fbpx

Какво трябва да знаем за слънцезащитата при бебета и малки деца?

Дългоочакваните топли слънчеви дни дойдоха и е време да включим слънцезащитата в дневната рутина на детето. Но както с всяка друга козметика и тук изникват десетки въпроси – какво да изберем, колко често да нанасяме, как правилно да нанасяме и т.н. 

Ние не разчитаме на случайна информация, а се допитваме до специалисти, затова сме поканили отново Томислава Ванкова, бранд мениджър и маркетинг специалист на Laboratorios BABÉ за България, чиито лични и професионални интереси в сферата на дерматологията и дермокозметиката я съпровождат през десетки обучителни лекции и семинари, в които натрупва много ценни знания. С този богат набор от знания Томислава отговаря пред нас на най-често задаваните въпроси за детската слънцезащита: 

Снимка: Томислава Ванкова, Кредит: Личен архив

С какво кожата на бебетата и малките деца е по-различна от тази на възрастните и изисква ли специални грижи?

Структурата на бебешката кожа се различава съществено от структурата на кожата на възрастен човек. Бебешката кожа като цяло е много по-деликатна, по-тънка, по-бързо реактивна. Естествената защитна бариера на кожата е все още недоразвита и външни вредни фактори като слънцето могат лесно да й повлияят. При бебетата потните жлези са все още недоразвити. Кожата им задържа много повече вода, което обуславя нейната по-голяма пропускливост и следователно по-голям риск от дехидратация. 

Друга основна характеристика на кожата при малките деца и бебетата е намалената продукция на меланин, което я прави значително по-уязвима към вредните слънчеви лъчи. 

От кога да започнем със слънцезащитата при бебетата?

Важно е да започнем със слънцезащитата от първия ден, в който бебето излиза навън. По този начин ще осигурим на кожата защитата, от която има нужда, докато нейната естествена защитна бариера бъде развита напълно.

Какъв фактор слънцезащита за бебета да изберем и за какви обозначения трябва да следим върху опаковките на продуктите?

Независимо дали става въпрос за кожа при деца или възрастен, задължително трябва да слагаме продукт с SPF 50. Този фактор гарантира 98% филтриране на UVA/UVB лъчите като само 1/50 от тях реално достига до кожата. 

Както при всички продукти, които бихме включили в ежедневната рутина за грижа за здрава детска кожа, и при слънцезащитата трябва да търсим такава, която е педиатрично и дерматологично тествана, хипоалергенна, без алкохол, без парабени.

Снимка кредит: Canva

Какви съставки трябва да избягваме в детската слънцезащитна козметика?

Най-добре е да подбираме продукти, които имат физични филтри, а не химични. Например титаниев диоксид е физичен филтър. Задължително трябва да се избягват в състава алкохол, спирт или спиртни извлеци. Също така етерични масла, особено цитрусови, са силно непрепоръчителни, тъй като увеличават риска от изгаряне.

Спрей или лосион да изберем – какви са разликите и предимствата?

Формата на нанасяне на продукта трябва да бъде съобразена с възрастта на детето. При бебета и деца под 3 години е най-добре да използваме лосион, тъй като неговата покривност е по-плътна. 

Детският слънцезащитен лосион SPF 50 на Laboratorios BABÉ е особено подходящ за бебета от 0 до 6 месеца и по-големи. Той е плътен и осигурява висока покривност, докато текстурата му е деликатна и приятна, а съдържащите се в него алое вера, лайка и алфа бизабоол хидратират, предпазват и успокояват кожата. 

Удобството на спрея да бъде нанесен бързо, често може и да е предпоставка за неприятен инцидент, като например да влезе в очите на бебето поради момент на невнимание. 

Спреят е много подходящ, когато детето вече е активно и трябва бързо да реагираме със слънцезащитата, без да му отнемаме от времето за плажни игри.

Слънцезащитният водоустойчив спрей SPF 50 на Laboratorios BABÉ може да се нанася и на мокра кожа, а текстурата му е изключително лека и приятна. Спреят има филтри, които защитават кожата от вредните слънчеви лъчи (UVA+UVB). Впръсква се директно върху кожата, когато се прилага за деца над 2 годишна възраст. Може да се използва и за по-малки, но само след впръскване върху дланта на възрастен и внимателно нанасяне върху кожата на бебето. 

Цялата педиатрична серия продукти на Laboratorios BABÉ можете да разгледате ТУК

Какво количество и колко често трябва да нанасяме слънцезащитния продукт върху нежната детска кожа? И къде трябва да бъдат намазани дечицата? 

Слънцезащитният продукт трябва да бъде нанесен поне 20 минути преди кожата да бъде изложена на слънце, за да може неговото действие да бъде най-пълноценно. Най-добре е да прилагаме отново слънцезащита на всеки два часа. Доказано е, че средната продължителност на действие на един слънцезащитен продукт е около 80 минути. 

Интересен факт е, че сходно на снега, водата отразява слънчевите лъчи и усилва тяхното вредно влияние. Затова трябва да бъдем сигурни, че преди детето да влезе във водата, сме нанесли смело слънцезащита. При атопичната кожа това е задължително, за да намалим ефекта на триенето.  

Ако не използваме водоустойчив продукт, трябва да нанасяме слънцезащита веднага след като детето излезе от водата. 

Слънцезащитният продукт трябва да бъде нанесен на всички части на тялото изложени на слънце.

Ако детето страда от атопичен дерматит или е с много чувствителна кожа, каква слънцезащита да търсим? 

Грижата за атопичната кожа на плажа е комплексна. 

Деца, които страдат от атопичен дерматит и/или са с много чувствителна кожа, трябва също да използват продукт със SPF 50. Атопичната кожа може да се излага на слънце, сиптомите могат да намалеят, но кожата остава атопична. Основното при лятната рутина е, да не се променя базисната грижа – прилагането на емолиенти. 

Слънцезащитният крем трябва да е без аромати и без оцветители. Материите, които детето носи на плажа или през лятото, трябва да са свободни и проветриви. Трябва да внимаваме детето да не се рови много в пясъка, защото той може да бъде фактор на дразнене. 

Повече за грижата за атопична кожа при бебетата можете да прочетете ТУК

Грижа след излагане на слънце – какво е важно да съобразим и какви продукти да използваме?

Слънцето и морската вода изсушават допълнително кожата, затова е хидратацията след плаж става още по-необходима. След слънчевата банята и последвалата хигиена, задължително бебешката кожа се маже с обичайното хидратиращо мляко, съобразено с гореспоменатите изисквания. При атопичната кожа, разбира се, ползваме емолиентни продукти.

Ако преценим, че кожата на бебето е твърде засушена, дори и то да няма атопичен дерматит, можем да използваме и емолиентен продукт само за времето на почивката. 

Като за финал, задължително слагаме хидратиращ крем и на лицето.

Колко време на ден трябва да излагаме децата на слънце и от каква възраст? 

Децата не бива да бъдат излагани на пряка слънчева светлина, като особено внимателни трябва да сме с децата в кърмаческа възраст.

По време на разходката в парка винаги трябва да има шапка, сенник в колата или в количката и нанесена слънцезащита върху голите кожни участъци. 

Задължително е да се избягват часовете между 12:00 ч. и 16:00 ч, когато слънчевите лъчи са най-силни и вредни, както и да избягваме разходките в дните с екстремни температури. 

Слънцезащитната козметика на Laboratorios BABÉ 

Laboratorios BABÉ е дермокозметична компания, основана в испанския град Валенсия, от двама фармацевти през далечната 1994 г. Още от тогава компанията превръща в своя мисия грижата за здрава кожа, разчитайки на висококачествени активни съставки и съвместната работа с редица висококвалифицирани дерматолози, педиатри и фармацевти, когато разработва формулите на своите продукти. 

Портфолиото на Laboratorios BABÉ включва слънцезащитните продукти за деца, но и серия за възрастни с широк спектър UVA / UVB защита, гарантиращи грижа и протекция на кожата от вредните ултравиолетови лъчи в краткосрочен и дългосрочен план при излагане на слънце. Защитна формула, обогатена с BABÉ Calming Complex, успокояваща зачервяванията и усещането за сърбеж, осигуряваща защита и мекота на кожата.

Слънцезащитни продукти и за мама и тати на Laboratorios BABÉ можете да разгледате ТУК.

*Статията е реализирана в партньорство с Laboratorios BABÉ.

Кристина Орсова
Кристина Орсова
Обожавам да пиша и да готвя. Две от нещата, които ми помагат да се справя с предизвикателствата на майчинството и ме вдъхновиха да създам блога си „В чехлите на мама“. Чрез текстовете каня всеки да влезе в чехлите на една майка, за да разбере нейните емоции, но и да почерпи от нейния опит.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии