fbpx

Как да възпитаме децата да се грижат за планетата ни?

Сигурно хиляди пъти си чувала израза „Земята е нашият дом”. Колкото и банално да звучи, е истина! Ако сами не вярваме в това и не поемем отговорност за планетата, на която живеем, как да възпитаме децата си в същото?

Замърсяването на въздуха, водата и почвата, изчезването на животински и растителни видове, както и климатичните промени, са вече факт. Този юли беше най-горещият на Земята, откакто се правят подобни измервания. От години учените алармират, че ако не променим поведението си, ни очакват още метеорологични катаклизми и природни бедствия. В този контекст е изключително важно да възпитаме поколение, което да се грижи и обича планетата си, макар ние да не се справяме достатъчно добре с тази задача.

Като човек, загрижен за природата, събрах няколко идеи, които, надявам се, да покажат на мъниците ти красотата на нашата планета. Истината е, че децата имат вродена способност да обичат и може би те разбират този глобален проблем много по-добре от нас самите. Ние само трябва да вървим до тях, докато опознават природата и да подхранваме любопитството им към света. Вярвам, че колкото повече знаят за него, толкова по-добре биха го съхранили.

Виж още: Емоционалната интелигентност се възпитава. Кога и как да започнем?

Превърни природата в част от живота на децата

Ако искаш децата ти да развият любов към природата, първо трябва да им позволиш да я опознаят. Прекарвайте възможно най-много време навън заедно – било то в планината, в гората, на море или дори в кварталния парк. Помогни на децата да изследват света чрез игра. Нека го усетят с всичките си сетива – да вдишат аромата на цветята, да чуят шума на вятъра, да пипнат твърдата скала и да наблюдават растенията и животните. Всичко това създава неразривна връзка между децата и околната среда.

Пренеси природата и в дома си – съберете листа, кестени и жълъди от гората или пък миди и рапани от плажа. Творете с тях вкъщи. Сигурна съм, че децата много ще се забавляват, а и ти заедно с тях.

Мидички дете любов към природата

Остави децата да се поизцапат

Знам, че това ще прозвучи страшно за някои мамми, но децата обичат да си играят с ръце и… да се цапат. Облечи им дрехи, за които няма да съжаляваш, ако се оплескат и ги остави да играят сред природата. Все пак и ние сме правили „кални манджи” като деца, нали? Разбира се, редно е да следиш за тяхната безопасност, но не се страхувай, когато се докосват до живата природа.

Ако имате градина, запознай децата с различните дейности в нея – как се сее, полива, плеви, как се събира реколтата. Всичко това създава невероятна връзка със земята. Ще се учудиш колко щастливи са децата след подобни преживявания. А така ще свикнат да полагат грижи и да правят света около себе си по-красив.

Покажи им как ти се грижиш за околната среда

Децата чудесно усвояват моделите, които виждат.

Дори да не ги съзнават, те се вплитат в подсъзнанието им и работят през целия им живот. В този смисъл те подканвам да бъдеш добрият пример, който да следват.

Започни с малки неща – изключвай осветлението, когато излизаш от стаята, използвай торбичка за многократна употреба, купувай продукти, създадени с грижа към природата. Бъди сигурна, че децата забелязват всички тези неща и ги приемат за част от бита им. Събирайте разделно отпадъци, като обясняваш на малчуганите как и защо се прави това. Бъди откровена с тях и им говори много, обяснявай до какви последици може да доведе небрежното отношение към природата.

Направете хранилка за птици

Мисля, че това е най-лесно изпълнимият съвет. Независимо дали живеете в къща, или в апартамент, можете да измайсторите една хранилка от подръчни материали. Оставете я до прозореца и наблюдавайте птиците, които идват.

Това е много хитро решение особено за по-студените месеци, когато птиците трудно намират храна и времето не позволява да стоите дълго навън. Децата ще наблюдават живота в природата от уюта на дома и пак ще усещат връзката си с нея. Това е чудесен момент, в който да им разкажеш за прелетните птици и други любопитни факти.

Виж още: Как да научим децата да помагат вкъщи през първите 7 години?

къщичка за птици

Засадете дърво

Това е едно от нещото, за които казват, че човек трябва да направи поне веднъж в живота си. Според мен е много хубаво цялото семейство да засади дърво заедно. Познавам хора, за които това се е превърнало в традиция и всяка година засаждат по няколко фиданки, за да помогнат за залесяването в страната ни.

Позволи на децата да помагат в засаждането, а след това и в поливането на дръвчето. С времето те ще наблюдават как то расте заедно с тях. Кой знае, един ден след тях може да остане цяла гора!

Посетете фермерски пазар или истинска ферма

Доскоро се смеехме на американците, че не знаят откъде идва млякото, но май нашите деца са тръгнали по същия път. Откъсването на хората от селото и от живия живот никога не води до нищо добро. Когато имаш възможност, посещавайте фермерски пазари, където с децата да научите повече за храната, която слагате на масата си. Превърнете това в кулинарно приключение. Лично аз съм виждала как дете, което не поглежда плодове, с охота си хапва круша, само защото хората от пазара му казаха, че крушите са от тяхната градина.

Съветвам те да посетите и някоя истинска ферма – например за млечни продукти. Там децата ще видят целия път от грижата за животното до продукта в чинията. Освен това ще научат много интересни неща за приготвянето на кисело мляко, сирене, кашкавал. Ако семейството ти не консумира животински продукти, винаги можете да посетите някоя градина в селата около големите градове.

Виж още: 6 уютни и съвременни родни хижи, които да посетиш с децата

дете кокошки ферма

Има много причини да научим децата си да бъдат добри стопани на Земята – все пак тази планета е домът, който ще наследят. Ако днес опознаят природата и изградят здрава връзка с нея, те без съмнение биха я защитили, когато пораснат!

Боряна Момчилова
Боряна Момчиловаhttp://patepisanici.com
Обичам думите, затова станах журналист, обичам движението, затова станах пътешественик. От тази любов се роди блогът ми „Пътеписаници", а професионалното ми пътешествие в медиите продължава. За мен е важно думите ми да имат смисъл и да вълнуват. Колкото повече пътувам, толкова по-ясно виждам, че няма нищо по-хубаво от това да бъдеш жена, майка, да създаваш уют и да даваш любов! Затова създахох своя сайт, който е извор на женска сила - "Животворна".

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии