fbpx

Какво е хипнораждане и как да го практикуваме?

“Мамми, страхотни сте! Историите ви са толкова невероятни, интересни, разказани от сърце и душа. Благодарим ви, че ги споделяте с нас и вдъхвате живот на поредицата „От нашите читатели”.”*

Преди известно време с нас се свърза и Ромина, за да ни предложи да разкаже за своя опит с хипнораждането. Да си признаем, екипът ни не беше особено запознат с тази практика. За жалост, в България наистина все още не е достатъчно разпространена, но именно това ни мотивира още повече да приемем предложението на Ромина. Защото

родилната грижа у нас има нужда, при това спешно, да влезе в крак със световните практики, за да осигури на всяка жена възможно най-спокойно, безболезнено и прекрасно раждане!

А това може да се случи само, ако всички ние настояваме за това. Ако четем, интересуваме се, знаем правата си и ги отстояваме.

Затовa, с удоволствие даваме думата на Ромина. От 12 години тя живее в Холандия, където това лято на бял свят се появява първородният ѝ син. В текста ѝ ще намериш практични съвети, които да ти помогнат да настроиш психиката си и да си максимално спокойна по време на раждането, точно, както е била самата тя. И макар при Ромина не всичко да минава по план, важното е, че чудото на живота се случва

хипнораждане
Кредит: Alex Hockett / Unsplash

„Сигурно мнозина от вас са чували за хипнораждане, но не са били заинтересовани да прочетат повече заради начина, по който звучи. Много жени го разбират като раждане под хипноза и мисълта ги плаши безкрайно, защото очакванията и асоциациите, които правим с хипнозата, често пъти са свързани с губене на контрол. Хипнораждането обаче е точно обратното!

Какво всъщност е хипнораждането

Първият път, когато аз чух за тази практика, беше в една от лекциите ми по деликтно право. И не просто чух… Видях! Бях трети курс, когато лекторката ни, феминистка, американка, реши да ни покаже видео, в което тя ражда вкъщи, в затъмнена стая със свещи, във вана, а мъжът ѝ е до нея, държи я за ръка, масажира я и всичко това под звуците на плейлист с любимите им песни… Ще излъжа, ако кажа, че бях удивена. Аз бях там да уча, а не да гледам най-интимните моменти на лекторката си, като на кино!

След това чух за хипнораждането в един от моите класове по йога. Заинтригувах се, но тогава изобщо не бях на такава вълна и го отминах. После обаче започнаха да ми излизат все повече новини за известни личности, които са избрали да родят чрез този метод, включително и Мегън Маркъл. Отново го подминах, сякаш с лекота, но поне реших да прочета какво представлява.

Хипнораждането е тип раждане, романтично и безболезнено, където жената, която ражда и нейният партньор имат пълен контрол върху процеса – те решават какво, как и кога се случва. Методът насърчава жените да вярват в силата си, за да родят по естествен начин. Учи ни, че не са ни необходими медикаменти за нещо толкова естествено, за което всяка жена е създадена (все пак животните раждат без лекарска намеса, както и жени, изпаднали в кома!).

Хипнораждането кара жените да се чувстват окрилени, дава ни сила и мощ. То е доказан метод, комбинация от техники на дишане, визуализация, утвърждения, йога пози, медитация – изобщо комбинация от всичко, което би ни накарало да се чувстваме комфортно, за да донесем на този свят нов живот. Въпреки че методът на Мари Монган, както още е известно хипнораждането, насърчава естественото раждане, фокусът му е върху това майката, бебето и партньорът да имат позитивно преживяване и емоции.

Виж още: Пътят към щастието – от много неизвестни до двете мечтани чертички

хипнораждане
Кредит: Freepik

Защо избрах хипнораждането

Няколко години по-късно бях в търсене на курс за бременни и, както често се случва, Инстаграм прочете” мислите ми и ми изпрати един курс за хипнораждане, като препоръка. Кликнах на страницата и започнах да чета. Бях удивена! Толкова много жени разказваха за невероятното си преживяване. Четях с интерес техните рецензии за това как раждането е най-естественото нещо, най-красивото преживяване, как им е дало криле и ги е накарало да се чувстват силни, всемогъщи и изключително близки до партньора си

Не отложих и за момент обаждането до моя партньор, заявявайки, че „Ние ще го правим това!. (Още нещо специфично за хипнораждането е, че трябва половинката ти също да е на борда, за да сте заедно в това пътешествие, което, на моменти, може би звучи налудничаво). Той, за пръв път чувайки за това, по средата на важна среща, изобщо не се противопостави на хормоналната си бременна, на моменти истерична, жена. И така се записахме на ритрийт за хипнораждане, вместо на еднодневен курс. Ритрийтът включваше три дни на вила на плажа, със собствен аюрведа готвач и с много игри, лекции, занимания, йога, упражнения за дишане, сауна, басейни, както и подготовка за четвъртия триместър… А след дългия локдаун, който бяхме преживели, това си беше once in a lifetime experience. (Бел.ред.Ромина ни препоръча онлайн курс за подготовка за раждането към училището за родители, организирало техния ритрийт – виж ТУК)

За нас всичко беше ново, научихме толкова неща! Може би и защото аз отказах да чета книги за раждането.

За мен раждането е естествен процес, за който всички сме създадени, и, в крайна сметка, е само няколко часа, в които не искам хора, базирайки се на своя ограничен опит, да ми казват как да го правя. Това ми хареса и в идеята за хипнораждането. Свободата!

Методът ти дава основи, но ти си свободен сам да избереш какво те кара да релаксираш. Дали това ще е затъмнена стая със свещи, или табло със снимки, които пораждат позитивни емоции, може би нежен масаж, или пък любимата музика… Средствата нямат значение, важен е резултатът!

Виж още: Не всички бащи припадат или как родих в присъствие на таткото

Хипнораждането отблизо

В основата на Монган метода е програмирането на мозъка ни и как самите ние бихме могли да създадем мисли и емоции, които да въздействат позитивно върху раждането. Това се наблюдава и в езика, който се използва в контекста на хипнораждането. Например, вместо контракции използваме вълни, вместо усложнения използваме специални обстоятелства, вместо болка използваме напрежение и много други. Това на пръв поглед може да звучи незначително, но то влияе върху цялостното ни съзнание и възприятия

Утвържденията са също един от силните механизми, които ни помагат да създадем живот, без да се налага да страдаме. Някои от примерите по-долу са тези, които ми даваха сила в моментите, в които си мислех, че няма да мога да продължа. Записвах си различни утвърждения и, когато дойде време да раждам, си ги четях и придобивах кураж.

1. При всяка вълна аз съм по-близо до моето бебе. Новият живот, който създавам, ми дава сила.
2. Аз съм напълно спокойна и не се притеснявам за нищо.
3. Не се страхувам, защото всяка минута съм по-близо до първата среща с моето дете.
4. Аз съм уверена, чувствам се сигурна в това, което правя и не се страхувам.
5. Доверявам се на интуицията си и я следвам.
6. Силна съм.
7. Тялото ми е създадено за това. Доверявам му се.
8. Моето бебе и моето тяло са в отличен синхрон.
9. Представям си как държа своето дете в ръцете си.
10. Нищо не е завинаги и това, което изпитвам в момента, също ще премине.
11. Болката е временна и няма да е все така.

Освен на утвърждения, хипнораждането разчита до голяма степен и на три основни техники за дишане:

1. Спокойно дишане / Релаксиращо (в най-ранните етапи);
2. Дишане по време на вълна (по време на контракция);
3. Издишане в посока надолу (при раждане).

хипнораждане
Кредит: Jessica Rockowitz / Unsplash

Обстановката на хипнораждането

В хипнораждането е важно каква атмосфера създаваме. Важно е да се чувстваме комфортно в помещението, в което сме, без значение дали това е болнична стая, дали в собствената ни спалня или в център за раждане. Няма значение дали това означава да слушаме любимата си музика, да прегръщаме партньора си, да запалим свещи, които ще ни успокоят, да напълним топла вана, която ще отнеме от болката ни, или пък ще напълним стаята си със снимки, които ще ни пренесат на места, където сме се чувствали щастливи. В хипнораждането няма лимити, а фокусът е върху това да произвеждаме повече естествен окситоцин.

Човекът до нас също играе основна роля и е част от цялото преживяване. Той е този, който може да ни помогне с релаксиращ масаж, който може да масажира нашите акупунктурни точки, както и този, който да ни наблюдава и успокоява. Например, знаеш ли, че челюстта и тазовото дъно са свързани? С други думи, ако стискаме зъби, ние сами стопираме раждането, защото тазовото дъно е стегнато. Ако партньорът ни е до нас и забележи това да се случва, може бързо да се коригираме. 

От друга страна,

много жени избират да имат правото да се движат, когато контракциите започнат. Гравитацията и движението са това, което най-добре спомага за естественото раждане.

Да не забравяме, че това да се ражда прикован за легло е една от най-остарелите техники, при това измислена от мъж! Вероятно си чувала, че Луи XIV има основна заслуга представата ни за раждане да е свързана с легнало положение. Той налага жените да трябва да раждат легнали на маса с вдигнати крака. Това е било практика, чиято единствена цел е била да му предостави лесен начин да гледа раждането на едно от децата на своята любовница

Какво се случи с моето раждането

При мен лично раждането започна по избрания от мен метод. Правех различни йога пози, които ми създаваха комфорт. Напълнихме си вана и гледахме мач. Съпругът ми не спираше да ми напомня в коя фаза как да дишам, защото на моменти се поддавах на болката и забравях да дишам. А правилното дишане сякаш отнемаше от мен огромен товар.

Раждането ми обаче премина през медикаменти и накрая завърши с операция, по медицински причини. Въпреки това не съжалявам нито за момент за спокойствието, което ми даваше методът през цялата ми бременност, както и в първите стадии на самото раждане. Та аз вече бях с контракции и разкритие, когато тръгнахме навън да ядем сандвичи, защото при хипнораждането трябва да се разсейваме с нещо, което обичаме! А ние обичаме да си похапваме! 🙂

________________

Очакваме с нетърпение и твоята история! Ще се радвамe заедно да я разкажем и да вдъхнем надежда на всички мамми, че не са сами с чувствата и мислите си. Пиши ни на mammi.info@gmail.com!

От нашите читатели
От нашите читатели
Текстове, изпратени от нашите читатели по наболели за тях проблеми, споделящи личен опит и теми, които не получават достатъчно обществен отзвук. Редакцията по тях е минимална.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии