fbpx

Как да върнем страстта във връзката след появата на децата?

Най-вероятно си попадала на някой от хилядите постове по групи във Фейсбук, в който поредната майка търси съвет, защото след появата на децата вече нищо не е същото в сексуален план. Не е, разбира се, и няма как да бъде същото, но това никак не означава, че трябва да спираме да се преоткриваме и търсим нови начини за свързване с партньора.

Днес ще споделим с теб личната история и съвети на една наша читателка, която пожела да остане анонимна. Публикуваме я в рубриката ни „От нашите читатели”, където всяка от вас е добре дошла да сподели своя опит и преживявания.

Разбираме желанието за анонимност и го приехме, защото всяка една от нас се асоциира с написаното и е била в подобна ситуация. И както за майките от групите във Фейсбук, така и за нас, няколко съвета от личен опит винаги са добре дошли, затова те оставяме директно да се потопиш в историята.

Виж още: Сексът след раждане – проблеми и решения

Кредит: Pexels

“Аз съм от онези хора, за които колкото по-спонтанен е сексът, толкова по-хубав е. Страстта винаги е играла по-важна роля от задоволяването на жизнените нужди. Няма нищо по-вълнуващо от това да изпратиш съобщение в 2 сутринта и половин час по-късно да имаш неангажираща среща, за която и двамата сте наясно, че няма живот извън малките часове на нощта. А защо не и просто да се прибереш с любимата си двойка след някое лудо парти? Опциите са толкова много, когато си млад и необвързан, можеш да правиш каквото си искаш, с когото си искаш, а на другия ден продължаваш със задачите, все едно нищо не е било. Обаче онова мъничко тлеещо огънче в теб е било захранено с приключенски залък, и това те кара да се чувстваш истински жив. 

Горе-долу същото усещане получаваш и от всеки един миг с нов партньор. Всичко е много вълнуващо, не можете да отлепите ръце един от друг. Пеперудите в стомаха ви карат да летите по цял ден в облаците, а всичко наоколо губи значение.

Тогава, в началото на новата връзка, светът около вас сякаш спира да съществува, а вие започвате да танцувате в една затворена капсула, вашият личен малък свят, в който всичко е розово, интересно, красиво и най-вече ново.

Когато започна последната ми връзка, три дни не бях яла или спала. Живеех, окрилена от любов и щастие. Спомням си как се намирах в нещо като транс. Продължавах да ходя на работа и да върша ежедневни неща, но всичко се случваше някак механично, докато по цял ден течеше комуникация с Новия човек. Ставах и си лягах с мисълта за него, за нас, за всичко, което искам да изживеем заедно. Ах, тези първи седмици, в които сте достатъчно наивни да си обещавате как искате да пътувате из далечни дестинации, да ходите на планина, на кино, да правите секс от сутрин до вечер и после още малко.

Но когато първоначалната еуфория отшуми, вие останете заедно и станете сериозни, нещата някак променят формата си. И това е очаквано. Фазата на запознанството е единствено микс от хормони, феромони и сигнали в мозъка, който има важната задача да ни опияни с любов. При някои хваща, при други, отшумяването носи нужното отрезвяване, за да избегнем неподходящ партньор. Аз много се смея, когато си чета съобщенията с моя човек от началото на връзката ни, и ги сравня с нещата, които си пращаме сега, след няколко години брак. Ако преди сме си сваляли звездите и сме обяснявали един на друг как няма по-перфектен човек на планетата, то сега свеждаме комуникацията до забавни гифчета или поръчки за храна. 

Виж още: Как да разпалим сексуалния си апетит?

Как тогава се очаква да запазим искрата в спалнята? 

Особено, ако намесим в уравнението и едно малко торнадо, под формата на тодлър.. Ако върна лентата назад, бременността сама по-себе си беше много странен период за нас в сексуално отношение. Докато аз исках да правя секс постоянно и апетитът ми не можеше да бъде задоволен, той не искаше да ме докосне, защото на подсъзнателно ниво осъзнаваше, че в мен расте малък човек.

Нещо, което почти успя да ме доведе до пълно отчаяние, се оказа доста обичаен сценарий сред бъдещи родители, по думите на психоложката ми. И все пак, 2 седмици преди раждането, когато бях навлязла сериозно в стадии „кашалот на суша не може дори да се обърне, за да страда като хората“, съпругът ми реши, че това е идеалният момент да прекратим сухия период от 5 месеца. Излишно е да казвам, че въпреки дискомфорта, нищо не ме спря да се отдам на хормонално диктувания ми нестихващ апетит. Само, за да спрем да правим секс за 6 месеца след раждането.

Така са тези неща. Тъкмо закърпвате положението на едно място, и цялата ви връзка се преобръща. В началото, когато бебето е още мъничко, време за секс имате. Бебенцата спят около 20 часа от денонощието, така че на теория, можете да продължавате да правите каквото и когато си искате, нали? Да, ама не. 

След раждането имаме нужда от известен период на възстановяване, който е различен при всяка майка. Добавете в микса и хормоналния дисбаланс, вие сте недоспали, защото 24 часа от денонощието търсите отговори онлайн от типа „нормално ли е бебето…“, може би кърмите, а и просто не знаете на кой свят се намирате. При мен лично отне половин година преди дори да ми хрумне да искам да правя секс. 

Кредит: Pexels

Тук идва и важната роля на таткото да ви накара да се почувствате отново желана. Защото нека бъдем честни – особено, ако кърмите, в началото се усещате повече като всичко друго, но не и секси вамп. Всичко това е в реда на нещата. Ролите се променят, ние израстваме с тях, но когато новите предизвикателства се превърнат в рутина, идва и моментът да си обърнем внимание на себе си. Да си спомним кои сме били преди детето. А с това се връща и желанието да намерим време за връзката си. 

Затова, ако трябва да изброя съвети, за да върнем искрата в сексуалните отношения с партньора с.д. (след дете), ще започна именно с този:

1. Намерете себе си

Докато не се усетите, че сте много повече от майка, ролята на съпруга остава на заден план. Хубаво е да намираме време да си припомняме какви страхотни индивиди сме били, преди мозъкът ни да е бил изпит от онова прекрасно мъничко създание, за което сме всичко на този свят.

Не е егоизъм да искаме да правим нещо само за себе си, а инстинкт за самосъхранение.

При мен отне повече от половин година да искам да се отделя от бебето за няколко часа, дали от притеснение, дали от криворазбран майчински дълг. Но когато отидох на спа за 3 часа и влязох в минералния басейн за първи път от почти година насам, усетих как се стичат сълзи по бузите ми. Бях отново себе си, бях свободна, бях щастлива, бях аз. 

2. Време за двама

В същия този дух е хубаво да започнете отново да излизате на срещи само двамата. Всички знаем какво е да ходим на ресторант с 2-годишно дете, и то няма нищо общо с релакс и романтика. Съпругът ми и аз започнахме да се възползваме от бабите все повече, дори да е само за час. А пък, ако сте сред тези късметлии, чийто деца спят и си лягат рано, защо не и импровизиран пикник на пода вкъщи, или вана за двама? Спонтанността не е толкова трудна, колкото я изкарваме. Аз често се хващам да намирам хиляди оправдания защо да не направя нещо, но реално погледнато, светът няма да свърши, защото сме решили да правим секс, нали така?

Виж още: Знаеш ли какво ти харесва в леглото и как да го кажеш на партньора?

3. Детето в отделна стая

Преди да ме линчувате, че не всички имат възможността да отделят детето си в самостоятелна стая, изслушайте ме. Прекарахме повече от две години с нашето дете в една спалня, където кошарата беше до нашето легло. Това убива всичко сексуално. Тук няма да се впускам в това какви минуси и плюсове има за детето, а искам да говоря за конкретните негативи, които имаше върху нас като двойка.

Кредит: Pexels

Стъпването на пръсти, абсурдът да не можеш да дишаш спокойно, без да се притесниш, че ще събудиш детето, тъмнината, която предполага да не гледате заедно филми в леглото, невъзможността да си размените и две думи, правят секса недостъпен.

А дори и да решите да се отдадете на секс, съзнанието ви остава приковано към кошарата и не можете да се отпуснете, знаейки, че не е изключено една малка главичка да се подаде в най-неподходящия момент. Откакто обаче отделихме детето си в импровизирана самостоятелна стая (стар килер с прозорец, преобразуван на детски рай), ние се преродихме. Страстта се появява сутрин, вечер, през нощта, дори по време на следобедния сън на малчугана. И всичко това, защото се чувстваме необезпокоявани.

4. Секс играчки 

И това води към следващата важна точка – когато сексът не е скован поради липса на време и място, започваме да ставаме креативни. Всяка двойка има различна динамика. Аз и съпругът ми обичаме да гледаме порно заедно и да обсъждаме сексуалните си фантазии. Това често води до закупуването на различни играчки за възрастни, които после стават неизменна част от сексуалната ни игра.

Ако в началото на връзката ви нещата са нови и вълнуващи, след няколко години доверието отключва следващото ниво в отношенията – абсолютна разкрепостеност и желание за експерименти заедно. Ние обичаме ролевите игри, които да ни поставят в различни ситуации, без нуждата от смяна на партньор. Ако към това добавите и някоя друга интересна играчка, нещата сами се нареждат

Със съпругът ми се доверяваме на онлайн магазина Passion.bg, не само, защото имат богат асортимент на всякакъв вид играчки за възрастни, но и защото онлайн магазинът ни спечели с бързото и анонимно изпращане. Не пропускайте да посетите сайта им, а когато сте там, преборете клишето, че играчките са само за нея. Има огромен избор от джаджи и за мъжете, които определено ще доведат до неочаквано приятни изненади и у двамата

5. Мастурбация

Друг важен момент е и самозадоволяването. Дали ще го правите сами, или ще споделите момента с половинката, с или без играчки, правете го. Понякога само 5 минути са достатъчни, за да освободите малко щастие в мозъка, и с това изцяло да обърнете курса на деня си. Ако решите да го правите заедно, е също вид изживяване, което ще ви сплоти. Понякога сме прекалено изморени за секс и мечтаем за бърз оргазъм. Но ако решим да не действаме сами, а си направим частно парти с партньора, то тогава пак сме имали интимност без кой знае колко усилия. А и по този начин давате идеи на другата половинка кои са нещата, които истински могат да ви докарат до оргазъм.

6. Орална игра

В духа на бързите действия, оралната любов е един от неоспорваните първенци. Ако и вие като мен не сте фенове на сексуалната предигра по време на самия акт, защо просто не я превърнете в основната част от менюто? Аз обожавам да го изненадам с орална любов, докато гледаме филм. А защо не и просто задоволяване с ръка? Възможностите са толкова много и не изискват особени усилия, само малко спонтанност. 

Но каквито и съвети да ви дам, те работят за моята връзка и не са гаранция, че ще проработят за вашата. Семплият метод „Опит-Грешка“ е най-сигурният начин да откриете какво ще помогне на вашата динамика и как отново да запалите искрата между вас.

не спирайте да комуникирате открито за нуждите си, само така ще можете да бъдете чути и разбрани от партньора ви. И бъдете благосклонни към себе си – отглеждането на малко дете само по себе си е ежедневно геройство, с което се справяте повече от успешно. А щом това не ви е съборило, сексът е лесен.

________________________________

*Материалът е написан от майка, която ни го изпрати с молба да сподели своя опит анонимно. Благодарим на приятелите ни от Passion.bg, че харесаха материала и го реализираме в партньорство с тях.

От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии