fbpx

Как да готвим с децата на всяка възраст?

Спомням си с носталгия времето, в което баба ме учеше да меся тесто и да пека курабийки, а с мама слагахме масата за вечеря. Дните, прекарани в кухнята със семейството ми, са безценни! Готвенето заедно беше истинска магия, която ме научи да уважавам храната.

Децата обичат вълшебствата, които се случват в кухнята. Готвенето с тях може да е много приятно и полезно преживяване.

Освен че научават много за храната и нейното приготвяне, те развиват уменията си за четене и смятане с рецептите. Накрая, всички заедно хапвате нещо вкусно – не е ли това най-готиното семейно преживяване?

Ето и моите съвети затова как да превърнеш приготвянето на храна в семейно занимание.

1. Започнете от магазина

Включи децата в приготвянето на храна, като започнете с разходка до хранителния магазин, за да изберете необходимите продукти. Много мамми са ми споделяли, че когато децата участват в пазара, по-често изяждат храната на масата. Помоли децата да ти помогнат в избора на продукти, за да тренираш тяхната самостоятелност и да им покажеш, че мнението им е важно за теб. Остави ги да изберат плодовете и зеленчуците, които биха опитали – особено полезна тактика при злояди деца.

Виж още: Алекс Адрианн за удоволствието да готвиш здравословно с детето си

Кредит: Freepik

2. Следвайте рецепта

Печивата са чудесни за начало на съвместното готвене. Когато готвиш с децата, е добре да следвате рецепта. Нека те прочетат рецептата, ако могат, за да тренират това свое умение. След това, заедно подгответе продуктите за печивото.

Превърни готвенето в игра, като оставиш малчуганите да отмерят различните количества брашно, захар, яйца, бакпулвер и т.н. Не се тревожи, че ще се изцапат. Когато правих печива с баба, въздухът в цялата кухня се изпълваше с брашно, но това сякаш правеше преживяването още по-интересно.

Все пак спазвайте рецептата, защото така ще насърчиш способността на децата да следват указания. Готвенето е чудесен начин да им покажеш, че когато работят в екип, могат да изпълнят по-мащабни задачи.

3. Планирайте вечерята заедно

Попитай децата какво биха искали да хапнат за вечеря и ги помоли да ти помогнат в планирането. Нека сами разберат колко важно е семейството да се храни заедно, защото храната не е само „гориво”, но и повод да общуваме.

Участвайки активно в семейната вечеря, децата придобиват по-добри социални умения. Това е моментът, в който да изградиш навици за здравословно хранене. Съгласи се, че ако всички на масата ядат броколи и децата ще са по-склонни да ги опитат. А ако помагат в приготвянето им, със сигурност няма да бъдат и безразлични към тях.

Виж още: Станка от Know How To Cook за връзката на децата с храната

Кредит: Freepik

Е, готова ли сте да готвите? Ето няколко идеи, които ще привлекат децата към кухнята на всяка възраст. Разбира се, годините, които съм посочила, са само за ориентир. Всяко дете се развива със собствено темпо, така че ти най-добре можеш да прецениш кога то е готово да се справи с една или друга задача.

6-12 месеца

Децата на тази възраст обичат да наблюдават какво се случва и искат да се чувстват част от живота в дома. Позволи им да гледат какво правиш в кухнята от безопасно разстояние. Можеш да им вземеш детски комплект от прибори, лъжички и купички, с които да си играят. Ако прецениш, позволи им да ти помогнат в измиването на плодовете и зеленчуците или пък да изсипят съставките в купа, след което ги разбъркайте заедно.

18 месеца – 3 години

В тази възраст децата могат да продължат с безопасното изследване на кухнята. Давай им задачи, с които да се справят сами. Ето някои от тях:


* Остави ги да изплакнат продуктите;
* Покажи им как се използва центрофугата за салата;
* Позволи им да накъсат зелената салата с ръце;
* Да смесите и разбъркате съставките заедно;
* Да изплакнат и изцедят консервираните зеленчуци в гевгир;
* Помогни им да изсипят необходимите съставки в ястието;
* Покажи им как да наредят масата за хранене.

4-6 години

Това е времето, в което децата могат да започнат да изграждат истински умения за гответе. Дай им възможност да се докоснат до истински съдове и инструменти за готвене – тава, тенджера, черпак, лъжици, бъркалки. Следи за безопасността им и ги дръж далеч от остри предмети. Ето с какво децата могат да помогнат:

* Белят цитрусовите плодове на ръка;
* Мачкат варените картофи с дупчена лъжица;
* Намасляват тава за печене;
* Измерват необходимите съставки;
* Използват миксер с твоя помощ;
* Изсипват съставките от купа с помощта на шпатула;
* Включват и изключват малките кухненски уреди под твой надзор.

Кредит: Freepik
7-12 години

Вече можеш да увеличиш отговорностите на децата в кухнята. Възлагай им задачи, свързани с техните интереси. Вече сигурно си забелязала кое им е най-интересно в готвенето? Тренирай уменията им да четат и смятат чрез готварските рецепти. Ето какви други умения могат да придобият малчуганите в тази възраст:

* Да използват отварачка за консерви;
* Да стържат сирене;
* Да белят плодове и зеленчуци;
* Да приготвят зеленчуци на пара и във фурната;
* Да кипват вода;
* Да поставят съставки в блендера;
* Да сервират вечерята;
* Да помагат в прибирането на хранителните стоки по места;
* Да помагат в миенето на съдове.

Превърни готвенето в полезно и приятно преживяване и децата с радост ще ти помагат на всяка възраст!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии