fbpx

Как да махнем биберона веднъж завинаги

Едно от нещата, което присъства във всеки списък за новородено, е биберонът. И ние, майките, бързаме да се сдобием поне с няколко, за да сме сигурни, че ще имаме „тайно оръжие”, с което да можем да успокоим детето си във всеки един момент. Но в никой списък не пише колко трудно може да бъде т.нар. отказване от биберон, нито пък ни се подсказва кога и как точно да го махнем. А това несъмнено е един много важен и труден момент, особено ако е минало много време и детето е изключително привързано към своя.

Когато в креватчето плаче невръстно бебе, биберонът ни се струва като едно доста безобидно, бързо и практично решение. Как изглежда ситуацията няколко месеца или години напред? Има ли последствия от дългата употреба на биберон върху захапката на детето, развитието на зъбите му или дори апетитa и говора му? Отново толкова много въпроси пред нас, майките, че свят да ти се завие! Затова и днес ще поговорим именно на тази тема и, надявамe се, ще ти бъдем полезни с ценна информация и няколко съвета от личен опит.

Виж още: Kакво трябва да знаем за денталното здраве на децата си споделя д-р Роксана Тодорова 

Как да махнем биберона
Кредит: Pexels

Моят приятел биберонът или ползите от употребата му

Започваме с плюсовете на бибероните, защото със сигурност те не са за подценяване, особено когато става въпрос за съвсем малки бебета. Именно те наистина се нуждаят от успокоението, което тези аксесоари осигуряват – помагат при неспокойствие, проблеми със съня. Все пак бебето не може да е постоянно залепено за гърдата на майка си или за бутилката с мляко, колкото и да се нуждае от тях. Затова на помощ в тези моменти идват бибероните и ние, като майки, оценяваме техните супер сили и това, че ни „отменят” в някои критични ситуации. Те също могат да се окажат и ценен съюзник, ако се наложи семейството да лети с малко бебе. Употребата на биберони по време на полет намалява шанса ушите на мъника да заглъхнат, което за него си е доста неприятно усещане, с което няма как да се справи само.

Друг плюс на бибероните за новородени е, че те им помагат да се научат да се успокояват сами, когато са разстроени или претоварени с емоции. Американската академия по педиатрия дори препоръчва да се дава биберон преди всяка дрямка или нощен сън с цел намаляването риска от Синдром на внезапната детска смърт (разбира се, бебето може категорично да отказва да използва биберон и това е напълно нормално и не трябва да се превръща в повод за притеснение, успокояват от същата Академия).

Ползи несъмнено има, но всички можем да се съгласим, че употребата на биберони не може да продължава твърде дълго. И тук идва въпросът – колко дълго е твърде дълго и как да разберем, че е дошъл моментът да кажем „Сбогом” на вече така любимия ни другар?

Кога да махнем биберона?

Отново следвайки съветите на Американската академия по педиатрия по въпроса, става ясно, че родителите трябва да започнат да отбиват детето си от залъгалки не по-късно от 3 години.

Разбира се, всяко дете е различно, затова най-доброто решение е индивидуалното, взето след консултация с педиатър или зъболекар. Ако детето продължава да разчита на биберона след възраст, която е определена от специалист като подходяща за премахването му, то може да възникнат проблеми с оралното развитие – растежа на зъбите и правилното оформяне на челюстта.

Техники за отказване от биберон

Разбира се, като всеки етап от развитието на детето, за който се подготвяме и вълнуваме, така и този ще изисква от нас търпение и внимание. А също и няколко коза, които да извадим от ръкавите си…

Виж още: Емоционалната интелигентност се възпитава. Кога и как да започнем?

Как да махнем биберона
Кредит: Pexels
1. Нов режим

Децата обичат своя режим. С напредването на възрастта все по-ясно си личи, когато настъпи някаква промяна в съня или храненето, например, колко не добре е приета тя от мъниците. Затова е важно да съобразим именно как биберонът участва в режима на детето ни и да правим постепенни промени, за да минимализираме стреса.

През деня може плавно да намалим употребата му – всеки ден по̀ малко. Няма нужда да сме резки и да очакваме, че просто ще спрем да го даваме и отсреща няма да има съпротива. Друг важен момент е сънят – както през деня, така и през нощта.

Щом употребата на биберона в будно състояние намалее, тогава можем да помислим и за махането му по време на сън. Може да се наложи да минат и няколко седмици, през които детето ще продължи да си търси биберона за заспиване. това не е проблем, особено ако забелязваме напредък с намалената употребата в будно състояние.

2. В търсене на помощници

Винаги е добре да разчитаме и на малко допълнителна помощ в трудните моменти, нали? В случая с биберона можеш да се огледаш за подходящи книжки, ако детето вече е по-голямо и разбира достатъчно. Нека се запознае с героите и техните премеждия преди вие самите да започнете процеса по премахването му. Четете книжките, разглеждайте картинките, нека историята да му стане позната и интересна. Така, когато решиш да махаш биберона, можеш да припомняш моменти от любимите заглавия, да правиш сравнения с героите, да припомняш те как добре са се справили.

Виж още: Специална селекция с детски книги за страха

3. Феята на биберона

Не може да не си чувала за Феята на зъбките, нали? Е, време е да се запознаеш и с Феята на биберона. 🙂 А след това запознай и малчугана с нея. Можеш да си измислиш цяла история за нея и вълшебните ѝ способности. Може дори да я нарисуваш, за да я визулизира детето по-добре. И също като Феята на зъбките, и Феята на биберона идва с подаръци. Ето какво можеш да кажеш за нейната „професионална характеристика”: „Феята на биберона скоро ще ни посети. Когато дойде, ние трябва да сме подготвени, да сме прибрали всички биберони в едно пликче, което тя ще вземе със себе си, за да го отнесе на други малки деца, които се нуждаят от биберони повече от теб, защото ти вече си голям/а. Докато спиш, Феята ще вземе пликчето с бибероните и на негово място ще ти остави подарък. Какъв ли ще е той? Има ли нещо, което ти искаш?”.

Ако детето е по-голямо, може да използваш и календар, на който да покажеш в кой ден от седмицата точно ще дойде Феята. Нека да е поне две седмици след първоначалния момент, в който започнеш да ограничаваш употребата на биберона. Така детето ще има достатъчно време да свикне с промяната, която предстои. Може дори то да зачерква всеки минал ден и да следи колко дни остават до идването на Феята. Колкото повече се чувства въвлечено в процеса, колкото повече го разбира, толкова по-лесно би трябвало да възприеме новия етап.

Когато настъпи окончателният момент, в който да махнеш биберона и да оставиш подарък от Феята, подготви се, че това все пак може да не бъде добре прието. Напълно възможно и съвсем нормално е отново да има съпротива и недоволство. Тогава е важно да не правиш крачка назад и да не връщаш биберона на детето, защото целият напредък, който сте постигнали през изминалите дни/седмици, ще е бил напразен и ще трябва да започнеш от самото начало.

Валидирай чувствата на своя мъник, припомни му мисията на Феята на биберона и как сега тя помага на други бебета, които наистина се нуждаят от залъгалки, отново извади книжките и поговорете за героите и колко смели са били те, когато са се отказали от своя биберон.

Мамми, дори новият етап да идва трудно, не забравяй, че е за добро на детето! Въоръжи се с търпение и разбиране към малкия човек и емоциите, с които се сблъсква. За него промяната е голяма, но щом мама е до него и го обича, ще се справи геройски! Ти също! 😉

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии