fbpx

Как да изберем раница за детската градина?

Краят на август наближава, а с него и вълнуващият момент за началото на детската градина. Като казвам „вълнуващ”, се опитвам тактично да прикрия бушуващите в мен емоционални състояния като „Oлеле, ужас, на кого си оставям детето… рев” и „Най-накрая ще си изпия кафето на спокойствие и ще си подредя къщата”. Цялата тази гама от емоции съпровожда края на майчинството ми и началото на новото приключение за 2-годишния ми син. И ако аз ще се справя някак (ревейки, докато пия кафе на спокойствие), подготовката за детската градина за малкия юнак продължава вече цял месец с разговори за новото място, влизане в режима на детската градина, отработване на хигиенните навици и т.н. 

Едно от най-интересните неща и за двама ни обаче е изборът на раница за детската градина. Това, че ще си има собствена раница, създава на сина ми още по-голямо усещане за самостоятелност и отговорност, защото няма повече мама да му носи нещата. Освен това раницата ще бъде неговото всичко в градината – негов отличителен знак и повод за гордост, място за съхранение на вещи, съкровищница, от която ще вади играчки и изненади.

Ето защо реших да отделя специално внимание на избора на раница за детската градина, за да може малкото ми момче да е уверено и щастливо с нея.

Но как да избера подходяща раница? Реших да проуча някои основни характеристики и избрах примери от страхотния асортимент от раници за детска градина на Orange Center, за да можеш и ти да се ориентираш в избора си.

1. Размер и тегло на раницата

Предвид ентусиазмът да имат собствена раница, децата често проявяват желание да я носят сами на гръбчетата си. Затова раницата за детската градина трябва да е малка и лека, за да не води до изкривяване. Разбира се, и ние, майките, не трябва да я препълваме с вещи, както правим обичайно с нашите дамски чанти. Раниците имат различни размери – някои са подходящи за ясла, други за по-малките или по-големите деца в детската градина, затова е важно да изберем подходящ размер за нашето дете. Тук правилото на Мечо Пух „Колкото повече, толкова повече” не важи!

2. Ергономични презрамки и закачалка

Ергономичните презрамки са широки, подплатени и съобразени с детската анатомия, така че да не предизвикват дразнене, впиване и изкривяване на раменете. Те подпомагат комфортното носене и правилна стойка на детето и е добре да не правим компромис точно по този показател.

Допълнително удобство е, ако раничката има къса дръжка за носене или закачане. По този начин ще може лесно да се закача в шкафчето или на закачалката на детето в детската градина, а и ще е много по-удобно мама да я носи в ръка, когато това се налага.

3. Джобове и ципове

Колкото повече расте детето, толкова повече неща ще иска да носи в раницата си. Съответно ще има нужда от повече джобове и отделения. На първо време, едно голямо отделение и едно малко предно джобче са напълно достатъчни. В голямото може да сложим вода, плод и любима играчка, а в предното – например носни кърпички. 

При покупка на раница за по-голямо дете в детската градина, която искаме да използваме и за разходка или кратко пътуване, е добре да вземем под внимание какво ще се носи в нея – има ли дребни предмети като ключове и малки играчки, които се нуждаят от собствено пространство; необходимо ли е по-голямо отделение за дрехи или тетрадки и книжки; отделно пространство за бутилка за вода; джоб за кутия за храна и т.н. 

Тук е добре да обърнем внимание и на циповете – големите джобове с двойни ципове са по-удобни за детето, защото не е необходимо да стигнат от край до край, за да си вземат каквото им е необходимо. Добре е ципът да е по-голям, за да не се разваля лесно и да не защипва плата, както и самият плъзгач да има някаква висулка да по-лесно хващане от детските ръчички.

4. Светлоотразител

Наскоро четох интересна статия за пътно-транспортните произшествия в Швеция. Преди години не са рядкост случаите на пострадали деца при катастрофи, докато се прибират от училище. Едно много елементарно решение намалява драстично този процент – масово закачат светлоотразителни елементи на раниците. По този начин, когато се прибират вечер от училище и навън е тъмно, шофьорите на автомобилите ги забелязват отдалеч и предотвратяват сблъсъка. Останах много приятно изненадана, когато разбрах, че и в България вече се предлагат раници с елементи, които светят в тъмното.

5. Дизайн

Дори за мен да не е от ключово значение, със сигурност е първото, което ще направи впечатление на сина ми. И както казах, раницата ще е неговата гордост в градината, затова е важно да бъде нещо, което наистина ще харесва. В селекцията на Orange Center с раници за детската градина има огромно разнообразие от изключително красиви модели за всеки вкус – от мека костенурка до космически кораб и предложения за Disney принцеси.

6. Материал

Не на последно място по важност е от какъв материал е изработена раницата за детската градина. Тя трябва да може да се почиства лесно и да съхне бързо (особено ако е необходимо бързо почистване с мокри кърпички в парка). Ако е добро и за планетата, печелим още една бонус точка в конкурса „Най-добра майка”.

Няколко серии (като „Save the ocean”) от раниците на Orange Center са направени от рециклирани пластмасови бутилки и са насочени към борбата с излишъка на пластмаса в океаните. Проблемът с пластмасата е глобален проблем, който засяга всички нас. Продуктите от този материал в много случаи имат много кратък полезен живот, но отнемат стотици години, за да се разградят, което предполага замърсяване на околната среда. Общото съзнание за проблемите на замърсяването, опазването на биоразнообразието и грижите за океана трябва да бъдат получени от цялото общество и особено от децата от най-ранна възраст.

Ако вече сте си избрали раница за детската градина, мога само да ви пожелая успех в първите дни на адаптацията – дано да има повече кафе и по-малко рев! Стискайте ми палци и на мен!

___________________________________

* Статията е реализирана в партньорство с Orange Center, но мнението, съветите и обратната връзка са изцяло на авторите на mammi.bg .

Златина Георгиева
Златина Георгиеваhttp://365idei.bg/
Непоправим оптимист, общителен интроверт, креативен мечтател. Журналист с дългогодишна практика, учител до мозъка на костите си и майка по призвание. През последните 9 месеца откривам света през очите на сина си. И нямам търпение да ти разкажа повече за този нов свят.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии