тъй като тя може да обхване толкова много неща. Любовта е по-скоро действие, избор и начин на живот.

Най-добрият начин да „учим“ децата на любов, е като самите ние я изпитваме и проявяваме в живота си.

Навярно знаеш, че до 7-годишна възраст децата са изтъкани от подражателни сили. Те изключително бързо усвояват определен вид поведение, най-вече от хора, с които имат емоционална свързаност.

Тук отварям една скоба, за да напомня, че е изключително важно при кого оставяш детето си от 0-7 г. (детска градина, кооператив, детегледачка, баба и т.н.). Детето е склонно да подражава и буквано да се превърне с човека, с когото прекарва най-много време в този възрастов период.

Ако искаш да научиш детето си на любов, увери се, че то общува с хора, които умеят да обичат по здравословен и градивен начин.

БЪДИ МОДЕЛ ЗА ПОДРАЖАНИЕ

Децата от 0-7 г. не слушат какво им казваш, а гледат това, което правиш и го повтарят. Със сигурност си се убедила в това по трудния начин. Искаш да разпознават любовта? Покажи им я – топъл поглед, усмивка, милувка, добра дума, дори мълчалива подкрепа. Бъди човекът, в който искаш да се превърнат децата ти и ги срещай с добри примери за подражание. Така те ще видят различните лица на любовта и по-лесно ще разбират езика ѝ.

За децата от 0-7 г. всичко, което родителите им правят, е добро. Те не го подлагат на съмнение, все още нямат критериен апарат и приемат всяко поведение като правилно. Ако вкъщи се крещи, говорят се пренебрежителни думи, има чести наказания – детето приема, че това е добро, че това е форма на любов и ще търси подобни отношения и в своето семейство. Семената на любовта се посяват само с личен пример!

Казвай думи на обич

Не се страхувай да кажеш на детето, че го обичаш, че е много чакано, много желано. Спокойно, няма да го разглезиш. То ще знае, че е ценно, обичано, че е потребно. Това ще повиши неговата вътрешна стойност и ще му помогне да развие любов към себе си.

Вълшебните думи като „Моля“, „Благодаря“, „Извинявай“, също да свързани с разбирането за любов и уважение, така че не пропускай да ги направиш ценни и значими за детето.

Говори с детето си

Когато детето ти влезе в периода „Защо“ и задава този въпрос по хиляди пъти на ден, вместо да се изнервяш, опитай да използваш момента, за да поговорите за любовта. Малчуганите са изключително любознателни и истински се стремят да си обяснят и разберат света и хората около себе си. Обясни защо с баща му си казвате мили думи, защо се държите за ръце, защо приготвяш любимата вечеря, защо е важно да си честен, да споделяш.

Може да използваш различни книжки, свързани с любовта, да играете на ролеви игри, за да обясниш темата и по друг интересен и достъпен начин. Най-важното си остава топлото отношение, разбиране и обич, които детето получава, когато общуваш с него.

Отношения между родителите

Децата получават първата си представа за любовта от своите родители. Те смятат, че начинът, по който мама и тате показват любовта си , е „правилният начин“. Обмисли какви образи и представи искаш да изградиш у детето, свързани с отношенията между мъж и жена. Дали детето вижда как си помагате, говорите, забавлявате, как си правите малки жестове и изненади, как оставате заедно, дори в трудностите, как се отнасяте с уважение един към друг, дори когато сте по-емоционални.

Децата се учат не само от нещата, които виждат вкъщи, но и които усещат. Бъди сигурна, че ако между теб и мъжа ти има напрежение, детето го усеща. Няма значение дали ви е виждало как спорите и се карате, то чувства, когато има някакъв разрив между вас и това му тежи. Децата често смятат, че те са виновни за неразбирателствата между родителите. Затова се грижи добре за отношенията с твоята половинка.

Снимка: Freepik.com

Петте езика на любовта при децата

Първата стъпка в идентифицирането на основния любовен език на твоето дете е да обърнеш внимание на това как то ти показва любовта си. Защо? Всички сме склонни да предлагаме обич по начина, по който желаем да я получим. С напредване на възрастта научаваме, че това правило може да има обратен ефект в нашите взаимоотношения, защото трябва да даваме любов на другите по начина, който работи най-добре за тях. Но тъй като децата обикновено не разбират това, те предлагат обичта, която жадуват.

Петте езика на любовта при децата са:

  • Физически допир
  • Качествено време, прекарано заедно
  • Утвърдителни думи
  • Помагане
  • Подаръци

Препоръчвам книгата „Петте езика на любовта при децата“ на Гари Чапмън и д-р Рос Кембъл, за да научиш как да даваш сърдечна и безрезервна любов, от която всяко дете има нужда. А сега нека разгледаме всеки език по отделно!

Физически допир

Всяко дете има предпочитан език на любовта, затова е важно да откриеш кой е той за твоето дете и да го използваш. Един от първите езици на любовта, към които децата могат да изразят предпочитание, е физическото докосване. Говорихме за това още при новородените, които имат нужда да усещат майка си и баща си близо до себе си. В този период се раждат и първите усмивки и смях. Гушкането или даването на пет също може да засили чувството на любов при по-големите деца. Като родител е важно да бъдеш търпелива и да не налагаш собствения си език на любовта на децата си, защото това може да доведе до обратен резултат.

Какво да избягваш: Шамарът или пляскането е болезнено за всяко дете, но е опустошително за това, чийто основен език на любовта е физическият допир. Създай семеен навик за прегръдки за добро утро и лека нощ, дори когато децата пораснат.

Качествено време, прекарано заедно

Качественото време с родите е това, от което децата наистина имат нужда, за да се чувстват обичани. Ако имаш две, три или повече деца, отделяй време, което да прекарваш с всяко едно от тях по отделно. Това е особено важно за малчовците, чийто език на любовта е „качественото време“. Така ще помогнеш за изграждането на доверие, на по-дълбока и по-значима връзка между вас. Здравословната връзка между родители и дете е ключът към насърчаването на силни и стабилни взаимоотношения, когато детето порасне.

Какво да избягваш: Ако езикът на любовта на твоето дете е качествено време, това да го оставиш само в стаята му, като наказание, може да се окаже изключително разрушително за психиката му. Не е нужно всеки път да изоставяш задълженията си, за да прекарваш време с детето, включи го в ежедневните дейности на семейството, които отговарят на възрастта му.

Утвърдителни думи

Казването на любящи думи или изричането на похвала ще бъде най-оценено от дете, чийто език на любовта са утвърдителните думи. Малка бележка в кутията за обяд или словесно поощрение за добре свършената работа могат наистина да накарат твоето мъниче да се почувства специално. Не забравяй, когато му казваш своите утвърдителни думи, да слезеш до нивото на очите на детето. Така те ще имат най-голямо въздействие.

Какво да избягваш: Обидите и отхвърлянето се врязват дълбоко в детската душа. Особено важно е децата да НЕ чуват подобни изречения: „Обичам те, но…“. Това ще означава, че твоята любов е условна, което дълбоко ранява всяко дете.

Помагане

Някои по-големи деца могат да изразяват своята привързаност към родителите чрез участие в домакинска работа или различни семейни дейности. Те с удоволствие помагат вкъщи, без да бъдат помолени да го направят. Децата дори не осъзнават, че това всъщност е жест на любов и загриженост. И все пак, когато детето прави тези неща, е редно да го подкрепиш с думи на обич и признателност.

Децата, чийто език на любовта е „помагане“, оценяват, когато родителите им изпълняват дори най-малките задачи вместо тях: да им приготвиш любимата храна, да им разкажеш приказка, да поправиш играчката им или просто да им помогнеш да се облекат. За тези деца помощта е начин да изградят увереността, от която се нуждаят, за да направят нещо без твоя помощ следващия път.

Какво да избягваш: Със сигурност не е нужно да скачаш при всяка молба на детето. Понякога един обмислен отговор ще свърши работа, дори и да откажеш на направиш нещо. Внимавай с прекалената помощ, защото тя може да доведе до заучена безпомощност, при която детето не поема никаква отговорност за действията си.

Подаръци

Кое дете не обича да получава подаръци? Някои деца обаче се чувстват особено обичани, когато получат наистина добре обмислен подарък от родител или ако прекарат време с мама и тати, избирайки нещо специално за братчето или сестричето си. Децата, чийто език на любовта са „подаръците“, се чувстват наистина обгрижени, когато получат дори малък жест или подарък. Те, не само обичат да получават подаръци, но и са склонни да правят такива за семейството и близките си хора. Не пропускай да ги поощриш в техния израз на любов.

Какво да избягваш: Внимавай да не прекаляваш с подаръците. Подарявай само неща, които са подходящи за възрастта на детето и ще са му полезни.

Усвоявайки различните езици на любовта, детето ще може да я разпознава, а на един по-късен етап и да я предоставя по начина, по който човекът отсреща има нужда.

Безусловна любов

Децата трябва да знаят, че любовта е безусловна. Без значение какво правят, казват или чувстват, те трябва да имат уверението на родителите си, че са обичани, отвъд всякакъв етикет, представяне или талант. Чудесно е да насърчаваш дарбите им, но това, което те наистина трябва да разберат, е, че са ценни и отвъд тези таланти. Само любовта може да даде на децата такава гледна точка.

Ако покажеш на детето си, че го обичаш, независимо от неговите избори, то ще разбере истинската си стойност и ще порасне като човек, който умее да обича себе си и другите!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии