fbpx

Какво е пробиотик и кога да го приемаме?

Аз съм от поколението, което израсна без хранителни добавки, а представата ни за витамини беше разтворима таблетка с вкус на газирана напитка. Но времената се променят, храната се променя, ритъмът на живот се променя. И колкото повече години и знания трупам, толкова по-осъзнато подхождам към всичко, което допускам в организма и в живота си – от качествени книги и смислени разговори до домашна храна и подходящи добавки. Откакто станах майка, още повече се задълбочих в разбирането за балансиран живот, пълноценно хранене и природосъобразна грижа за здравето.

Този естествен преход в грижата за себе си през последните години (съчетан с журналистическото ми любопитство) ме провокира да навляза по-дълбоко в темата за пробиотиците, които някак неусетно се превърнаха в задължителна част от семейната ни аптечка. Доскоро дори не знаех какво представляват, а сега имат запазено място в ежедневието ни. Първоначално ги включихме в хранителния режим на мъжа ми за повишаване на имунитета, после влязоха в менюто със захранването на бебето, а днес ги използваме за профилактика преди, а и след пътуване или лятна почивка.

Що е то пробиотик и има ли почва у нас?

Пробиотиците са живи микроорганизми, които подобряват вътрешния микробен баланс на организма. Те стимулират развитието на полезните бактерии в стомашно-чревния тракт и активират имунната защита. Това е особено важно, когато преминаваме през някакъв вид инфекция или антибиотично лечение, тъй като добрите бактерии в организма се борят с лошите болестотворни бактерии и така възстановяват нормалната чревна флора.

Макар за пробиотиците да се говори сравнително отскоро, те имат удивителна история, и то с българска следа. Още през 1905 г. българинът д-р Стамен Григоров за първи път открива, че киселото мляко се подквасва благодарение на микроорганизма Lactobacillus bulgaricus. По-късно нобеловият лауреат Иля Мечиков потвърждава резултатите на Григоров и въз основа на тях изгражда своята теория за стареенето. С това се поставя началото на множество изследвания върху лечебните и профилактични свойства на киселото мляко и лактобацилите. През 1953 г. полезните бактерии са наречени пробиотици – „за живота”.  

Какво е пробиотик
Кредит: Freepik

Ползи от приема на пробиотици

Най-често свързваме приема на пробиотик с подобряване на чревната микрофлора при стомашни неразположения, с пиенето на антибиотик или за профилактика. Голямо „за” при всички тези ситуации, в които добавката е почти задължителна. Но ето още няколко интересни ползи от пробиотиците, които са по-малко известни:

1. Подобряване на имунитета

Знаеш ли къде се намира имунната ти система? Голяма част от нея се крие в червата. Точно така, в червата. А това какво ядем и как го обработва организмът ни се оказва ключово за здравето на цялото ни тяло. Проучване за въздействието на пробиотиците показва, че те намаляват възпалителните процеси в организма, предизвикани от приема на различни храни, като по този начин засилват както чревния, така и общия имунитет.

2. Намаляване на безпокойството

Скорошно изследване е установило връзка между храносмилателната система и менталното здраве. Сигурно си забелязала и сама как след консумацията на някои храни ти се приспива и продуктивността ти спада, а при други – напротив, пълна си с енергия и идеи. Безпокойството и постоянната тревожност, които измъчват много хора в съвремието ни, също може да се дължат на неправилно хранене и липсата на оптимално обработване на храната в храносмилателната система. Именно за това помагат добрите бактерии в пробиотиците, които някои учени свързват и с други стресови състояния на динамичния ни живот.

3. Намаляване на акнето

Отдавна се знае за връзката между храненето и проблемите с кожата. Съвременната ни диета изобилства от захари и обработени храни, които са основен виновник за акнето. Приемът на пробиотик намалява възпалителните процеси в организма и производството на себум, който запушва порите и предизвиква проблемите с кожата.

4. Справяне със стомашните проблеми

През лятото стомашните вируси са един от най-често срещаните проблеми при деца и възрастни. Придружени са с диария, отпадналост и бързо обезводняване. В този случай приемът на течности, лека храна и пробиотик е изключително важен за бързото възстановяване на чревната флора. По този начин даваме възможност на добрите бактерии да се преборят с лошите инфекциозни разбойници в тялото ни.  

5. За профилактика във всеки сезон

Да подготвим организма си и този на децата ни за предстояща промяна може да ни спести много неразположения. Смяна на климат и обстановка, предстоящо пътуване и ваканция, нов хранителен режим – все неща, които изискват тялото ни бързо да се адаптира към нови условия.

Тази адаптация нерядко е придружена със стомашно-чревни проблеми, затова профилактиката 10-14 дни предварително може да спаси ваканцията. Приемът на пробиотик е препоръчителното решение във всеки сезон от годината – срещу пролетна умора, летни вируси и дори през зимата, когато се повишава консумацията на консервирани храни.

Пробиотик Лакто 4 ВИП
Кредит: Личен архив

Как да изберем?

Специалистите са категорични, че пробиотичните бактерии са безвредни за човешкия организъм. Някои храни, в които се съдържат пробиотици, може да предизвикват алергии (например към лактозата в млякото), но самите бактерии носят само ползи за организма ни. Ето защо често сме изправени пред въпроса как е най-добре да си набавяме тези полезни бактерии – с храна или с добавки. Отговорът е лесен – и по двата начина.

Хранителните добавки не заместват разнообразното и пълноценно хранене, затова е важно да се придържаме към балансирана диета, която да подкрепим с качествени добавки. Някои от най-популярните храни, които са богати на пробиотици, са киселото мляко и кефирът, ферментиралите зеленчуци – например кисели краставички и туршии.

А как да избереш пробиотици под формата на хранителни добавки? На пазара се предлагат различни видове – под формата на таблетки, капсули, капки.

Важно да обърнеш внимание на високото микробно число и вида на пробиотичните култури, които се съдържат. Не забравяй и удобството – да се съхраняват лесно, да можеш да ги носиш със себе си при пътуване и да дозираш правилно, особено ако ги даваш на деца.

Открих пресечната точка на тези изисквания в пробиотика Лакто 4 ВИП – той съдържа 2 милиарда живи лактобацили и 4 щама на полезните бактерии (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophiles). Съхранява се на стайна температура, а не в хладилник както много от другите пробиотици, което го прави идеален за пътуване. Друга ключова особеност, която да имаш предвид, е, че пробиотикът трябва да преминава през стомашно-чревния тракт, без солната киселина на стомаха да го разрушава, така че да може да оказва полезното си действие в тънкото черво. Високо концентрираните лактобацили в Лакто 4 Вип са покрити със специален протеинов и дизахариден комплекс, който ги предпазва от разрушаване.

Кога и как да приемаме пробиотици?

* При прием на антибиотици – лекарите препоръчват Лакто 4 ВИП да се взима поне два часа след антибиотика, а приемът да продължи поне 10-14 дни след края на антибиотичната терапия.

* За профилактика10-14 дни преди смяна на обстановката или пътуване за изграждане на локален и системен имунитет.

Пробиотик Лакто 4 ВИП
Кредит: Личен архив

* Важно предимство на Лакто 4 ВИП е фактът, че не е необходимо да се държи в хладилник. Капсулите могат да се приемат цели, а за по-малки деца и бебета да се разтварят във вода, храна или сок.

**Статията е реализирана в партньорство с Екофарм. Екипът ни имаше възможността да тества пробиотиците Lacto4VIP и да разкаже за своя опит с тях.

___________________

* Сайтът Mammi и неговите материали не са предназначени за лечение, диагностика или предотвратяване на заболявания. Всички материали на Mammi са написани само с образователна цел. Винаги търси съвет от своя лекар или друг квалифициран здравен работник за въпроси, свързани с медицинското ти състояние, както и преди да предприемеш каквато и да е диета, упражнения или други програми, свързани с твоето здраве. 

Златина Георгиева
Златина Георгиеваhttp://365idei.bg/
Непоправим оптимист, общителен интроверт, креативен мечтател. Журналист с дългогодишна практика, учител до мозъка на костите си и майка по призвание. През последните 9 месеца откривам света през очите на сина си. И нямам търпение да ти разкажа повече за този нов свят.

Полезни статии, от които може би се интересувате

Коментари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Най-четени статии